🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Valtické vinobraní očekává návštěvu několika set krojovaných účastníků

V sobotu 1. října odstartuje letošní Valtické vinobraní. S vinobraním si vždy spojíme příjemné pojmy, jako je tradice, folklor, tanec, zábava, dobré jídlo a samozřejmě burčák. A že nebude chybět ani jedno z toho, slibuje Milan Sedláček, místostarosta Valtic.

Naučná stezka Capartické louky

V jižní části CHKO Český les byla otevřena naučná stezka Capartické louky. Stezka přibližuje zachovalé druhově bohaté luční porosty s výskytem řady vzácných druhů rostlin.

V nabídce letošního Křivoklání je především šerm, písně a divadlo

Hrad Křivoklát pořádá ve spolupráci s profesionálními šermíři agentury Merlet v sobotu a neděli 1. a 2. října akci Křivoklání. Čili festival šermu, písní a divadla.

Dobrovická muzea - sezónní prohlídkový okruh

Během řepné kampaně (září - prosinec) lze návštěvu Dobrovických muzeí spojit s prohlídkou do průmyslového závodu cukrovaru a lihovaru včetně vnitřních prostor.

Svaté schody v Rumburku

Po 28 dřevěných stupních Svatých schodů stoupají věřící pouze klečmo. Připomenou si přitom pašijový příběh Ježíše Krista, který byl v Rumburku zasazen do podmanivých barokních divadelních kulis. K výstupu a sestupu ostatních návštěvníků slouží boční schodiště. Čtěte více »

Cukrové slavnosti na zámku Loučeň

V sobotu 1. října se na zámku Loučeň pořádá oslava bílého zlata, které už od roku 1831 zajišťuje prosperitu kraje. Na programu jsou také pohádky, hry i malý kvíz.

S kamerou na cestách: Buchlov na stráži vrcholků Chřibů i egyptské mumie

Z dálky vypadají jako zelené hřbety stáda, které se choulí pod dohledem obrovitého kamenného pastýře. Vrcholky Chřibů, na něž starostlivě dohlíží hrad Buchlov. Právě ten, od kterého – jak je všeobecně známo – větor věje… Čtěte více »

Jižní Morava láká na závod veteránů, projíždku historickým vlakem a na jarmark

V sobotu 24. září se v Zastávce u Brna uskuteční jarmark s příjezdem historického vlaku, ve Zbýšově bude otevřeno Muzeum železnice. Do brněnských Soběšic zase zavítají historická vozidla.

Baldovské návrší u Domažlic – historické místo s překrásným výhledem

Z Baldovského návrší, které se v 15. století stalo svědkem významné historické události, je překrásný výhled nejen na Domažlice, ale i na Český les a šumavské vrcholy.

Karlštejnské vinobraní navštíví rytíři v plné zbroji i císař s doprovodem

Burčák, víno z Karlštejnských vinic, rytíři v plné zbroji, císař Karel IV. S císařovnou a celým téměř 300 členným doprovodem, akce pro děti a bohatý kulturní program po celý den. To vše na návštěvníky čeká již tento víkend 24. a 25. září na Karlštejně při tradičním Karlštejnském vinobraní. Čtěte více »

Maršála Brauchitsche věznil Hitler v brdských Třech trubkách

Romantický lovecký zámeček Tři trubky nechal postavit koncem 80. let 19. století u soutoku Třítrubeckého a Padrťského potoka kníže Jeroným Colloredo-Mansfeldem. Nyní je ve vlastnictví armády, ale dostanete se alespoň k jeho zahradě. Čtěte více »

Hasičské kozlí manévry ve Velkých Popovicích

V sobotu 24. září se v areálu velkopopovického pivovaru od 13 do 17 hodin uskuteční velké klání týmů dobrovolných hasičů. Můžete se těšit na požární útok, jehož nezbytnou součástí je souhra družstva, rychlost a přesnost. K útoku na ledviny bude připraven nepasterizovaný Kozel 11° Medium.

Tipy na víkend: Vinobraní, Dny NATO, oslavy jablek, těstovin i sv. Václava

Následující víkend patří oslavám. Nejvíce bude opěvováno víno, ochutnávat se bude ve Valticích, Lanškrouně, Praze, na Karlštejně a v Litoměřicích. Těstovinám bude patřit sobota v Boršově nad Vltavou. Památku sv. Václava si připomenou v Telči a Kutné Hoře. Za jablky se vydejte do Hostětína nebo na zámek Nebílovy. Největší letecko-armádně-bezpečnostní akci ve střední Evropě uvidíte na Dnech NATO v Ostravě. Čtěte více »

Dub svatého Václava ve Stochově

Stochov je město rozkládající se nedaleko Nového Strašecí. Podle pověsti se zde roku 903 narodil Svatý Václav. Jeho babička Svatá Ludmila zasadila v místech jeho narození dub, který ve městě roste dodnes a patří k nejstarším stromům v České republice. Čtěte více »

Hradčanské stěny

Hradčanské stěny se nacházejí v oblasti mezi Mimoní a Doksy. Od roku 1933 jsou součástí chráněného území Oblast Dokeská a pohoří Kummer. Stěny ukrývají zajímavé skalní útvary, např. Malou Pravčickou bránu nebo Psí kostely. Čtěte více »

Tvrz Bernartice

Kulturní památka Tvrz Bernartice se nachází zhruba 10km od Boru u Tachova. Snahou občanského sdružení Tvrz Bernartice, o.s. Je zabránit dalšímu chátrání objektu a pomoci při jeho opravě.

Malenovický hrad láká na africké rytmy i hrátky s ohněm

Podmanivé africké rytmy a k tomu žonglérské umění sršící ohněm čekají v pátek 23. září na návštěvníky předhradí hradu Malenovice. Od 18 hodin zde vystoupí zlínský afroband MoNImba a skupina žonglérů Ardos Viridis z Napajedel.

Svátek sv. Václava se bude slavit i na zámku v Napajedlech

Již sedmý ročník Svatováclavských slavnostní se uskuteční v sobotu 24. září v Napajedlech na Zlínsku. Bohatý program je naplánován také v areálu zdejšího zámku, kde se návštěvníci mohou těšit na řemeslný jarmark, dobovou střelnici nebo zábavné dostaveníčko ve středověku. Parkem projde také průvod. Čtěte více »

Pečený tibetský jak a exotické zážitky lákají na zlínský zámek

Už jste někdy ochutnali jačí pečínku za zvuků tibetské trubky? Pokud ne, naplánujte si o víkendu cestu do zlínského zámku. Výstava ŠANGRI-LA připravuje pro milovníky netradičních vjemů další zajímavé zážitky. Po návštěvě tibetských mnichů a indických tanečníků míří do Zlína možná i samotný Yetti...

Pomník Přemysla Oráče ve Stadicích

V obci Stadice kousek od Ústí nad Labem najdete netradiční památník zpodobňující pluh - právě zde byl prý od onoho pluhu na trůn povolán zakladatel dynastie Přemyslovců, bájný Přemysl Oráč.

Snowtubing v Janově nad Nisou

Jízdu na speciální nafukovací duši sněhovým korytem zažijete v Janově nad Nisou. Vybrat si můžete ze tří koryt od pomalejšího pro děti, až po rychlé koryto pro milovníky adrenalinu. Malé děti jezdí s rodičem - spojením dvou duší. Nahoru vás vyveze lyžařský vlek a hurá dolů. Čtěte více »

Městské hradby v Lipníku nad Bečvou

Hradby v Lipníku nad Bečvou jsou viditelné kolem celého historického jádra. I když již v 19. stol. Zanikly městské brány, zachovaly se z opevnění poměrně rozsáhlé úseky obou hradebních zdí s baštami. Předpokládá se, že v původní podobě měly charakter opevnění dřevěného, teprve později byly kamenné. Čtěte více »

Pevnost Výpustek sloužila jako skladiště i atomový kryt

Za bytelnými ocelovými vraty nejprve narazíme na filtry a zařízení pro chemickou a radiační očistu. Pak následuje dlouhá řada paland a za nimi kóje s operačními mapami, telefony a další komunikační technikou. Jídelna, lékařská pracoviště. Tak vypadá nitro dlouhého betonového tubusu, který byl v době kubánské krize vestavěn do jedné z chodeb jeskynního komplexu Výpustek. Čtěte více »

Legenda templářského pokladu u hradu Veveří znovu ožívá

Milovníkům záhad se zrychlil tep a zvýšil tlak. U kostelíku Matky Boží pár set metrů od legendárního hradu Veveří nad korytem Svratky se začalo s průzkumem podzemí.

Vízmburk - utajené východočeské Pompeje

Když se počátkem 70. let minulého století objevily zprávy o nálezu lesem zakonzervovaného hradu Vízmburka u Červeného Kostelce, byl to opěvovaný nález. Senzace, objev století. Tehdejší media si nemohla počínat bulvárně, ale objevení „Bílého hradu“ komentovali všichni.

Vyhlídková věž v Kraslicích bude opět otevřena pro veřejnost

Po stavebních úpravách bude v sobotu 24. září opět otevřena vyhlídková věž u Evangelického kostela v Kraslicích.

Bazilika Navštívení Panny Marie - slezské Lurdy

Severozápadně od centra města Frýdek-Místek, na mírném návrší naproti Zámeckému náměstí ve Frýdku, stojí velkolepá pozdně barokní dvouvěžová jednolodní stavba - Bazilika Navštívení Panny Marie.

Brejlovci obsadí Lužnou

Ač je století páry nenávratně pryč, obdivovatelů starých lokomotiv je stále dost. Tátové dokáží vzbudit nadšení u svých synů a tak se v muzeu Českých drah v Lužné u Rakovníka „šraňky“ netrhnou. Na dny 24. a 25. září je připravena invaze modernějších strojů – lokomotivy T.478.3. zvané brejlovec. Čtěte více »

Zámek Stráž nad Nežárkou

Zámek s mohutnou válcovou věží s břitem je dominantou města. Nejznámější majitelkou zámku byla v letech 1914 - 1930 světoznámá pěvkyně Ema Destinnová. Expozice vás zavede do mučírny, věštírny a projít ven můžete tajnou chodbou.

Synagoga Turnov

Židovská synagoga z počátku 18. století je jedinou synagogou v severních Čechách, která přečkala nacistickou okupaci. Dle doložených písemných pramenů se jedná o třetí budovu židovské synagogy v Turnově, první dvě synagogy byly dřevěné a shořely při požárech města.

Mravenčí stezka v Hostinném

Lesy na východním okraji města Hostinné obývá jedna z nejpočetnějších kolonií mravence pospolitého v Podkrkonoší. Dnes tudy vede 4,6 km dlouhá naučná stezka díky níž se dozvíte o životě lesních mravenců a dalších zajímavostech zdejší přírody.

Mělnické vinobraní je letos stoleté

Letošní mělnické jubilejní vinobraní aneb Přípitky po sto letech, to vše bude probíhat nově hned na pěti scénách. A to od pátečního odpoledne 16. září až do nedělního pozdního odpoledne 18. září.

Tipy na víkend: Myslivecký jarmark, středověké slavnosti i burčákování

Víkendové počasí opět slibuje příznivé teploty, s klidem tedy můžete vyrazit za kulturou. Konopiště otevírá část svých expozic, na Housce pořádají Myslivecký jarmark, obec Zdíkov zve na středověké slavnosti. Milovníci zvířátek se mohou podívat na výstavu mladých králíků v Lysé nad Labem, milovníci burčáku naopak mohou navštívit Valtické burčákování.

Tipy na víkend: Letecký den v Letňanech, myslivecký jarmark i burčákování

Víkendové počasí opět slibuje příznivé teploty, s klidem tedy můžete vyrazit za kulturou. Pražské letiště Letňany zve na sobotní Den Letiště, Konopiště otevírá část svých expozic, na Housce pořádají Myslivecký jarmark, obec Zdíkov zve na středověké slavnosti. Milovníci zvířátek se mohou podívat na výstavu mladých králíků v Lysé nad Labem, milovníci burčáku naopak mohou navštívit Valtické burčákování.

Zbirožský zámek hostil tři císaře, vznikla tu ale i většina Muchových děl

Zámek tří císařů, tak ho prezentují. Prý ho založil jakýsi Břetislav ze Zbirohu, ale není moc známo, kdo tento rodem Sulevic byl. V posledních desetiletích utajovaný zámek je spojován se třemi panovníky a světoznámým malířem secese Muchou. Čtěte více »

Památky Humpolecka zvou. I ty, které nejsou běžně přístupné

Sobota 17. a neděle 18. září zve na setkání s památkami Humpolecka, které nejsou běžně přístupné nebo je zde v tento den něco navíc. Např. Fundovaný komentář - hrad Orlík, Toleranční kostel, bývalá synagoga, židovský hřbitov či Nápravníkovo stavení Zichpili - zde s projekcí starých plánů a fotografií.

Na zámku v Moravské Třebové lze zadarmo spatřit poklady i alchymisty

Již několik let se zámek v Moravské Třebové připojuje ke Dnům evropského dědictví a nabízí návštěvníkům slevy nebo i vstupy zdarma do některých zámeckých expozic. Následující víkend je možné využít bezplatné vstupné hned do dvou okruhů. Čtěte více »

Lanovka na Kleť

Na nejvyšší horu Blanského lesa, Kleť, vede z Krasetína u Holubova nedaleko Českého Krumlova sedačková lanovka. V blízkosti dolní stanice lanovky se nachází parkoviště s občerstvením.

Votrubcův lom a muzeum drahých kamenů

Kozákov je horou plnou polodrahokamů a drahých kamenů. Vyskytují se tu ametysty, záhnědy, citríny, chalcedony, acháty, jaspisy i karneoly. V jižním svahu Kozákova je můžete po dohodě s majitelem Votrubcova lomu hledat a pak si nález vybrousit v místní brusírně.

Rozhledna Dubecko

Rozhledna Dubecko se nachází cca 1 km od obce Loktuše nedaleko Mírové pod Kozákovem. Je to železná rozhledna s dírkovými schody i ochozem a nádherným kruhovým rozhledem do krajiny Českého ráje, Krkonoše i Jizerské hory.

Zámek Hořovice nabízí mimořádné prohlídky běžně nepřístupných prostor

Mimořádně zpřístupněny budou v zámku v Hořovicích o víkendu 17. a 18. září části II. Patra s prezentací nerestaurovaného nábytku a obrazů z depozitářů a hlavní věž zámku s vyhlídkovou terasou.

Historickým trolejbusem k Dolu Michal

Projížďky historickým trolejbusem k Dolu Michal se u příležitosti Dne evropského dědictví uskuteční v sobotu 17. září v Ostravě.

Putování nedotčenou magickou přírodou po jezerech a rašeliništích Šumavy

Když se poslední dobou mluví o Šumavě, pak jenom v souvislosti s přetahovanou mezi stoupenci různého přístupu k řešení kůrovcové kalamity. My ale vaši pozornost chceme upoutat jiným směrem. Neboť Národní park Šumava, to jsou vedle lesních porostů především rašeliniště, ledovcová jezera, vzácné rostliny i zvířata.

Papouščí zoologická zahrada Bošovice

Zařízení jediné svého druhu v České republice najdete v Bošovicích na Vyškovsku. Jedná se o první papouščí zoo. Na návštěvníky tu čeká více než sto voliér s exotickými ptáky, rozmístěných na pěti stech metrech čtverečních. Prohlédnete si i nejohroženější druhy papoušků.

Dělostřelecká tvrz Hanička - zpravodajská centrála v pohraniční pevnosti

V lesích nad Rokytnicí v Orlických horách byla v roce 1937 vybudována dělostřelecká tvrz Hanička, pojmenovaná podle zdejší trampské osady. Někdejší vojenské zařízení na sklonku vlády komunistické strany získalo nové využití. Kvůli němu byl vstupní objekt skryt pod novodobou dostavbu. Přísné utajení si vyžádalo také úpravu turistických cest v okolí.

Chráněné dílny Kopeček

Chráněné dílny v bezbariérově upraveném areálu bývalého statku dávají práci lidem s postižením. Keramická, košíkářská a tkalcovská dílna, ukázky řemesel, venkovní kovárna a chlebová pec, velikonoční a vánoční jarmarky, možnost exkurzí a tvořivých dílen. Prodej výrobků a domácího chleba.

Po stopách posledního šumavského medvěda

Šumava, často označovaná jako zelená střecha Evropy, patří mezi nejkrásnější pohoří naší republiky. Nachází se zde poslední ostrůvky dosud nedotčené přírody. Ty může běžný turista objevovat díky naučným stezkám. Právě Medvědí se díky své jedinečnosti a kráse stala nejen první naučnou stezkou Šumavy, ale i celých jižních Čech. Své jméno získala na počest posledního medvěda, který byl na Šumavě uloven.

Bolatický skanzen vydal poklad, část je ještě někde zakopaná

V dobách prababiček a pradědečků se mohou ocitnout turisté, kteří zavítají do skanzenu lidových tradic, jenž už devět let láká návštěvníky slezské obce Bolatice nedaleko polských hranic. Malé muzeum, které vzniklo v areálu bývalého statku v těsném sousedství místního kostela, dává nahlédnout do života vesnice v předválečné době. Málo se ví, že statek v časech, které ukazuje, vydal i tajemný poklad.

Minizoo DDM Mladá Boleslav

Zahrada a minizoo DDM v Mladé Boleslavi je oázou botaniků a zoologů uprostřed průmyslového města. Dětským oblíbencem je kobylka šetlendského poníka, dalšími zvířaty, které zde můžete vidět jsou krkavci, želvy, morčata, králíci, hadi, plazi, veverky, koza, velké množství ptactva a dravců.

Na Radegast dni zazpívá Petr Kolář, olympijský vítěz Aleš Valenta bude moderovat

Devátý ročník jedné z největších akcí v Moravskoslezském kraji je za dveřmi. V sobotu 10. září se v Nošovicích uskuteční Radegast den. Návštěvníci se mohou těšit na Petra Koláře, Vypsanou fixu, Aleše Valentu, Martina Zounara nebo Rudu z Ostravy. Na čepu bude i nefiltrovaný ležák.