🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Naučná stezka bioplynovou stanicí v Bořeticích

Stezka areálem bioplynové stanice v Bořeticích, která se věnuje problematice provozu bioplynových stanic v rámci výroby energií z obnovitelných zdrojů, je první svého druhu v ČR.

Na hrad Točník se díky sbírce vrátí medvědi

Dvojice medvědů Agáta a Martin, s nimiž režisér Václav Chaloupek natáčí nové medvědí příběhy, se nejspíš v říjnu zabydlí na hradě Točník nedaleko Berouna. V tomto týdnu správci hradu snad definitivně dojednali potřebná povolení a v nejbližších dnech začnou stavební úpravy a zvětšování hradního medvědína.

Prázdninové neděle s dravci čekají návštěvníky na dobříšském zámku

V průběhu července a srpna bude na zámku Dobříš poslední den v týdnu patřit sokolnickým ukázkám. Zájemci se dostanou do bezprostřední blízkosti okřídlených dravců.

Kam o víkendu s dětmi: Na výstavu cirkusových kostýmů či do zoo bez placení

Odměňování školáků za dobrý prospěch pokračuje i v průběhu prvního prázdninového víkendu. S pěkným vysvědčením se tak mohou dostat zadarmo třeba do zoo. Velké množství atraktivních aktivit ale nabízejí také zámecké a hradní areály po celé České republice.

Muzeum Malá Morava

V malém muzeum v obci Malá Morava se nachází v budově bývalé školy expozice místní historie spolu s ukázkou staré školní třídy.

Zámecká věž ve Slatiňanech

Jednou z prohlídkových tras Státního zámku Slatiňany je od konce června 2013 velká zámecká věž. Vyhlídkový ochoz věže je přístupný s průvodcem v otevíracích hodinách zámku pouze za nedeštivého počasí.

Šumavské tipy na prodloužený víkend

Slavnosti topinek, škola šermu, zápolení siláků, taneční vystoupení v kostele, žehnání zvonu na Santosu, zpracování a odlévání bronzu, prohlídka opevnění z roku 1937 a na mnoho dalších akcí budou moci zavítat návštěvníci Šumavy a Pošumaví.

Kostel sv. Jakuba Většího v Ruprechticích

Kostel sv. Jakuba Většího stojí na místě původního dřevěného kostelíka, který je poprvé připomínán k roku 1386. Kostel se nachází na návrší v severní části obce Ruprechtice na Broumovsku uprostřed hřbitova.

Chalupa Na Vyšehradě u Michalova na Šumavě

Zrekonstruovaná roubenka v blízkosti lesa, ve stráni nad vsí Michalov nabízí úžasný výhled do kraje. Chalupa je vhodná především pro klidnou, oddychovou dovolenou. Cyklostezky v létě, běžecké trasy v zimě a turistické cesty v okolí jsou ideální i pro dovolenou strávenou aktivně.

Rodinná chalupa U Jeníčka v Hodkovicích u Trutnova

Ubytování v rodinné chalupě U Jeníčka v klidném prostředí Jestřebích hor v obci Hodkovice u Trutnova, poblíž Adršpašsko-teplických skal.

Rozhledna Vojtěchov u Hlinska

Nedaleko Hlinska, u odbočky na malou obec Vojtěchov, se nachází rozhledna, která je veřejnosti otevřena od roku 2010. Zvláštností rozhledny, jejíž plán vyhotovil projektant Milan Chvojka, je žulový kámen tvořící obklad spodní části stavby.

V podzemním vězení hradu Špilberk se návštěvníci vžijí do pocitů vězňů i dozorců

Agentura Rex ve spolupráci s Muzeem města Brna připravila také letos jedinečnou akci, o kterou byl v minulých letech velký zájem. Letošní prázdniny opět oživnou špilberské kasematy - obávané podzemní historické vězení, kde byli vězněni ti nejtěžší zločinci.

Apartpenzion České Budějovice

Apartmán penzion České Budějovice, to je dostupné a přitom komfortní ubytování v centru Českých Budějovic.

Zámek Červená Řečice

Areál zámku v Červené Řečici patří mezi nejhodnotnější příklady české renesance. K typickým rysům patří především lunetová římsa a sgrafitová výzdoba fasády, jež se na architektuře řečického zámku bohatě uplatňuje.

Otevřená zahrada - hravá zahrada čtyř živlů

Otevřená zahrada Nadace Partnerství se nachazí v samém centru města Brna a nabízí nevšední zážitek malým i velkým. Přijďte se naučit něco nového a zažít něco neopakovatelného.

Minipivovar Groll v Plzni

Plzeňský minipivovar Groll se nachází v městské části na Rychtářce. Jedná se o naprosto ojedinělý minipivovar s varnou s pevným otopem na měděné pánvi. Varna zabudovaná do kachlových kamen je umístěna v interiéru restaurace.

Flájský plavební kanál

Krušnohorský plavební kanál Fláje je nejstarší technická památka svého druhu v Čechách. V letech 1624-1629 jej vybudovat saský kurfiřt Johann Georg I. Kanál sloužil více než 240 let pro plavení dřeva z Flájí do Freibergu a později také jako přívod pro pohon vodní turbíny.

Ve Velkých Karlovicích se bude soutěžit o nejlepší valašský sýr

Ve Velkých Karlovicích se v sobotu 6. července uskuteční 3. ročník soutěže O nejlepší valašský sýr. Svůj um v ní mohou poměřit všichni, kdo se v regionu zabývají výrobou vlastního domácího sýra.

Vyhlídková věž zve zájemce, kteří chtějí spatřit Ostravu v barvách noci

Ostravský informační servis zve všechny zájemce, kteří chtějí spatřit ostravskou metropoli pod pláštěm noční oblohy, k návštěvě Vyhlídkové věže Nové radnice v Ostravě 4. července v době prodloužené otevírací doby. Odměnou návštěvníkům bude Ostrava v záři barev a světel.

Pohádková říše Fábula v Kamenici nad Lipou

Vstupte do pohádkové říše skřítka Fábuly, kde na vás čeká temné sklepení a ztracený svět plný tajuplných hádanek a tajných východů.

Thajské masáže - Phen omen ve Zlíně

Dopřejte svému tělu zaslouženou relaxaci v příjemném prostředí pod rukama zkušených masérek z Thajska. Po masáži je možné nechat doznít její účinky v relaxační místnosti, při šálku dobrého čaje.

Pivovar Matuška Broumy

Pivovar Matuška najdete v obci Broumy, která leží v Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko. Svou velikostí se řadí do kategorie minipivovarů. Pivovar založil sládek Martin Matuška, který v pivovarnickém oboru pracuje od roku 1981.

Zámek Doudleby nad Orlicí láká návštěvníky na nové zážitky

Prohlídku vzácných interiérů, ale také procházku udržovaným parkem a přilehlou oborou, dále Babiččin dvoreček s mnoha zvířaty, přírodovědné muzeum, expozici kočárků a panenek a galerii výtvarného umění - to vše tzv. „pod jednou střechou“ nabízí zámek v Doudlebách nad Orlicí.

Bylinková zahrada Josefa Kamela v Žirči

Bylinková zahrada v Domově svatého Josefa v Žirči u Dvora Králové nad Labem je místem odpočinku a relaxace nejen pro pacienty s roztroušenou sklerózou, ale také pro nejširší veřejnost. Zájemci zde mají možnost také bylinky zakoupit.

Zážitková karta TáborCard

Užijte si více zážitků za méně peněz v Táboře a blízkém okolí díky nové TáborCard. Díky kartě můžete navštívit levněji spoustu nových expozic, kulturních zařízení a slevy se vztahují také na stravování.

Hrané prohlídky odstartovaly v broumovském klášteře sezónu plnou novinek

Uplynulý víkend se v broumovském klášteře nesl ve jménu historie – výročí 800 let příchodu benediktinů a historických postav. Pro tuto sezónu připravil klášter i další novinky - setkání s českým králem Přemyslem Otakarem I., s převorem Břevnovského kláštera i oslavu příchodu Cyrila a Metoděje.

Rekordní návštěvnosti jihlavské zoo pomohly i žirafy

Přes 50 tisíc návštěvníků prošlo za červen jihlavskou zoologickou zahradou. Ve srovnání s minulými lety se zoo minulý měsíc nebývale dařilo. Na konci školního roku se navíc mohla pochlubit hned dvěma rekordy.

Půjčovna elektrických kol Cottage v NP České Švýcarsko

Rádi se projíždíte krajinou Českého Švýcarska? Zkuste to pro tentokrát na elektrokole z půjčovny Cottage v Krásné Lípě.

Sportovní půjčovna v Českém Švýcarsku

Rádi se projíždíte a chodíte krajinou Českého Švýcarska? Zkuste to pro tentokrát na e-kole, kole, koloběžce, sněžnicích z půjčovny Cottage v Krásné Lípě.

Letiště Letňany - unikátní prostor pro volný čas

Letiště Letňany je unikátním místem, kde se nejen létá a kde žije chráněný sysel obecný, ale také místem, kde můžete mnoha různými způsoby prožít volný čas.

Národní přírodní památka Letiště Letňany

NPP Letiště Letňany byla vyhlášena z důvodu ochrany biotopu a populace kriticky ohroženého druhu živočicha sysla obecného, který si za svůj domov zvolil travnatou plochu letiště v Praze-Letňanech.

Zámek v Horšovském Týně: jedna výstava pro holky a mámy, druhá pro kluky a táty

Hrad a zámek Horšovský Týn si na letošní návštěvnickou sezónu přichystal ne jednu, ale hned dvě zajímavé výstavy pro návštěvníky.

Dům Řemesel v Kryštofově Údolí

Dům Řemesel je památkově chráněná budova v centru Kryštofova Údolí. Pořádají se zde výstavy obrazů, keramické kurzy pro děti i dospěláky, dílničky pro příchozí a jiné aktivity.

Půjčovna malých plavidel na Slezské Hartě

Půjčovny malých plavidel na Slezské Hartě jsou k dispozici v Nové Pláni a v Leskovci nad Moravicí. Naleznete zde vypůjčení pramice (s elektromotory či bez), šlapadla a elektrické čluny.

Rekreační středisko P.A.R.K. Vysoké Chvojno

Ubytování ve Vysokém Chvojně na příjemném místě nedaleko Arboreta v rekreačním středisku, ve dvoulůžkových pokojích s možností přistýlky a společným sociálním zařízením.

Arboretum Vysoké Chvojno

Arboretum ve Vysokém Chvojně založil markrabě Alexandr Pallaviczini okolo roku 1884. Na pozemcích měl být vybudován zámek a s ním i zámecký park. Ke stavbě zámku nakonec nedošlo a uskutečněno bylo pouze založení parku, tedy dnešního arboreta.

Zámecká restaurace, vinárna a kavárna v Nových Hradech

V jedné ze správních budov přímo na nádvoří Zámku Nové Hrady se nachází restaurace s kapacitou 60 míst. Prostředí restaurace si zachovává zámecký ráz a její součástí jsou tři propojené salonky. Ve sklepních prostorách je umístěna Zámecká vinárna s kapacitou 16 míst.

Krkonošské dlouhé sjezdy pro méně zdatné cyklisty a rodiny s dětmi

Milovníkům horské cykloturistiky, nejen zdatným, ale i rekreačním jezdcům nebo rodinám s dětmi, jsou určeny tzv. Krkonošské dlouhé sjezdy. S využitím cyklobusu a lanových drah si můžete naplánovat v podstatě nenáročný cyklistický výlet. V informačních centrech si vyžádejte propagační materiál s nabídkou Dlouhých sjezdů vedoucích z hřebenů do údolí. Je zdarma.

Farma Křížové pole – rodinná ekofarma u Vyššího Brodu

Rodinná farma se nachází v romantické jihočeské krajině, na úpatí Kraví Hory nad Vyšším Brodem. Využít můžete pobyt na farmě se zapojením do domácích prací (dojení, kydání, opravy ohrad, kontrola dobytka atd.). Pobyty jsou vhodné především pro rodiny s dětmi.

Na Kokořínsku najdete ráj i díru do pekla

Jako temnými mocnostmi vyoraná brázda působí Kokořínský důl. Miniaturní skalní město překvapuje stovkami neobvyklých útvarů. Úzké údolí, jehož dno brázdí v rybníky se rozlévající Pšovka, lemují na pískovcových skalách pokroucené kmeny borovic, v mokřadech střídaných olšemi a břízami.

Narozeniny unikátních zámeckých labyrintů pošesté oslaví zámek Loučeň

Barokní zámek Loučeň je obklopen rozlehlým parkem s jedním ze světových unikátů - labyrintáriem. Tento soubor jedenácti labyrintů a bludišť byl založen před šesti lety, své narozeniny připomene velkou klaunskou show, dortem i pohádkou v sobotu 6. července.

Zábavné centrum Družba Vodňany

Ve Vodňanech najdete Zábavné centrum Družba, které je umístěno v překrásném prostředí jižních Čech plných rybníků a překrásné přírody. Restaurace, penzion, bowling, taneční klub, venkovní terasa, dětský koutek, zimní zahrada - to vše je vám k dispozici pro příjemné posezení s rodinou, či přáteli.

Krav Maga v Havířově & Karviné

Krav Maga je bojové umění, které představuje oficiální soustavu technik vypracovaných pro sebeobranu a boj zblízka Izraelských obranných sil. Je to jeden z nejtvrdších a nejúčinnějších způsobů sebeobrany.

Via ferrata Vodní brána

U města Semily je na skalním masívu, na levém břehu řeky Jizery vůbec poprvé v ČR nově otevřená tak zvaná via ferrata pojmenovaná názvem Vodní brána. Jedná se o lezecký výstup v náročném skalním terénu, kde však pohyb usnadňuje ocelové lano zakotvené v několikametrových intervalech pevně ve skále.

Naučná stezka Údolím lapků z Drakova

Naučná stezka Údolím lapků z Drakova vede po turistické značce kolem Černé Opavy z Vrbna pod Pradědem - Mnichova přes Drakov na Rejvíz. Je dlouhá přibližně 12 km a má 10 zastavení.

Šumavská Kvilda láká na pramen nejdelší české řeky

V nadmořské výšce 1172 metrů naleznete nejzazší pramen nejdelší české řeky Vltavy. Pohodlně se sem dostanete po modré turistické značce z obce Kvilda nebo po červené z Modravy.

Lovecký zámeček Rendez-vous u Valtic

Rendez-vous patří k dvaceti tzv. Saletům Lednicko-valtického areálu. Jsou to drobné stavby, které tuto krajinu, přetvořenou rodem Lichtenštejnů v obrovský anglický park, zkrášlují. Lednicko-valtický areál je od roku 1997 na seznamu památek UNESCO.

Do Lázní Bělohrad nejen za léčbou nemocí pohybového ústrojí

Mají stotřicetiletou tradici v lázeňské a rehabilitační péči. Jejich výsadou je léčba nemocí pohybového ústrojí, na kterou má blahodárný vliv slatina, která se v okolí Lázní Bělohrad těží, a kvalitou je považována za nejlepší v Čechách. Bonusem je okolní krajina s množstvím turistických či cyklistických tras.

Rekreační Dům Smrž v jižních Čechách

Zděná chata Smrž se nalézá v obci Skrýchov u Malšic nedaleko Tábora a Bechyně na klidném místě. Rekreační domek je kompletně vybaven, k dispozici je zde také zahrada a bazén.

Valašský šenk Vizovice

Areál Valašského šenku ve Vizovicích nabízí ubytování ve 13 pokojích s celkovou kapacitou 37 osob. Díky svému umístění v klidném prostředí a také kvalitní valašské kuchyni je Valašský šenk ideálním místem pro konání svateb, rodinných oslav či firemních večírků a školení.