🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Letní aktivity Ski Bižu v Jizerských horách

Ski Bižu, provozovatel lyžařských areálů v Jizerských horách, rozšiřuje svoji nabídku aktivit i na léto. Do Jizerských hor již nemusíte mířit pouze s horským kolem, ale vyplatí se s sebou vzít i golfový bag a samozřejmě děti.

Rozhledna Tanvaldský Špičák

Špičák (831 m n.m.) nad Tanvaldem je významným lyžařským centrem, na jehož vrcholu se nachází jedna z jizerskohorských rozhleden. Vrchol Špičáku láká k výletům celé rodiny.

Na výlet do okolí Brna? Jednou z možností je hrad Veveří, jede k němu i parník

Pokud chcete s přáteli nebo s rodinou podniknout jednodenní výlet do okolí Brna, pak vaším cílem může být například státní hrad Veveří. Z Bystrce je to k němu pouhých patnáct minut autobusem. Pro zpestření cesty je možné zvolit plavbu parníkem, z kterého se vylodíte přímo pod hradem.

Prosklený tunel pod vodou v Modré u Velehradu

V Modré u Velehradu bude od září 2012 možné projít proskleným tunelem, který povede pod hladinou rybníka. Návštěvníci budou sledovat život v potoce přes prosklenou stěnu, ve velké tůni s chladnomilnými rybami, kde v 1. podzemním patře vstoupí průhledným osmimetrovým tunelem přímo do vodního světa.

Rajnišova rozhledna u Strupčic - výhled na Krušné hory i velkorypadla

Dřevěná rozhledna stojící nad severočeskou vesnicí Strupčice, na hraně povrchového dolu Jana Švermy, nabízí výhled na hradbu Krušných hor, pánve hnědouhelných dolů i pláně rekultivovaných výsypek.

Vinařská ulička Pod Starou Horou ve Velkých Pavlovicích

Vinařské město Velké Pavlovice na Břeclavsku se může pochlubit novou moderní vinařskou uličkou. Ta se nachází na úpatí nejznámější vinařské trati Stará hora.

Zámek v Holešově slouží především kultuře, je ale i cílem turistů

Plejádu koncertů či unikátních výstav nabízí v poslední době nedávno zrekonstruovaný zámek v Holešově. Dnes je majetkem města a sídlem městského kulturního střediska, které v něm pořádá drtivou většinu kulturních a společenských akcí.

Před slunečným víkendem je ve většině koupališť voda kvalitní

Meteorologové slibují tropický víkend. Příznivé podmínky pro koupání hlásí i hygienici. Ve většině přírodních koupališť v České republice je voda kvalitní, místy se stav oproti minulým týdnům i zlepšil. V některých nádržích jsou ale zdraví škodlivé sinice.

Na výstavišti v Olomouci rozkvetla letní Flora

Tisíce lidí míří od čtvrtečního rána na olomoucké výstaviště, kde byla zahájena letní etapa mezinárodního zahradnického veletrhu Flora. Na největší a nejstarší akci svého druhu v Česku se představuje bezmála 300 vystavovatelů a prodejců z ČR, Polska a Slovenska.

Gotický hrad Zvíkov je ideálním výletním cílem pro individuální turistiku

Zvíkov, ležící na skalnatém ostrohu nad soutokem Vltavy a Otavy, má navíc o prázdninách otevřeno i ve vybrané pondělky, teď v srpnu je to již právě se blížící datum 20. srpna. K hradu je možno přiblížit se mnoha dopravními prostředky, tedy ať již pěšky, na kole, automobilem, nebo vlastní či výletní lodí.

Vezměte psa na prohlídku zámku ve Vrchotových Janovicích

Také občas řešíte dilema, co se psem, když chcete jít na prohlídku nějakého objektu? Do zámku či skanzenu? Pokud není mini a v kabelce, vyloučeno. Ve Vrchotových Janovicích je tomu ale naopak. Pokud nemáte velepsa, trhače a nečistotníka, vzhůru za Sidonií Nádhernou. Poslední majitelka měla zvířata ráda.

Centrum Ochrany fauny ČR Hrachov u Sedlčan - exkurze do říše zvířat

Centrum Ochrany fauny ČR v Hrachově u Sedlčan si vás zve na návštěvu. V rámci exkurze v záchranné stanici navštívíte expozici volně žijících živočichů či sladkovodních ryb, aktuální výstavu nebo aktivity pro děti.

Sbírka ořezávátek v Cholině

Děti žasnou nad malými hračkami, dospělí nostalgicky zavzpomínají. V první chvíli je funkce malinkých strojků jaksi zanedbatelná. Ořezávátka nebo taky po hanácky "strohátka" mají co říct všem generacím.

Lvíčkův výškový kvíz ve Frenštátě - Po schodech vzhůru za zábavou i poznáním

Lvíčkův výškový kvíz zpříjemní návštěvníkům Horeček cestu po schodišti podél skokanských můstků ve Frenštátě pod Radhoštěm. Na děti, ale také dospělé, čeká při zdolání celkem 428 schodů maskot frenštátských skokanů na lyžích Lvíček Fitty. Během cesty vzhůru se s ním setkáte na několika zastaveních.

Zbytky pohraničních opevnění v okolí Strážného na Šumavě

Pokud patříte mezi milovníky vojenské historie a většinu známých míst s touto tematikou jste již navštívili, máme zde pro vás tip na další výlet. V okolí Strážného na Šumavě se nacházejí zbytky pohraničních opevnění, která byla budována po druhé světové válce na hranicích tehdejšího Československa.

Tipy na víkend: Dobývání Brna, Velkopavlovické krojované hody, sexyďáblice v Úštěku

V sobotu se pokusí dobýt Brno Švédové, město se tak ponoří do období třicetileté války. Léto na Moravě patří tradičně vínu, o víkendu se tu konají Velkopavlovické krojované hody, Zarážení hory a Otevřené sklepy v Pavlově. S dětmi můžete vyrazit do Muzea čertů - úštěckého pekla, kde vystřídala Lucifera Luciferýna.

Malé muzeum kovářství Holešov

V zámecké Zemanově kovárně v Holešově je otevřená nová expozice Malého muzea kovářství. Prohlídka muzea se skládá ze tří odlišných částí, ve kterých se návštěvníci dozvědí něco z historie kovárny, dále o tradici kovářství v Holešově a prohlédnou si i předměty lidové kultury dvou sousedících regionů.

Minimuzeum v Košticích - expozice vesnického života

Muzeum seznamuje s životem na vesnici před více než sto lety. Zařízení pochází z darů a výpůjček místních občanů. Uvidíte zde vybavení domácností, dětské hračky, školní pomůcky z 50. a 60. let 20. století i repliky středočeských krojů.

Jízda na koni pro začátečníky i rekreanty pod Kunětickou horou

Stáj Ráby nabízí ježdění jak pro pokročilé, tak pro začátečníky nebo i rekreanty. Stáj najdete pod Kunětickou horou u Pardubic.

Na kole za zážitky z kraje pod Orlickými horami

Léto vrcholí, je čas tělesných i kulturních aktivit. Nabízíme vám jednu zajímavou možnost - cykloprojížďku částí podhůří Orlických hor, krajem, kde jsou zámky a hrady rozesety jako houby po dešti, krajem, který zároveň poskytuje neopakovatelné výhledy z rozhleden a kopců.

Nová Techno trasa pomáhá turistům najít cestu k technickým památkám na severu Moravy

Znáte technické památky v Moravskoslezském kraji? Víte, že díky nové TECHNO TRASE, spojující dvanáct nejvýznamnějších technických památek v kraji, můžete prožít třeba i Fajne léto?

Výlet do první republiky

Město s nejhezčím koupalištěm v zemi se vrací do slavných časů první republiky. Nově opravené náměstí vypadá podobně jako na starých pohlednicích a kolem města se obnovují dávno zapomenuté aleje. Mšeno u Mělníka, oblíbený výchozí bod k výletům na Kokořínsko, se po desítkách let začalo měnit...

Jiří Kolbaba procestoval 130 zemí světa, okradli ho pouze v Česku

Jeden z nejznámějších českých cestovatelů Jiří Kolbaba zahájil svou novou výstavu v Ostravě. V prostorách nákupního centra Forum - Nová Karolina představuje od minulého týdne dvě stovky fotografií, které pořídil na šesti světových kontinentech v mnoha desítkách zemí. Další Kolbabova fotografická výstava probíhá zároveň v prostorách brněnské Nové radnice.

Do Dánska se lze podívat i ve středních Čechách. Umí potěšit krásnou vyhlídkou

Na vrchol Hvíždinec a také do místa s názvem Dánsko u Žlutých skal se podíváme v rámci následujícího výletu. I druhou zmíněnou lokalitu nalezneme nedaleko Prahy ve středních Čechách.

Prohlídky Brna s průvodcem - pěší i kombinované

Historické centrum města Brna si můžete projít s průvodcem. Tříhodinové pěší prohlídky probíhají denně v 10 a 14 hodin od Grandhotelu.

Palác princů v Ostrově

V západočeském Ostrově můžete navštívit zrekonstruovaný Palác princů. Tato budova patří do komplexu Ostrovského zámečku, nedaleko ní se nachází i galerie. Návštěvu vám zpříjemní procházka zámeckým parkem, který je nádherný v létě i zimě.

Vyhlídová věž kostela sv. Mikuláše ve Velkém Meziříčí

Dominantou náměstí ve Velkém Meziříčí je kostel sv. Mikuláše s vyhlídkovou věží. Od 16. století byly na věži hodiny. Dnešní hodiny jsou z roku 1949 a jsou, s průměrem ciferníku 420 cm, největšími osvětlenými hodinami v České republice.

Hrad v Malenovicích zve na výpravu za nočním tajemstvím

Když se setmí, vypadá všechno jinak. Přesvědčte se o tom na vlastní oči. Potemnělé středověké zdi nádvoří hradu Malenovice ozáří ohňoví žongléři a rozezní zvuky bubnů a zbraně šermířů. Hradní sály ožijí krásnými tanečnicemi i obrazy ze života šlechty. Ale pozor - někteří obyvatelé hradu přicházejí v noci sami a nepozváni...

Brno se znovu pokusí dobýt Švédové

Den Brna každoročně připomíná výročí úspěšné obrany města Brna proti Švédům v průběhu třicetileté války. Letos budou boje připomenuty v sobotu 18. srpna, programová nabídka je ale připravena i na pátek a neděli.

Podzemí ve Slavonicích - adrenalin pro milovníky podzemí

Slavonické podzemí je jednou z nejstarších částí města a pravděpodobně souvisí s gotickou zástavbou z 13. století. Podzemní kobky zasahují až pod náměstí, což napovídá tomu, že původní náměstí bylo menší, obestavěné většinou dřevěnými domy.

Muzeum čokolády a marcipánu v Táboře

Muzeum je v historickém centru města ve třech spojených gotických domech s renesanční fasádou. Expozice je zčásti věnována čokoládě a jejímu zpracování, zčásti marcipánu. Muzeum se otevírá 6. září 2012.

Muzeum Častolovicka

Muzeum představuje dokumenty a předměty mapující historii i současnost městečka Častolovice.

Galerie Antonína Hudečka v Častolovicích

Stálá expozice obrazů velikána českého malířství, akademického malíře Antonína Hudečka a jeho syna Jiřího Hudečka v budově Úřadu městyse Častolovice.

Naučná stezka Po stopách povodní v Berouně

Naučná stezka Po stopách povodní, která připomíná nejen ničivou povodeň ze srpna 2002, ale i další pohromy, které řeky v Berouně v minulosti napáchaly, se otevírá v Berouně. Naučnou stezku si budou moci zájemci projít do poloviny října. Poté budou panely putovat mezi berounskými školami.

Rozhledna Bílov dominuje kopci Kanihůra, je z ní vidět až na Beskydy

Na kopci Kanihůra stojí rozhledna, která je z dominant v okrese Nový Jičín v Moravskoslezském kraji, východně od obce Bílov. Při stavbě stožáru jednoho mobilního operátora si obec dala podmínku, že součástí stožáru bude i rozhledna. Byla zprovozněna v roce 2006.

IH alternativní školička Mukařov

Zavedená soukromá mateřská škola rodinného typu s individuálním přístupem nabízí kolektiv vrstevníků a předškolní vzdělávání s prvky Montessori pro děti od 3 do 7 let věku s možností jednorázové docházky.

Na zámku v Dobříši bydlel generál, který vydal rozkaz k „heydrichiádě“

Jeden z nejhezčích středočeských zámků, dobříšské panství rodu Colloredo-Mansfeld, si vybral za války za své sídlo zastupující říšský protektor Kurt Daluege. SS-obergruppenführer působil v úřadě zastupujícího říšského protektora pro Čechy a Moravu rok, za tu dobu stačil rozpoutat nejkrvavější teror.

Kulíškova naučná stezka - poznejte s dětmi přírodu CHKO Beskydy

Kulíškova naučná stezka byla otevřena v údolí Dynčák nedaleko hotelu Horal a srozumitelnou a atraktivní formou přibližuje dětem zajímavosti přírody CHKO Beskydy. Stezka měří 2,5 kilometru a má 10 zastavení. Zvládnou ji i menší děti a rodiče s kočárky.

Letecká bitva nad Jindřichovým Hradcem přitahuje do muzeí

Jedna z největších leteckých bitev nad naším územím za 2. světové války probíhala nad Jindřichohradeckem. V městském muzeu najdete expozici leteckých soubojů, trosky amerických i německých letounů, dokumenty, mapy, fotografie. Další výstava na vás čeká v nedaleké Deštné.

Flora nabídne biblickou Getsemanskou zahradu

Biblická Getsemanská zahrada bude ústředním motivem hlavní expozice letošního letního mezinárodního zahradnického veletrhu Flora, který se uskuteční od 16. do 19. srpna na stejnojmenném výstavišti v Olomouci. Návštěvníci ji netradičně najdou v pavilónu H, protože ústřední pavilón A je kvůli chystané rekonstrukci uzavřen, jak novináře informoval ředitel výstaviště Jiří Uhlíř.

Beskydy mají novinku pro malé děti: Kulíškovu naučnou stezku

Nabídka aktivit a zábavy pro malé cestovatele se v Beskydech rozrostla o další novinku. Ve Velkých Karlovicích byla otevřena nová Kulíškova naučná stezka, která atraktivní formou přibližuje dětem zajímavosti přírody CHKO Beskydy.

Oblastní muzeum Most

Oblastní muzeum na úpatí hradu Hněvín v Mostě. Sbírky oblastního muzea se nacházejí v rekonstruovaných prostorách původního německého reálného gymnázia. Samotné muzeum bylo založeno roku 1888.

Tipy na víkend: Napoleonské dny, Chodské slavnosti, Posvícení v Troji

Víkend slibuje veselé slavnosti. Na Napoleonské dny se můžete vydat do Slavkova u Brna, ochutnávat chodské koláče a zazpívat si můžete v Domažlicích na Chodských slavnostech. V pražské Troji se koná v neděli Posvícení. Hraniční slavnosti pak můžete navštívit ve městě Luby.

Tvrz v Kestřanech je vítaným cílem archeologů i turistů

Ne každému se poštěstí objevit Troju nebo hrobku Tutanchamona, ale na Horní tvrzi v Kestřanech u Písku mají mladí archeologové možnost prakticky se procvičit v hledání, třídění a archivaci nálezů pod dohledem zkušených odborníků.

V Mikulově o víkendu zavřou vinice tradičním zvykem Zarážení hory

Folklórní slavnosti Zarážení hory, někde také Zarážání hory, se konají každý rok na jižní Moravě koncem srpna a počátkem září. Středověká tradice má modlitbou k patronům vinice ochránit zrající hrozny ve vinici až do vinobraní. Na Zarážení hory se můžete vypravit do Bořetic, Velkých Bílovic a Mikulova, kde se koná tento víkend (11. - 12. 8.).

Mojí povinností je pokračovat

Když se v roce 1920 poprvé rozsvítily ve Slabcích lampy elektrického osvětlení, byla to taková záře, že z okolní přijely tři hasičské sbory v domnění, že tu hoří. Proud tehdy do obce tekl z malé vodní elektrárny, kterou ve svém mlýně na Berounce vybudoval Václav Čech. Unikátní technická památka funguje dodnes...

Vsetín je místo zaslíbené cykloturistice, nabízí stovky kilometrů značených okruhů

Vsetín, město v srdci Valašska, může být právem považován za místo zaslíbené cykloturistice. Stovky kilometrů značených okruhů, krásné hřebenové trasy i nenáročná cyklostezka Bečva, to je stručná charakteristika možností, které čekají na návštěvníky.

Do botanického ráje vede žlutě značená turistická stezka z Ústí nad Orlicí

Okolí Ústí nad Orlicí je protkáno množstvím turistických tras ať lemujících povodí Tiché Orlice, tak procházejících předhůřím Orlických hor či vedoucích k památným místům a bývalým hradům. Jedna však doplňuje výčet o nezastupitelné poznání přírody.

Jaškovská krčma v Těrlicku - nejstarší krčma ve Slezsku

Areál hotelu a restaurace Jaškovské krčmy nabízí nespočet sportovních aktivit na břehu Těrlické přehrady. Restaurační část nabízí nevšední gastronomický zážitek spojený s příjemným posezením ve středověké krčmě se středověkou legendou a vyhlášenou kuchyní.

Výstup na Sněžku po málo známé, ale náročnější Stezce česko-polského přátelství

Vyhnuli jsme se davům, které o víkendu míří na Sněžku, a vydali jsme se po méně známé stezce od Horní Malé Úpy. Místy jsme sice úpěli, ale výhledy a krásná příroda bez lidí za tu námahu stála.