🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Na pražské Čertovce potkají děti strašidla, lampióny rozsvítí Chodovskou tvrz

Tradiční návštěvu hřbitova na Dušičky můžete spojit s lampiónovým průvodem, který prosvětlí šedivé podzimní počasí. V pražské Chodovské tvrzi si můžete vyrobit vlastní lampión či lucerničku a odtud se připojit k průvodu. O víkendu se v hlavním městě uskuteční také řada halloweenských akcí, například v Kulturním centru Zahrada budou v sobotu tančit strašidelné masky a Čertovku obsadí strašidla.

Naučnou stezkou po megapoli miliónů mrtvých na Olšanech

Ve správě Pohřební služby hlavního města Prahy je 29 hřbitovů, další jsou ve správě městských částí. Dohromady 67 polí mrtvých. Co jste vy, byli jsme i my, co jsme my, budete i vy... Mnoho hřbitovů zdobí obdobný nápis připomínající vše pomíjivé. Naučná stezka s téměř 80 zastaveními vede mezi hroby.

České památky světového dědictví připomíná výstava ve Staroměstské radnici v Praze

V letošním roce si světová veřejnost připomíná 40 let od podepsání Úmluvy o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. V naší republice slavíme i další kulaté výročí, neboť první české památky do tohoto prestižního seznamu byly zapsány před 20 lety. U příležitosti obou výročí se na Staroměstské radnici v Praze koná výstava nazvaná Památky světového dědictví v ČR. Proměny za posledních 20 let.

Posvícení na zámku Loučeň láká na husí hody i ochutnávku mladého vína

Svatomartinské posvícení pořádá v sobotu a neděli 10. a 11. listopadu zámek Loučeň. Slavnost nabídne po příjezdu Martina na bílém koni a cestou za svatomartinskými světýlky také husí hody a ochutnávku mladého vína. Svátek bude provázen koncertem v kostele i soutěžemi v chytání husy, v hodu podkovou i v pojídání rohlíčků.

Tipy na víkend: Strašidla a duchové v zoo a v lampiónových průvodech

Lehko se vyvolávají duchové a strašidla, těžko se pak zase uspávají. Následující víkend bude ve znamení Halloweenu a Dušiček. Strašidla potkáte v zoo Ohrada, Brno, Olomouc a spousty duchů uvidíte také v pátek na pražské Čertovce. V neděli si pak můžete poslechnout duchařské historky z Asie a Afriky v Modřanech.

Řopík Odolov - setkání s osádkou v dobových uniformách

Chcete-li se přesunout o 70 let zpět na opevněnou linii připravenou k boji, navštivte muzeum předválečného československého lehkého opevnění, nacházející se v masívu Jestřebích hor na Odolově.

Památník obětem internace Králíky

Památník obětem internace se nachází v klášteře redemptoristů na Hoře Matky Boží v Králíkách – Dolní Hedeči. Expozice je důstojnou připomínkou internace řeholníků, kteří sem byli na základě tzv. Státem řízené centralizace deportováni v období let 1950 – 1961 komunistickým režimem.

V klášteře Teplá nedaleko Mariánských Lázní můžete i přespat

Odejít do kláštera může být za jistých okolností skvělé řešení. Zejména tehdy, když potřebujete uniknout od špatností světského života. Když jsem zjistila, že i já tam mohu jistou dobu pobýt, nezaváhala jsem ani na chviličku. Vybrala jsem si k tomu účelu mohutný a významný klášter Teplá poblíž Mariánských Lázní.

Na Gastrofestu v Českých Budějovicích můžete ochutnat pakoně i antilopu

Švestkové knedlíky vysázené do třímetrové homole, 2,5 metru velká pizza nebo tabule prostřená jako v Titaniku, to vše slibují organizátoři 16. ročníku gurmánského festivalu Gastrofest. Na českobudějovickém výstavišti se bude konat od 8. do 10. listopadu. Připravena bude také kuchařská aréna a finále soutěže Český kapr, informoval o tom ředitel přehlídky Vladimír Tůma.

Po hřebenech masivu Králického Sněžníku na běžkách

Náročná trasa o celkové délce 24,5 km vás zavede nejvýše, jak je to vůbec v tomto regionu možné – na vrchol Králického Sněžníku. Od Ski centra Sněžník vás trasa zavede okolo vrcholů Slamník, Podbělka a Sušina až ke Slůněti. Z vrcholu Sněžníku povede zpáteční cesta po hraničním hřebenu.

Bruslení na přírodním ledu v okolí Hradce Králové

Lákají vás zamrznuté rybníky a hladniny řek k bruslení? V okolí Hradce Králové se nachází několik lokalit, kde si můžete jídu po ledu dopřát. Zkuste rybníky v Městských lesích nebo jízdu po zamrzlém Labi či Orlici. Nezapomeňte však vyzkoušet stav ledu, bezpečná jízda je zaručena teprve od 7 cm výš.

Pivní a vinařská turistika v Česku - zájezdy za pivem a vínem

Gastronomický cestovní ruch zahrnuje i pivní a vinařskou turistiku. Účastníci poznávají navštívenou destinaci z gastronomické stránky, jsou motivováni požitkem z konzumace, kultury stolování, degustace a seznamování se s vybranými pokrmy a nápoji.

Hradeckými Městskými lesy na běžkách

V Městských lesích u Hradce Králové mohou za dobrých sněhových podmínek běžkaři využít upravené stopy o celkové délce 25 kilometrů. Rovinatý terén zaručuje i začátečníkům bezpečné podmínky bez prudkých sjezdů a stoupání.

Hřebenem Jestřebích hor na běžkách

Potěšte se nenáročnou jízdou v udržované stopě i krásnými výhledy na členitou krajinu CHKO Broumovsko se známými Adršpašsko-teplickými skalami či stolovými horami Ostaš a Turov, které svým zrakem při cestě jistě neminete. Na hřebeni Jestřebích hor jsou běžecké stopy pravidelně udržovány.

Velké Karlovice zvou na Saunovou noc i nový běžecký závod

Relaxační, sportovní i gurmánské zážitky nabídnou o prvním listopadovém víkendu Velké Karlovice na Valašsku. Přestože na horách v tomto týdnu sněžilo, o víkendu se mají teploty vrátit zpět k pohodovému podzimu.

Monínec - sto způsobů, jak zabít stres i nudu

Sportrelax centrum Monínec leží na Javorové skále (723 m n.m.) necelých 70 km jižně od okraje Prahy. Nabízí ubytování v Relax hotelu Monínec*** s wellness a restaurací a dále v penzionu a skiapartmánech.

Fotografické kurzy v Praze

Jste začínající fotograf či se chcete zdokonalit v některé z fotografických technik a postupů? Přijďte se podívat na některý z našich workshopů.

Strašidla ovládnou uličky staré Prahy

Tajemná strašidla v Praze ožijí a vydají se od Prašné brány, uličkami Starého Města přes Karlův most. Sraz je ve čtvrtek 1. listopadu na náměstí Republiky v 18 hodin, kde se mohou připojit v kostýmech zájemci všech věkových skupin.

Středočeské Rožďalovice se pyšní neuvěřitelným počtem slavných rodáků

Městečko Rožďalovice v okrese Nymburk je zajímavé těžko uvěřitelným počtem významných rodáků, z nichž minimálně dva – knihtiskař Jiří Melantrich z Aventina a pedagog Gustav Adolf Lindner – dosáhli dokonce světového věhlasu.

Nová lanovka na Sněžku je hotová, buduje se stanice na vrcholu

Dělníci dokončili stavbu technologického zařízení lanovky v horní stanici na Sněžce v Krkonoších. Pokud jim bude přát počasí, chtěli by ještě pokračovat ve stavbě ocelové konstrukce stanice, kde bude schovaná koncová točna lanovky. Původní třítýdenní zpoždění na horní stanici se stavbařům i díky příznivému počasí uplynulého týdne podařilo dohnat, řekl generální ředitel stavební firmy BAK Trutnov Dušan Čížek.

Putování z Roudnice nad Labem na posvátnou horu Říp

Z nádraží Roudnice nad Labem je to na vrchol Řípu šest a půl kilometru. Cesta je skvěle značená, za což patří dík městu i Klubu českých turistů.

Apartmány Ramzová - za sportem i zábavou do Jeseníků

Rekreačně-sportovní oblast Ramzová je skvělým místem pro celoroční aktivity.

Geocaching v okolí Čertovy hory

Čertova hora je vyhledávaným místem vyznavačů světové hry geocaching. Na jedné z „keší“, která se jmenuje Okolo Čerťáku, se spolupodílel i Sportovní areál Harrachov a.s. K dispozici tu jsou prakticky všechny druhy keší.

Skialpinismus, lavinové kurzy i sněžnice v Jeseníkách

Pokud si chcete zimní hory užít trochu jinak než jen tradičním ježděním po sjezdovce, vydejte se na túru za hranice ski areálu do volného terénu. Pořádáme skialpinistické túry, kurzy a výlety na sněžnicích. Kdo touží zjistit o dějích ve sněhové pokrývce více, toho jistě zaujmou naše lavinové kurzy.

Zřícenina hradu Kaltenštejn u Černé Vody

Zřícenina raně gotického hradu Kaltenštejn (nazývaná též Hradisko) se nachází 9 km severně od Jeseníku, asi 2 km od obce Černá Voda nad osadou Nové Podhradí. Výšinný hrad na skalnatém vrcholu kuželovitého kopce byl mohutnou pevností. První zmínky o hradu pocházejí z roku 1250.

Zřícenina hradu Roupov

Zřícenina gotického hradu vypínající se nad stejnojmennou obcí asi 10 kilometrů po silnici jihozápadně od Přeštic. Dominantou rozsáhlého torza hradu je osmiboký komín hradní kuchyně z konce 16. století.

Ukrývá okolí Trnové na Tachovsku tajemství?

Nenápadná a malá vesnička Trnová, kterou bez povšimnutí projedete při cestě do Tachova, se může pyšnit nejen bohatou historií, ale také zajímavým a tak trochu tajemným okolím, jehož součástí jsou záhadné kameny.

Středočeské skvosty: Na zámku Loučeň čekají na Huberta, patrona myslivosti

Loučeň se s návštěvníky neloučí. Tento víkend ještě patří Modrým šmoulím prázdninám, ale již další se ponese ve znamení myslivosti s poctou patronovi lovců i zvěře svatému Hubertovi. Pokud se počasí nezblázní, máme se na co těšit.

Jeseníky zvou na hrad, na návštěvu k řezbáři i do aquacentra

Předpověď počasí na nadcházející dny, tedy i podzimní prázdniny, je mrazivá. Co s dětmi? Vydejte se na Hrad Sovinec či k řezbáři Halouzkovi v Jiříkově a až budete prokřehlí, skočte do Aquacentra Slunce v Rýmařově - vyhřívejte se, relaxujte nebo s dětmi dovádějte v bazénech.

Pražská zoo zve na Dýňové hody a cvičení s dravcem a lachtany

V rámci podzimních prázdnin si pražská zoologická zahrada v Troji připravila Dýňové hody. Na specialitách si pochutnají zvířata i návštěvníci. Navíc si můžete přijít poslechnout komentovaná krmení a podívat se na mimořádné cvičení s dravcem a lachtany.

Galerie vín Slovácka v Uherském Hradišti ušetří boty i peníze

Že jsou moravská vína kvalitní, o tom svědčí řada ocenění získaných v tuzemsku i zahraničí. Velká část z nich patří vínům z vinařské oblasti Slovácko, tedy vínům, která dozrávají v podhůří biosférické rezervace Bílé Karpaty a v okolí řeky Moravy. To byl jeden z důvodů realizace unikátního projektu.

Zámek Fryštát nově nabídne zimní prohlídky o víkendech

Blíží se zimní období, a to pro zámek Fryštát v Karviné znamená konec hlavní sezóny, kterou v letošním roce navštívilo 20 tisíc návštěvníků. Lidé však na zimu o prohlídky nepřijdou, budou totiž vždy o víkendech s výjimkou Vánoc, kdy bude zavřeno.

Kováři na Šlakhamru ukončí letošní turistickou sezónu

Technické muzeum v Brně připravilo na sobotu 27. října na jedné ze svých externích památek speciální ukončení letošní turistické sezóny – akci Kování na Šlakhamru.

Tipy na víkend: Na hradech a zámcích potkáte Šmouly, Černou paní a strašidla

S posledním říjnovým víkendem se zavírá řada hradů a zámků například zámek Velké Březno, kde vás čeká zajímavé rozloučení. Můžete se vydat také na netradiční prohlídky se Šmouly na Loučeň, za Černou paní na zámek v Náchodě, za hraběnkou Esmeraldou Kotrmeldou na Sychrov, za duchy a strašidly na Bouzov nebo na zámek Raduň.

Jezerní slať s vyhlídkovou věží v národním parku Šumava

Jezerní slať patří mezi vrchovištní rašeliniště ležící na náhorní plošině Šumavských plání mezi osadami Kvildou a Horskou Kvildou. Průměrná hloubka rašeliny je 2,5 m, nejvyšší mocnost 7,6 m je v severozápadní neporušené části.

Zřícenina hradu Svrčov

Nad skalnatým srázem, pod nímž vedla důležitá komunikace, stával ve 14. století hrad, tvořený palácem, pozorovatelnou nad srázem a hradbou. Od okolní krajiny byl hrad oddělen příkopem a valem, na němž v případě nebezpečí bylo dostatek místa pro obránce konající aktivní obranu hradu.

Na Sychrov přijede Arvenská princezna s novým divadelním představením

O víkendu 17. a 18. listopadu se na zámku Sychrov na Liberecku odbude premiéra představení O Arvenské princezně. Nová pohádka se odehraje přímo v zámeckých pokojích vždy od 10, 11, 12, 13:30 a 15:30 hodin.

V neděli mají Havířské šprýmování v Příbrami a vstupné za korunu v Kutné Hoře

Hornické muzeum Příbram pořádá v neděli 28. října od 9 do 16 hodin při příležitosti státního svátku a Dne Středočeského kraje již tradiční zábavní program na hornické téma s názvem Havířské šprýmování. Ve stejný den připravilo České muzeum stříbra v Kutné Hoře symbolické vstupné za korunu a doprovodný program.

Na Křivoklátě se bude o víkendu koštovat

Velká podzimní ochutnávka regionálních produktů Křivoklátska a Rakovnicka proběhne na hradě Křivoklátě o posledním říjnovém víkendu. Akci, prezentující regionální výrobky Křivoklátska a Rakovnicka, které nesou název „To pravé“, pořádá o. P. S. Rakovnicko.

V klášteře Plasy se můžete v neděli vydat na Cestu za čarodějnou knihou

Na neděli připravili v klášteře Plasy na závěr sezóny halloweenskou akci pro děti. Malí i velcí se mohou od 17 hodin vydat na Cestu za čarodějnou knihou. Sebou si nezapomeňte svítící lampióny, bubáky a roztodivná strašidla.

Středověký hrad Svojanov rozkvetl do krásy

Svojanov se tyčí na vysokém ostrohu nad údolím říčky Křetínky. Nahoru vystoupáme buď půl kilometru pěšky po stezce vedoucí přímo z městyse Svojanova, nebo po asfaltové silnici, pokud necháme automobil na dolní parkovací ploše. Vyjet můžeme i nahoru, ale v tom případě zaplatíme 30 korun za parkovné.

Pravěk se prodává nejlíp

Severomoravská města Kopřivnice a Štramberk nemají na první pohled mnoho společného. Průmyslové město, rozkládající se kolem areálu automobilky, a historické městečko pod štramberskou Trúbou ale kromě geografické blízkosti pojí jedno velké lákadlo: osobnost malíře Zdeňka Buriana...

Cesta za pohádkou i Ozvěny lesních rohů o prázdninách pobaví na zámku v Mníšku

Během podzimních prázdnin připravil zámek Mníšek pod Brdy hned dva zajímavé programy pro rodiny s dětmi. Ve čtvrtek a pátek 25. a 26. října to bude dobrodružné putování za českými pohádkami. V sobotu a v neděli jsou zájemci zváni na prohlídky s názvem Ozvěny lesních rohů.

Muzea a galerie v Plzeňském kraji otevřou návštěvníkům bezplatně své dveře

Den vzniku samostatného československého státu mohou občané v Plzeňském kraji oslavit i tím, že navštíví některé z muzeí nebo galerií v regionu.

Na bruslích Podtroseckými rybníky

V kaňonovitých údolích pod hradem Trosky je soustava osmi rybníků: Věžák, Nebák, Vidlák, Krčák, Hrůdka, Rokytnický, Dolský a Podsemín, které se v zimě stávají dobrou alternativou pro všechny milovníky bruslení v přírodě.

Na zámku Sychrov potkáte v noci hraběnku Esmeraldu Kotrmeldu

Večerní prohlídky zavedou návštěvníky sychrovského zámku i k nepříjemné nájemnici. Na dožití tu bydlí Esmeralda Kotrmelda, hraběnka de Fuchtle. Pohádkové představení s názvem Hraběnka na zabití můžete s dětmi navštívit v pátek a sobotu.

Tip na podzimní výlet: na Valašsku otevřeli rozhlednu Miloňová

Pokochejte se pohledem na Valašsko z nové rozhledny Miloňová nad Velkými Karlovicemi. Pro návštěvníky byla slavnostně otevřena v sobotu 20. října. Výšlap můžete spojit s procházkou valašskou krajinou, která s příchodem podzimu hraje všemi barvami, i další zábavou.

Krátkodobé výstavy na Špilberku zvou k návštěvě za zvýhodněnou cenu

Muzeum města Brna připravilo pro všechny návštěvníky hradu Špilberku podzimní výhodný balíček nejúspěšnějších výstav Pařížský zlomek Dalimilovy kroniky a výstavy Ano v bílém. Za zvýhodněnou cenu lze výstavy navštívit od 24. do 28. října. Připraveny jsou také módní přehlídky svatebních šatů.

Šmoulové ovládnou zámek Loučeň

Všichni malí i velcí se setkají na zámku Loučen se Šmouly, prožijí s nimi několik krásných dnů. Zámkem je provede Šmoulinka, zúčastní se velké šmoulí hry a utkají se v bitvě s jejich nepřítelem Gargamelem. Program je připraven od čtvrtka 25. do neděle 28. října.

Zanechali v Žinkovech odkaz obři, nebo Keltové?

Jih Plzeňska ukrývá řadu tajemství, která se zatím nepodařilo rozluštit. Mezi ně bezesporu patří podivná kamenná seskupení nad obcí Žinkovy, probouzející v člověku nejrůznější představy a pocity.