🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Tipy na víkend: Výstava koní, Posázavský Pacifik a bitva o brod

O víkendu se v Tlumačově koná výstava koní. V sobotu vyjede z Prahy Posázavský Pacifik na bitvu u Zbořeného Kostelce u Týnce nad Sázavou. Nad Radešínem lítají horkovzdušné balóny v rámci mistrovství České republiky. Prachatice žijí městskými slavnostmi Zlaté stezky.

Kolín - dobře utajený židovský skvost

Je to tak trochu jako bojová hra, najít hrob Becalela, syna rabína Jehudy Löwa, synagogu, uličku Zlatou, ale třeba i chrám sv. Bartoloměje, zmenšenou repliku kutnohorské sv. Barbory. Ve středočeském Kolíně totiž zatím nejsou hotové turistické ukazatele.

V krajině rybníků u Lázní Bohdaneč lze najít další z turistických rájů

Rovina a zase rovina se spoustou kilometrů stezek a cestiček okolo rybníků. Taková je krajina v okolí Lázní Bohdaneč. Skutečný ráj pro cyklisty i další turisty. Tam se tam podívejme.

Nová expozice Svět v podzemí v ZOO Plzeň

Ačkoliv v zoologických zahradách bývají budovány expozice sklepů nebo noční pavilony, rozsah a charakter plzeňské expozice nemá v ČR ani blízkém okolí obdoby. V bývalém německém krytu generálního štábu protiletecké obrany z roku 1941 zde zpřístupnili prohlídkový okruh, věnovaný životu pod zemí.

Zoologická zahrada v Plzni otevřela novou expozici Svět v podzemí

Novou expozici Svět v podzemí slavnostně otevřela v úterý 26. června Zoologická a botanická zahrada města Plzně.

Na Trpasličí skále nedaleko Děčína se škádlí malí mužíčci

Vznešený Karlštejn, romantickou Hlubokou, hravou Telč či záhadnou Macochu zná u nás nejspíš každý. Česká republika však nabízí i skromnější, ale stejně půvabné památky, stulené mimo hlavní turistické trasy, které chceme představit. Tentokrát nás tedy toulavé boty zavedou na Děčínsko k Trpasličí skále.

Na kole po obou stranách Šumavy na Pohraniční i Dunajské cyklotrase

Poznávat zemi v sedle kola je nejkrásnější způsob dovolené. Umožňuje kontakt s přírodou, lidmi, historickým odkazem a kulturní nabídkou měst a obcí. Navíc zlepší kondici i zdraví a obohatí o zážitky.

Městský sklep Valtice

Městský sklep Valtice je připravený splnit vaše očekávání a touhy spojené s návštěvou "Hlavního města vína". Vinný sklep Valtice nabízí víno všech valtických vinařů, kteří mají zájem se prezentovat. Jeho cílem je nabídnout to nejlepší z enogastronomie, co vinařské Valtice můžou nabídnout.

Muzeum Dašovský mlýn

Expozice muzea jsou rozmístěny ve čtyřech podlažích a zahrnují kompletní strojové vybavení válcového mlýna i zbytky původního českého složení, včetně barokních vyřezávaných sloupů.

Hlavní letní lákadla zámku v Dobříši: noční prohlídky a komentované vycházky parkem

Pohádky na dobrou noc a procházky parkem. To jsou hlavní novinky, na které v letních měsících láká turisty zámek Dobříš. Během července a srpna se zde každou neděli budou konat vycházky francouzským parkem s průvodcem, středeční večery pak budou ve znamení nočních prohlídek.

Muzeum Waldemara Matušky - jediné na světě

Muzeum připomíná odkaz tohoto slavného zpěváka a nabízí i exponáty z pozůstalosti. K vidění je i zpěvákova kytara či vojenská lodička, v níž hrál ve filmovém muzikálu Kdyby tisíc klarinetů.

Pražští vozíčkáři mají první turistickou stezku

První značená turistická stezka pro vozíčkáře v metropoli provede lidi na vozíku Centrálním parkem Prahy 13. Okruh se šesti informačními tabulemi měří necelých šest kilometrů. Správný směr ukazují bílé tabulky s vyobrazením vozíčkáře. Návštěvníci pojedou především po asfaltových a dlážděných cestách. Místy na zemi leží štěrk.

Česká Kamenice – městečko na dlani

Strmé jsou staré dřevěné schody na věž děkanského kostela svatého Jakuba Většího. Z kúru si prohlédnete nádherný interiér, mešní roucha, staré tisky a kolem zvonu vystoupáte na ochoz. Šestitisícové městečko, jedno z nejhezčích v severních Čechách, máte jako na dlani.

Výstup nad Svatý Jan pod Skalou turistu odmění vyhlídkou i malými vodopády

Na vlakové zastávce Srbsko na trati Praha-Beroun právě začíná výlet, v jehož cíli na účastníky čeká nádherná vyhlídka i návštěva malých vodopádů. A během celé cesty procházka nádhernou krajinou nedaleko Berouna. Míříme do Svatého Jana pod Skalou.

Za tajemstvím šumavských kopců - Borek

Nad malebným a romantickým údolím říčky Ostružná se do nadmořské výšky 859 m n. M. Zvedá kopec Borek, který byl v době středověku prošpikován štolami. Od počátku devadesátých let zde byla zřízena přírodní rezervace.

Zámek Loučeň oslaví páté výročí zpřístupnění a přivítá půlmilióntého návštěvníka

Zámek Loučeň oslaví 7. července páté výročí od svého zpřístupnění návštěvníkům. Oslava se uskuteční pod názvem Narozeniny zámeckých labyrintů. Otevřeno má od července 2007 a letos přivítá svého půlmilióntého návštěvníka.

Sobota ve Velkých Karlovicích: otevření bike parku, turistický pochod i tři vernisáže

Slavnostní otevření nového Bike parku Kyčerka, turistický pochod Letní karlovská padesátka či zahájení hned tří výstav v jediném dni – to vše mohou v sobotu 23. června zažít návštěvníci Velkých Karlovic.

Kaple Jména Panny Marie v Mladoticích - první Santiniho projekt

Novou kapli nechal opat Evžen Tyttl vybudovat dle projektu J. B. Santiniho-Aichela. Pokládání základního kamene 2. května 1708 se zúčastnil opat se všemi obyvateli konventu. O dva roky později byla kaple dokončena a 14. září 1710 opat kapli slavnostně požehnal.

Pod krušnohorským Plešivcem řádí rozcuchaný Šrakakal

A nejen on, ve dřevě je tu zakleta řada dalších postav z bájí Krušných hor. Několik řezbářů vdechlo kmenům duši a na zhruba kilometr dlouhé stezce se pobavíte i pokocháte pitoreskními pitvorami i vnadnými půvaby lesních žen.

Parním vlakem na Jahodobraní

Zvláštní parní vlak vyjede v sobotu 23. června z Jindřichova Hradce na Jahodobraní v Nové Bystřici.

Letní milostná ladění s Giacomo Casanovou rozpálí návštěvníky na zámku v Duchcově

Jak milostně ladí zámecká společnost pod taktovkou Giacoma Casanovy, jak se rodí letní lásky a na co všechno si dělá zálusk slavný milovník žen, to všechno zažijete na duchcovském zámku během sladkých letních večerů.

Chytré cestování Českým Středohořím a Podřipskem

Letní turistická sezóna nabízí pro návštěvníky a milovníky Českého středohoří a Podřipska mnoho způsobů vyžití – aktivní turistiku, cykloturistiku, relaxaci, návštěvu památek a spoustu dalšího, to vše také za pomoci pravidelných spojů letních cyklobusů a motoráčků.

Tipy na víkend: Neckyáda, Slavnosti kaše, piva a kutnohorské stříbření

O víkendu nebude o legraci nouze. Můžete se vydat soutěžit na Neckyádu do Železného Brodu, pivní slavnosti proběhnou na pražské Ladronce, v Havlíčkově Brodu, Žďáru nad Sázavou a Humpolci. Pokud dáváte přednost vínu, jeďte na jižní Moravu do Otevřených sklepů. Historické slavnosti se konají v Kutné Hoře - Královské stříbření a v Horažďovicích - Slavnosti kaše.

Jeseníky mají co nabídnout i v létě

Řadu lákavých příležitostí pro turisty nabízejí i v létě Jeseníky a jejich podhůří. Na výběr je nespočet túr zdejší nádhernou přírodou, ale také řada atrakcí.

Na Soláni budou soutěžit sekáči trávy

Již potřinácté ožije vrchol hory Soláň nad Velkými Karlovicemi na Valašsku akcí Sečení lúk. Uskuteční se 29. června a nabídne soutěž sekáčů i folklórní vystoupení. Akce začne v 18 hodin na louce u Korytářů vedle Valašského ateliéru u Hofmanů. Návštěvníci uvidí ukázky tradičního sečení trávy kosou. Slavnostní salvou a prvním zásekem luk se představí také portáši.

Lobkovický palác výjimečně zpřístupní své prostory veřejnosti

Německé velvyslanectví v Praze ve středu na den otevírá své dveře veřejnosti, lidé tak budou moci nahlédnout do historických prostor Lobkovického paláce na Malé Straně. Představí se tam německé organizace a instituce, které se zaměřují na česko-německé vztahy, prezentovat se bude Německá turistická centrála.

Moravskoostravské kostely a banky cílem nedělní vycházky

Mnozí obyvatelé a návštěvníci Ostravy si zvykli navštěvovat komentované prohlídky města. Nejbližší z těchto prohlídek s názvem Chrámy Boha a peněz se uskuteční v neděli 24. června od 15.00 hodin.

Petr Vok by se asi divil, jakým klenotem zůstal hrad Helfenburk

Když v roce 1593 poslední Rožmberk Petr Vok prodával Prachaticím hrad Helfenburk, vypadalo to, že dva významné historické záznamy právě píší své poslední kapitoly. Zatímco rod Rožmberků skutečně dospěl do cíle, hrad i 419 let poté žije – a nejen to.

Uměleckoprůmyslové muzeum v Brně

V budově Uměleckoprůmyslového muzea se nachází stálá expozice užitého umění od středověku po současnost, zastoupeny jsou sbírky skla, keramiky a porcelánu, textilu, nábytku, kovů a grafického designu.

Rozhledna Borůvka u Hluboké na Pardubicku

Borůvka je v pořadí již třetí rozhlednou, kterou najdete u obce Toulovcovy Maštale. Svojí ojedinělou a netradiční konstrukcí patří bezesporu k nejzajímavějším a nejkrásnějším stavbám tohoto druhu nejen v mikroregionu Toulovcovy Maštale, ale i v širokém okolí.

Muzeum církevního umění plzeňské diecéze

V Plzni v rekonstruovaných prostorách bývalého františkánského kláštera vzniklo nové muzeum, které vystaveným souborem křesťanských reálií seznamuje návštěvníka se světem křesťanů. Prezentovaná díla a předměty patří k tomu nejlepšímu, co se v západních Čechách zachovalo.

Kostnice pod brněnským kostelem sv. Jakuba se otevírá veřejnosti

Kromě Mincmistrovského sklepa u Nové radnice a Labyrintu pod Zelným trhem budou moci od pátku 22. června návštěvníci Brna sestoupit také do Kostnice pod kostelem svatého Jakuba. Zpřístupněn tak bude třetí komplex opraveného brněnského podzemí.

Zámek v Mníšku chystá muzikál Noc na Karlštejně, prohlídky pro děti i Krev v mobilech

Zámek Mníšek se stane na malou chvíli Karlštejnem. Vladimír Čech, Lumír Olšovský, Petr Jančařík a Jan Rosák si na nádvoří zámku zahrají Noc na Karlštejně. Na děti čeká upovídaná klíčnice, která zná tajemná zákoutí zámku a na dospělé dva prohlídkové okruhy o bydlení drobné šlechty za první republiky.

Stezka přes rašeliniště a Areál lesních her – dvě nové atrakce na Šumavě

Lepší dárek si snad děti, které vyrazí letos v létě na Šumavu, ani nemohly přát. Správci šumavské rezervace pro děti i dospělé připravili dvě zbrusu nové atrakce. Od konce května je u Soumarského mostu otevřena naučná stezka Soumarské rašeliniště, ve Stožci může každý navštívit Areál lesních her.

Nový Bike park Kyčerka čeká v sobotu slavnostní otevření

Cyklisté na Valašsku se mohou těšit na další novinku. Ve Velkých Karlovicích ve Zlínském kraji vyrostl před letošní letní sezónou nový zábavní areál s traily, pumptrackem a dalšími aktivitami pro malé i velké návštěvníky.

Techno trasa spojí tucet technických památek Moravskoslezského kraje

Sfárat do hlubin jednoho z nejstarších černouhelných dolů, projet se parním vlakem na úzkokolejce, zažít pocity vojáka zavřeného v pevnosti anebo na vlastní oči vidět výrobu mouky ve vodním mlýně. To je jen malá část zážitků, které nabídne nový turistický projekt nazvaný Techno trasa, jenž odstartuje na počátku letních prázdnin.

Půjčovna segway Velké Karlovice - poznávejte Beskydy jinak

Užijte si poznávání Beskyd netradičně – při vyjížďce na segway. Využijte půjčovnu segway v hotelu Horal. Pro hotelové hosty i širokou veřejnost je otevřena denně od 9:30 do 18:00.

Podhůra – běžky za humny města

Podhůra je nevysoký ale výrazný kopec ležící jižně od Chrudimi na úpatí Železných hor. V létě patří k cílům četných procházek (viz. „Výlety pěšky), v zimě nabízí možnost nenáročného běžkování takřka za humny města. Nečekejte žádné strojově upravené […].

Nejlepší běžkování v Železných horách

Pro nenáročné běžkování poslouží prakticky celá oblast Železných hor, běžkaři si vždy v terénu sami vyšlapou stopu. Výjimku tvoří běžecké okuhy kolem vysílače Krásný. Pokud jste zvyklí z jiných hor na dokonale vyřízlou stopu a skvělé turistické zázemí, pak tady budete muset ze svých požadavků trochu slevit. Tratě se nacházejí na nejvyšších hřebenových partiích Železných […].

Nasavrcké „okruhy“

Nejdostupnější a celkem kvalitní běžecké lyžování nabízejí terény u Nasavrk. Bydlíte-li v Chrudimi nebo Pardubicích, pak máte nejbližší možnost zalyžování si právě u Nasavrk. Je-li dostatek sněhu, samozřejmě. Z Pardubic trvá cesta autem cca 30 minut a lze ji využít i odpoledne po práci. Vzhledem k tomu, že jde o nenáročný terén, je možné vše […].

Karlovská padesátka aneb Výlet za valašským frgálem

Příjemnou příležitost na rodinný výlet nabízí Letní karlovská padesátka – tradiční turistický pochod, který 23. června pořádá Resort Valachy ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku. Pro turisty bude opět vytyčeno několik tras v délce 10 až 50 kilometrů, z nichž jedna je svou délkou a nenáročným profilem vhodná i pro malé výletníky nebo rodiče s kočárky či krosnami.

Brno turistům zpřístupní čtveřici chrámů

Turistické informační centrum města Brna zpřístupní vybrané katedrály a kostely veřejnosti. Návštěvníky s prostředím chrámů seznámí profesionální průvodci, Brňanům se otevřou brány například v katedrále sv. Petra a Pavla na Petrově.

Muzeum Lega Tábor - potěšení pro malé i velké

V historickém jádru města Tábor je od 4.8.2012 otevřeno nové muzeum Lega. Expozice je rozdělena na několik tématických okruhů. Součástí expozice je i leaserová a světelná show věnovaná tématu Star Wars. Po prohlídce výstavní expozice je možné navštívit dětský koutek.

Krásné Krásno uprostřed nádherné přírody západních Čech

Půvabná západočeská obec Krásno je středobodem pro výlety do okolí. Hlavním tahákem je její kamenná spirálovitá rozhledna, tyčící se do výše 25 metrů. Základna je široká 11 metrů, terasa na vrcholu má průměr tři metry. Stavitelé se údajně nechali inspirovat babylonskou věží, u nás dílo nemá obdoby.

Rozhledna Krkavec nedaleko Plzně

Rozhledna na Krkavci je zajímavým turistickým cílem. Leží ve výšce 504 metrů nad mořem nedaleko Plzně uprostřed rozsáhlých lesů. Z jejích obou ochozů je nádherný výhled na Plzeňskou kotlinu, Šumavu, Český les i Krušné hory. Po mnoha letech se v červnu 2012 otevřela veřejnosti.

Ski Centrum Adler - půjčovna lyží a snowboardů v Bedřichově

V půjčovně Ski Centrum Adler v Bedřichově nabízí široký sortiment carvingových lyží pro děti i dospělé, dále potom lyží běžek i snowboardů, a samozřejmě veškeré vybavení, které k tomu náleží, tzn. Vázání a boty.

Nový hrad v Horních Věstonicích

Nový hrad u Horních Věstonic (též Neuhaus) stával jihovýchodně od obce Horní Věstonice v katastrálním území Klentnice. Jeho funkcí bylo střežit cestu do Rakous, která u Mušova vedla přes Dyji, a také sloužil jako opěrný bod proti Lichtenštejnům.

Zřícenina hradu Templštejn - dávné sídlo templářů

Hrad Templštejn vystavěl na skále nad řekou Jihlavkou řád templářů a učinil z něho sídlo své komendy. Ze 13. století pochází jádro hradu, vymezené mohutnou plášťovou zdí, která má půdorys kruhové výseče.

Lamatreking v jižních Čechách

Jak se žije jihoamerickým chovatelům lam si ozkoušíte při vycházce s lamou krotkou na vodítku v jihočeském Chýnově. Jen vy a stádo lam krotkých. Čeká vás toulání po lesích a pastvinách, loukách i cestách.