🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Keramika Kovařík - výroba zahradní keramiky

Vyrábí zahradní keramiku s dlouholetou tradicí. Tradiční místní jíly a zboží z nich vyrobené vypalují ve více než 100 let staré kasselské peci dřevem.

Keramický ateliér Praha

Ve výtvarném keramickém ateliéru se pořádají pravidelné keramické kurzy pro začátečníky i pokročilé.

Rozhledna Kozákov v Českém ráji

Kozákov je se svými 744 m n. M. Nejvyšší horou Českého ráje. Od roku 1928 se na vrcholu nachází Riegrova turistická chata a od roku 1993 zde stojí kovová věž, jejíž ochoz ve výšce 24 metrů slouží jako rozhledna.

Po požáru obnovená Mariina vyhlídka je dál perlou Jetřichovických skal

Malebná oblast pískovcového skalního města nad obcí Jetřichovice je neopominutelnou součástí Národního parku České Švýcarsko. Turisticky nejpřitažlivější místa propojuje naučná stezka vedoucí Jetřichovickými skalami s úchvatnými výhledy do okolí, zejména z altánů čnících na jejich vrcholech.

Soukromé muzeum nositele Ceny Ď zve návštěvníky na cestu historií Poděbrad

Zastihne-li vás při návštěvě Poděbrad nepřízeň počasí, máte jedinečnou možnost ponořit se do historie města i jeho lázeňství v nevšední sbírce Michala Nováka, která je jako Soukromé muzeum historie lázeňství v Poděbradech prezentována ve vestibulu poděbradských Centrálních lázní.

Zřícenina kaple na Kokořínsku připomíná místo spiknutí poddaných a podlé vraždy

Temná loupežnická jeskyně, vytesaná kaple nebo had, ale i místo činu dávné vraždy jednoho hraběte, kterého neměli rádi jeho poddaní. I tak by se dal popsat výlet podzimním lesem na Kokořínsku.

Bývalé lázně sv. Markéty v Prachaticích

Lázně byly založeny roku 1783 při prameni vyvěrajícím z lesnatého masívu Libina v nadmořské výšce 635 m. Léčebný účinek pramene Sv. Markéty byl využíván již v 17. století. V lázních se provádělo léčení studenou vodou a byly využity všechny způsoby vodoléčby (Prissnitzovy a Kneippovy léčebné metody).

Pivoňkova vyhlídka v Průhonickém parku

Pohled přes Sádkový rybník v Průhonickém parku prodlužuje tzv. Pivoňková vyhlídka. Je jedním z lučních průhledů, které představují důležitý architektonický prvek Průhonického parku. Vyhlídka je součástí prvního vycházkového okruhu.

Komorní scéna Aréna v Ostravě

Komorní scéna Aréna vznikla v roce 1994 jako nástupnická organizace Divadla hudby, které v Ostravě působilo již od roku 1951.

Divadlo v Celetné

Divadlo v Celetné se nachází v srdci historické Prahy – mezi Prašnou bránou a Staroměstským náměstím – v Manhardtském domu.

Barokní Salla Terrena na zámku Mnichovo Hradiště

Vzácně dochovaný barokní zámek rodu Valdštejnů s mimořádně bohatou interiérovou výbavou, která stále zachovává atmosféru 18. století.

Zámek Čížová

Zámek vznikl přestavbou starší renesanční tvrze v 17. století, kterou nechal provést Jan mladší Deym ze Stříteže.

Bludný balvan s bustou T.G.Masaryka v Hlučíně

Tvarem neobvyklý, vřetenovitý balvan je instalovaný na Hrnčířské ulici v Hlučíně.

Kostel Nejsvětější Trojice Zdoňov

Uprostřed obce Zdoňov v části Teplicc nad Metují stojí původně gotický kostel Nejsvětější Trojice.

Zámecký park v Bílině

Přírodně krajinářský park se nachází na skalním ostrohu nad historickým centrem města Bílina.

Hřbitov a klasicistní hrobka Jana Tuscanyho v Panenském Týnci

Na západním konci obce dominuje místnímu hřbitovu empírová hrobka Jana Tuscanyho z roku 1800.

Tipy na víkend: Oslavte svatého Martina, pochutnejte si na sladkém

Víkendu tentokrát vévodí sobotní svátek svatého Martina, jemuž je zasvěcena spousta akcí po celé republice. Víno a husí speciality ochutnáte třeba v Kutné Hoře, na hradu Radyně nebo ve Vizovicích. Vyrazit můžete i na festival dortů v hlavním městě nebo na výstavu minerálů v Olomouci.

Creative World

Ať už slavíte narozeniny, promoce, máte večírek s kolegy nebo kamarády, chcete přijít jen tak kdykoli přes den na snídani, oběd či večeři.

Podkova pro štěstí v Náchodě

Ztracená podkova koně krále Fridricha Falckého nedaleko centra Náchoda prý dodnes nosí lidem štěstí. Když se na podkovu postavíte, říká se, že splní to, co si v tu chvíli přejete. Dokonce na informačním centru vám daji památeční razítko s tímto symbolem.

Plzeňský andělíček pro štěstí

Andělíček pro štěstí, na jehož zaručené účinky se často stojí pokorně ve frontě zájemců o přízeň osudu, je jedním z fenoménů katedrály sv. Bartoloměje na plzeňském náměstí.

Skřítek Gottstein na Lokti

Víte, kdo je vládcem loketských skal, kamenů a podsvětí? Podle pověstí je onou mocnou bytostí skřítek Gottstein. Seznámit se s ním můžete na nádvoří hradu Loket, kde byla instalována jeho zvětšená kopie, protože originál je vysoký pouze 30 centimetrů.

Zvonice Mladé Buky

Dvoupatrová zděná hranolová zvonice z roku 1599 původně tvořila bránu hřbitovní zdi, druhotně byl průchod zazděn.

Starý Krakonoš v Mariánských Lázních

U hotelu Krakonoš si u staré sochy Krakonoše můžete nechat splnit své přání - stačí na přání myslet, dotknout se zázračného kamene v Krakonošově opasku a 3x sochu obskákat po jedné noze.

Socha svatého Jana Nepomuckého z Karlova Mostu

Socha Jana Nepomuckého na Karlově mostě je nejvýznamnější zdejší sochou vůbec, která se stala jedním z hlavních ohnisek kultu Jana Nepomuckého a vzorem pro jeho další vyobrazení. Socha je mezi lidmi populární dodnes, vyhlazená místa, kam si turisté sahají pro štěstí, jsou vidět na první pohled.

První kočičí galerie Felidae v Adamově

Kočičí galerie s názvem Felidae (kočkovití) ovládla prostor kavárny Cafe&Wine v polyfunkčním komplexu A.centrum. V interiéru se nachází olejomalby, grafiky a perokresby přibližně čtyřiceti koček.

Botanická zahrada na Chotobuzi v Průhonickém parku

Botanická zahrada se nachází na východním okraji Průhonického parku a specializuje pouze se na několik rodů kulturních rostlin, unikátní je však komplexnost jejich sbírek.

Cukrářství a kavárna Bukovský

Příjemná rodinná atmosféra a tradice jižní Moravy jsou základními ingrediencemi kavárny a cukrářství Bukovský.

Osada Studený u České Kamenice

Studený je malá rekreační ves, ležící v údolí Studeného potoka pod svahy Studence a Bukoviny, asi 5 km severně od České Kamenice.

Kam o víkendu s dětmi: Postavte si město z lega, navštivte dobu kamennou

Oslavy svátku svatého Martina dominují akcím, které se o víkendu konají. Pokud byste si s dětmi ale chtěli najít poněkud jiný program, vyrazte v Praze třeba do galerie DOX, kde si můžete z lega postavit město. Nabízí se také řada historických akcí, například prohlídka zámku s princeznou v Mníšku pod Brdy nebo návštěva doby kamenné.

Brno se chystá na příjezd svatého Martina s mladými víny a husičkami

Bude to akce velkolepá, začne v sobotu 11. listopadu v 11 hodin. Letošní úroda mladých vín, která se začala ve velkém prosazovat od roku 2006 s přídomkem Svatomartinská, je skvělá. Přes živlů nepřízeň na vinicích se víno vydařilo. To nejlépe posoudíte na místě nebo ve vinárničkách či búdách.

Park Kajetánka na Břevnově

Park Kajetánka na pražském Břevnově prošel revitalizací a nyní nabízí příjemné místo k relaxaci. Součástí parku je i jezírko a bývalá usedlost Kajetánka, která se přeměnila v restauraci. Do parku je umožněn vjezd vozíků zdravotně postižených osob.

Divadlo Na Jezerce

Divadlo Na Jezerce provozuje Divadelní společnost Jana Hrušínského a těší se široké divácké přízni. Budova divadla je zrekonstruovaná klasicistní bývalá usedlost v Praze 4, kterou obklopuje park Jezerka.

Wimmerova kašna na Uhelném trhu

Neoklasicistní kašnu z křemičitého šedého pískovce, který nyní stojí na Uhelném trhu na Starém městě pražském, zhotovil sochař František Xaver Lederer. Jméno dostala podle Jakuba Wimmera, který si nechal kašnu postavit před svým palácem na dnešní Národní třídě. Z tohoto místa se vícekrát přesunula.

Obec Rouské na Přerovsku - vesnice slunečních hodin

Obec Rouské na Přerovsku by se s trochou nadsázky dala označit za „vesnici slunečních hodin“. Má sice jen 250 obyvatel ale hned osm těchto časměřičů. Víc jich v přepočtu na občana asi jinde v Česku nemají.

Skalní útvar a vyhlídka Městské skály u Šumperku

Městské skály se nacházejí na vrcholku kopce severně od Šumperka. Jedná se o soustavu útesů a věží. Na vrcholku skály byl postaven vyhlídkový altán.

Skalní útvar Rotavské varhany

Rotavské varhany, někdejší stěna kamenolomu, která skutečně připomíná hudební nástroj je zároveň chráněná přírodní památkou a symbolem města Rotava.

Průchod z Folimanky na Bastion

Zrenovovaný Bastion Novoměstských hradeb je nejkratší cesty na Ztracenku a směrem ke Karlovu z parku Folimanka.

Vyhlídka Bednář u Teletína - skrytá vyhlídka na Vltavu

Vyhlídka Bednář je kousek od obce Teletín, nad bývalými Svatojánskými proudy a otevírá se z ní jeden z nejkrásnějších pohledů na řeku Vltavu.

Hraběcí kaple Stračí u Štětí

Hraběcí kaple se nachází u lesní cesty nedaleko obce Stračí mezi Chcebuzí a Liběchovem.

Galerie Antonína Chittussiho - Bílkova vila v Ronově nad Doubravou

Galerie Antonína Chittussiho se nachází ve vile projektované sochařem Františkem Bílkem v roce 1932.

Kostel sv. Vavřince v Ronově nad Doubravou

Rozlehlý barokní chrám postavený uprostřed ronovského náměstí byl postaven letech 1847–57 na místě staršího, původně gotického kostela (před 1358) kolínským stavitelem Františkem Palečkem.

Turecká líska v Ronově nad Doubravou

Uprostřed náměstí v Ronově nad Doubravou stojí torzo uschlého stromu. Je to turecká líska, kterou místní považují za ochránkyni města.

Kostel sv. Kříže u Ronova nad Doubravou

Hřbitovní kostel Svatého Kříže v Ronově nad Doubravou se nachází v dominantní poloze na skalnatém návrší nad údolím řeky Doubravy 1,5 km jihovýchodně od centra města.

Vodní tunel na řece Doubravě

Zajímavostí řeky Doubravy pod kostelem Svatý Kříž u Ronova nad Doubravou je uměle vybudovaný vodní kanál k vysoké skále, kterou protéká tunelem.

Chittussiho údolí u Ronova nad Doubravou

Chittussiho údolí se nachází mezi Mladoticemi a Ronovem nad Doubravou pod jihozápadními svahy Železných hor.

Národní přírodní rezervace Radostínské rašeliniště

Na plochém rozvodí s rozvětvením vod do řek Sázavy a Doubravy asi kilometr od obce Radostín vzniklo rašeliniště s výměrou cca 35 hektarů s hloubkou rašelinných vrstev až 3,26 m.

Vesnická památková rezervace ve Vesci u Sobotky

Tradiční zástavbu obce Vesec charakterizují roubené obytné a hospodářské stavby převážně patrového uspořádání. Většina staveb pochází z období 18. a 19. století.

Vrch Oblík v Českém Středohoří

Bezlesá silueta dominantního, 509 m vysokého vrchu Oblíku na jižním okraji Českého středohoří je nedílnou součástí krajinného panorama města Loun.

Přírodní rezervace Farské bažiny v Českém lese

Přírodní rezervace Farské bažiny se rozprostírá na půli cesty mezi bývalým loveckým zámečkem Ostrůvek a zámkem Lesná v CHKO Český les.

Krajinou tvrzí, kaplí, pekelných rejů, hrobek i skalních útvarů

Málo známé oblasti Strakonicka, Blatenska a Horažďovicka nabízejí v průsečíku místopisných lokalit hotový ráj pro turisty, hledající méně známá místa naší krásné vlasti. Plně to platí o jihozápadu Čech, kde prakticky každá víska má své přírodní krásy, otisky stop historie i historky páchnoucí peklem.