🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Valašská Eiffelovka: nejmladší rozhledna ve Zlínském kraji

Valašská Eiffelovka. Tak s láskou a vtipnou nadsázkou říkají obyvatelé Valašska nové rozhledně, která se tyčí nad obcí Seninka na Vsetínsku. Vede k ní hned několik naučných stezek a turistických tras různé náročnosti, takže si určitě vyberete tu svou. Pro podzimní vycházku přírodou je výlet k Vartovně ideálním tipem.

Podzimní lahůdka pro turisty: výstup na Stožec a pátrání po jeskyni

V těsné blízkosti Jedlové, nejznámějšího a nejfrekventovanějšího vrcholu Lužických hor, vystupuje skalní masiv, jehož návštěvnost je prakticky nulová. A to navzdory tomu, že je značen v mapách a dokonce na něj vede i turistická trasa. Kdo má rád divočinu a záhadami opředená tajuplná místa, toho Malý Stožec určitě nezklame.

Tipy na víkend: Jitrnicobraní, delfíni na Vltavě a výlov rybníka

O víkendu se na hladině Vltavy v Praze objeví delfíni, velryby a exotičtí motýli. V Borovanském mlýně zavoní Jitrnicobraní. Pokud patříte mezi obdivovatele Igráčků, vydejte se za nimi do Brna. Zajímavé prohlídky připravili také na Mníšeckém zámku, Žebráku, Točníku a šumperské radnici.

Hradecký rybník v Tovačově chystá víkendový výlov

Každoročně koncem října zve město Tovačov zájemce na výlov Hradeckého rybníka, největšího z místních rybníků. Od soboty 22. do neděle 23. října mohou návštěvníci sledovat rybáře vytahující plné sítě kaprů, amurů, tolstolobiků a dalších druhů ryb.

Pestrý víkend na Zlínsku: farmářský trh, drakiáda, Medový den i Saunová noc

Kdo hledá zajímavý program na nadcházející víkend, má ve Zlínském kraji z čeho vybírat. Chystá se Medový den, Saunová noc nebo drakiády. K nejzajímavějším akcím bude bezesporu patřit další z již vyhlášených farmářský trhů ve Fryštáku.

Vyhlídka na Chlumské hoře

Vydejte se na vrchol Chlumské hory (650 m.n.m) nedaleko Manětína, kde roste vzácný strom Jeřáb manětínský, který se nevyskytuje nikde jinde na světe! Sama stolová hora je sopečného původu - na vrcholu jejího jihovýchodního výběžku najdete talířovou prohlubeň, bývalý sopečný kráter.

Muzeum galerie M. D. Rettigové Všeradice

Poučný výlet do vesničky pod Brdy. Interaktivní expozice nabízí osm zastavení, při kterých se nebudete nudit. Nebo snad víte, co to znamená kapoun či kolník? Dokázali byste rozpoznat deset druhů bylinek našich prababiček? Nechybí tu ani expozice České vesnice či barokní kovárna.

Obří farmářka a botička z křečka patří k unikátům Obuvnického muzea

Do Zlína kromě unikátní baťovské architektury přitahuje návštěvníky z celého světa i unikátní Obuvnické muzeum. Šero, speciální teplota i vlhkost chrání ve skleněných vitrínách skutečné unikáty, ať už se jedná o obuv primitivních domorodých kmenů, historické klenoty nebo elegantní kolekce.

Chata Vlčina pod sjezdovkou

Dovolená na chalupě u lesa v Jeseníkách po celý rok, aktivní nebo odpočinková, hlavně pro rodiny s dětmi a skupiny přátel. V létě zahradní bazén, v zimě sjezdovky na protějším kopci. Chata Vlčina se nachází v Rudě nad Moravou.

Naučná stezka Cestou zlatokopů

Naučná stezka a cyklostezka v Petrovicích u Sušice nabízí putování po stopách středověkého dolování zlata na Klatovsku. Zhruba sedmnáctikilometrová okružní trasa šumavským předhůřím představuje rozsáhlé zbytky místních zlatých dolů.

Kostel sv. Šimona a Judy

Kostel sv. Šimona a Judy vznikl před rokem 1632 jako součást špitálu milosrdných bratří, kteří kostel postavili na místě staršího sboru českých bratří.

Kostel Panny Marie Sněžné

Chrám je nejvyšší kostelní stavbou v Praze a byl založen jako součást karmelitánského kláštera českým králem a císařem Karlem IV. V roce 1347 jako památka na jeho korunovaci.

Kostel sv. Salvátora v Praze

Největší pražský evangelický kostel, jehož stavba byla politickou událostí, příznačnou pro napětí v českém předbělohorském státě. Sbírka na stavbu kostela probíhala po celé Evropě a byla jakousi demonstrací solidarity protihabsburského tábora v předvečer třicetileté války.

Muzeum Karlova mostu

Korunovační průvody i války, slavnosti i povodně, výjimečnost i každodennost – vše o Karlově mostě! V několika sálech původního Křižovnického špitálu a kostela sv. Ducha (sv. Františka) se setkáte s historií jedinečného místa a jedinečné stavby. Poznejte život mostu a lidí kolem něj!

Šumperská radnice nabídne mimořádné večerní vyhlídky z věže

V rámci oslav 100. výročí postavení šumperské radnice bude v sobotu 22. října od 17 do 22 hodin zpřístupněna věž šumperské radnice. Pro všechny, kteří chtějí vidět Šumperk při západu slunce nebo zahalený tmou, se tak nabízí mimořádná příležitost na neopakovatelný zážitek.

Prohlídky barokního špejcharu ve Spáleném Poříčí

Barokní špejchar Ve Dvoře je perlou Spáleného Poříčí. Najdete v něm expozici zemědělství, "naučnou stezku" Procházka po Brdech a stálou expozici kresleného humoru Jiřího Wintera Neprakty.

Průvodcované prohlídky měst

Nabízíme profesionální a komplexní průvodcovské služby a vše s tím související. Náš kolektiv nabízí služby v mnoha jazycích. Prohlídky a program výletů koncipujeme dle požadavků klientů.

V Muzeu řemesel v Letohradu uvidíte, jak pracovali naši předci

Při cestě do Východních Čech můžete navštívit jedno z největších muzeí v České republice – Muzeum řemesel ve společenském centru Nový Dvůr v Letohradu. K prohlídce nabízí přes padesát historických řemesel.

Berounské muzeum ožije obrazy barokního malíře

Od 26. října budou mít návštěvníci Muzea Českého krasu v Berouně možnost shlédnout rozsáhlou výstavu o životě a díle barokního malíře Jana Václava Spitzera.

Hrad Karlštejn si letos prohlédlo již přes 200 tisíc návštěvníků

Jeden z nejnavštěvovanějších a nejznámějších hradů u nás, hrad Karlštejn, již v letošním roce navštívilo přes 200 tisíc návštěvníků.

Osoblažsko: Projeďte se po poslední úzkorozchodné trati Českých drah

Pokud máte rádi klidnější oblasti, kde nepotkáte na každém rohu turistu, Osoblažsko pro vás bude skutečným rájem. Ukážeme vám krásy kraje v podhůří Jeseníků a seznámíme s úzkokolejnou vlakovou tratí. Osoblažský region se nachází na česko-polských hranicích a jako většina pohraničních oblastí je jen řídce obydlen. Najdeme zde města jako Město Albrechtice, Třemešná ve Slezsku či Osoblaha. [...].

První muzeum harmonik v Litovli

Soukromá sbírka harmonik v Litovli s více než 230 nástroji je největší sbírkou svého druhu ve střední Evropě. Můžete zhlédnout klávesové a knoflíkové akordeony, heligonky od 55 českých výrobců a atypické harmoniky.

Svatby naší báby oživily stálou expozici zlínského Obuvnického muzea

Obuvnické muzeum, které sídlí ve vstupní budově do továrního areálu ve Zlíně, připravilo malé oživení stálé expozice - výstavku Svatby naší báby, která vystřídala výstavku Správná kabelka pro správnou chvíli.

Zámek Napajedla ovládne Královský košt vín

Zámek Napajedla bude hostit velkou prezentaci všech medailových vín soutěže Král vín České republiky. Košt se uskuteční v historických sálech ve čtvrtek 27. října. Milovníci vín okusí nejlepší vína aktuální nabídky českých, moravských a slovenských vinařů. Koštovat se bude více než 300 vzorků.

Kde příroda hýří barvami, až zrak přechází. Výlet na Pokličky

Prosluněné, i když ne příliš teplé podzimní dny jsou téměř ideální pro výlet na Kokořínsko. Malebná krajina plná pískovcových skal, hlubokých roklí a překrásných jezírek se právě v těchto dnech vybarvila do nejkrásnější podoby.

Muzeum alchymistů a mágů staré Prahy

Objevte skryté kouzlo tajuplného světa alchymistů a mágů v interaktivní expozici umístěné v domě, kde žil nejslavnější alchymista všech dob - Edward Kelley. Nahlédněte pod pokličky kotlíků v půdní alchymistické laboratoři, kde se rodí nejen Homunculové, ale též spoluvytváří Genius loci Pragensis.

Brunch v zámku Napajedla nabídne podzimní speciality nejrůznějších chutí

Gurmánský víkend v zámku Napajedla se o víkendu ponese ve znamení podzimu. V sobotu 15. října se lidé mohou těšit na gurmánské trhy, v neděli si na své přijdou milovníci dobrého jídla. Během brunche se budou podávat nejrůznější delikatesy inspirované podzimem.

Tipy na víkend: Podívejte se do tunelu Blanka, na Císařské posvícení nebo na drakiády

V sobotu se veřejnosti otevírá tunel Blanka, Národní divadlo ale i řada pražských galerií. Gurmáni zajásají. V Horušanech se koná festival staročeské kuchyně, v Chrudimi bramborový jarmark, v Moravských Budějovicích Císařské posvícení a v Napajedlech gurmánský víkend. V Semilech bude víkend patřit divadelnímu festivalu Semilský paroháč. Na Vysočině a v Ostravě se konají drakiády.

Krakonoš a Trautenberk se představí v předpremiéře na zámku Loučeň

V sobotu 15. října od 14.30 hodin dorazí na zámek Loučeň Krakonoš i s Trautenberkem. A také Anče, Kuba a hajnej. Kromě pohádky, která už je připravena, si mohou návštěvníci na výstavě prohlédnout originální kostýmy těchto stále oblíbených hrdinů.

Putování divočinou: Na slovenské Muráňské planině volně chovají stáda koní

Zachovalé krasové území Muráňská planina je slovenským národním parkem od roku 1997. Rozkládá se na rozloze 20 318 ha jižně od Nízkých Tater a horního Hronu, mezi městy Brezno, Tisovec, Muráň a Červená Skala.

Naučná stezka okolo Pekelského vrchu

Naučná stezka "Zajímavá místa cestou okolo Pekelského vrchu" vás seznámí s krásami přírodního parku Hrádeček a seznámí vás s historií lyžování v Mladých Bukách. Trasa vychází ze skiparku a je dlouhá 10 km.

Paintball aréna Vrbovec u Znojma

Pujčovna paintballového vybavení, možnost celoročního hraní v každém počasí v kryté paintballové aréně Vrbovec u Znojma. Využít je možné také služeb vedlešího baru a restaurace Funhouse.

Úspěšná rekreace v Jizerských horách

www.barbora.org | Ubytování na horské chatě (s kapacitou 30 lůžek, kuchyní, barem, klubovnou a salónkem) poskytujeme celoročně a za výhodné ceny je možné si pronajmout chatu jako celek – prostory jsou ideální pro oslavy narozenin, promoce, firemní večírky nebo společnou rekreaci s přáteli.

Štáflova chalupa

Štáflova chalupa je ojedinělou ukázkou tzv. Středověkého typu dřevěného domu. Unikátní stavba se řadí mezi národní kulturní památky. V roubeném jádru stavby byla objevena starobylá dymná jizba s horním větracím otvorem, která dům zařadila k nejstarším dochovaným stavbám středověké tradice.

Rodná světnička Bohuslava Martinů

Se jménem Bohuslava Martinů je neodmyslitelně spjaté unikátní, romantické, i když pro život trochu nepraktické místo - malá světnička ve věži kostela sv. Jakuba v Poličce. Zde se 8. prosince 1890 budoucí slavný hudební skladatel narodil.

Zámek a klášter Třebíč

Původně benediktinský klášter později přestavěn na renesanční zámek stojí v severozápadní části Třebíče, nad levým břehem řeky Jihlavy. Třebíčský zámek s bazilikou tvoří dobře viditelnou dominantu města.

Emauzy - klášter benediktinů Na Slovanech

Emauzy – jediný slovanský klášter říše Karla IV., se stal střediskem vzdělanosti a umění. Mezi studenty cyrilometodějského jazyka patřil i Jan Hus. Vznikla zde řada iluminovaných literárních skvostů, včetně tzv. Remešského evangeliáře, který se dostal až do korunovačního pokladu francouzských králů.

S kamerou na cestách: V Modré lze nahlédnout až do časů Velké Moravy

Na dohled je Uherské Hradiště, ještě o něco blíž je Velehrad. V okolí se mírně vlní krajina, západním směrem se nadechuje o poznání víc a vytváří Chřiby, návštěvníci se tu pohybují mezi vinicemi a blíží se do místa, kde už na ně čekají obyvatelé z časů Velké Moravy. Cesta se propadá o takových dvanáct třináct staletí do hlubin času.

Rozledna ve Městě Albrechtice

Město Albrechtice na Bruntálsku se pyšní originální rozhlednou, která vznikla propojením dvou nepoužívaných anténních věží. Unikátní rozhlednu, z níž se lidé mohou kochat pohledem na Krnov, Opavu, Polsko, ale také na Praděd a Lysou horu nechala postavit obec ve spolupráci s dvěma partnerskými městy.

Zámek Napajedla bude patřit gurmánům

Pro milovníky dobrého jídla a pití připravuje zámek v Napajedlech velkou akci nazvanou Gurmánský víkend. Uskuteční se od soboty 15. října do neděle 16. října. Během akce se mohou lidé těšit na gurmánské trhy s ochutnávkou delikates. Připraveny budou i ukázkové zámecké kurzy vaření nebo brunch.

Cesta k pramenům Volyňky nabízí i Alpy. A sjezd šupem do Vimperka

Vydejte se s námi na Šumavu, kde na kole doputujeme k prameni řeky Volyňky. Kromě pramenné studánky navštívíme nejvýše položené nádraží v České republice, můžeme vystoupit na vrchol Boubína, kde je krásná rozhledna, a prohlédnout si město Vimperk.

Z unikátní rozhledny v Albrechticích shlíží lidé i do Polska

Město Albrechtice na Bruntálsku se pyšní novou originální rozhlednou, která vznikla propojením dvou nepoužívaných anténních věží. Unikátní rozhlednu, z níž se lidé mohou kochat pohledem na Krnov, Opavu, Polsko, ale také na Praděd a Lysou horu nechala postavit obec ve spolupráci s dalšími dvěma partnerskými městy.

Z Travičné na Lučinu

V malebné krajině Bílých Karpat můžete na dálkové cyklotrase č. 46 navštívit v rámci naučných stezek nejvyšší rozhlednu Bílých Karpat, vrch Travičná, a po stezce přes salaš Travičná zavítat k přírodní koupací nádrži Lučina.

Legendární Orient Expres uhání republikou

Slavný Orient Expres, vlak spojující západní Evropu s Istanbulem, je dnes luxusní výletní soupravou, putující po zajímavých místech Evropy. Souprava, do které Agata Christie situovala jeden ze svých detektivních románů, zajížděla čtyřikrát ročně do Prahy, letos ale jednu z cest převzal polský Krakov.

Zlínská zoo opět pořádá noční prohlídky

Co se obvykle děje v zoologické zahradě, když večer odejdou poslední návštěvníci domů a areál se zahalí do tmy? Můžete se to dozvědět v pátek 7. října. V tento den a poté i v pátek 14. října se uskuteční mimořádné noční prohlídky v Zoologické zahradě Zlín.

Socha Jana Žižky na Vítkově prošla opravou a opět zve návštěvníky

Socha koně a Jana Žižky v Praze 3 na Vítkově, která byla rok a půl restaurována, je opět přístupná veřejnosti. Oprava stála více než 23 miliónu korun.

Říjnová nabídka zámku v Mníšku pod Brdy potěší rodiče s dětmi

Mníšecký zámek nekončí svou sezonu. Otevřeno je každý den, s výjimkou pondělků, až do 21. prosince. V říjnu je přichystána celá řada akcí pro děti. Už tuto sobotu 8. října je připravena prohlídka Tři věže a panenky v historických kostýmech v zámecké galerii, ale i klasické okruhy věnované první republice.

Tipy na víkend: Sraz mercedesů, vinobraní, vzduchobraní, výstava papoušků

Podzim pomalu klepe na dveře. Jedno z posledních vinobraní se o víkendu koná na zámku Valtice, které doprovodí také sraz historických mercedesů. Olomouc čeká velká výstava papoušků s názvem Exota. V Klimkovicích se v sobotu sejdou malí i velcí s větrníky na vzduchobraní. Gurmáni zamíří na Den kuchařů na Staroměstské náměstí nebo na Studénecké koštování.

Chaloupky zvou na premiérový ročník Ovčího dne

Chaloupky o. P. S. Pořádají v neděli 9. října první ročník Ovčího dne. „Na hájenku u Kněžic zveme všechny, kteří by rádi ochutnali ovčí speciality, vyzkoušeli si práci s ovčí vlnou, nebo si vyrobili máslo a sýr v mléčné dílně,“ pozvala zájemce Klára Křížová, ošetřovatelka chaloupeckých ovcí a pořadatelka akce.

Rozhledna U borovice

Soukromá rozhledna U borovice byla postavena na podnět roprachtického rodáka Františka Hubaře pro radost jemu i druhým. Je vysoká 18 m, cihlová, s kamenným obložením a osazena dřevěným ochozem ze kterého uvidíte Krkonoše, Bezděz i Orlické hory.