🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Vinařství Krásná hora ze Starého Poddvorova

Poznejte mladé vinařství, které je postaveno a řízeno s chutí a láskou. Ochutnejte krásná suchá vína, která se skvěle hodí k jídlům, ale i k delšímu ležení.

Návštěvníci zámku Doudleby nad Orlicí se mohou těšit na několik překvapení

Nevelký, ale půvabný zámek v Doudlebech nad Orlicí patří svou unikátní sgrafitovou výzdobou ke skvostům mezi památkami nejen východních Čech, ale celé České republiky. Nádherná sgrafita pokrývají všechna vnější i vnitřní průčelí, ale objevují se dokonce i na sedm metrů vysokých komínech.

Lanová dráha Větruše

Areál Větruše patří mezi tradiční výletní cíle. Využití lanové dráhy je ideálním řešením, jak usnadnit a urychlit dopravu pěších a cyklistů z centra města do této oblíbené lokality. Unikátem lanovky je to, že se jedná o nejdelší lanovku bez podpěrných sloupů v ČR.

Návštěvníci plaského a kladrubského kláštera zažijí neobvyklé noční prohlídky

Na konec července připravily kláštery Kladruby a Plasy neobvyklou noční akci s názvem NOCÍ KE HVĚZDÁM Santiniho Aichela. Návštěvníci si během dvou večerů volně projdou nasvícené interiéry a procvičí si své schopnosti při luštění šifry. Při troše štěstí budou moci navštívit jeden z klášterů zdarma.

Slavonice ohromují renesančními domy, ale i tloušťkoměrem a krámky na chodnících

Slavonice, jméno předurčující oslavu pěkna, vzácna, něčeho mimořádného. Prospekty zvou do renesanční jihočeské perly. Prohlížíte sgrafitové fasády, obdivujete atiky domů, žasnete nad tou nádherou. Pak vám sjede zrak dolů, do výše očí a je po slávě. Asijské krámky ční z domů na chodník.

Zámek v Mníšku pod Brdy zve děti i dospělé do časů první republiky

Zámek v Mníšku pod Brdy nabízí v týdnu od 24. do 27. července klasické prohlídky pro dospělé a v odpoledních hodinách od 13.40 hodin prohlídky s klíčnicí barona Kasta pro malé návštěvníky. Prohlídka s názvem Tři věže je zábavným a poutavým až pohádkovým vyprávěním o historii.

Rožmberk, hrad spojený s Petrem Vokem, nabízí také bohaté sbírky rodu Buquoyů

Úchvatný pohled na Rožmberk je jednou z prvních dominant při splavování Vltavy, avšak ještě nezapomenutelnější je při osobní návštěvě jeho historií nasáklých komnat a sbírek.

Hrady Velhartice a Klenová: gotika i renesance, setkání s historií i moderním uměním

Tip na výlet do dvou od sebe navzájem nedalekých západočeských historických objektů nabízí setkání s dochovanou historií, uměním i pošumavskou přírodou.

Ostrava hostí výstavu amerických veteránů s vozem Jana Wericha

Čtyři desítky pravých amerických veteránů jsou od pátku k vidění na ostravském výstavišti Černá louka, kde začala unikátní výstava American Classic Cars. Návštěvníci mohou obdivovat zástupce velkých i malých automobilek z USA, některé vozy jsou přitom naprosté unikáty.

Zednářská zahrada v Lednici - vzkaz předků napsaný stromy

V zámeckém parku v Lednici je vedle běžně známého procházkového okruhu vedoucího kolem zámeckého rybníku k minaretu i další, dnes zapomenutá zahrada, ze které se zachovalo pouhé torzo. Zahrada vznikla na základě barokní kompozice, kdy stromy a květiny zde vysázené tvořily geometrické obrazce.

Křivoklát nabízí o prázdninách výstavu památek, ukázky práce kata i lukostřelbu

Také pro tuto sezónu připravil hrad Křivoklát tradiční ukázky z řemesla kata, střelby z kuše a luku i stálé výstavy mistrů řezbářů a kočárků. Novinkou je putovní výstava nejkrásnějších památek ze zemí Evropské unie.

Tipy na víkend: Pivní slavnosti, jízda na opilém kole, triatlon, slet balónů

V sobotu poteče v Harrachově pivo proudem, konají se tam totiž pivní slavnosti, kde můžete soutěžit o nejrychleji vypitý půllitr nebo v jízdě na opilém kole. Sportovat můžete na Lipně a v Říčkách v Orlických horách. Veteráni se sjedou v Olomouci a ve Strýčkovicích. Nad Telčí budou létat horkovzdušné balóny.

Výlet nejen za historií na lovecký zámeček a přes naučnou stezku Kladská

Naučná stezka Kladská vede okrajem přírodní rezervace Kladské rašeliny, části Tajga v Karlovarském kraji. Otevřena byla v roce 1977 a patří k jedné z nejstarších. Výchozí osada Kladská (tehdy neobydlené území) byla založena roku 1875 a patřila knížeti Otto Fridrichu Schonburg-Waldenburgovi.

Vinařství Kňourek

V malebné vinařské vesničce Březí u Mikulova na Jihu Moravy leží rodinné vinařství Kňourek. Hlavním zaměřením našeho vinařství je výroba vysoce kvalitních Moravských vín a poskytování všech služeb souvisejících s poznáváním vín a vinařskou turistikou.

Za draky

Víte, které moravské město ohrožoval drak a musel mu pomoci až odvážný řezník? Nebo kde v Čechách můžete projít Dračí uličkou? Vydejte se po stopách těchto pohanských oblud. Letošní rok je ke stopování draků ideální...

Žulové lomy u Nečína

Skupina menších žulových lůmků, které najdete severně od obce Nečín tvoří romantická zákoutí, která již zvábila nejednoho filmaře. Nechází se zde lom Špic s lekníny, Jiraska nebo největší z nečínských lomů - Vančátka.

Kameny přání - 2. zastavení Kristkovy podyjské glyptotéky

U obce Staré Hobzí se na břehu řeky Dyje nachází magické místo nazvané Kameny přání. Kompozice ze sedmi balvanů je dílem sochaře Lubo Kristka. Poutníci do kamenů vkládají svitky papíru s napsanými přáními.

Filmové žně v zámku Napajedla

ZLIENNALE aneb Filmové žně 1940 - 1941. Jedinečná výstava mapující na základě dobových článků, fotografií a jiných dokumentů první český filmový festival, konající se v protektorátním Zlíně. Výstava je doplněna o originální plakáty k českým filmům 30. a 40. let 20. století.

Přírodní koupaliště Harasov v Kokořínském dole

Nádherné přírodní koupání v Kokořínském dole 12 km od Mělníka. Rybník lemují pískovcové skály. Nad osadou Harasov leží hrad postavený ve 14. století.

Barokní lékárna. Zapomenutý skvost na hradě Špilberku

Hrad Špilberk je jednou z největších dominant Brna. Denně jej navštíví stovky lidí, ovšem málokdo ví, že se zde skrývá skvost jménem Barokní lékárna - umístěn je v historických prostorech nynější pokladny a prodejny suvenýrů, kde si ho návštěvníci mohou zdarma prohlédnout.

Nordic walking v Krušných horách

Pojďte se s námi projít po vrcholcích Krušných hor, načerpejte sílu z přírody a odpočiňte si při troše sportu.

Mladějovská úzkokolejka jezdí o prázdninách každou sobotu

Unikátní průmyslová železnice vedoucí z moravského Mladějova do hřebečských lesů také letos vítá návštěvníky – a to každou prázdninovou sobotu až do poloviny září.

Tajemné stezky vedou severním okrajem Ústí nad Orlicí

Koncem 17. století severní okraj města Ústí nad Orlicí uzavíralo hluboké údolí se strmými hustě zarostlými svahy, kterému se místní obyvatelé raději vyhýbali. Dnes tudy vede žluté značení turistické trasy, tajemno však zcela nevymizelo.

Tetín nabízí nejen setkání s historií, ale i jeden z nejkrásnějších pohledů na Berounku

Bájný hrad Tetín je cílem dnešního výletu. Startovním místem cesty je obec Srbsko na trati Praha - Beroun, kam jezdí z pražského Hlavního i Smíchovského nádraží vlaky každou půlhodinu. V obci je také parkoviště pro automobily přímo u nádraží.

Lanová centra v ČR: Tato akční letní zábava je dostupná i u nás

Pokud zrovna neholdujete odpočinku u moře či u bazénu, ale toužíte zažít dobrodružství a zábavu, vyzkoušejte lanová centra. V České republice se...

Chalupa Dolní Morava - ráj lyžařů i turistů

Dolní Morava je známá svým skiareálem a ideálními podmínkami pro lyžování až do Velikonoc. Ale nejen zimní pobyty si užijete v nové chalupě. Krásná, nezničená příroda přímo láká k relaxu, turistice, cykloturistice i využití dalších aktivit.

Seeberg - hrad jako ze Spessartu i s popravištěm nedaleko Chebu

Jakmile se k nádhernému hradu přiblížíte, vzpomenete si na stařičký německý film Strašidla ze Spessartu. Při vstupu na nádvoří tedy zadoufáte, že je potkáte i s jejich kamarádkou komtesou Charlottou.

Za vínem do Mikulova - vinný sklep V Jámě

Vinný sklep V Jámě spojuje vinařskou tradici Mikulova s krásou a lehkostí moderní architektury. Novostavba vinného sklepa s penzionem je realizována v moderním duchu, avšak je citlivě zasazena do původní zástavby širšího centra Mikulova.

Rozhledna na Knížecím Stolci ve vojenském prostoru Boletice

Nová rozhledna stojí na nejvyšším vrcholu vojenského prostoru Boletice, Knížecím Stolci. Dřevěná vyhlídka nabízí výjimečný pohled do krajiny, za dobrého počasí lze odtud spatřit i Alpy.

Novinka hradu Kašperk: komnata ožívá 3D technologií přímo před zraky návštěvníků

Nejvýše položený český královský hrad (886 metrů nad mořem), nacházející se v čarokrásném koutu Šumavy, nabízí nově od letošního 23. června nový okruh Stavba hradu, seznamující s jednotlivými řemesly a stavebními postupy. Jedinečný zážitek pak poskytuje mapping v interiéru západní hradní věže.

Starý zámek v Jevišovicích

Původní hrad, poprvé zmíněný v roce 1289, přestavěný do barokní podoby v první polovině 17. století Ludvíkem Raduitem de Souches, leží na jižním okraji Českomoravské vrchoviny, 16 km severovýchodně od Znojma. Od roku 1980 patří zámek Moravskému zemskému muzeu.

Tipy na víkend: Slet chroustů, Keltský kruh, festival her či dobývání sklepů

O víkendu se můžete vydat do Budyně nad Ohří na hudební festival Keltský kruh, či na Slet chroustů - slet příznivců motorového paraglidingu. V Pardubicích se o víkendu koná festival šachů a her. Na Moravě patří víkend tradičně vinařským akcím, jako je Dobývání dobšických sklepů v rámci Hudebního festivalu Znojmo. Hrady opět připravily nevšední prohlídky s princeznou, šermíři, rytíři i Petrem Vokem.

O víkendu vypukne Lesní slavnost Lapků z Drakova

Velkolepá Lesní slavnost Lapků z Drakova se uskuteční v sobotu 14. a v neděli 15. července. Lidé budou vandrovat po stopách lapků z Drakova údolím řeky Černé Opavy v Jeseníkách. Drakov se nachází poblíž Vrbna pod Pradědem na Bruntálsku. Tradiční akci pořádá Spolek Přátelé Vrbenska, celý projekt podpořila Nadace OKD.

Včelí naučná stezka hraběte Harracha

Vydejte se na dobrodružnou cestu za poznáním včelího života do Harrachova. Včelí naučná stezka vám odhalí tajemství života jednoho z nejpilnějších druhů hmyzu - včel.

Xwings paintball Znojmo

Jsme amatérský sportovní paintballový tým ze Znojma a okolí. Chcete si zahrát paintball s námi nebo proti nám? Nebo si chcete paintball prostě jen vyzkoušet s kamarádem? Využijte Xwings paintball Znojmo.

Jesenickem na kole po šestatřiceti trasách

Jesenicko patří k velmi atraktivním turistickým i cyklistickým lokalitám. Potenciálu místních jesenických hor využil Mikroregion Jesenicko, který připravil pro všechny příznivce cyklistické turistiky unikátní projekt pod názvem Česko-polské cyklistické dny.

Noční hrad Malenovice představí své obyvatele

Když se setmí, všechno vypadá jinak - návštěvníci zlínského hradu v Malenovicích se o tom mohou přesvědčit v sobotu 14. července. Potemnělé středověké zdi nádvoří ozáří ohňoví žongléři a rozezní zvuky bubnů a zbraně šermířů. Hradní sály zaplní krásné tanečnice i šlechta.

Na lipenskou stezku v korunách stromů vyrazili první návštěvníci, pochvalovali si výhled

Fantastický výhled na Šumavu, didaktické interaktivní zastávky, adrenalinové sekce pro děti a nejdelší suchý tobogán v České republice si v úterý užívali první návštěvníci Stezky korunami stromů v Lipně nad Vltavou. Za dobrého počasí jsou z věže vidět i vrcholky Alp.

Zajatý Přemysl si nejspíš polohu hradu Týřov nevychutnal, turisté ano

Stojí na skále vysoko nad hladinou Berounky. Kdysi sledoval, jestli se neblíží nebezpečí, dnes už jen s porozuměním pozoruje vodáky a návštěvníky, kteří se vydali k němu do kopce nad místem, kde se do řeky vlévají čisté vody Úpořského potoka. Řeč je o hradu Týřov.

Villa Richter a Svatováclavská vinice – unikátní výhled na historickou Prahu

Součástí Pražského hradu je Svatováclavská vinice s Richterovou vilou. Unikátní prostředí vinice nabízí výhled na nejkrásnější část historické Prahy. Sama Richterova vila je významnou klasicistní památkou a tvoří nepřehlédnutelnou architektonickou dominantu při průjezdu Chotkovými sady.

Nový kostel v Litomyšli

Nový kostel v Litomyšli je originální církevní stavbou z roku 2010 a vynikající ukázkou soudobého stavitelství, které precizně zapadá do kontextu města, jehož zámecký areál je zapsaný na seznam světového dědictví UNESCO.

Na Konopišti otevřeli novou stezku

Novou naučnou stezku s názvem Pod stromy otevřely Lesy ČR v konopišťském zámeckém parku. Na dva a půl kilometru dlouhé trase vedoucí kolem zámku se malé děti, školáci i dospělí na ilustrovaných obrazových tabulích seznámí s celkem jedenácti stromy, které rostou nejen v samotném parku, ale také v okolních lesích.

Expozice světa ovoce a destilátů

Nově otevřená expozice Svět ovoce a destilátů v palírně Style Bohemia v Zásadě vás poutavou formou krátkého filmu a následné prohlídky výrobních prostor seznámí se zpracovaním ovoce, jako jsou jablka, hrušky a švestky. Seznámíte se s tajemstvím přípravy destilátů.

Českokamenicko obsadí po 255 letech opět vojáci

Ojedinělou podívanou mají možnost shlédnout návštěvníci České Kamenice. Občanské sdružení pod Studencem uspořádá ve dnech 20. a 21. července rekonstrukci bitvy, která se odehrála jako dozvuky bitvy u Kolína v roce 1757 v severních Čechách.

Bezdružické parní léto oslaví výročí otevření romantické trati

V Bezdružicích vrcholí přípravy netradičního výročí 111 let od otevření romantické trati Pňovany – Bezdružice.

Pohádkové Staré Hrady u Jičína zvou na výpravy do středověku

Každou sobotu v červenci a srpnu od 10 do 18 hodin se návštěvníci pohádkových Starých Hradů u Jičína vrátí do středověku. Uvidí souboje rytířů o čest a slávu, tradiční řemesla, tržiště i ochutnají dobové pokrmy.

Muzeum zemědělských strojů Hoštice-Heroltice

Expozice Muzea zemědělských strojů a nářadí v Hošticích-Herolticích je ukázkou způsobu hospodaření a života vesnického lidu regionu Hané od poloviny 19. století. Muzeum se nachází 2 km od Vyškova směrem na Kroměříž.

Výroba piva je i lákavá turistická atrakce

Nevšední výlet si mohou naplánovat turisté po středních Čechách. V parném létě je možné schovat se před slunečními paprsky do chladných pivovarských sklepů. Trasy s novinkami nabízejí dva největší středočeské pivovary – ten v Krušovicích i ve Velkých Popovicích.

Nordic Walking Olomouc

Procházky na Sv. Kopečku u Olomouce a v jeho okolí, tedy v místech, která učarovala malíři Svolinskému, básníku Wolkerovi, Bablerovi, místech poznamenaných historií (Bazilika Navštívení Panny Marie) i současností (ZOO Olomouc). Po domluvě je možné vyrazit i na jiná místa.

Rozhledna U Křížku u Drnholce

Dřevěná rozhledna U Křížku, která byla otevřena 16.6.2012, se nachází v blízkosti Městyse Drnholec. Z 11 metrové výšky máte krásný výhled na česko-rakouské pohraničí či masiv Pálavy.