🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Na hradě Svojanov se výletníci svátečně naladí

Návštěvnická sezóna na Svojanově vrcholí. O víkendu jsou ještě na programu speciální prohlídky o zvycích. V sobotu 16. prosince i tradiční adventní koncert.

Skalní útvar Velké Perničky

Velké Perničky, zvané též Milovské Perničky, představují pozoruhodný skalní útvar nalézající se v centrální části Českomoravské vysočiny – Žďárských vrších. Skalním mísám, v lidovém podání "perničkám", byl v minulosti připisován umělý vznik a kultovní funkce.

Zkamenělý zámek ve Žďárských vrších

Mohutný skalní útvar nedaleko obce Svratka ve Žďárských vrších na Vysočině je od roku 1977 chráněn jako přírodní památka. Archeologický výzkum prokázal neolitické a slovanské osídlení, z nichž jsou dosud patrné pozůstatky dvojitého valu. Ve 13. století zde pravděpodobně stával i dřevěný hrádek.

Naučná stezka na Křížovém vrchu ve Frýdlantu

Frýdlantská stezka v rezervaci Křížový vrch ukazuje historii a kouzlo tamního podzámčí. Návštěvníci na ní najdou informační tabule, odpočinková místa s vyhlídkou na hrad a zámek i povalový chodníček s přemostěním mokřadu.

Action Park

Action Park je venkovní zábavní areál nacházející se nedaleko centra Prahy. Vyzkoušet si tam můžete unikátní aktivity jako je bodyzorbing, lidský stolní fotbal, paintball, fotbalové šipky, lukohra a mnohé další.

Muzeum českého plakátu v Praze

Na rohu Malostranského náměstí a Karmelitské ulice v Praze můžete navštívit nové soukromé muzeum. Nachází se v opravené budově Domu U Zlatého hroznu se staletou historií. Sbírku v něm bude postupně prezentovat Američan usídlený v Praze Glenn Spicker.

TD aréna Kadaň - trampolínová aréna

Trampolínová aréna na Průmyslové ulici v Kadani nabízí prostor všem milovníkům tohoto sportu.

Meet Me 23 - víc než jen ho(s)tel

Hostel Meet Me 23 nabízí unikátní bydlení v srdci Prahy - od sdílených ložnic po pohodlný střešní apartmán.

Bývalý Dreherův pivovar v Žatci

Velký exportní pivovar známého pivovarníka Antona Drehera se řadil k největším v republice. Byl nesmyslně zrušen krátce po znárodnění v roce 1951. V současné době se uvažuje o jeho celkové rekonstrukci.

Venkovské zemědělské muzeum v Srbské Kamenici

Srbská Kamenice na Děčínsku se pyšní zvláštním muzeem. Netradiční je svým umístěním v pískovcové jeskyni. Nese název Venkovské zemědělské muzeum a nachází se na trase naučné stezky, která vsí prochází.

Zámek v Zábřehu na Moravě

Původní tvrz byla ve 2. polovině 14. století přestavěna na hrad. Ve 2.polovině.15.stol. Proběhla pozdněgotická přestavba. Renesanční přestavby proběhly v 16. století. Od roku 1991 je zámek sídlem Městského úřadu.

Přírodní rezervace Dubensko na Rokycansku

Přírodní rezervace Dubensko se rozkládá na levém břehu řeky Berounky nedaleko obce Zvíkovec na Rokycansku. Rezervace chrání jednu z nejbohatších populací tisu červeného.

Zeměšské rybníky u Kralup na Vltavou

Dlouholetou tradici v Zeměchách má rybnikářství při Knovízském potoce. Zatímco v minulosti se vodní plocha prostírala východně od vesnice směrem k Mikovicům, dnes se soustava tří rybníků. Zdrojem kvalitní vody jsou Knovízský a Zákolanský potok, které napájejí celou soustavu tří Zeměšských rybníků.

Letecký simulátor My Airlines

S instruktory z řad profesionálních pilotů si vyzkoušíte řízení velkého dopravního letounu a vychutnáte si adrenalinový zážitek v oblacích. Budete si skutečně připadat jako v reálné kabině letounu. Jak je to možné? Let totiž probíhá ve 100% funkční kopii kokpitu Boeing 737.

Luďkova Hračkolna - muzeum a dětská herna

Hračkolna se nachází v bývalé stodole pana Luďka Fialy v jihočeském Lodhéřově. Najdete v ní nejrůznější dřevěné hračky, které pan Fiala osobně vyrobil.

Vrch Chlum v Přírodním parku Sedmihoří

Velký a Malý Chlum leží asi 1 km jihozápadně od Darmyšle v severní části území s příhodným názvem Sedmihoří. Chlum patří mezi sedmero hlavních vrchů, které daly pohoří jméno.

Brnopas - průvodce Brnem, který šetří peníze

Brnopars je určen každému, kdo se chystá na návštěvu Brna, nechce minout nic zajímavého a chce ušetřit. Turistická karta plná výhod a elektronická jízdenka v jednom provede městem a doporučí místa a události hodné pozornosti.

Surrealistický dům Luba Kristka v Brně

Dům s neobvyklou fasádou se nachází v brněnské čtvrti Černá pole. Podle svých představ ho vyzdobil a zabydlel surrealistický sochař, malíř a performer Lubo Kristek.

Křížová cesta Dušana Jurkoviče na Hostýně

Křížová cesta těsně pod vrcholem Hostýnu je dílem architekta Dušana Jurkoviče. Je významnou architektonickou součástí celého hostýnského komplexu.

Kostel sv. Stanislava v Bolaticích na Hlučínsku

Kostel sv. Stanislava byl vybudován v roce 1703, do současné podoby byl rozšířen v letech 1911 – 1912. Již od roku 1999 pochází postupnou generální obnovou. Velmi zajímavé jsou zdejší barokní fresky.

Muzeum trati a Ostře sledovaných vlaků v Loděnici u Berouna

Parta nadšenců se pustila do rekonstrukce prostor místního vlakového nádraží, aby v nich při příležitosti 120. výročí zahájení provozu na trati Praha – Rudná – Beroun vzniklo Museum trati a Ostře sledovaných vlaků.

Kam o víkendu s dětmi: Projeďte se mikulášským vlakem, vyrobte si betlém

Pokud jste nestihli oslavit svátek svatého Mikuláše, můžete si to vynahradit na sobotní mikulášské jízdě do Kryštofova Údolí nedaleko Liberce. Vlastnoručně vyrobený betlém si můžete odnést z dílny konající se v klášteře v Teplé, zajímavé vánoční dekorace zase z adventního workshopu v ostravském Světě techniky.

Hradiště Požaha u Nového Jičína

Na strmé vyvýšenině Strážnice jihozápadně nad obcí Kojetín a jižně od Nového Jičína, nachází se lokalita bývalého předhistorického keltského hradiště púchovské kultury, zvané Požaha.

Vodní nádrž Čerťák u Nového Jičína

Vodní nádrž Čerťák o výměře 3,5 ha je vybudována na Kojetínském potoce nedaleko Nového Jičína.

Lyžařský areál Svinec u Nového Jičína

Ski areál Svinec se nachází v přilehlé blízkosti města Nový Jičín.

Amfiteátr Skalky v Novém Jičíně

V přírodním areálu amfiteátru Skalky se každé léto konají nejrůznější kulturní a společenské akce včetně pravidelného festivalu Jičínfest, který se koná každoročně na konci července.

Oční studánka s kapličkou u Starého Jičína

Oční studánka se nachází v Přírodní rezervaci Svinec, 200 m jižně od její severozápadní hranice, 1,3 km jihovýchodně od obce Starý Jičín.

Přírodní rezervace Svinec u Nového Jičína

Vrchol Svinec se nachází v blízkosti města Nový Jičín v nadmořské výšce 547 metrů nad mořem. V roce 1994 byl vyhlášen za přírodní rezervaci.

Tipy na víkend: Zahajte lyžařskou sezónu, vyrobte si novoroční přání

V pátek začíná ve Špindlerově Mlýně zimní sezóna bujarými oslavami na sněhu. Blížící se svátky připomenou i vánoční Dyzajn market v Praze nebo Zlín Design Market, kde si budete moci zakoupit originální dárky od lokálních tvůrců. V jesenických Velkých Losinách si z adventního setkání můžete odnést vlastnoručně vyrobené novoroční přání.

V Luhačovicích se s mrazy uzavřely některé prameny, Vincentka je přístupná

S příchodem mrazů se v Lázních Luhačovice uzavřely některé prameny. Děje se tak každoročně z praktických důvodů - aby nezamrzly. Lázeňští hosté, pacienti i návštěvníci však o většinu věhlasných minerálek nepřijdou.

Bienertova pila na Modravě

Na břehu Roklanského potoka v Modravě se nachází nemovitá kulturní památka , která v historii sloužila jako pila na rezonanční dříví, kterou založil František Bienert (1788-1866), rodák z Warnsdorfu.

Sedlo Maliníku v Jizerských horách

Sedlo Maliník v Jizerských horách leží v nadmořské výšce 845 metrů nad mořem nedaleko Bedřichova. Pro mnoho sportovců představuje vstupní bránu na Jizerskou magistrálu. Kromě přilehlého parkoviště se zde nachází také oblíbený kiosek s občerstvením.

Poutní kaple sv. Jana Nepomuckého u Trhové Kamenice

Poutní kaplička sv. Jana Nepomuckého stojí na Zuberském kopci a byla postavena v letech 1704 až 1705.

Zámek Krásné Březno v Ústí nad Labem

Nově zrekonstruovaný areál zámku Krásné Březno vznikl v 16. století. Nejstarší dochovanou částí je kaple svatého Floriána. Dnes zde sídlí pobočka Národního památkového ústavu.

Restaurant La Villa ve Zlíně - původní Vavrečkova vila

Vavrečkova vila v části Zlína - Mokré. Patřila důležitému spolupracovníkovi Tomáše Bati - Hugo Vavrečkovi (mimo jiné také dědečka exprezidenta Václava Havla a jeho bratra Ivana z matčiny strany).

Kašna se sochou permoníka v Oslavanech

Postava permoníka patří mezi symboly města Oslavany. V současné době zdobí socha permoníka také kašnu na náměstí. Kašna byla zhotovena z pískovců z okolí města a voda, která do nı́ vede, vyvěrá z mı́stnı́ch dolů.

Kurzy vaření piva v minipivovaru Jihočeské univerzity

Jihočeská univerzita nabízí kurzy vaření piva pro veřejnost. Zájemci se při nich dozvědí o postupech při výrobě i to, jaké suroviny jsou pro nápoj vhodné.

Kostel sv. Barbory Dubičky

Původně luteránský kostel sv. Barbory byl postaven roku 1579 Jindřichem Kaučem z Kauče na místě, kde dříve stála kaple rytíře z Kamýka.

Valšovická jezírka u Teplic nad Bečvou

Nedaleko Hranic na kopci nad řekou Bečvou se nachází Valšovická jezírka.

Tisá skála u Bratčic

Tisá skála je významná geologická lokalita nalézající se v lese asi 1 km jihozápadně od obce Bratčice anebo 5 km severozápadně od města Golčův Jeníkov.

Zaniklá osada Štichlův mlýn s kaplí Panny Marie

Dnes již zcela zaniklá osada Stichlův Mlýn ležela v údolí Dubinského potoka v Doupovských horách, asi 1 kilometr severovýchodně od Andělské Hory na západním okraji Vojenského újezdu Hradiště.

Usedlost Ladronka s restaurací

Usedlost Ladronka stojí v místech, kde stál původně viniční lis ze 14. století založený Karlem IV. Po nákladné rekonstrukce je zde v současné době restaurace.

Stínadla - legendární pražská čtvrť Vontů

Pražská čtvrť Stínadla vznikla v knihách Jaroslava Foglara. Postupem se ale z imaginárního místa stalo téměř místo skutečné. Jsou to křivolaké uličky, ponořené do šera a i ve dne působící tísnivým dojmem. Najdete je na Starém Městě, v jedné z nejstarších částí Prahy.

Hodinky Prim - jediný český originál

Historie hodinek Prim sahá až do roku 1949, kdy se místní továrna začala specializovat na náramkové hodinky. Společnost Prim je jediný výhradní český výrobce hodinek, značka bývá označována rodinným stříbrem.

Schodiště Bono Publico v Hradci Králové

Schodiště Bono publico propojuje Velké náměstí na vyvýšeném historickém centru Hradce Králové s níže položenou třídou Komenského. Historicky šlo o pěší propojení města s podhradím. Bono publico je stavbou z 19. století. Schodiště je považováno za jednu z nejkrásnějších empírových památek ve městě.

Zámek Pětipsy na Chomutovsku

Zřícenina zámku stojí v obci Pětipsy, v současné době prochází rekonstrukcí. Předchůdcem zámku byla gotická tvrz ze 14. století. K zámku náležejí i hospodářské budovy.

Nuuk - sauna a osvěžovna u Labe v Hradci Králové

NUUK je soukromý klub v Hradci Králové, který se skládá z přírodní pojízdné sauny se vstupem do řeky a maringotkové osvěžovny s kulturním podhoubím.

Poutní minipivovar Neratov

Minipivovar je dalším z projektů sociálního podnikání a má pomoci dalším lidem s postižením a do budoucna má přispívat k finanční soběstačnosti obce.

Kino Svět v Táboře

Budova kina z první poloviny 20. století prošla v roce 2017 zásadní rekonstrukcí. Opraven byl exteriér i interiér budovy, nachází se zde i kavárna.

Náměstí Odboje a Václava Hanky ve Dvoře Králové nad Labem

Náměstí Odboje a Náměstí Václava Hanky spolu těsně sousedí. Na náměstí Odboje se nachází památník, na náměstí Václava Hanky najdete Hankův dům.