🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Krajinou tvrzí, kaplí, pekelných rejů, hrobek i skalních útvarů

Málo známé oblasti Strakonicka, Blatenska a Horažďovicka nabízejí v průsečíku místopisných lokalit hotový ráj pro turisty, hledající méně známá místa naší krásné vlasti. Plně to platí o jihozápadu Čech, kde prakticky každá víska má své přírodní krásy, otisky stop historie i historky páchnoucí peklem.

Krytý plavecký bazén Hodonín

Krytý plavecký bazén se nachází v ulici Sportovní. V posledních letech prošel dlouhou obnovou a nyní nabízí moderní design s moderní technologií. Plavat lze ve dvou bazénech 25 a 12,5 m. K dispozici jsou také sauny a wellness.

České Stonehenge u Kolovče

Chcete-li vidět Stonehenge, nemusíte zrovna cestovat až do Anglie, kde se tato jedna z nejslavnějších megalitických památek nachází. I v Čechách se dají podobné stavby vidět. Jednou z nich jsou novodobé menhiry u Těšovic nedaleko Kolovče.

Praha – Staré Město

Staré Město sice už dávno není prvním mezi městy království českého, ale zato stále patří mezi nejhezčí a nejvyhledávanější částí Prahy. Historické centrum hlavního města, zapsané mezi památkami UNESCO, je plné památek, obchodů, kaváren a restaurací a prochází jím takzvaná Královská cesta.

Kamenná Hvězda života - Rumburské Stonehenge

Asi dva kilometry jihozápadně od Rumburku se nachází v nadmořské výšce 516 metrů zalesněný čedičový kopec Dymník, na kterém stojí 22 štíhlých žulových kamenů.

Kamenný kruh u Kutné Hory

Mohutný třímetrový menhir s kamenným kruhem stojí nad Kutnou Horou v části Kaňk od roku 2012.

Kamenný kruh Druidů v Resortu Svatá Kateřina

Kamenný kruh je novodobou replikou megalitické stavby. Byl postaven v roce 2014 jako největší kromlech v České republice. Jeho účelem je pomoci lidem v jejich duchovním vývoji a zlepšení zdraví.

Kamenný kruh Nemějice

Kamenný kruh najdete nedaleko jihočeské obce Nemějice, na úpatí hory Tábor.

Věžní hodinový stroj z Městského domu v Přerově po 120 letech ožil na přerovském zámku

Původní věžní hodinový stroj, který byl osazen do věžičky Městského (tehdy Záloženského) domu v Přerově v říjnu 1897, je znovu zpřístupněn veřejnosti na chodbě 2. patra přerovského zámku.

V Chanovicích najdete zámek, muzeum, Žižkův kámen, skanzen i rozhlednu

Pro mnohé utajená obec Chanovice, ležící v polovině cesty mezi Horažďovicemi a Nepomukem, překvapí nejen supermoderním dřevo zpracujícím objektem na východním okraji, ale i četností turisticky zajímavých míst v obci a blízkém okolí. Údajně se zde zastavil Žižka, a dal tak základ místní pověsti.

Exkurze do spalovny v Chotíkově

Jak funguje jedno z nejmodernějších zařízení svého druhu, můžete každou sobotu zjistit v infocentru spalovny komunálního odpadu v Chotíkově u Plzně. Z bezpečnostních důvodů se samozřejmě nedostanete přímo do provozu, nicméně prostřednictvím interaktivní expozice tam můžete virtuálně nahlédnout.

Zámeček Pohansko své brány otevře na jaře, zážitky ale nabízí i procházka v jeho okolí

Venku se už ujal vlády podzim a mnohé hrady a zámky budou až do jara uzavřené. Patří k nim i zámeček Pohansko. Nachází se v Lednicko-valtickém areálu asi tři kilometry jihovýchodně od centra Břeclavi. Zajímavé pohledy i zážitky však slibuje i pouhá procházka k objektu.

Kapelníkův rybník u Pohoří na Šumavě

Kapelníkův rybník nebo také Kapelunk (něm. Kapelung) bývá považován za jednu z nejkrásnějších novohradskohorských plavebních klauzur.

Kamenec - nejvyšší hora Novohradských hor

Kamenec je jihočeská hora, nejvyšší vrchol české části Novohradských hor. Nachází se 3 km jihozápadně od Pohoří na Šumavě, 400 metrů od česko-rakouské státní hranice.

Kostel sv. Michaela v Otrokovicích

Barokní kostel stojící přímo v srdci dnešního města tvořil pomyslné centrum bývalé návsi i v době svého vzniku.

Moderní kostel sv. Vojtěch v Otrokovicích

Moderní kostel byl zbudovaný v letech 1992 až 1995 podle plánů architekta Mojmíra Korvase.

Baťovské Otrokovice - čtvrt Baťov - Bahňák

Světově unikátní je historie Baťova, červeného města postaveného, jako středověká variace, na zelené louce. Na pozemku podmáčeného Bahňáku vzniklo nejprve letiště, poté továrna a k tomu všemu přibylo "město".

Rekreační oblast Štěrkoviště v Otrokovicích

Rekreační oblast Štěrkoviště v Otrokovicích nabízí koupaliště pro sportovní vyžití. Jedná se o bývalý štěrkopískový lom, který vznikl ve 40. a 50. letech minulého století.

Huťský rybník u Pohorské Vsi

Huťský rybník je jedna z nehezčích klauzur neboli splavovacích nádrží na dřevo v Novohradských horách.

Pohořský rybník u Pohoří na Šumavě

Pohořský rybník je splavovací nádrž v Novohradských horách. Nachází se na Pohořském potoce, 2 km severozápadně od Pohoří na Šumavě.

Nádrž Zlatá Ktiš u Pohorské Vsi

Nádrž je největším z osmi tzv. Plavebních klauz, které sloužili pro posílení toku při plavení dřeva z novohradských lesů. Byla založena na konci 18. století rodem Buquoyů.

Zřícenina kostela Panny Marie Dobré rady v Pohoří na Šumavě

Kostel z roku 1779, který po odsunu a vyprázdnění vesnice chátral až do roku 1999, kdy spadla věž kostela a zbortila střechu celé chrámové lodi.

Bičíkův statek v Příšovicích

V obci se nachází několik patrových roubených domů. Nejznámější je Bičíkův statek se zděnou barokní brankou.

Zřícenina loveckého zámečku Bažantnice u Loukova

Areál bývalého loveckého zámečku Bažantnice, se nachází severním směrem za vesnicí Loukov, po pravé straně silnice vedoucí na Svijany.

Lidová architektura v Příšovicích

V obci se nachází několik patrových roubených domů, které jsou ukázkami lidové roubené architektury.

Maškova chalupa v Příšovicích

V obci Příšovice se nachází několik patrových roubených domů. Jeden z nich je i Maškova chalupa.

Holánův statek v Příšovicích

Holánův statek je ukázkou lidové roubené architektury v obci Příšovice.

Zámecká kaple sv. Jana a Pavla ve Svijanech

Velká kaple sv. Jana a Pavla vznikla z rytířského sálu, patří k tomu nejcennějšímu, co se na zámku Svijany zachovalo.

Zaniklá obec Rychnůvek u Přední Výtoně

V 50. letech 20. století se ocitla obec s kostelem v pohraničním pásmu a byla určena k demolici.

Kam o víkendu s dětmi: Vyrazte na oslavy Halloweenu, prohlédněte si mašinky

Na čtvrtek připadají Dušičky, kterým předchází anglosaský svátek Halloween. Předvečeru Všech svatých se věnuje řada víkendových akcí po celé republice, třeba v ostravské zoo nebo v pražském letohrádku Hvězda. V Pečkách nedaleko Kolína na nejmenší čeká výstava modelů mašinek a železnice.

Kostel sv. Tomáše v horské osadě svatý Tomáš

Gotický kostelíkv zaniklé obci Svatý Tomáš v pohraničním pásmu, který byl v roce 1991 rekounstruován a zachráněn před zřícením.

Kostel sv. Filipa a Jakuba Přední Výtoň

Novogotický farní kostel svatého Filipa a Jakuba stojí v Přední Výtoni na místě původní kaple.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mikulčicích

Dominantou obce je původně gotický kostel Nanebevzetí panny Marie pocházející ze 14. století.

Kaple sv. Rocha v Mikulčicích

Místnímu hřbitovu vévodí kaple sv. Rocha s tradičním slováckým žůdrem.

Přírodní rezervace Skařiny u Mikulčic

Přírodní rezervace Skařiny o rozloze 13,24 ha se nachází na pravém břehu řeky Moravy, nedaleko obce Mikulčice v okrese Hodonín.

Hřbitovní kaple sv. Kříže v Hůrce u Prášil

Bývalá hřbitovní kaple sv. Kříže, jediná stavba, která se zachovala z někdejší obce Hůrka nedaleko Prášil, proslavené kdysi v celosvětovém měřítku výrobou skla, zejména benátských zrcadel.

Mini muzeum hraček Nové Heřmínovy

Soukromá sbírka hraček našich babiček.

Poutní místo Malenisko u Provodova

Poutní místo Provodov nalezneme asi 10 km jihovýchodně od města Zlín. Poutní kostel Panny Marie Sněžné stojí na kopci na místě zvaném Malenisko.

Větrný mlýn Přemyslovice

Původně dřevěný mlýn holandského typu byl do Přemyslovic z nedalekého Plumlova přestěhován roku 1841.

Zámek Přemyslovice

V roce 1825 Karel Příza nechal postavit tzv. Emerenciin letohrádek s úmyslem využívat jej k občasným pobytům.

Arboretum Bulovka u Frýdlantu

Soukromá zahrada patří manželům Dennenbergovým, kteří v r. 1996 koupili malý domek s rozlehlou zahradou, jejíž počátek je datován 1890.

Tipy na víkend: Ohřejte se v sauně, poznejte svět na cestovatelském festivalu

První listopadový víkend dává tušit, že zima je už za rohem. Venku je chladno, málokomu se proto chce trávit čas mimo teplo domova. Pokud se budete chtít zahřát ještě o něco víc, nenechte si ujít akce v rámci Týdne saunování, který se koná napříč Českem. A pokud chcete přičichnout k exotickým dálavám, navštivte cestovatelský festival Caminos v Karlových Varech.

Javoří slať u Modravy

Javoří slať představuje roztroušenou sestavu vrchovišť s jezírky i bez jezírek. Nachází se cca 8 km od Modravy a dovede vás k ní červená značka, dále pokračující na Poledník.

Arboretum Dagmar a Václava Havlových v centru Botanicus Ostrá

Arboretum Dagmar a Václava Havlových představuje nejen jedinečnou botanickou sbírku dřevin, ale má i svůj kulturní a historický význam.

Grázlova vyhlídka nad Dyjí

Vyhlídka také nazývaná Graselova (Graselova) vyhlídka je pojmenovaná po Johannu Georgi Graselovi, který zde na přelomu 18. a 19. století působil jako bandita a loupežník.

Rozhledna Milada na Předním Chlumu u Orlické přehrady

Masivní třicetimetrová soukromá rozhledna byla postavená bez dotací v roce 2017. Tyčí se těsně pod vrcholem kopce Krchov na Předním Chlumu, nad hrází Orlické přehrady.

Kavárna a výroba Pannyruty

Objevte kouzlo smyslných kuliček od Pannyruty. Jejich tajemství tkví v ruční výrobě a kvalitních surovinách.

Wanadoo aréna v Praze

Unikátní místo plné sportování, především pro děti od 2 do 12 let.

Skalní brána u Ralska

Necelý půl kilometr od Psího kostela se nachází Skalní brána. Je zhruba 4 metry vysoká a stejně tak i široká. Vypadá jako miniatura Pravčické brány.

Jeskyně Psí kostel u Mimoně

Psí kostel, zvaný též Husův kostel, patří k našim nejzajímavějším jeskyním. Malebná, ale málo známá oblast mezi Máchovým jezerem a Ploučnicí se dnes nazývá Polomené hory.