🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Lumpárium - dětský svět Pardubice

Dětské zábavní centrum Pardubice - Trnová. Zábava pro děti, odpočinek pro rodiče.

Muzeum Šumavy zve nejen na setkání s velkým mechanickým betlémem

Lákadlem pro návštěvníky Muzea Šumavy není pouze unikátní mechanický betlém, ale také historie cukráren a výroby sladkostí, které k vánočním svátkům patří.

Divadlo Palace na Václavském náměstí

Na místě legendárního kina Jalta dnes sídlí soukromé divadlo, jehož dramaturgická linie láká především milovníky komedie, a to ve všech jejích podobách.

Divadlo pod Palmovkou

Pražské profesionální divadlo s více než šedesátiletou tradicí inscenuje klasická díla světové dramatiky, skvělé komedie i žhavé divadelní novinky.

Divadlo Na Rejdišti - divadlo Pražské konzervatoře

Divadlo Pražské konzervatoře slouží jako inscenační prostor pro studenty pátých a šestých ročníků. Tvůrčí výsledky studentů nejsou izolovány ve školních zdech, ale naopak jsou určeny širokému publiku ve večerních představeních.

Kostel sv. Jana Křtitele Na Prádle

Kostel svatého Jana Křtitele Na prádle založený roku 1142 stojí na Malé Straně poblíž Kampy.

Divadlo Na Prádle

Divadlo kromě vlastní tvorby nabízí inscenace některých dalších amatérských i profesionálních divadelních spolků.

Divadlo Gong ve Vysočanech

Divadlo Gong nabízí návštěvníkům nejen představení divadelních souborů z Prahy a okolí, ale i hudební vystoupení různých žánrů včetně pravidelných jazzových večerů.

Náměstí Svornosti v Českém Krumlově

Centrum Starého Města je vymezeno náměstím Svornosti, s radnicí 16. století a s Mariánským morovým sloupem z roku 1716. Několik budov na náměstí má cenné štuky a malované dekorace.

Ski areál Struhy v Turnově

Sjezdovka je dlouhá 300 m s převýšením 50 m, má tedy parametry modré sjezdovky. Areál je vybaven zařízením na výrobu technického sněhu systémem sněžných děl.

Divadlo Ungelt

Soukromá komorní scéna pro necelou stovku diváků se zaměřuje na hry pro dvě až čtyři postavy, které nabízejí jedinečné příležitosti výjimečným hercům.

Divadlo Ponec na Žižkově

Otevřený prostor pro nezávislou uměleckou tvorbu zaměřenou prioritně na současný tanec a pohybové divadlo.

Divadlo Viola

Poetické divadlo s umělecky vytříbenou dramaturgií nabízí divákům scénická čtení, komorní dramata i rozverné kabarety.

Hudební divadlo Karlín

Třetí nejstarší divadlo v Praze bylo otevřeno 15 dnů po požáru Národního divadla v roce 1881. Z původně spíše cirkusové arény, kde se pořádala kouzelnická, cirkusová či liliputská představení, divadlo vyrostlo do dnešní renomované muzikálové a operetní scény.

Studio Alta - multikulturní centrum v Holešovicích

Studio Alta je multikulturní centrum a tvůrčí hub se zaměřením na současný tanec. Ve čtyřech industriálních halách v Holešovicích se nachází divadlo, dvě zkušebny pro umělecký výzkum a tvořivé workshopy, ateliéry i sdílené kanceláře.

Studio Hrdinů v Národní galerii

Studio Hrdinů je otevřená divadelní scéna s jasným dramaturgickým záměrem a výrazným okruhem divadelních spolupracovníků.

Ostrovní scéna Vila Štvanice

​Ostrovní scéna v centru Prahy je specifickým a nezaměnitelným divadelním prostorem.

Přírodní rezervace Obora Hvězda v Praze

Obora Hvězda je nejen lesem a přírodní památkou, ale především národní kulturní památkou. Nejspíš právě proto je oblíbeným místem mnoha Pražanů.

Vrch Vítkov v Praze - připomínka české historie

Dominanta tyčící se nad Prahou, připomínka slavné české historie - to je pražský vrch, který ve své nejvyšší části dosahuje výšky 270,4 m.n.m. A rozděluje od sebe čtvrtě Karlín a Žižkov.

Muzeum kouzel v Pardubicích

Muzeum kouzel, které je největší svého druhu v České republice. Objevíte v něm stovky rekvizit mágů a kouzelníků, od roku 1820 až po současnost.

Pravoslavný chrám sv. Olgy ve Františkových Lázních

V roce 1880 byl ve Františkových Lázních vystavěn svatostánek pro pravoslavné lázeňské hosty ze zahraničí, zejména pak z Ruska. Je nejstarším pravoslavným chrámem v České republice.

Záchranná stanice pro volně žijící živočichy v Jinačovicích

Záchranná stanice v Jinačovicích u Kuřimi pečuje o zraněné nebo opuštěné volně žijící živočichy neschopné přežít v přírodě.

Nejkrásnější panorama Prahy spatříte ze Staroměstské mostecké věže

Tak úchvatné panorama nemá žádné město na světě. Nejhezčí pohled na Malou Stranu a Pražský hrad se Strahovem a Petřínem je z vyhlídkového ochozu Staroměstské mostecké věže. Ne za plného světla, kdy je vše přeexponováno, ale za soumraku.

Do Kašperských Hor za největším skříňovým betlémem i na běžky

Město Kašperské Hory zaštítěné svým hradem Kašperkem se v čase vánočním opět činí. V prosinci můžete navštívit v infocentru Kašperskohorský betlém, největší skříňový betlém v Čechách s nádhernými stavbami zachycujícími historické Kašperské Hory.

Alej na Staré Husí cestě nedaleko Dubé

Alej na Staré Husí cestě nedaleko Dubé zvítězila v prestižní soutěži Alej roku. Více než šedesát stromů tu vysadila skupina trampů z blízkého i vzdáleného okolí podél bývalé kupecké cesty, kterou předtím vlastními silami obnovili.

Sedlatý kámen na Kleti

Původní, několik tun vážící kámen sehrál svoji poslední úlohu v srpnu roku 1968, kdy byl spolu s kmeny pokácených stromů použit jako zátaras bránící okupačním vojskům v obsazení televizního vysílače na Kleti.

Partyzánský bunkr v Prlově

Smutné tragické události z dob druhé světové války připomíná obnovený partyzánský bunkr v Prlově na Vsetínsku. Stojí nad obcí schovaný mezi stromy, pod hlínou, listím a kůrou a je téměř neviditelný.

Skiareál Panorama Štědrákova Lhota

Lyžařský areál Panorama se nachází v obci Štědrákova Lhota (místní část Rudy nad Moravou). Areál nabízí tři lyžařské vleky vybavené systémem umělého zasněžování, jejichž přepravní kapacita zaručuje lyžování bez větších čekacích dob.

Městské divadlo Český Krumlov

Městské divadlo v Českém Krumlově navazuje na více jak 500 letou tradici divadel v Českém Krumlově.

Budějovická brána v Českém Krumlově

Budějovická brána je nejmladší a zároveň jedinou dochovanou městskou branou z původních devíti. Byla vybudována z popudu Petra Voka z Rožmberka stavitelem Dominikem Comettou v letech 1598 až 1602 a chránila Latrán ze severu.

Červená brána v Českém Krumlově

Červená brána se nachází při vstupu na I. Nádvoří zámku Český Krumlov. Jedná se o dvoukřídlá dřevěná vrata se znakem rodu Schwarzenberků.

Zimní hrad Kašperk zůstane navždy spojen s pohádkou Anděl Páně

Zrovna jako Popelku máme zažitou se saským Moritzburgem, zůstane navždy hrad Kašperk spojen s pohádkou Anděl Páně. Je to dobře, aspoň si nádherné památky v srdci šumavských hor budeme patřičně vážit. Navštívit hrad můžeme i v zimě od 28. prosince do 1. ledna a jít v andělských a čertových stopách.

Kostel sv. Martina v Sedlčanech

Kostel sv. Martina je nejstarší památkou města, které je připomínáno roku 1294. Z této doby se zachovala věž s románsko-gotickými okny a zdivo lodi. Ve 14. století byl opevněn hradbou a baštami. V místě zvonice stávala brána s padacím mostem. Roku 1860 bylo opevnění zbořeno a kostel byl rozšířen.

Běžecký areál na golfovém hřišti v Ostravici

Běžecký areál v případě příznivých klimatických podmínek nabízí několik okruhů v délce od 1 km do 4,5 km, které jsou připraveny pro klasiku i bruslení. V areálu se také nachází půjčovna, vekterá poskytuje běžecké vybavení.

Evangelický kostel v Žatci

Kostel byl postaven v roce 1897 - 1898 v pseudorenesančním stylu v místě, kde v minulosti stávalo mýto. Křižovatka starých cest na Karlovy Vary a Kadaň je dodnes vyznačena kamenným rozcestníkem u vchodové branky do kostela.

Latrán v Českém Krumlově

Latrán je jedna z historických částí města Český Krumlov a nachází se v severovýchodní části města.

Renesanční varhany ve Smečně - nejstarší funkční varhany v Česku

Varhany v kostele Nejsvětější Trojice ve Smečně jsou považovány za jedny z nejstarších v Čechách. Skříň varhan pochází pravděpodobně z roku 1587.

Kostel Nejsvětější Trojice ve Smečně

Původně gotický chrám je ze 3. čtvrtiny 14. stol (jeho presbytář je sakristií dnešního kostela). Současná podoba je renesančně-gotická z roku 1587. Nejhodnotnější je oltář od Ignáce Platzera a varhany jsou nejstarší dochované varhany v českých zemích.

Varhany v bazilice sv. Jakuba Většího - největší varhany v Praze

Svatojakubské varhany pocházejí z počátku 18. století, ve 20. století byly přestavěny. Nástroj kombinuje barokní charakter s prvky romantického zvukového ideálu. S 91 rejstříky a 8277 píšťalami jsou to největší varhany v Praze .

Pašerácká stezka u Čížova v Podyjí

Pašerácká stezka je vedená v horní třetině strmého zalesněného svahu u hraniční obce Čížov a uchvátí krásnými pohledy na lesní komplex Braitavy při hranici se sousedním Rakouskem.

Členové klubu Za starý Bruntál pečují o vzácné technické památky

Přes 300 členů čítá klub Za starý Bruntál, na jehož založení se v roce 1990 podílel a sedmadvacet let ho vede Pavel Rapušák. Kolektiv profesionálních i amatérských historiků se věnuje obnově technických památek v regionu.

Unikátní socha Černé matky Boží Loretánské v Rumburku

Loretánská kaple Panny Marie v Rumburku, zvaná též Rumburská Loreta, skrývá jednou zajímavost - sochu Černé matky Boží Loretánské, pocházející z roku 1694.

Cyklostezka Opava - Otice

Opavu a nedaleké Otice spojuje cyklostezka dlouhá 760 metrů. V budoucnu stezka propojí s Opavou i Dolní Životice, Litultovice a Jakartovice.

Jindřichovo sedátko v Kyselce

Ve svahu nad pavilonem Ottova pramene bylo upraveno odpočívadlo nazvané Jindřichovo sedátko (Heinrich-sitz), pojmenované podle samotného vlastníka a budovatele lázní v Kyselce, Heinricha Mattoniho.

Přírodní rezervace Bažantnice u Loukova

Přírodní rezervace Bažantnice u Loukova byla vyhlášena roku 2000. Důvodem ochrany jsou lesní společenstva s pestrými rostlinnými a živočišnými společenstvy a prameništi.

Na hradě Svojanov se výletníci svátečně naladí

Návštěvnická sezóna na Svojanově vrcholí. O víkendu jsou ještě na programu speciální prohlídky o zvycích. V sobotu 16. prosince i tradiční adventní koncert.

Skalní útvar Velké Perničky

Velké Perničky, zvané též Milovské Perničky, představují pozoruhodný skalní útvar nalézající se v centrální části Českomoravské vysočiny – Žďárských vrších. Skalním mísám, v lidovém podání "perničkám", byl v minulosti připisován umělý vznik a kultovní funkce.

Zkamenělý zámek ve Žďárských vrších

Mohutný skalní útvar nedaleko obce Svratka ve Žďárských vrších na Vysočině je od roku 1977 chráněn jako přírodní památka. Archeologický výzkum prokázal neolitické a slovanské osídlení, z nichž jsou dosud patrné pozůstatky dvojitého valu. Ve 13. století zde pravděpodobně stával i dřevěný hrádek.

Naučná stezka na Křížovém vrchu ve Frýdlantu

Frýdlantská stezka v rezervaci Křížový vrch ukazuje historii a kouzlo tamního podzámčí. Návštěvníci na ní najdou informační tabule, odpočinková místa s vyhlídkou na hrad a zámek i povalový chodníček s přemostěním mokřadu.

Action Park

Action Park je venkovní zábavní areál nacházející se nedaleko centra Prahy. Vyzkoušet si tam můžete unikátní aktivity jako je bodyzorbing, lidský stolní fotbal, paintball, fotbalové šipky, lukohra a mnohé další.