🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Naučná stezka hajného Kázka v Dačicích

Lesík Kázek se nachází asi 2 km od infocentra směrem na Kostelní Vydří. Hajný Kázek vás na vás na osmi zastávkách seznámí se životem v lese.

Slánský Tyršův menhir

Před desítkami let slánský menhir do městského lesoparku nechali přemístit slánští Sokolové z nedalekého Dolína. Umístili na něj medailon věnovaný Miroslavu Tyršovi.

Kaple Panny Marie Karmelské v Sázavě

Katolická kaple v podobě biblické archy s 15 metrů vysokým kovovým křížem bude v Sázavě vysvěcena v létě 2018. Staví ji místní dobrovolníci. Autorkou návrhu kaple je ing. Arch. Šárka Ledvinková.

Menhir Kamenný slouha v Chabrech

Chaberský menhir má své jméno, říká se mu „Kamenný slouha“. Možná i proto, že jeho tvar může někomu připomínat skloněnou mužskou postavu.

Multifunkční sportovní areál v Říčanech

Za školou U Říčanského lesa na rozloze 1,5 ha vzniká sportovní areál. Postupně bude vybudováno fotbalové hřiště s umělou trávou, atletický ovál, venkovní tribuna, pumptrack, skatepark, víceúčelové hřiště, dětské hřiště, workout fitness, parkour a lezecká stěna. Termín dokončení je v červnu 2018.

Menhir Dlouhý kámen v Lounech

Na nádvoří muzea v Lounech se nachází plochý kámen - menhir vysoký 1,7 m o hmotnosti přibližně jedné tuny ze šedorůžové dvojslídové ortoruly staré přes 600 milionu let.

Menhir Zakletý mnich u Drahomyšle

Jeden z největších menhirů v ČR u vsi Drahomyšle, tvořený křemitým pískovcem a slepencem. Vypráví se o něm, že je chráněn záhadnou silou.

Multifunkční rekreační park U Čeňku v Praze

Park se nachází mezi Černým Mostem, Horními Počernicemi, Dolními Počernicemi, Hostavicemi a Kyjemi. Svou rozlohou téměř 100 hektarů může konkurovat i Stromovce. Předpokládaný termín dokončení parku včetně hřišť je v dubnu 2018.

Umělecký mlýn Liběchov

Starý pětipodlažní mlýn prochází rekonstrukcí, v plánu je zde muzeum a prostor pro kulturní akce. Součástí areálu je velká mlýnice, obytná budova a dvě hospodářské stavení.

Náměstí Pavla Tigrida v Semilech

V části Semil zvané Podmoklice vzniklo nové náměstí, které je pojmenované po Pavlu Tigridovi. Slavnostní akt pojmenování nového náměstí se uskutečnil v rámci Dnů Pavla Tigrida v Semilech za účasti rodiny žijící ve Francii.

Pamětní desky významných osobností v Mnichově Hradišti

Na sedm domů, kde žilo a působilo sedm významných osobnosti Mnichova Hradiště, byly umístěny pamětní desky. Netradiční podobu kruhových tabulek z mosazi navrhl architekt města Jakub Chuchlík.

Rumcajsova lavička v Jičíně

V lipové aleji byla Rumcajsovi instalována dřevěná lavička k jeho 50. narozeninám. Lavička byla instalována naproti domku, kde žil dědeček Václava Cafourka, známějšího pod jménem Václav Čtvrtek. Stojí naproti s č.p. 139.

Pramen Světla Matky Boží v Adamově

Před kostelem sv. Barbory v Adamově na Blanensku najdete kohoutek zapuštěný ve zdi. Osvěžíte se zde vodou z pramene, který byl nedaleko fary objeven.

Ruzyňská jízdárna v Praze

V pražských ruzyňských kasárnách, kde za 2. světové války zemřela řada československých odbojářů, můžete navštívit památník. Původní vojenské skladiště se v Praze-Ruzyni přeměnilo na pietní památník.

Dům hudby v Pardubicích

Komunistický palác byl postaven v 80. letech 20. století a v současné době slouží hudbě jako konzervatoř. Město Pardubice má v plánu kompletní rekonstrukci budovy.

Švehlův památník ve Ždánicích

Původně měl připomínat československého politika Antonína Švehlu. Pak ho ale stát zabavil a používal jako pomník padlých.

Kameny zmizelých v Kroměříži

Čtyři kameny zmizelých připomínají osud posledního kroměřížského rabína Joachima Astela a jeho rodiny. Jsou zasazené do chodníku před bývalou židovskou radnicí v Moravcově ulici. Žili v prvním patře někdejší židovské radnice a zahynuli v koncentračním táboře v polské Osvětimi.

Kostel Nalezení sv. Kříže v Liberci

Kostel je nejcennějším libereckým barokním kostelem. Dochoval se zde původní barokní interiér z poloviny 18. století. V zahradě kostela je umístěn krásný morový sloup z dílny slavného sochaře M. B. Brauna, kolem něj je křížová cesta s obrazy J. Führicha - rodáka z nedaleké Chrastavy.

Kostel sv. Jakuba Většího v Čížové

Kostel je nejstarší a vzácná stavební památka pro Čížovou a okolí.

Východočeské divadlo Pardubice

Městské divadlo Pardubice je secesní divadlo, postavené v letech 1907–1909 v Pardubicích. Je největší divadelní scénou ve městě a zároveň domovskou scénou souboru Východočeského divadla Pardubice.

Městské divadlo Kladno

Městské divadlo Kladno je jedním z nejstarších českých činoherních divadel; pokračuje ve stoleté tradici profesionální kladenské scény.

Vily v Tichém údolí v Roztokách u Prahy

Roztokám náleží titul nejstaršího vilového letoviska v okolí Prahy. Majitelé letních vil patřili mezi vyšší střední třídu, byli to především pražští obchodníci a továrníci židovského původu, z nichž velká většina nepřežila holocaust. Město plánuje rekonstrukci vil č.p. 100 a 125.

Lanová dráha hotelu na Praze 5

Pozemní lanová dráha hotelu NH Praha na Smíchově, občas označovaná i jako šikmý výtah, spojuje přes veřejnou část parku Mrázovka dvě hotelové budovy. Lanovka je bezplatně přístupná hostům i veřejnosti, která ji může použít například k návštěvě restaurace v horní budově.

Plastika Rychlost v Praze

Významná plastika Rychlost od Jiřího Nováka se nachází před základní školou V Rybníčkách v Praze 10. Jiří Novák patřil mezi významné tvůrce svého období, a to v mnoha průkopnických směrech.

Mechanická tkalcovna Vincence Mastného v Lomnici nad Popelkou

Továrna byla byla první mechanickou tkalcovnou v Čechách. Továrnu založil v polovině 19. století tehdejší starosta Lomnice a průmyslník Vincenc Mastný. Původním využitím to byla tkalcovna a šlichtovna, později tírna lnu, člunkárna a truhlářská výrobna.

Geopark Ralsko pro nevidomé

Nevidomým a slabozrakým návštěvníkům je určená novinka geoparku Ralsko, kteří si jej tak mohou projít díky speciálním mapám. Vydali hmatové mapy celé oblasti, které obsahují popisky v Braillově písmu, reliéfně vytištěná sídla, vodní toky a cesty.

Multifunkční skateboardová hala Vrbno pod Pradědem

Krytý skatepark pro všechny příznivce adrenalinových sportů je k dispozici ve Vrbně pod Pradědem. Multifunkční hala se nachází v prostorách bývalých vrbenských skláren a kromě provozování skateboardingu se budou prostory využívat i ke kulturním akcím.

Knížecí dům v Jablunkově

Nejstarší dům v Jablunkově pochází ze 16. století, žily v něm kněžny Kateřina Sidonie a Alžběta Lukrécie. Podle legendy je dům spojen s kostelem podzemní chodbou, kterou chodívala Kateřina Sidonie na bohoslužby. V domě bude po rekonstrukci zřízena expozice oblasti Trojmezí.

Uhelný trh v Praze

Jedno ze starobylých staroměstských náměstí, je Uhelný trh, který získal své pojmenování podle domu, který od nepaměti až do začátku 19. století stával uprostřed trhu a byla v něm kovárna, i havířská huť, v níž se od 14. století prodávalo i dřevěné uhlí.

Zlatá ulička na Starém městě v Praze

Zlatá není jen slavná ulička na Pražském hradě. Křivolaká Zlatá ulice spojuje Liliovou a Husovu ulici na Starém Městě, respektive dva známé kláštery.

Městská vyhlídková věž v Mohelnici

Věž byla postavena po roce 1322. Věž je 72 metrů vysoká, čtvercového půdorysu, o základně 9 metrů a síle stěny u základů až 2,5 metru. Z věže je krásný výhled nejen na město, ale také na široké okolí.

Retro technické muzeum v Sokolově

Nové retro technické muzeum se nachází v původně pivovarských sklepech v Sokolově. Podzemní prostory se nachází mezi plaveckým bazénem a obchodním centrem Ural.

Busta Karla staršího ze Žerotína v Bludově

Portrétní hlavu významného moravského šlechtice, který je zde pohřben, si můžete prohlédnout v Bludově. Autorem je je známý sochař Vincenc Makovský. Busta se nachází u rodové hrobky u kostela sv. Jiří.

Městské muzeum Javorník

V objektu bývalého soudu se nachází v Javorníku městské muzeum. Prohlédnout si zde můžete několik historických expozic.

Pražský poledník

K určování poledne sloužil v Praze od roku 1652 tzv. Pražský poledník, vyznačený v pravé poledne stínem Mariánského sloupu na dlažbě Staroměstského náměstí.

Kostel sv. Kateřiny v Mutěnicích

Farní kostel sv. Kateřiny dala postavit císařovna Marie Terezie v roce 1769, a to na místě zchátralé kaple.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie a sv. Karla Velikého na Karlově

Obdivuhodným stavitelským dílem je hvězdicová klenba kostela, založeného Karlem IV. V malebném koutě nad nuselským údolím přímo proti Vyšehradu.

Viniční domek v Modřanech

Unikátní zemědělská usedlost je místem konání příležitostných výstav a dalších akcí.

Křišťálové údolí - unikátní místo zrodu českého křišťálu

Oblast Jizerských a Lužických hor, která sahá od Kamenického Šenova, přes Jablonné v Podještědí až po Desnou a Turnov. Najdete zde sklárny, z nichž některé vznikly již v 16. století, ale také sklářské školy.

Dům v kožichu - nejstarší dům v Kdyni

Nejstarší kdyňský dům ve Starokdyňské ulici prošel kompletní rekonstrukcí. Dům je součástí muzea a měl by zobrazovat bydlení předchozích generací v tomto domě a způsob života dříve, tzn. Někdy od počátku vzniku, který se datuje v roce 1780.

Pumptracková dráha v Domažlicích

Dráha vznikla na travnaté ploše na Palackého sídlišti. Je určena cyklistům všech věkových kategorií.

Křížová cesta ve Stožci

Nová křížová cesta s obrazy malířky Vladimíry Fridrichové Kunešové. Částečně kopíruje tu z Českých Žlebů ke Stožecké kapli. Celkem 14 obrazů bude na křížovou cestu umístěno na jaře 2018.

Cyklostezka kolem rybníků u Netolic

Cyklostezka připomíná slavného místního rybníkáře. Délka cyklostezky je 16 km a je vhodná i pro rodiny s dětmi.

Turistická mapová aplikace Ústí nad Labem

Město Ústí nad Labem připravilo pro své návštěvníky novou turistickou aplikaci, která vás provede městem. Součástí aplikace jsou mapy, fotografie, informace o památkách města, důležité historické milníky města a GPS souřadnice jednotlivých míst.

Dotzauerův park v Kraslicích

Park se nachází v centru města hned vedle kostela. Připomíná nejvýznamnějšího kraslického rodáka Richarda Jacoba rytíře von Dotzauera.

Knihovna Miloslava Ransdorfa v Chodové Plané

Knihovna Miloslava Ransdorfa slouží od prosince 2017 čtenářům v Chodové Plané u Mariánských Lázní. Čtenáři si budou moci nechat poslat knihy také do některé ze studoven po celém Česku.

Historický hrázděný domek v Kraslicích

Jedná se o jeden z nejstarších domů ve městě Kraslice. Charakteristický příklad předměstského obytného domu v Podkrušnohoří. V současné době prochází náročnou rekonstrukcí.

Skalní převis Kůlna v Jetřichovicích

V pískovcových skalách místní části Všemily u Jetřichovic si můžete prohlédnout převis zvaný Kůlna, který patří k největším v zemi. Dříve v něm byl vestavěný dům, dnes jsou zde jen pozůstatky. K převisu vede modrá turistická značka. Jsou zde dvě informační tabule a lavička.

Kapucínská ulička v Litoměřicích

Ulička v dřívějších dobách spojovala Kostelní náměstí, kde bývalo tržiště, a kapucínský klášter s přilehlým náměstím. V současné době je uzavřená, ale jedná se o jejím znovuotevření.

Dreherův pivovar v Žatci

Ve 20. století patřil Dreherův vývozní pivovar v Žatci k největším Evropě. V současné době má několik majitelů a chátrá. Město se snaží o záchranu této architektonické památky. Pivo se tam vařilo do roku 1948. Poté byl areál využíván ke konzervování.