🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Pivovar Tišnov

Tišnovské pivo se skládá pouze z tišnovské vody, kvalitních českých sladů, mechanicky upraveného chmele a pivovarských kvasnic. Historie vaření piva v Tišnově sahá až do 13. století a výroba piva zde skončila v roce 1915. V roce 2015 byla po 100 letech tradice vaření piva obnovena.

Zámek Velká Bystřice

Stylový hotel a restaurace v srdci města Velká Bystřice nabízí rekonstruované prostory pro ubytování, gurmánskou turistiku a pořádání společenských událostí včetně svateb.

Usedlost Kotlářka v Košířích

Kotlářka v pražských Košířích je stylová, nově zrekonstruovaná viniční usedlost, jejíž historie se traduje již od 15. století, kdy zde zakořenila rodinná vinice po dobu více než tří staletí.

Park a usedlost Klamovka se zahradní restaurací

Z kopce rovnou dolů neboli z Podbělohorské k Plzeňské ulici se rozkládá středně velká, původně rokoková zahrada, kterou v polovině 18. století zakoupila rodina Clam-Gallasů, podle níž se lokalita také jmenuje. Bohatá je historie zdejší zahradní restaurace, která se datuje již k roku 1895.

Valašský Slavín - čestné pohřebiště významných osobností východní Moravy

Místo připomenutí a uctění života a díla významných osobností východní Moravy, které se zasloužily o rozkvět a povznesení Moravského Valašska. Cílem Valašského muzea v přírodě je touto cestou uvést jejich práci do povědomí široké veřejnosti. Valašský Slavín je čestným pohřebištěm.

Kavárna Tančírna v Loučné nad Desnou

Kavárna funguje v tančírně v letním období. Prostor zároveň slouží jako malé kulturní centrum obce, konají se tu koncerty, výstavy a podobné akce.

Kameny zmizelých v Lošticích

Kameny zmizelých připomínají židovské rodiny, které našly smrt ve vyhlazovacích táborech. Z Loštic pocházely rodiny Fuchsových a Knöpfelmacherových a kameny jsou usazeny v dlažbě před jejich domy.

Lázeňský dům Praha - funkcionalistický skvost v Teplicích nad Bečvou

Lázeňský dům Praha prošel v roce 2016 kompletní rekonstrukcí a nabízí luxusní ubytování v prvorepublikovém stylu. Budova se nachází v atraktivní části areálu hned vedle kolonády a dominuje malebnému lázeňskému parku, který láká k procházkám.

Grandhotel Tatra Velké Karlovice

Nově otevřený hotel získal prestižní ocenění v soutěži World Boutique Hotels Awards 2017 v kategorii European Best New Boutique Hotel. Stal se nejlepším nově otevřeným hotelem celé Evropy.

Petrof Gallery

Přijďte se podívat na kompletní nabídku nástrojů do jednoho z nejmodernějších a největších pianosalonů v Evropě.

Galerie Eldorádo v Hynčicích

V části Města Albrechtic Hynčice na Bruntálsku můžete s dětmi navštívit unikátní soukromou galerii s názvem Eldorádo. Čeká na vás více než sto soch zvířat a pohádkových postav, dokonce i několikametroví pravěcí ještěři.

Multifunkční areál Na Pile Ostravice

Areál Na Pile Ostravice je areál bývalé arcibiskupské pily v obci Ostravice v podhůří malebných Beskyd. Areál prochází postupnou obnovou a přeměnou v multifunkční nejen sportovní areál. V současné době můžete využít pumptrackovou dráhu, cyklopoint, dětské hřiště a bistro.

Sportovní areál Sobotka

Nově zrekonstruovaný areál vytváří kvalitní podmínky pro sportování ve městě. Součástí jsou fotbalové hřiště, atletická dráha, hřiště na míčové sporty. V budoucnu budou opraveny antukové kurty a bude vybudováno hřiště pro plážový volejbal a venkovní posilovna.

Kaple sv. Jana Nepomuckého v Bělé nad Radbuzou

Nová kaplička se nachází v Bělé nad Radbuzou u výjezdu na Čečín. Ze své vůle, svépomocí a na své náklady ji postavil místní obyvatel Stanislav Pivoňka.

Stezka lesních skřítků ve Vimperku

V dosahu centra města a bezprostředním okolí historické vodárny Solar si můžete s dětmi projít novou okružní naučnou stezku. Délka je 1,5 km a zčásti vede po žluté turistické značce, kterou zhruba v polovině opouští a vrací se zpět k Solaru. Stezka je značena „skřítčími“ šipkami.

Mercandinovy sady v Klatovech

Mercandinovy sady jsou největší a nejstarší park v Klatovech. Rozkládají na ploše 11 hektarů. Najít v nich lze kolem 40 druhů dřevin, z nichž jsou některé i velmi vzácné. V roce 2017 prošly rozsáhlou revitalizací.

Středověký kamenný most v obci Kamenné Mosty

Obec Kamenné Mosty je součásti Žleb a byla pojmenována právě po starobylém kamenném mostu přes říčku. Most má tři oblouky a je dvakrát zakřivený. Postaven byl nejspíše ve 14. století.

Morava ve 20. století - expozice Moravského zemského muzea

Nová stálá expozice Moravského zemského muzea Středoevropská křižovatka mapuje novodobé dějiny a reflektuje zásadní události Moravy od Rakouska-Uherska až do Evropské unie. Moravu líčí jako středoevropskou křižovatku.

Kameny zmizelých v Říčanech

Před domem číslo 7 na Masarykově náměstí v Říčanech se nachází prvních pět kostek s mosazným povrchem. Takzvané „kameny zmizelých“ připomínají tragické osudy jedné z mnoha židovských rodin za druhé světové války.

Multifunkční budova Kotelna v Libčicích nad Vltavou

Stavba Kotelny, upravená architektem Patrikem Hoffmanem do moderního kabátu, se otevřela veřejnosti 26. října 2017.

Storm Club na Žižkově

Storm je multižánrovým klubem a jelikož je úzce spjat s festivalem Let It Roll, o víkendech patří především elektronické taneční hudbě, v týdnu je naopak prostorem pro koncerty.

Hubební klub Chapeau Rouge

Chapeau Rouge je ojedinělým místem v samotném centru Prahy, datující svou existenci již od roku 1919.

Kulturní centrum 1435mm na Nákladovém nádraží Žižkov

Od roku 2016 provozuje Národní filmový archiv v prostorech kulturní památky prostor pro kulturu 1435mm.

Doerellova vyhlídka - neodolatelné výhledy na České Středohoří

Vyhlídkové místo se nachází na vrchu Výslunní (364 m.n.m.) a z tohoto důvodu se jí také někdy říká, Výslunní vyhlídka.

Městská divadla Karlovy Vary

Karlovarské divadlo vzniklo na Divadelním náměstí v letech 1884–1886. Autory projektu této velkolepé novobarokní stavby byli vídenští architekti Fellner a Helmer.

Music bar Nebe Celnice

Music bar Nebe naleznete v klasicistní budově Celnice v jihovýchodním cípu Náměstí Republiky. Dominantou interiéru jsou křížové klenby a celoskleněný monolitický bar, který je citlivě propojený s historickou budovou.

Městská stezka Úvaly

Městská stezka Úvaly začíná u nádraží, prochází náměstím a míří do krásné přírody.

Zřícenina hradu Himlštejn

Himlštejn je zřícenina hradu na výrazném vrcholu Nebesa asi jeden kilometr severozápadně od Stráže nad Ohří.

Kurzy vaření piva pro veřejnost na Jihočeské univerzitě

Jihočeská univerzita nabízí široké veřejnosti kurzy vaření piva. Zájemci se při nich dozvědí o postupech při výrobě i to, jaké suroviny jsou pro nápoj vhodné. Kurzy se uskuteční v minipivovaru zemědělské fakulty.

Nejdelší osvětlený okruh pro běžkaře v Orlickém Záhoří

V Orlickém Záhoří na Rychnovsku naleznete 4,5 kilometru dlouhý běžkařský okruh, který je nejdelší osvětlenou tratí pro běžecké lyžování v zemi. Parkování i vstup na něj je pro běžkaře zcela zdarma.

Zbytky vodního hradu v Malovicích

Opevněný vodní hrad Malovců stával v Malých Malovicích, dnešních Malovičkách v prostoru, který vybíhá jako poloostrov do rybníka.

Sochařský park pod širým nebem v Plesné

Plesná je městským obvodem Ostravy, která díky konaným sochařským sympoziím z minulosti, má svůj sochařský park.

Půjčovna rodinných loutkových divadel v Plzni

S nápadem na půjčovnu rodinných loutkových divadel pro domácí loutková představení přišlo plzeňské Muzeum loutek. Zájemci si mohou půjčit kompletní sadu, která čítá sérii patnácti pohádkových postav, čtyři rozlišná prostředí a sadu rekvizit.

Soběnovská přehrada u Kaplice

Nejstarší funkční vodní přehrada v jižních Čechách, nazývaná také Hradiště, přehrazovala tok říčky Černé u Soběnova, nedaleko Kaplice, od roku 1925 až do srpnových povodní v roce 2002.

Městské hradby Jemnice

Jemnice náležela v kraji mezi první města, která měla pevné hradby. Dal ji opevnit Přemysl Otakar I. V roce 1227. Hradební zeď byla zbudována kolem celého města, postaveného na vysokém a srázném ostrohu nad údolím Želetavky, a jenom z východu vedla k městu úzká rovinka.

Sauna Spot Dvorce - unikátní saunový svět u Vltavy

Saunový svět Sauna Spot Dvorce na břehu Vltavy vedle Žlutých lázní je jediný saunový svět umístěný v přírodě a přitom takřka v centru Prahy.

Zatopený čedičový lom v Rotavě

Lom se nachází mezi Rotavou a Jindřichovicemi. Dříve to byl největší kamenolom v Krušných horách.

Radnice s vyhlídkovou věží v Šumperku

Budova radnice byla postavená v letech 1909 - 1911 ve stylu saské neorenesance se secesionizujícími detaily. Stojí uprostřed historického náměstí, na původním místě gotické a renesančně upravované radnice, připomínané již v 15. století.

Barokní radnice v Hlinsku

Radnice byla postavena v roce 1598 na mírném návrší, dnes Poděbradově náměstí.

Zážitková trasa Víly Majolenky v Prachaticích

Trasa prochází především lesním prostředím v okolí bývalých lázních sv. Markéty, proto je i náplň zastávek zaměřena na les a přírodní prostředí.

Galerie Věda a umění

Galerie Věda a umění v budově Akademie věd ČR je jedinečným místem, kde se propojuje věda s uměním v návaznosti na tradice České akademie věd a umění, založené v roce 1890 díky podpoře českého architekta a stavitele Josefa Hlávky.

Cross café v Plzni

Stylová kavárna nabízející hned několik prostorů pro vychutnávání oblíbené kávy a něčeho na zub.

Zámecký park Bludov

O založení parku není bohužel přesnějších zpráv. Je však pravděpodobné, že vznikal v 18. století, po dokončení zbarokizované přestavby původně renesančního zámku.

Do Slaného za největší slánkou na světě

Unikátní sbírka slánek ve městě, které soli vděčí za své jméno, vznikla jako sympatická recese na apríla 2011. Slaný pramen sice už není slaný, ale město Slaný a Slánská hora, pod níž pramen vyvěrá, za návštěvu rozhodně stojí.

Hrobka Žerotínů v Bludově

Jednou ze zajímavých památek v Bludov je hrobka slavného a významného šlechtického rodu Žerotínů.

Kostel sv. Jiří v Bludově

Kostel svatého Jiří v Bludově je v dnešní podobě výsledkem historické přestavby staršího středověkého kostela.

Zřícenina hradu Bludov

Hrad Bludov je jedním z nejstarších severomoravských hradů. Byl postaven jako panské sídlo starého moravského rodu Bludoviců, předchůdců pánů ze Žerotína.

Barokní kaple sv. Markéty Oselce

Na Markétině vrchu (662 m n.m.) severozápadním směrem od obce Oselce stojí barokní kaple sv. Markéty.

Hledání Svatého grálu

Svatý Grál je jednou z nejhledanějších látek v historii lidstva posledních 2000 let.