🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Plzeň letos opět chystá adventní prohlídky. Loni měly úspěch

Po loňské úspěšné premiéře se Plzeň vrátí ke speciálním adventním prohlídkám. Budou se konat po první čtyři prosincové víkendy, poslední se uskuteční v předvečer Štědrého dne. Zůstanou průvodci v kostýmech, lehce se změní téma.

Letecké simulátory v Brně

Splňte si sen být pilotem v našich simulátorech a zjistěte, co zažívají piloti při vzletu, přistání i krizových situacích! Kokpity jsou věrnými kopiemi skutečných strojů a naši instruktoři rádi zodpoví všechny vaše dotazy.

Sedlo Holubníku

Velmi známé místo mezi Černou horou (1085 m) a Holubníkem (1070 m) s malým rašeliništěm, přes nějž vede mezi zakrslými smrky dřevěný povalový chodník. V sedle je tradiční přístřešek, často v nepříznivém počasí vyhledávaný turisty putujícími touto nepříliš zarostlou částí Jizerských hor.

Bílá kuchyně v Jizerských horách

Mezi turisty a lyžaři velmi známá křižovatka pěších tras s přístřeškem pod Olivetskou horou. Její zvláštní jméno doposud není úplně přesvědčivě vysvětleno, patrně připomíná provizorní kuchyni lesních dělníků při sezónních pracích.

Olivetská hora v Jizerkách

Olivetská hora se nachází v Jizerských horách nedaleko vodní nádrže Bedřichov. Z vrcholu, na který vede modrá turistická značka, je nádherný výhled do okolní krajiny. Pojmenována je podle obrázku s biblickou Olivetskou horou, který zde kdysi někdo pověsil na jeden ze stromů.

Hřebínek v Jizerských horách

Rozcestí Hřebínek leží na křižovatce pěti cest a patří k nejznámějším odpočinkovým místům Jizerek. Občerstvení i přístřeší za špatného počasí zde zajišťuje oblíbený bufet. Z Hřebínku lze pokračovat do Ferdinandova, na Bílou kuchyni, Pod Ptačí kupy, na Novou louku či po NS Černá Nisa.

Obětní kámen u Kadova

Obrovský balvan s velkou skalní mísou je usazen na několika menších kamenech. Nachází se uprostřed lesa, poblíž obce Kadov, mezi naučnou stezkou a cyklostezkou číslo 2162.

V královéhradeckém chrámu svatého Ducha byl poprvé pohřben Jan Žižka

Z názvu města vyplývá, že Hradec Králové byl věnným městem českých královen. Těm z odtud plynuly značné příjmy. Věnná města byla zdrojem příjmů a osobním útočištěm českých královen. Měla za povinnost dodávat komodity na královský stůl, konkrétně Hradec bažanty. Pochován tu byl i obávaný válečník Jan Žižka.

Kostel sv. Ondřeje v Bezděkově

Raně gotický kostel sv. Ondřeje je spolu s volně stojící pseudogotickou zvonicí z 19. století dominantou obce.

Žižkův kámen v Chanovicích

Žižkův kámen je příkladem zvětrávání hlubinných vyvřelin. K tomuto místnímu přírodnímu útvaru na okraji hustého lesa se váže pověst spjatá s Janem Žižkou.

Hrobka hrabat Linckerů v Kadově

Kaple Nalezení sv. Kříže s hraběcí hrobkou stojí na návrší za Kadovem směrem k novému hřbitovu a dříve ke vedlo stromořadí.

Velký a malý čertův náramek u Kadova

Čertovo náramky se nachází v blízkosti lesní cesty vedoucí z Kadova do Slatiny.

Střešovická zvonička

Zvonička ve Střešovicích je jednou z dominant této čtvrti.

Secesní vila Karla Vítězslava Maška v Praze Bubenči

Maškova vila byla postavena roku 1901 ve stylu secesního folklóru podle plánů Bohumila Waiganta.

Vila Otto Petschka - rezidence velvyslance Spojených států amerických

Honosnou vilu s neuvěřitelnými 148 místnostmi si nechal postavit bankéř Otto Petschka v letech 1924-30.

ArtGen Office Gallery v Praze Holešovicích

ArtGen je první kancelářskou galerií v Praze. Moderní architektura vybízí k pořádání tematických výstav nejen na nádvoří mezi budovami Art a Gen, ale také uvnitř v netradičně řešených interiérech.

Hostinec Na Slamníku

Bubenečská hospoda „Na Slamníku“ je skutečná pražská legenda, kultovní hospoda už od 60.let, hrdá na svojí dlouholetou historii. Jedná se o jednu z nejstarších stále fungujících hospod v Praze.

Suchardova ateliérová vila v Praze Bubenči

Vilu se zahradou a ateliérem zapsanou v seznamu kulturních památek ČR a chráněnou jako nemovitou památku navrhoval architekt Jan Kotěra.

Svatojánský poplužní dvůr v Praze na Střížkově

Svatojánský poplužní dvůr je hospodářská usedlost z 18. století a je chráněna jako kulturní památka České republiky.

Usedlost Salabka v Praze Troji

Salabka jedinou pražskou viniční usedlostí, která plní svou původní funkci. Je také chráněnou kulturní památkou České republiky.

Hrad Svojanov má pro výletníky dárek

Návštěvnická sezóna na Svojanově ještě zdaleka nekončí. Navíc správa hradu pro milovníky historie, kteří navštěvují památky i v chladnějších měsících, připravila lákavou nabídku.

Přírodní rezervace Olšina u Přeseky s rybníkem Vydýmač

Přírodní rezervace Olšina u Přeseky se nachází v CHKO Třeboňsko a kromě chráněných olšin je zároveň stanovištěm řady ohrožených a chráněných druhů. Malý rybník Vydýmač napájí Zlatá stoka, dnes zcela schovaná v hustém porostu olšin.

Chodský pes – největší psí socha v České republice

Chodský pes stojí na vrcholu kopce Hrádek u Újezda nedaleko Domažlic. Betonová socha je se svými rozměry 3,8 x 8,1 metrů jednou z největších děl sochaře Michala Olšiaka. Socha je dutá, lze se tedy dostat dovnitř a pak skrz psí tlamu vykouknout ven.

Rozhledna Vávrova lávka v Chebu

Čtyřicetimetrová lávka pro pěší a cyklisty překonává v chebském parku Krajinka tok řeky Ohře. Lávka je zavěšena jako padací most na desetimetrové hranolové vyhlídkové věži. Lávku navrhl známý architekt a herec David Vávra.

Muzeum smyslů Praha

Muzeum smyslů je domovem zážitků, které probudí vaše smysly a inspirují vás k tomu, abyste objevovali více, a tedy i více cítili. Zažijte nepředstavitelné, vyzkoušejte si svět plný pocitů a neuvěřitelných optických iluzí a otestujte své smysly v tomto výjimečném muzeu.

Libušská meteorologická observatoř ČHMÚ

Bývalý meteorologický radar v Praze 4 - Kamýku je mezi lidmi znám jako Meteorologická věž Libuš. Od roku 1979 až 2000 sloužila ke sledování oblačnosti, jednalo se zároveň o první takový radar u nás. Dnes už věž slouží jako lokální meteorologická stanice a působí zde i mobilní operátoři.

Kam o víkendu s dětmi: Vyrobte si středověké hračky, zabruslete si na kluzišti

Neseďte o prodlouženém víkendu doma a zajeďte si s dětmi třeba na hrad Radyně, kde vám představí středověké techniky výroby hraček. Od pátku si v Teplicích můžete zabruslit na ledovém kluzišti. V jesenických lázních Velké Losiny na ratolesti i rodiče čekají dva dny plné saunování a animací.

Bývalý klášter premonstrátů v Brně - Zábrdovicích

Premonstrátský klášter, který nyní funguje jako Vojenská nemocnice, stojí na levém břehu řeky Svitavy a byl založen kolem roku 1200 panem Lvem z Klobouk a jeho manželkou Rejčkou.

Barokní kostel Nanebevzetí Panny Marie v Brně - Zábrdovicích

Někdejší konventní premonstrátský chrám v Zábrdovicích, zasvěcený Nanebevzetí Panny Marie, patří mezi nejhodnotnější raně barokní chrámové stavby v Brně.

Tenisová hala Bohemaland Zlaté Hory

Ve sportovně rekreačním a kongresovém areálu s hotelem Bohemaland je otevřena od listopadu 2017 nová tenisová hala se dvěma kurty.

Čokolatérie u Karolíny

Rodinná Čokolatérie U Karolíny, která se specializuje na vlastní, ručně vyráběnou čokoládu, dezerty a pralinky.

Městský park Lužánky v Brně

Nejstarší veřejný park u nás byl založen v roce 1786 v místě bývalé jezuitské zahrady. Dnes patří k nejvyhledávanějším zeleným plochám ve městě Brně.

Přírodní památka Na Plachtě u Hradce Králové

Unikátní přírodní lokalita Na Plachtě se rozkládá na jihovýchodním okraji města Hradec Králové.

Dolní a Horní Kokotský rybník

Soustava rybníků byla založena v 16. století na pozemcích zaniklé vsi Kokotsko. V současnosti na území obce Bušovice u Plzně.

Naučná stezka Kokotské rybníky u Plzně

Na devítikilometrovém okruhu Naučné stezky Kokotské rybníky najdete 11 zastavení s informačními tabulemi a odpočívkami.

Apartmány na vršku v Horní Libchavě

Apartmány na vršku jsou postavené z různých dřevěných materiálů a zasazené do malebné přírody podhůří Orlických hor.

Archery Battle - adrenalinová lukostřelba v centru Prahy

2 týmy za pomoci luků a šipů svádí nelítostné souboje v unikátním historickém objektu v centru Prahy.

Císařský pramen v Národní přírodní rezervaci Soos

Císařský pramen je nejznámější a nejvydatnější pramen Národní přírodní rezervace Soos. Jedná se o nejteplejší ze studených minerálek Chebského trojúhelníku. Voda je jímána vrtem, hlubokým kolem 10 m, chuťově výborná, ale k transportu nevhodná.

Praha – Nové Město

Přijet do Prahy a nepoznat alespoň část Nového Města je skoro nemožné: na jeho území leží část Hlavního nádraží, ústřední autobusové nádraží Florenc i Masarykovo nádraží, rušné Václavské náměstí, Příkopy a Národní třída, a procházejí jím všechny tři linky metra i řada tramvajových linek.

Přírodní památka Muckovské vápencové lomy

Vápencové lomy u Černé v Pošumaví ukazují ojedinělý způsob těžby vápence jámovými lomy s ponecháním části stěn jako opěrné pilíře.

Pomník letce Leopolda Šroma v Brně

V Brně - Chrlicích se nachází pomník Leopolda Šroma, který za druhé světové války působil ve Velké Británii jako stíhací pilot.

Soukromé muzeum užitných předmětů

Soukromé muzeum starých časů a užitných předmětů se nachází v Horním Studenci u Ždírce nad Doubravou. Unikátní sbírka šicích strojů, rádií, dětských kočárků, žárovek a hraček zabírá tři veliké místnosti.

Expozice Stezky dědictví – Muzeum pod širým nebem v Litomyšli

Expozice muzea nazvaná „Litomyšl – město kultury a vzdělanosti“ prezentuje stovky zajímavých událostí, příběhů i osobností.

Kaple sv. Judy Tadeáše v Dobřichovicích

Kaple sv. Judy Tadeáše tvoří západní křídlo dobřichovského zámku.

Zámek Dobřichovice

Renesanční zámek přestavěný na počátku 16.století z bývalé tvrze, stojí na břehu řeky Berounky na okraji Dobřichovic.

Pražské řeznictví - tradice a kvalita

Pražské řeznictví si vzalo za cíl poskytovat rozmanitou nabídku kvalitního masa, uzenin, sýrů a dalších specialit, které se stanou základem pro úspěch v kuchyni.

Hradiště Vystrkov u přehrady Orlík

Na levém břehu Orlické přehrady se nachází trojúhelníkovitá ostrožna s pozůstatkem mohutného raně středověkého hradiště.

Divadlo Hybernia - muzikálová scéna v centru Prahy

Významné muzikálové divadlo sídlí v Domě U Hybernů, který na první pohled upoutá zajímavou empírovou podobou.