🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Svatomartinské posvícení na zámku Loučeň vyvrcholí ohňovou show

Pravé Svatomartinské posvícení mohou zažít návštěvníci zámku Loučeň - a to v sobotu a neděli 12. a 13. listopadu. Podávat se bude pečená husa s mladým vínem, kterému požehná sám sv. Martin po svém příjezdu. Bohatý program je připraven ve stylu lidové veselice i her pro děti.

Muzeum města Brna mění od listopadu otvírací dobu expozic a výstav

Od 1. listopadu dochází k úpravě otevírací doby výstav a expozic Muzea města Brna. Většina expozic bude uzavřena v pondělí, Měnínská brána také v úterý. Na období Vánoc se uzavřou stálé expozice.

Na Babku a Skalku vede cesta i kolem jedné záhadné stavby

Jeden z možných výletů v brdských Hřebenech, vhodných takřka za každého počasí, vede na vrch Babka a na Skalku nad Mníškem pod Brdy. Ovšem cestou nás ještě čeká zastávka u jedné záhadné stavby.

Bolfánek u Chudenic – významné místo s překrásným výhledem

Na vrchu Žďár, který se v nadmořské výšce 584 metrů rozprostírá nad obcí Chudenice na Klatovsku, se na místě bývalého kostela nachází rozhledna Bolfánek.

Lesopark Pernink

V obci Pernink v Karlovarském kraji najdete obnovený lesopark, významnou přírodní památku, která v daném místě vznikla v období mezi světovými válkami. Díky nově vybudované naučné stezce s informačními panely je vhodnou vycházkovou trasou nejen pro místní občany, ale i pro příchozí turisty.

Vítězem soutěže Ceny Kudy z nudy 2011 se stalo skalní město u Adršpachu

Znáte všechna krásná místa po celé naší republice? Už jste navštívili Belvedér nebo Karlštejn? Skalní město u Adršpachu se umístilo na prvním místě soutěže Ceny Kudy z nudy 2011. Soutěží Ceny Kudy z nudy se snaží agentura CzechTourism upozornit na zajímavá místa naší vlasti, a tím je propagovat. Dohromady se do hlasování zapojilo přes 11 tisíc lidí, kteří [...].

Muzeum Podkrkonoší v Trutnově nabízí návštěvníkům (nejen) dvě stálé expozice

Muzeum Podkrkonoší v Trutnově bylo založeno roku 1890. Je regionálním muzeem s působností pro okres Trutnov a přilehlé území. Zřizovatelem muzea je od roku 2008 město Trutnov. Sídlí ve Školní ulici a jeho suterénní prostory jsou pozůstatky středověkého trutnovského hradu. V současnosti zve na dvě stálé expozice.

Nová Hřebenovka - multifunkční turistická magistrála

Větší bezpečnost, lepší komfort, více tras, jednotné značení a nepoznaná místa nabízí všem milovníkům turistiky, ať už pěší, kol či lyží, Nová Hřebenovka. Inspirací ke vzniku projektu se stala původní turistická cesta z období první republiky.

Vrbatova bouda

Vrbatovu boudu najdete na hřebenech Krkonoš na Zlatém návrší v nadmořské výšce 1400 m.n.m. V její těsné blízkosti se nachází Pramen Labe a Pančavský vodopád s překrásným výhledem do Labského dolu.

Vosecká bouda - nejzápadnější horská bouda na hraničním hřebenu Krkonoš

Vosecká bouda leží v západní části Krkonoš v první zóně Krkonošského národního parku ve výšce 1260 m n.m. Turistům nabízí své služby již od roku 1896 a je dostupná jak pěšky, tak i na kole. Bouda není napojena na elektrickou síť, veškerou potřebnou energii si vytváří sama.

Noční pobyt v solné jeskyni AniKa

Byli jste již v solné jeskyni? A víte, že tam můžete strávit celou noc? . Udělejte si radost a prožijte romantický noční pobyt v solné jeskyni AniKa v Hradci Králové.

Horská Bouda Dvoračky

Horská Bouda Dvoračky je jedna z nejstarších bud v Krkonoších. Leží v nadmořské výšce 1140 m n.m. Mezi Lysou horou a vrcholem Kotel na křižovatce turistických cest, které se tu zbíhají ze všech směrů - Rokytnice nad Jizerou, Studenova, Harrachova, Míseček, Špindlerova Mlýna a Rezeku.

Venušiny misky

Národní přírodní památka Venušiny misky jsou žulové skalní prohlubně, připomínající obří mísy. Nacházejí se v malém skalním městečku na vrcholu kopce Smolný u obce Velká Kraš v Rychlebských horách.

Růženčina zahrádka

Růženčina zahrádka je kamenný val ve tvaru okvětí růže na severním svahu krkonošského Kotle, 1370 m n. M. Původ tohoto valu je dodnes záhadou - mohl sloužit k pěstování léčivých bylin nebo jako kultovní místo pravěkých lidí.

Toulky po českých rozhlednách: Město Albrechtice otevřelo unikátní rozhlednu

Na hranicích s Polskem se můžete rozhlédnout díky nově otevřené rozhledně ve Městě Albrechticích. V Moravskoslezském kraji je ale hodně dalších zajímavých rozhleden, které stojí za návštěvu.   Město Albrechtice na Bruntálsku na začátku října otevřelo novou rozhlednu na Hraničním vrchu. Unikátní je v tom, že vznikla spojením dvou bývalých anténních věží, které město získalo za symbolickou cenu. [...].

Tipy na víkend: Hradní slavnosti, Halloween a den otevřených dveří v Senátu

Pokud zatím nemáte program na podzimní prázdniny, jeďte se podívat na strašidelné prohlídky zámku Berchtold nebo na Náměšť na Hané. Slavnostní ukončení sezóny připravili na Konopišti, ve Velharticích a Chebském hradu. Staré Hrady vyvařují na české vepřové hody, v Napajedlech se bude koštovat víno. V Českých Budějovicích se bude soutěžit o Mažoretku roku 2011. V pátek se otevřou dveře Senátu a Poslanecké sněmovny.

Dětský koutek MAX Klínovec

Penzion MAX Klínovec, nacházející se přímo u nástupu na sedačkovou lanovku Dámská, nabízí dětský koutek se službou hlídání dětí. Koutek je pěkným a útulným zázemím, kde se mohou děti bavit, zatímco si rodiče zalyžují, popřípadě posedí v restauraci.

Na zámku v Hořovicích bude zakleté paní svítit Svatomartinské světýlko

Putování za sv. Martinem zámeckým parkem v Hořovicích v letošním roce obohatí možnost navštívit zámek v doprovodu záhadné zakleté paní.

Podlipanské muzeum v Českém Brodě

Muzejní expozice Podlipanského muzea v Českém Brodě přibližují památnou bitvu u Lipan (30. 5. 1434), slovanská hradiště v Pošembeří a zajímavou orientální sbírku cestovatele Josefa Zounka. Každoročně se zde koná také několik sezónních výstav a doprovodných programů.

Regionální muzeum v Kolíně - Dvořákovo muzeum Kolínska v pravěku

Renesanční Nová farní škola, v které se muzeum nachází, stojí v areálu chrámu sv. Bartoloměje v Kolíně. Vznikla roku 1612 přestavbou gotické hřbitovní kaple sv. Jakuba Většího.

Regionální muzeum v Kolíně - Červinkovský dům

Dům v Brandlově ulici čp. 27 náleží k nejstarším zachovalým stavebním památkám na území Kolína. Jeho počátky sahají do třetí čtvrtiny 13. století, kdy vzniklo raně gotické obytné jádro.

Svatohubertské slavnosti na zámku Loučeň otevřou zdarma i labyrintárium

Svatohubertské slavnosti na zámku Loučeň jsou na programu ve dnech 5. a 6. listopadu. Oba dny nabídnou atraktivním programem se vstupem zdarma - a to nejen na program slavností, ale i do zámeckého labyrintária.

Tip na bezbariérový výlet: Šumavská rašeliniště přístupná i pro rodiny s kočárky

Příjemná zvlněná krajina Šumavy láká turisty ze všech koutů republiky. Kolem rozlehlých rašelinišť Chalupské slati vede i bezbariérová stezka, po které se mohou bez obtíží vydat také rodiny s dětským kočárkem.

Svatební dny na zámku v Hořovicích

O třetím listopadovém víkendu - 19. a 20. listopadu - ožije zámek v Hořovicích historicky první prezentací svatebních obřadů pro nadcházející sezónu.

Měnínská brána v Brně zve do světa hraček

V roce 2007 připravilo Muzeum města Brna výstavu historických hraček výtvarnice a sběratelky Milady Kollárové. Výstava ji inspirovala k uskutečnění snu, vytvořit v Brně vlastní Muzeum hraček. V roce 2009 získala Měnínskou bránu, detašované pracoviště Muzea města Brna - právě ta je dnes světem hraček.

Pravěké hradisko Obersko

Mohutné valy pravěkého hradiště na kopci vysoko nad údolím řeky Třebůvky vzbuzují dodnes obdiv a úctu. Hradisko bylo vybudováno lidem lužické kultury, kteří obývali území České republiky před příchodem Keltů.

Cestující budou v brněnské šalině pít, tančit a zpívat

Cimbálová muzika Pajtáš pořádá v úterý 1. listopadu večer jízdu centrem města Brna. Zahraje zde cimbálovka, cestující se budou bavit, tančit, zpívat a užívat života.

Naučná stezka Hvížďalka

Trasa naučné stezky vás zavede do údolí říčky Bradavy mezi Spáleným Poříčím a Hořehledy až k rybníku Hvížďalka, který dal celé stezce jméno. Vycházka má 8 zastavení a seznámí návštěvníky s technickými památkami, historií a přírodními památkami této oblasti. Její celková délka jsou 4 km.

S audioprůvodcem po Chebu

Přijďte si vyzkoušet svého osobního průvodce, který vás neomezuje, ale naopak vám přinese radost, informace a zážitek. Denně si můžete v Turistickém infocentru zapůjčit audiovizuálního průvodce, tj. Mobilní sluchátko, které vám zprostředkuje prohlídku města Chebu s odborným výkladem.

Adršpach, Belveder a Karlštejn jsou nejoblíbenější turistické cíle Česka

Skalní město v Adršpachu, největší a nejdivočejší ve střední Evropě, zvolili Češi jako nejoblíbenější turistický cíl letošního roku. Vyplývá to z ankety české turistické centrály CzechTourism.

Ivančice. Město, kde se narodili Alfons Mucha a Vladimír Menšík

Ve městě ležícím na soutoku tří řek se narodilo několik slavných osobností, odehrálo mnoho významných historických událostí, bylo tu sídlo Jednoty bratrské a také centrum pěstování chřestu. Ivančice leží na jihu Moravy nedaleko Brna. Jádro města Ivančice tvoří památková zóna kolem Palackého náměstí s kostelem Nanebevzetí Panny Marie, morovým sloupem a radnicí. Městská radnice je umístěna [...].

Víkend bude v Přerově patřit rytířským kláním

První ročník Rytířského turnajového klání v podání českých a moravských jezdců se uskuteční od pátku 28. do neděle 30. října na přerovském výstavišti. Návštěvníky čekají tři dny s rytíři na koních, ukázkami středověkých bitek o čest a slávu, historickou hudbou a výstavou středověkých zbraní.

Dějiny libereckých hasičů ožily na výstavě historických stříkaček

Spolky a zájmová sdružení patří v každém městě k společenskému životu, mezi nimi výrazně kralují hasiči. Pořádají také bály a sportovní soutěže. V Liberci se hasiči představují výstavou historických stříkaček do konce listopadu.

Ateliér Kulisa

V nově vzniklém ateliéru se můžete naučit různým zajímavým věcem, ať už jste dospělí či děti. Máme tu dramatické, výtvarné a zábavně-vzdělávací kurzy. Ateliér se nachází v zadní části domu DK Slávie v Českých Budějovicích.

Lyžařský areál Nad nádražím v Železné Rudě

Lyžařský areál Nad nádražím v západní části Šumavy se nachází v horském městě Železná Ruda. Lyžařské vleky o délce 650 a 300 m jsou umístěny na profilu středně lehkých sjezdovek, které jsou určené pro rodiny s dětmi, začínající lyžaře, školní výcvikové kurzy a lyžařské školy.

Vítězem ankety 7 divů Olomouckého kraje je vodní elektrárna Dlouhé stráně

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně na Šumpersku je vítězem prvního ročníku ankety 7 divů Olomouckého kraje. Svůj hlas jí dalo osm stovek lidí. Na druhém místě skončily Rychlebské stezky na Jesenicku a pomyslnou bronzovou příčku obsadily Zlatorudné mlýny ve Zlatých Horách.

Pod Pražským hradem se na Vltavě budou vznášet papoušci a exotičtí motýli

Pondělní večer bude na Vltavě znovu patřit exotickým motýlům a papouškům. Pod nasvíceným Pražským hradem se bude mezi 18. a 22. hodinou opět promítat videomapping. Kolemjdoucí si budou moct prohlédnout i dechberoucí podívanou na skákající delfíny a plovoucí velryby.

Během podzimních prázdnin bude na zámku v Mníšku program každý den

Od středy 26. do neděle 30. října mají děti podzimní prázdniny. Je sice chladno, ale nudit doma se nemusíte. Vezměte své děti na návštěvu do zámku v Mníšku pod Brdy. Vyberte si z několika prohlídek nebo si vyrobte památku na zámek ve výtvarném ateliéru.

Muzeum Slezský venkov v Holasovicích

Muzeum dokumentuje venkovský meziválečný život Slezanů. Místní nadšenci během čtyř let nasbírali několik tisíc exponátů od dokumentů až po vybavení celých místností. Zároveň se pustili do zvelebování budov bývalého velkostatku.

Karlovský gastrofestival letos zpestří farmáři a kuchaři z Itálie

Třetí ročník Karlovského gastrofestivalu, který se uskuteční od 4. do 11. listopadu ve Velkých Karlovicích, získá tentokrát mezinárodní rozměr. Představí nejen valašskou gastronomii, ale porovná ji s chutěmi Itálie. Dorazí také hosté ze sousedního Slovenska nebo Francie.

Skanzen Solvayovy lomy ukončí poslední říjnovou sobotu letošní sezónu

Slavnostní ukončení letošní sezóny se ve skanzenu Solvayovy lomy na Berounsku uskuteční v sobotu 29. října.

Unikátní výstava o železnici v Přerově oslavuje příjezd prvního vlaku

Dobové železničářské uniformy, fotografie, modely lokomotiv a výstava Povídání o mašinkách. Stejnojmenná knížka a výstava litografií s železniční tematikou Jiřího Boudy. To vše je k vidění v Přerově, který oslavuje 170. výročí příjezdu prvního vlaku na střední Moravu.

Vydejte se po stopách mlýnů. Nahlédněte do staré tradice výroby mouky

U vodních toků stály jako velké vodní stavby, na větrných návrších byly ze dřeva a zřejmě nejromantičtější byly kamenné oválné mlýny holandského typu. Navštivte s Topzine.cz nejkrásnější mlýny v Česku. Mlýny se na českém území objevovaly již od 14. století. Výroba mouky z obilných zrn byla totiž nezbytná. Mlynářské řemeslo a výroba mouky nebyla vůbec snadná činnost. Na mlýně [...].

České Švýcarsko je místo, kam stojí za to se vrátit

Nádherná krajina, úžasné skalní útvary, vyhlídky do kraje i atmosféra Českého Švýcarska zaujala při první návštěvě národního parku na severu Čech 33letou Markétu Navrátilovou z Brna. Ta se do oblasti dostala se zájezdem pedagogů pořádaným školským zařízením Lipka, kde pracuje jako lektorka.

Hradiště Obří hrad

Asi 6 km jihovýchodně od Kašperských Hor se nachází pozůstatek pravěkého hradiště, kterému se říká Obří hrad. Údajně jde o zbytky keltského kultovního místa, které je opředené řadou záhad a tajemství.

Turistický okruh Plzní

V Plzni můžeme vyrazit na procházku na nový padesátikilometrový turistický okruh. Trasa pro pěší má turistům ukázat město jinak. Vybrat si můžeme z jedné dlouhé nebo 5ti kratších tras. Přestože okruh není nijak značen, projít si ho můžete s pomocí nového informačně-mapového průvodce.

Vyškovský Dino Park představuje svět před 65 miliony let

Nevíte kam s dětmi o víkendu? Vydejte se za dinosaury do vyškovského Dino Parku. Počasí slibuje slunečný víkend.

Zimní testovací jízdy na monolyži

Máte jedinečnou šanci vyzkoušet si jízdu na monolyži (monoski), jedinečného "nádobíčka" pro zimní radovánky na svazích v České republice. Monoski zaručí lyžařům dokonalý pocit rychlosti a krásné carvingové oblouky, stejně tak pocit surfaře v prašanu a mimo sjezdovku.

S kamerou na cestách: Z Kraví hory jsme zkoušeli dohlédnout až do Třeboně

Titulek napovídá, co nás čeká. Nejprve se vyhoupneme na jeden z hřbetů Novohradských hor a o něco později zažijeme téměř letecký pohled na rybníkářsko-lázeňskou Třeboň.

Staré Hrady chystají pravé české vepřové hody s lidovou veselicí

V sobotu 29. října od 10 do 17 hodin se na hradu a zámku Staré hrady u Jičína uskuteční pravé české vepřové hody s lidovou veselicí a vyprávěním herce Jiřího Krytináře. Po celé podzimní prázdniny od 26. do 30. října bude hrad otevřen.