🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Pražský hrad, rekordman mnoha tváří

Již jedenáct století se tyčí nad Vltavou a po stejnou dobu je odtamtud prakticky nepřetržitě spravována země. Svými rozměry – 570 metrů délky a 130 metrů šířky – je Pražský hrad zapsán v Guinessově knize rekordů jako největší hradní komplex na světě.

Stálá expozice Svatovítského pokladu na Pražském hradě

Do zrekonstruované kaple sv. Kříže na II. Nádvoří Pražského hradu se po 20 letech opět vrací Svatovítský poklad. Výstava představuje 139 předmětů vysoké historické a umělecké ceny. K nejvzácnějším patří půlmetrový zlatý relikviářový kříž, který se používal při korunovacích.

Vlašim oslní zámkem a roztodivným parkem, Blaník svou tajemností

První osídlení středočeské Vlašimi datují archeologické vykopávky do doby před dvěma tisíci lety př. N. L., kdy zde sídlili Keltové. O několik set let později Germáni a po nich následovali Slované. Kroniky se o městě poprvé zmiňují ve 13. století.

Zveme vás na pěkný výlet z Komorní Lhotky na Prašivou v Těšínských Beskydech

Využili jsme krásného, slunného počasí a vyrazili na pěkný výlet do Komorní Lhotky a na blízkou horu Prašivou. V té době tam také pořádali členové horolezeckého klubu z Karviné svůj kondiční výběh.

Rašeliniště Na Čihadle

Jedno z nejznámějších jizerskohorských rašelinišť, chráněné od roku 1960. Nachází se v mělkém sedle (975 m) přesně na rozvodí Baltského a Severního moře, z rašeliniště vytéká jeden z přítoků Černého potoka a říčka Jedlová. Jméno dostalo podle čihařů, kteří zde lapali ptáky na tahu.

Krásná Máří

Krásná Maří je jednou z nejznámějších jizerskohorských vyhlídek. Nachází se nedaleko Tetřevích bud, na samém okraji severních svahů Jizerských hor, na dohled od jizerské magistrály.

Horská stanice Knajpa

Kiosek stojí na křižovatce turistických cest na úpatí hory Jizery u rezervace Klečové louky. Německé jméno křižovatka dostala podle bývalé dřevorubecké chaty. Z vrcholových rašelinišť Na Knajpě odtékjí vody do čtyř stran a dvou moří.

Sex Machine Museum

Sex Machines Museum je prvním muzeem na světě, které je věnováno sexuálním zařízením - moderním i historickým. Ve třech patrech muzea se nachází řada kuriozit, mechanických erotických přístrojů a oblečení, ale také erotické umění. Muzeum je přístupné dospělým starším 18 let.

Centrum Brna ovládlo mladé víno a husí pečínky

Jak velí tradice, zahájil slavnostním otevřením lahve mladého vína svatý Martin ochutnávku letošní vinařské produkce. Na náměstí Svobody v Brně se kvůli tomuto okamžiku sešlo několik tisíc lidí.

Ve Špindlerově Mlýně zapnuli sněžná děla, i když Martin nepřijel

Ve Špindlerově Mlýně v Krkonoších se pomalu ale jistě schyluje ke startu lyžařské sezony. Správci skiareálu v noci poprvé zapnuli sněžná děla ve Svatém Petru. Před desátou dopoledne je zase kvůli stoupající teplotě vzduchu museli vypnout, ale doufají, že první technický základ pro lyžování už neroztaje.

Skialpinistické trasy na Šumavě

Novinkou zimní sezóny 2011/2012 jsou na Špičáku a blízkém okolí skitouringové trasy. Tyto trasy navrhla a vytyčila horská služba. V současné době je na Železnorudsku vytyčeno celkem 7 tras různých délek a obtížností.

Best Kite škola - snowkiting kurzy Vysoké nad Jizerou

Využít jeden z dostupných kite kurzů je tím nejsnazším a nejrozumnějším způsobem, jak se naučit jízdu právě s kitem (drakem). V zimě je to snowkiting. Ke kurzu samozřejmě patří také zapůjčení kvalitního kite vybavení.

V areálu Korunní pevnůstky byla dokončena rekonstrukce historické prachárny

Po zhruba třech letech byla ve čtvrtek v areálu Korunní pevnůstky v Olomouci slavnostně ukončena rekonstrukce historické prachárny, která je v něm nejstarším a nejvýznamnějším objektem.

Rozbitá obří skla předznamenala novou éru brněnské hvězdárny

Znělo to nejdříve jako zemětřesení, pak se začalo tříštit sklo. Expozicemi nově rekonstruované Hvězdárny a planetária Brno procházeli ve čtvrtek před polednem jako první novináři, jeden z nich se jen lehce dotkl velkoplošného skla chránícího vystavené meteority. Panel se uvolnil, nastal dominový efekt, přihlížející jen tak tak stačili uskakovat. Asi tři panely se na podlaze úplně rozbily, ostatní „jen“ sjely. Kdyby ale zasáhly něčí nohy, bylo by zle.

V ZOO Lešná se dočkali, narodili se tu tři hroznýši psohlaví

Po dlouhých letech se v ZOO Lešná dočkali prvního úspěšného porodu hroznýše psohlavého. Plaz pocházející z Madagaskaru se množí pomocí tzv. Vejcoživorodosti. V evropských zahradách žije necelých 200 exemplářů, u kterých jsou odchovy velmi nepravidelné.

Tipy na víkend: Svatomartinské víno, lampiónové průvody a pivní maratón

Páteční svátek svatého Martina přináší řadu akcí. Po celé republice začne koštování Svatomartinských vín, které doplní svatomartinská husa i rohlíčky. V Horní Plané připravili také pivní maratón, s lampióny vyrazí do ulic v Kutné Hoře, Nejdku, Královském Poříčí, Trutnově, Litomyšli a ve Svitavách.

Proč v Šindelové na Krušnohorsku mrzne i v létě

Šindelová. Malá obec v Krušnohoří mezi městy Nejdek a Kraslice. Leží přímo pod hlavním hřebenem Krušných hor. Nejvyšším místem obce je Špičák – 991 m n. M., nejnižší dolní část osady Obora s nadmořskou výškou 565 m. A právě v tomhle místě mrzne i v létě.

Muzeum gastronomie Praha

V Muzeu gastronomie se projdete dějinami tepelné úpravy, konzervace potravin a vývojem kuchyní a sporáků od pravěku po současnost. Seznámíte se také s typickými surovinami a pokrmy, především v evropské oblasti severně od Alp. Muzeum ještě není v provozu, jeho otevření proběhne v únoru 2012.

Muzeum historických kočárů Čechy pod Kosířem

Největší muzeum historických kočárů v České republice se detailně věnuje historii kočárů, jejich doplňkům a restaurování. Ve sbírkách najdete kočár arcibiskupský, smuteční ale také galerii dokumentů, tiskovin a plánů.

Karlovský gastrofestival ukončí hmyzí menu a uvedení Svatomartinského vína

Poslední dva zážitky nabídne v závěru týdne Karlovský gastrofestival ve Velkých Karlovicích. Hlavní program s farmářským trhem se konal o uplynulém víkendu, v týdnu mohli ještě lidé ochutnávat valašské speciality v místních restauracích. Ve čtvrtek nabídne hotel Lanterna večer s hmyzím menu.

Prohlídka mlýna v Bakově nad Jizerou

Zajímají vás technické památky? Pak budete doslova u vytržení ve starém vodním mlýně rodu Valentů v Bakově nad Jizerou u Mladé Boleslavi. Strojní vybavení mlýnice z konce 19. století je plně funkční. Mlýn je v provozu a starý mlynář vás ochotně provede a zasvětí do řemesla mlynářského.

Tři tisíce skleněných vánočních ozdob zaplnily Palác šlechtičen v Brně

Nechte se inspirovat výstavou skleněných vánočních ozdob. Na 3000 dekorací vystavují v síni Paláce šlechtičen v Brně. Nová dočasná expozice Skleněná krása je podle kurátorů určena hlavně dětem, ale potěší i dospělé. Výrobu ozdob si děti vyzkouší v tvůrčích dílnách.

Zámek Napajedla ovládne Svatomartinské snoubení

Mladé víno, dobré jídlo, komorní koncert a zvýhodněné prohlídky pro seniory – to všechno a ještě něco navíc si užijí návštěvníci zámku Napajedla od 11. do 12. listopadu. V zámku se totiž uskuteční program, jehož některá část je věnována oslavám svátku sv. Martina.

Bratrské oltáře

Bývalý lesní oltář s vytesanými výklenky v pískovcových skalách. Podle lidové tradice prý na místo přicházeli v 16.-17. století katolíci z širokého okolí a účastnili se tajných mší. Po bitvě na Bílé hoře místo údajně v 17. století tajně navštěvovali evangelíci.

Kurzy vaření francouzské kuchyně

Kurzy jsou určeny pro všechny, kteří se chtějí naučit vařit tradiční i netradiční pokrmy francouzské kuchyně a seznámit se s kulturou francouzské gastronomie.

Zámek Kinských ve Valašském Meziříčí

Empírový zámek vznikl na místě původní správní budovy rožnosvsko-krásenského panství, která byla v roce 1854 za majitele Eugena Kinského přestavěna na panské sídlo. K zámku přiléhá rozsáhlý park se vzácnými dřevinami. Prohlídka zahrnuje expozici zámeckých pokojů, skla, gobelinů a starých tisků.

Horská chata na Mariánské

Celoroční turistika v Krušných horách pro každého, vaše zvířecí miláčky nevyjímaje. Horská chata láká všechny příznivce celoroční turistiky do rekreační osady Mariánská. Kromě množství turistických i cyklo tras poskytuje lokalita dobré podmínky také pro houbaře.

Staré Hrady nabízejí prohlídky s princeznou Laskonkou i v zimě

Od 5. listopadu až do 1. dubna příštího roku si zájemci mohou prohlédnout hrad a zámek Staré Hrady u Jičína každou sobotu a neděli, o svátcích a prázdninách vždy od 10 do 17 hodin. Prohlídka je doplněna příběhem princezny Laskonky.

Království panenek ve Zruči nad Sázavou

Občanské sdružení Klub panenky ČR zve na výlet autem nebo vláčkem do malebné krajiny řeky Sázavy. V městečku Zruč nad Sázavou ve starém parku stojí nově opravený zámek se stálou výstavou a galerií panenek.

Špindlerova bouda

Špindlerova bouda je významný výletní bod ve Slezském sedle pod Malým Šišákem. Jméno získala podle rychtáře z Bedřichova Františka Špindlera, který se podílel na její přestavbě. Nachází se zde východiště turistických tras, v blízkosti najdete také sáňkařskou dráhu a turistický přechod do Polska.

4. 11. 2011, 17:26 · Kudy z nudy · Česká Republika · Zima · Špindlerova bouda

Lesní bar v Rychlebských horách

Představte si bar uprostřed lesa, kde se pivo chladí v potoce, sušenky jsou volně k mání a občas tu zavoní i svařák. Nikdo tu nehlídá ani neinkasuje, platí se do pokladničky. Ne, nejsou to halucinace, ale realita v Rychlebských horách.

S kamerou na cestách: Zámek Sychrov zdobí nejen apartmá pro krále

Zámek v Sychrově se jako jediný v Česku může pochlubit klasickým královským apartmá. Pyšný ovšem může být i na další nádherné interiéry a také park. Otevřeno má celoročně – takže vzhůru do míst, jež má pod dohledem majestátní vrch Ještěd.

Navštivte Karlovský gastrofestival zpestřený mezinárodním farmářským trhem

Od 4. do 11. listopadu ovládne horské údolí Léskové ve Velkých Karlovicích tradiční gastrofestival. A těšit se můžete na netradiční gurmánské zážitky. Hlavní program akce je naplánován na víkend 5. a 6. listopadu. Letošní ročník festivalu obohatí hned několik novinek. Kromě tradiční soutěže o valašský frgál se můžete těšit na farmářské trhy i vystoupení držitele [...].

Eiffelova věž, pyramida a další architektonické skvosty jsou k vidění i v Ostravě

Na Černé louce, kousek za divadlem Antonína Dvořáka v Ostravě sídlí svět miniatur MiniUni. Návštěvník se projde jako v pohádce a spatří na vlastní oči architektonické skvosty, které jsou rozsety po celém světě.

Naučná stezka přes unikátní rašeliniště na Božím Daru

Chráněná lokalita Božídarská rašeliniště je opět otevřena turistům, zájemci se přes ně mohou projít díky nové naučné stezce. Stezka je zprovozněná od 27. října. Navíc naučná stezka je přístupná i pro vozíčkáře a maminky s kočárky.

Brněnské architektonické stezky

Naplánujte si procházku brněnskými architektonickými stezkami! Informace o 400 objektech z období funkcionalismu najdete na novém webu, kde je kromě audionahrávek ke stažení zachycena i stručná historie těchto staveb, okolnosti jejich vzniku, životní osudy majitelů i architektů.

Tipy na víkend: Strašidla v zoo, česká zabijačka a gastrofestival

Víkend provoní česká zabijačka na hradě Červený Újezd a Karlovský gastrofestival, kde se bude mimo jiné soutěžit o nejlepší frgál a účast přislíbil i držitel Michelinské hvězdy Alessandro Gavagni. Děti postraší na Starých Hradech, ale i v zoologické zahradě v Ústí nad Labem, Děčíně, Chomutově, Ostravě a Ohradě.

Zámek Lešná

Pohádkově vyhlížející zámek patřil rodu Seilern-Aspangů, kteří jej vybudovali koncem 18. století podle návrhu vídeňského architekta Johanna Micka. Nachází se ve Štípě, místní části Zlína, v areálu místní zoologické zahrady. Nádherné interiéry zámku oatří mezi nejkrásnější v České republice.

Město Spálené Poříčí

Přijeďte do nejmenšího města, které kdy získalo titul Historické město roku za péči o historické památky. Přesvědčte se, že jej nedostalo náhodou. Město, které dodnes má atmosféru venkovského sídla počátku 20. století, je vstřícné a přívětivé ke svým hostům.

Olomoucký kraj má svých 7 divů. Vítězem se stala elektrárna Dlouhé Stráně

Anketa 7 divů Olomouckého kraje našla své vítěze. Z 21 míst nominovaných odborníky na cestovní ruch vybrali hlasující nejzajímavější sedmičku, jíž kraluje vodní elektrárna Dlouhé Stráně. Obsazení prvního místa Dlouhými Stráněmi není žádným velkým překvapením. Jesenické vodní dílo se v minulosti objevilo i v anketách o divy celé České republiky. Je hojně navštěvováno turisty, ročně [...].

Putování divočinou Krkonoš: Tundra i květnaté louky plné orchidejí

Krkonošský národní park byl vyhlášen v roce 1963. Na výměře bezmála 550 km2 zahrnuje nejvyšší pohoří České republiky s dominantou Sněžky (1602 m). O Krkonoších hovoříme jako o ostrovu Arktidy uprostřed Evropy. Severská příroda se tu setkává s přírodou alpskou, a tak se v tomto nejstarším českém národním parku můžeme setkat s arktoalpinskou tundrou, jedinečnou v rámci celého světa.

Války a Josef II. nepřáli ani kdysi nádhernému klášteru v Doksanech

Klášterní komplex u Terezína při silnici na Litoměřice vypadá jako „barák na odstřel“. Projděte oprýskaným barokním průčelím přes obrovské nádvoří až do nitra stavby. Přes léto je zde stálá průvodcovská služba, se kterou je možná prohlídka kostela a krypty s apsidou, pozůstatku románské baziliky.

I v Brně se dá jít na krásný výlet. Okruh kolem Priglu plný barev

Brněnská přehrada, v hantecu zvaná Prigl, patří k turisticky hojně navštěvovaným místům s ohromným potenciálem. Pojďme si ji obejít dokola a poznejme její neodolatelný půvab, čeká nás příjemných dvacet kilometrů.

Krásný výlet na dohled Brna. Okruh kolem Priglu plný barev

Brněnská přehrada, v hantecu zvaná Prigl, patří k turisticky hojně navštěvovaným místům s ohromným potenciálem. Pojďme si ji obejít dokola a poznejme její neodolatelný půvab, čeká nás příjemných dvacet kilometrů.

Zlínská zoo sníží na zimu vstupné

Zoologická zahrada Zlín chce přilákat v zimním období do areálu více návštěvníků. Od 1. listopadu proto vůbec poprvé zavádí zvýhodněné "zimní" vstupné.

Zámek Spálené Poříčí

Renesanční zámek byl postaven r. 1617 Adamem Vratislavem z Mitrovic na místě gotické tvrze. Dnes je využíván pro potřeby střední školy. Za zhlédnutí stojí slavnostní síň s původním renesančním stropem, národopisné muzeum, renesanční pískovcové portály i 2 rozsáhlé parky s romantickým altánkem.

Muzeum a Pojizerská galerie Semily

V rodném domě Ivana Olbrachta v Semilech, který leží v centru městečka Semily v bezprostřední blízkosti Riegrova náměstí, najdete Muzeum a Pojizerskou galerii. Dům patří k nejstarším ve městě (r. 1760).

Areál Landek Parku v Ostravě zve na výlet plný zážitků i poučení

Od 26. října je podzemní expozice dolu Anselm v areálu Landek Parku u Ostravy v novém kabátě. Expozice prošla unikátní obměnou a návštěvníci se mají na co těšit. Návštěva muzea může být vynikajícím a poučným cílem výletů nejen pro rodiny s dětmi.

14. ročník vánočních trhů na hradě Loket

Máme pro Vás místo, kde můžete přičichnout ke starým českým vánočním zvyklostem, projít řemeslný trh, poslechnout koledy, hru O narození pána Krista a to není vše. Vaše děti se mohou pobavit koláčovým turnajem a projít šermířskou školou a Vy je můžete sledovat s pohárem horkého vína, medoviny nebo zabíjačkovou klobáskou v ruce. Čtěte více »

Do Brna Moravským krasem na kolobce – 30 kilometrů pořád z kopce

Užijte si neopakovatelný zážitek, dobrodružství i pohodu v kraji jeskyní, skal a ponorných potoků. Vyražte na koloběžkový výlet z Moravského krasu do Brna a vychutnejte si takřka nekončící 30kilometrový sjezd.