🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Petr Vok by se asi divil, jakým klenotem zůstal hrad Helfenburk

Když v roce 1593 poslední Rožmberk Petr Vok prodával Prachaticím hrad Helfenburk, vypadalo to, že dva významné historické záznamy právě píší své poslední kapitoly. Zatímco rod Rožmberků skutečně dospěl do cíle, hrad i 419 let poté žije – a nejen to.

Uměleckoprůmyslové muzeum v Brně

V budově Uměleckoprůmyslového muzea se nachází stálá expozice užitého umění od středověku po současnost, zastoupeny jsou sbírky skla, keramiky a porcelánu, textilu, nábytku, kovů a grafického designu.

Rozhledna Borůvka u Hluboké na Pardubicku

Borůvka je v pořadí již třetí rozhlednou, kterou najdete u obce Toulovcovy Maštale. Svojí ojedinělou a netradiční konstrukcí patří bezesporu k nejzajímavějším a nejkrásnějším stavbám tohoto druhu nejen v mikroregionu Toulovcovy Maštale, ale i v širokém okolí.

Muzeum církevního umění plzeňské diecéze

V Plzni v rekonstruovaných prostorách bývalého františkánského kláštera vzniklo nové muzeum, které vystaveným souborem křesťanských reálií seznamuje návštěvníka se světem křesťanů. Prezentovaná díla a předměty patří k tomu nejlepšímu, co se v západních Čechách zachovalo.

Kostnice pod brněnským kostelem sv. Jakuba se otevírá veřejnosti

Kromě Mincmistrovského sklepa u Nové radnice a Labyrintu pod Zelným trhem budou moci od pátku 22. června návštěvníci Brna sestoupit také do Kostnice pod kostelem svatého Jakuba. Zpřístupněn tak bude třetí komplex opraveného brněnského podzemí.

Zámek v Mníšku chystá muzikál Noc na Karlštejně, prohlídky pro děti i Krev v mobilech

Zámek Mníšek se stane na malou chvíli Karlštejnem. Vladimír Čech, Lumír Olšovský, Petr Jančařík a Jan Rosák si na nádvoří zámku zahrají Noc na Karlštejně. Na děti čeká upovídaná klíčnice, která zná tajemná zákoutí zámku a na dospělé dva prohlídkové okruhy o bydlení drobné šlechty za první republiky.

Stezka přes rašeliniště a Areál lesních her – dvě nové atrakce na Šumavě

Lepší dárek si snad děti, které vyrazí letos v létě na Šumavu, ani nemohly přát. Správci šumavské rezervace pro děti i dospělé připravili dvě zbrusu nové atrakce. Od konce května je u Soumarského mostu otevřena naučná stezka Soumarské rašeliniště, ve Stožci může každý navštívit Areál lesních her.

Nový Bike park Kyčerka čeká v sobotu slavnostní otevření

Cyklisté na Valašsku se mohou těšit na další novinku. Ve Velkých Karlovicích ve Zlínském kraji vyrostl před letošní letní sezónou nový zábavní areál s traily, pumptrackem a dalšími aktivitami pro malé i velké návštěvníky.

Techno trasa spojí tucet technických památek Moravskoslezského kraje

Sfárat do hlubin jednoho z nejstarších černouhelných dolů, projet se parním vlakem na úzkokolejce, zažít pocity vojáka zavřeného v pevnosti anebo na vlastní oči vidět výrobu mouky ve vodním mlýně. To je jen malá část zážitků, které nabídne nový turistický projekt nazvaný Techno trasa, jenž odstartuje na počátku letních prázdnin.

Půjčovna segway Velké Karlovice - poznávejte Beskydy jinak

Užijte si poznávání Beskyd netradičně – při vyjížďce na segway. Využijte půjčovnu segway v hotelu Horal. Pro hotelové hosty i širokou veřejnost je otevřena denně od 9:30 do 18:00.

Podhůra – běžky za humny města

Podhůra je nevysoký ale výrazný kopec ležící jižně od Chrudimi na úpatí Železných hor. V létě patří k cílům četných procházek (viz. „Výlety pěšky), v zimě nabízí možnost nenáročného běžkování takřka za humny města. Nečekejte žádné strojově upravené […].

Nejlepší běžkování v Železných horách

Pro nenáročné běžkování poslouží prakticky celá oblast Železných hor, běžkaři si vždy v terénu sami vyšlapou stopu. Výjimku tvoří běžecké okuhy kolem vysílače Krásný. Pokud jste zvyklí z jiných hor na dokonale vyřízlou stopu a skvělé turistické zázemí, pak tady budete muset ze svých požadavků trochu slevit. Tratě se nacházejí na nejvyšších hřebenových partiích Železných […].

Nasavrcké „okruhy“

Nejdostupnější a celkem kvalitní běžecké lyžování nabízejí terény u Nasavrk. Bydlíte-li v Chrudimi nebo Pardubicích, pak máte nejbližší možnost zalyžování si právě u Nasavrk. Je-li dostatek sněhu, samozřejmě. Z Pardubic trvá cesta autem cca 30 minut a lze ji využít i odpoledne po práci. Vzhledem k tomu, že jde o nenáročný terén, je možné vše […].

Karlovská padesátka aneb Výlet za valašským frgálem

Příjemnou příležitost na rodinný výlet nabízí Letní karlovská padesátka – tradiční turistický pochod, který 23. června pořádá Resort Valachy ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku. Pro turisty bude opět vytyčeno několik tras v délce 10 až 50 kilometrů, z nichž jedna je svou délkou a nenáročným profilem vhodná i pro malé výletníky nebo rodiče s kočárky či krosnami.

Brno turistům zpřístupní čtveřici chrámů

Turistické informační centrum města Brna zpřístupní vybrané katedrály a kostely veřejnosti. Návštěvníky s prostředím chrámů seznámí profesionální průvodci, Brňanům se otevřou brány například v katedrále sv. Petra a Pavla na Petrově.

Muzeum Lega Tábor - potěšení pro malé i velké

V historickém jádru města Tábor je od 4.8.2012 otevřeno nové muzeum Lega. Expozice je rozdělena na několik tématických okruhů. Součástí expozice je i leaserová a světelná show věnovaná tématu Star Wars. Po prohlídce výstavní expozice je možné navštívit dětský koutek.

Krásné Krásno uprostřed nádherné přírody západních Čech

Půvabná západočeská obec Krásno je středobodem pro výlety do okolí. Hlavním tahákem je její kamenná spirálovitá rozhledna, tyčící se do výše 25 metrů. Základna je široká 11 metrů, terasa na vrcholu má průměr tři metry. Stavitelé se údajně nechali inspirovat babylonskou věží, u nás dílo nemá obdoby.

Rozhledna Krkavec nedaleko Plzně

Rozhledna na Krkavci je zajímavým turistickým cílem. Leží ve výšce 504 metrů nad mořem nedaleko Plzně uprostřed rozsáhlých lesů. Z jejích obou ochozů je nádherný výhled na Plzeňskou kotlinu, Šumavu, Český les i Krušné hory. Po mnoha letech se v červnu 2012 otevřela veřejnosti.

Ski Centrum Adler - půjčovna lyží a snowboardů v Bedřichově

V půjčovně Ski Centrum Adler v Bedřichově nabízí široký sortiment carvingových lyží pro děti i dospělé, dále potom lyží běžek i snowboardů, a samozřejmě veškeré vybavení, které k tomu náleží, tzn. Vázání a boty.

Nový hrad v Horních Věstonicích

Nový hrad u Horních Věstonic (též Neuhaus) stával jihovýchodně od obce Horní Věstonice v katastrálním území Klentnice. Jeho funkcí bylo střežit cestu do Rakous, která u Mušova vedla přes Dyji, a také sloužil jako opěrný bod proti Lichtenštejnům.

Zřícenina hradu Templštejn - dávné sídlo templářů

Hrad Templštejn vystavěl na skále nad řekou Jihlavkou řád templářů a učinil z něho sídlo své komendy. Ze 13. století pochází jádro hradu, vymezené mohutnou plášťovou zdí, která má půdorys kruhové výseče.

Lamatreking v jižních Čechách

Jak se žije jihoamerickým chovatelům lam si ozkoušíte při vycházce s lamou krotkou na vodítku v jihočeském Chýnově. Jen vy a stádo lam krotkých. Čeká vás toulání po lesích a pastvinách, loukách i cestách.

Setkání s čertem a putování za Večerníčkem nabízí zámek a podzámčí v Mníšku

Bohatý program pro děti i jejich rodiče a prarodiče je připraven v sobotu 16. června v Mníšku pod Brdy. Zájemci se mohou projít zámkem s pohádkovou postavou - čertem nebo se vydat kolem mníšeckých rybníků na putování za Večerníčkem.

Na zámku Loučeň oslaví Den otců, k vidění tu budou i historické vozy

Na neděli 17. června stanovil zámek Loučeň Den otců. Slavit budou v zámeckých labyrintech, kam spolu s dětmi mají vstup zdarma, navíc je zde čeká malý dárek. V sobotu zde budou vystaveny také historické vozy z Pražské Veteran Rally jednoucí z Prahy-Dolních Počernic.

Průvodcovská služba Kutná Hora - prohlídky stříbrného města

Chtěli byste se při návštěvě stříbrného města dozvědět víc, než se dočtete v brožurách a na internetu? Využijte nabídky Průvodcovské služby Kutná Hora.

Tipy na víkend: Pivní, dračí i hradní slavnosti, Mistrovství Evropy v MTB maratonu

Předpověď počasí slibuje krásný slunečný víkend. V Jablonném v Podještědí se koná mistrovství Evropy v MTB maratonu a další cyklistické závody. Na zámek Loučeň se v pátek sjedou historické automobily, v Lánech se zdarma otevírají reprezentační prostory. Za hudbou jeďte na Blatenský fest. Dračí slavnosti ožijí na Starých Hradech, pivní v Mohelnici a hradní slavnosti na Chebském hradě.

Přístaviště na Baťově kanálu ve Spytihněvi získalo novou podobu

Jedno z nejoblíbenějších míst u Baťova kanálu ve Zlínském kraji, přístaviště Na rejdě ve Spytihněvi na Zlínsku, získalo novou podobu. Po rok trvající rekonstrukci se otevře o nadcházejícím víkendu.

O soutěž netradičních plavidel na Holešovské Regatě 2012 je mimořádný zájem

Nečekaně velký zájem projevili o soutěž netradičních plavidel na Holešovské Regatě 2012 stavitelé lodí. S ohledem na kapacitu vodní plochy v areálu zahrad holešovského zámku museli pořadatelé startovní listinu uzavřít už dva týdny před akcí.

Jemnice opět ožije historickou slavností Barchan

V červnu po svatém Vítu se v Jemnici koná historická slavnost Barchan. Letošní vychází na víkend 15. až 17. června. Slavnost Barchan patří mezi nejstarší ve střední Evropě – slaví se již od roku 1713. Průběh oslav se změnil podle vkusu měšťanů. Nikdy se však nezměnilo jádro celé slavnosti. Tím je běh čtyř poslů.

Rozhledna Diana v Karlových Varech

Věž z roku 1914 najdete na Výšině přátelství nad Grandhotelem Pupp. Dostanete se k ní pěšky po lesních stezkách nebo lanovkou od Grandhotelu Pupp. Na ochoz rozhledny Diana, do výšky 25 m, vyjedete buď výtahem, nebo protáhnete nohy na 150 schodech.

Radnice s orlojem v Olomouci

Budova olomoucké radnice, která vévodí Hornímu náměstí, představuje již po šest staletí symbol hospodářského a politického významu někdejšího královského hlavního města. Orloj je zasazen do severní fasády radnice.

Staleté kameny z Juditina mostu putovaly po řece do muzea

Přibližně dvacet obřích kamenů z Juditina i Karlova mostu, které několik let ležely zarostlé kopřivami a vysokou trávou na malostranské straně kamenné stavby, ve středu odpluly lodí do Muzea hl. M. Prahy. Stanou se součástí výstavy Staletí pod vodou. Juditin a Karlův most, která startuje 18. července.

Starostenské krásy Islandu ve špýcharu v Prostřední Lhotě

Stál jsem před nedávno rekonstruovaným a s láskou opraveným barokním špýcharem v Prostřední Lhotě. Leží, co by kamenem dohodil u slapské přehrady. Jeho obsah jsem si dokázal představit, vše, co najdete ve venkovských stodolách a půdách. Že mě dostane Island, tak to mě nenapadlo.

Naučná stezka Pardubicemi po stopách Silver A

Naučná stezka vznikla v roce 2012 k příležitosti 70. výročí druhého stanného práva, které vyhlásili němečtí okupanti na území protektorátu Čechy a Morava. Cesta představuje návštěvníkům několik míst spojených s činností Silver A v Pardubicích a osudy hlavních aktérů.

Komentovaná prohlídka zavede návštěvníky do hornických kolonií Slezské Ostravy

O víkendu 16. a 17. června, vždy od 15.00 hodin, se uskuteční komentovaná prohlídka slezskoostravských hornických kolonií Hranečník, Salma, Aloisie a Zvěřina. Zájemci se zde budou moci seznámit s jejich stavebním vývojem a také s každodenním životem hornických rodin na přelomu 19. a 20. století.

Brno si připomene návštěvu císaře Františka Josefa I.

Uctěním vojáků, kteří padli ve všech válkách, střeleckou slavností v Pisárkách a závěrečným shromážděním v centru města si v sobotu 16. června Brno připomene 120. výročí návštěvy císaře Františka Josefa I.

Letecký pohled z chrámu a hradby jako z velkofilmu, i to nabízejí Louny

Osudová studánka, u které kníže Oldřich přinatrefil na krásnou Boženu, dub více než tisíciletý, gotická perla mající vlastnosti rozhledny, městské hradby jako z velkofilmu... Cílovými stanicemi této cesty s kamerou jsou Peruc a Louny.

Pět perel Šumavy

Šumava finišuje s přípravami na letní sezonu a nikdy nebyla turistům tak otevřená jako teď. Pro každého má něco: pro romantiky nocleh pod širým nebem, pro vodáky Vltavu, pro děti Vydrýska. Strážkyně parku Hana Picková představuje pět míst, která pro ni mají zvláštní kouzlo...

Kostnice u sv. Jakuba v Brně - druhá největší kostnice v Evropě

Unikátní kostnice se nachází u kostela sv. Jakuba a je druhou největší kostnicí v Evropě, prvenství drží pařížská kostnice. Počet pohřbených se odhaduje na více než 50 tisíc.

V Jeseníkách se otevřela stezka unikátní Velkou kotlinou

Obnovená naučná stezka, která vede unikátní částí Jeseníků, se slavnostně otevřela v sobotu dopoledne v Karlově pod Pradědem za budovou bývalého polesí. Botanická nebo zoologická zahrada Jeseníků, jak se Velké kotlině přezdívá, patří k nejpozoruhodnějším a nejvýznamnějším přírodovědeckým lokalitám střední Evropy.

Šlágrem zoo v Brně jsou mláďata medvědů kamčatských

Jmenují se Kuba a Toby a jsou největším lákadlem brněnské zoologické zahradě na Mniší hoře. Mláďata medvědů kamčatských, kteří se chovají pouze v Brně, se už před publikem dokážou pěkně předvádět. O bratry se vzorně stará matka Kamčatka, která jako dospělá medvědice váží asi 400 kilogramů.

Tvrz Mrač - nejzachovalejší středověká tvrz s palácovým opevněním

Tvrz ze 14. století na nevysokém skalnatém ostrohu dnes patří k nejzachovalejším zemanským tvrzím s plášťovým opevněním ve střední Evropě.

Z Nasavrk na Krásné

Tento výlet měří 16 km a díky jeho nenáročnosti ho lze absolvovat i s dětmi. Navíc se zpět vracíme po stejné cestě, takže je možné se kdykoli vrátit. Východiskem jsou tentokrát Nasavrky – městečko cca 10 km jižně od Chrudimi na silnici směrem na Ždírec nad Doubravou. V Nasavrkách odbočíme na Hodonín, mineme Horní rybník […].

Židovský hřbitov v Mikulově

Rozsáhlý mikulovský židovský hřbitov patří k nejvýznamnějším památkám tohoto druhu u nás. K prvním pohřbům zde po vzniku místní židovské obce došlo již někdy kolem poloviny 15. století. Nejstarší dochovaný náhrobek pochází z roku 1605.

Naučná stezka židovskou čtvrtí v Mikulově

Naučná stezka židovskou čtvrtí v Mikulově obsahuje zhruba na kilometrové trase celkem 13 zastavení. Součástí stezky se stala i mikve - rituální lázeň objevená v Mikulově při archeologickém průzkumu v roce 2010.

Středověká mikve v Mikulově

V Mikulově je zpřístupněna rituální židovská lázeň mikve, která pochází ze 16. nebo 17. století. Byla nalezena ve sklepě obytného domu, kompletně zachovalá, pouze zavalená sesutým stropem.

Za tajemstvím šumavských kopců - Kalovy

Nad malebným a romantickým městem Sušice se v nadmořské výšce 727 metrů nachází vrch Kalovy, kam v dobách před rokem 1989 byl vstup přísně zakázán, neboť zde byl utajený vojenský prostor.

Lanová dráha na Čertovu horu v Harrachově - vstříc mamutím zážitkům

Už dávno neplatí, že v Harrachově se dá trávit jen zimní dovolená… Největší rekreační středisko v západních Krkonoších, Harrachov, se umí o své hosty skvěle postarat i v létě. Klíčem k pohodě i k adrenalinovým dobrodružstvím je však stejně jako v zimě lanová dráha na Čertovu horu.

Historické automobily vyrazí na "závod" z Prahy na loučeňský zámek

Vzpomínková jízda historických automobilů na Jiřího Kristiána Lobkowicze se uskuteční v pátek 15. června. Vozidla vyjedou v 9.30 hodin ze zámku v Praze-Dolních Počernicích, přestávku budou mít v Dětenicích u Jičína a před 16. hodinou dorazí na loučeňský zámek. Zde budou vystaveny.

Výpravu do historie Jenštejnského domu nabídne výstava berounského muzea

Jak starý je měšťanský dům muzea? Kdo v historii ho obýval? Jak se v minulosti lišila práce se sbírkovými předměty od té dnešní? I další otázky zájemcům zodpoví výstava Muzea Českého krasu, která bude v Jenštejnském domě k vidění od 14. června do 21. září.