🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Hrobka rodiny Dittrichů v Krásné Lípě

Mauzoleum rodiny Dittrichových bylo postaveno v roce 1889. Na výzdobě hrobky se podílel i krásnolipský malíř August Frindl. Autor architektonického návrhu Julius Carl Raschdorff patřil v době zpracování projektu k předním německým architektům.

Goldschmidtova vila v Hořicích

Slavnou Goldschmidtovu vilu postavil v roce 1891 místní židovský továrník. V současné době probíhá rekonstrukce, která bude respektovat ráz původní novorenesanční vily toskánského typu.

Archeologický nález gotického kostela sv. Alžběty v Jilemnici

V rámci archeologického výzkumu v areálu zámeckého parku v Jilemnici byl objeven gotický kostela sv. Alžběty ze 16. století.

Vila Čerych - vzdělávací středisko v České Skalici

Vila Čerych patří ke klenotům české předválečné architektury. Rodinné sídlo Čerychů navrhl přední český architekt Otakar Novotný. Objekt vily byl přestavěn na vzdělávací středisko.

Budova bývalé kovárny v Dobrušce

Na konci Kostelní ulice, proti kostelní sakristii u křižovatky do ulice Domašínské, stojí stará kovárna čp. 364. Dobrušská kovárna má typický komín v zadním štítu. Postavena byla v klasicistním slohu v roce 1807.

Vodní tvrz v Hronově

Památkově chráněné stavení bývalé vodní tvrze bude v Hronově sloužit jako informační centrum a muzeum lidové architektury a řemesel. Město vodní tvrz plánuje zrekonstruovat.

Pomník Gustava Habrmana v České Třebové

Významný rodák a prvorepublikový ministr školství a sociální péče má svůj pomník v ulici Na Splavě v České Třebové.

Kaplička ve Vestci u Chrudimi

Jednoduché barokní kaple čtvercového půdorysu stojící na západním konci obce. Postavena byla v 18. století, některé prameny uvádějí rok 1741. V roce 2017 prošla kaplička kompletní obnovou.

Kabeláčův mlýn ve Slatiňanech

Kabeláčův mlýn se nachází nedaleko zámku ve Slatiňanech v čísle popisném 68. Objekt je řadu let prázdný a město plánuje velkou rekonstrukci. Po přestavbě bude mlýn sloužit jako centrum kulturního a společenského života ve městě.

Pátrání libereckého rytíře Rolanda

Rodinná hra a výlet za poznáním v centru Liberce. Pomozte vypátrat rytířovi Rolandovi, kam se podělo jeho brnění. Za správné zodpovězení na vás čeká v Městském informačním centru Liberec malá odměna.

Escape room Beroun

Spolupracujte ve skupině 2-5 osob a najděte poklad!

Music Bar Restaurant Back Doors

Restaurace s koktejlovým barem BackDoors byla založena v roce 2003 a umístěna do zrekonstruovaných sklepních prostor historického starého Smíchova.

Divadlo v Dlouhé

Repertoárové divadlo se stálým hereckým souborem vzniklo v roce 1996.

Divadlo Disk

Školní divadlo Divadelní fakulty Akademie múzických umění v Praze (DAMU) je líhní mladých kreativních talentů.

Kino MAT - nejmenší kino v České republice

Nejmenší kino v České republice má kapacitu pouhých 46 míst.

Kokpit café - klub v bývalé trafostanici

Kokpit je k dispozici všem, kdo chtějí předvést něco zajímavého.

Tajemství porcelánu

Malování čínskými solemi (chloridy kovů) v kombinaci s kobaltem, vtavnou barvou na přežahový porcelán. Tvorba uměleckých ručně malovaných kusů servírovacího jídelního a kávového nádobí.

Klub Popocafepetl na Újezdě

Klub Popocafepetl, který se nachází v Praze na Újezdě, je útulným klubem, který je navštěvován převážně studenty.

Exkurze v pivovaru Znojmo - unikátní pivo z vinných kvasinek

Znojemský pivovar byl ve Znojmě obnoven v roce 2015, kdy zde bylo uvařeno první novodobé pivo. V současné době vaří unikátní pivo z vinných kvasinek pod názvem Sauvign. Přijďte nahlédnout do tajemství jeho výroby.

Expozice mizejícího času v Zákupech

Expozice mizejícího času v Eduard Held muzeu v Zákupech zobrazuje život sudetských Němců v Zákupech mezi světovými válkami.

Zámek Fulnek

Fulnecký zámek s parkem se nachází severovýchodně od historického jádra města. Skládá se ze dvou částí - z Horního zámku a mladšího, tzv. Dolního zámku. Zámek je v soukromém vlastnictví a není přístupný veřejnosti.

Běžecké tratě okolo Štěpánky

V Kořenově a okolí se nachází zhruba 60 km upravovaných lyžařských běžeckých tras, které navazují na další stopy - jedním směrem na Smědavu a Bedřichov, druhým směrem na Krkonoše. Součástí tohoto systému jsou též tři vyznačené trasy kolem vrcholku Hvězda s rozhlednou Štěpánka.

Expozice na letišti Točná

Letiště Točná je součástí veřejné dopravní infrastruktury ČR a integrovaného záchranného systému. Jedná se o malé letiště v klidné lokalitě na okraji, Prahy mezi Komořany a Cholupicemi. Každou druhou sobotu v měsíci od března do prosince se zde konají Dny otevřených dveří.

Stará tkalcovna v Náměšti nad Oslavou

Hala staré tkalcovny slouží jako výstavní prostory. Interiér je velký, hodně prosvětlený díky stropní konstrukci a velkým oknům podél jedné z delších stěn. Jedná se o prostor halového typu.

8smička - kulturní centrum v Humpolci

Zóna 8smička se nachází v komplexu bývalého soukenického areálu specializovaného od konce 19. století na výrobu hrubých suken či pevných loden. Bude fungovat jako kulturní prostor, ve kterém bude návštěvníkům zprostředkován kontakt se současným uměním. Otevření 8smičky je plánováno na jaro 2018.

Park Stromovka v Humpolci

Stromovka je nejvýznamnější ze souvislého pásu zelených ploch v Humpolci.

Geocyklotrasa Za vodou a geologií do Železných Hor

První geocyklotrasu v kraji Vysočina si projedete v Chotěboři. Hlavním tématem chotěbořské geocyklostezky je voda, vodní zdroje a hydrogeologie.

Arboretum v Jemnici

Jde o botanický park zaměřený na soustředění sbírek stromů. Jemnické arboretum vzniklo spolu se Zemskou lesnickou školou,která byla založena roku 1907. Zakladatelem parku v krajinářském stylu byl tehdejší ředitel školy Ing. A. Michálek.

Co mají společného zámek Kvasiny a značka Jawa? Majitel panství tu začal s výrobou automobilů

Kvasiny jsou dnes známy především výrobou aut a značkou Škoda a málokdo si s tímto názvem spojí zámek. Tak to napravme a nahlédněme do zdejší zámecké historie - přestože stavba nepatří mezi honosná sídla, nabízí spoustu pozoruhodností a zajímavá zákoutí desetihektarového parku.

Naučná stezka Poklady Harasova

Nová naučná interaktivní stezka Poklady Harasova v CHKO Kokořínsko – Máchův kraj.

Pomník Boženy Němcové v Polné

Socha Boženy Němcové je asi půlmetrová bronzová plastika a je součástí nově opraveného prvního nádvoří zámku. Dílo ze svého zaplatil utajený polenský mecenáš.

Kaple sv. Kříže - Kalvárie v Pelhřimově

Kaple v pseudogotickém slohu zbudovaná v letech 1883 - 1886 je obrácena k městu vysokou věží. Kaple byla v roce 2015 znovuotevřena po kompletní rekonstrukci. Jedná se o historický skvost a dominantu města.

Planetárium Uherský Brod

V samotném centru města Uherský Brod, v podhůří Bílých Karpat, se nachází Planetárium Uherský Brod. Celoročně nabízí širokou škálu programů pro návštěvníky všech věkových kategorií bez ohledu na počasí "v reálném světě".

Hvězdárna Uherský Brod

Severně od Uherského Brodu, v podhůří Bílých Karpat, leží Hvězdárna Uherský Brod. Celoročně nabízí řadu poutavých pořadů pro veřejnost, školy i menší děti. Romantikou dýchají večerní pozorování skutečné hvězdné oblohy dalekohledy.

Kino Pilotů ve Vršovicích

Obnovené vršovické kino, jehož historie se začala psát už na začátku 20. století.

Hard Rock Cafe Praha

Hard Rock Cafe Praha se nachází v srdci staré Prahy méně než 50 metrů od Staroměstského náměstí.

(A)Void Floating Gallery - Galerie na lodi

Originální bar v podpalubí i na palubě galerijně koncertní lodi.

Bukowski's Bar na Žižkově

Tak trochu netypický bar amerického majitele leží v samotném srdci Žižkova.

Groove Bar - koktejlový bar v centru Prahy

Groove Bar sídlící v centru Prahy je pulsující cocktail bar se skvělou party atmosférou.

Galerie Polagraph

Polagraph je prostor zaměřený na fotografii chemickou, instantní (tedy Polaroid) a klasickou analogovou.

La Loca Music Bar & Restaurant Prague

La Loca se nachází v samém srdci Prahy v přízemí funkcionalistické budovy Mosaic House.

Cheb byl ve středověku silným městským státem s vlastním vojskem

Nejzápadnější cíp republiky hrál v historii po staletí významnou roli, území zasahuje i do německého pohraničí. Němci mu říkali Egerland, v sudetském nářečí Eghaland. Cheb/Eger ležící na říšské cestě Via Regia z Prahy do Norimberku byl jedním z nejvýznamnějších mocenských a obchodních center.

Pojďme nasávat Hradozámecký advent na jihočeské památky, začneme na Nových Hradech

Krásný je výraz nasávání atmosféry, když nasávání vyvolává většinou zcela jinou představu než tu atmosférní. Přesto kasteláni několik hradů a zámků v jižních Čechách připravili na adventní rozjímací čas pohodovou atmosféru na jimi svěřených objektech. Začíná se na Nových Hradech a je na co se těšit.

Sportovní a rekreační areál Kraví hora

Areál (místními nazýván Kravák) zahrnuje krytou plaveckou halu, hokejovou halu Úvoz, veřejný park, sportoviště s umělým povrchem, hřiště pro plážový volejbal a venkovní bazény. Kraví hora je jedním z nejvíce navštěvovaných koupališť Brna.

Naučná stezka Horniny a minerály Třebíče

Patnáct druhů hornin a minerálů s odborným textem na dřevěných tabulích nově lemují cestu od vchodu do areálu školy po budovu tělocvičny.

Naučná stezka Přírodní bohatství městského parku Hrádek v Třebíči

Naučná stezka má pět informačních tabulí s přírodovědným a historickým obsahem, které najdete v parku Hrádek a jeho okolí. Vyskytují se zde významné a ohrožené druhy rostlin a živočichů. K nejvýznamnějším patří modrásek rozchodníkový, hojný je výskyt kudlanky nábožné a saranče modrokřídlé.

Letní kino v Boskovicích

Areál letního kina se nachází mezi hradem a zámkem nedaleko Zámeckého skleníku. Výstavba letního kina započala v roce 1956 a v roce 1961 bylo zahájeno promítání filmů.

Klub Leitnerka - multifunkční prostor v Brně

Historie klubu Leitnerova sahá do 50. let, kdy byl vybudován svépomocně na brigádách. Přestože od svého vzniku naplňuje roli „kulturáku“ byla vždy, stejně jako dnes otevřena nejrůznějším kulturním a společenským programům. V listopadu 2017 otevřel klub nově po kompletní rekonstrukci.

Židovská synagoga v Ivančicích

Jedná se o bývalou židovskou svatyni postavenou v roce 1853 na místě starší modlitebny. Nachází se v ulici Josefa Vávry. Na jejím průčelí se dochoval citát v hebrejském jazyce.

Obecní knihovna Křtiny

Křtinská knihovna získala v roce ocenění Knihovna roku 2017 v kategorii základní knihovna. Knihovna prošla v nedávné době zásadní rekonstrukcí.