🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Přírodní rezervace Kuchyňka

Přírodní rezervace Kuchyňka se rozkládá na jižním suťovém svahu stejnojmenného vrcholu nedaleko Dobříše. Oblast slouží k ochraně přirozeného suťového lesního ekosystému, zejména prastarých dubů, buků a javorů či lip. Z hřebene je možnost dálkového rozhledu.

Zatopený kamenolom Drysice

Zatopený lom se nachází v obci Drysice, v nájmu jej mají potápěči. Vodní hladina je obklopena přibližně z jedné poloviny skalními stěnami vysokými 15 – 18 metrů, které se objevily v záběrech několika českých filmů a pohádek.

Barokní kostel Zvěstování Panny Marie Koloveč

Původní gotický kostel byl do dnešní podoby přestavěn po požáru barokně. V 19. stol. Došlo k prodloužení chrámové lodi.

Přírodní park Sedmihoří

Jedná se o zalesněné území, které je obklopeno sedmi vrcholy s nadmořskou výškou mezi 550 a 600 m. Okrajové části parku tvoří zemědělské plochy a rybníky. Na území parku lze nalézt dobře vyvinuté formy zvětrávání žuly. Prochází tudy naučná stezka.

Bývalá hornická osada Mantov u Chotěšova

Obec Mantov leží na pravém břehu Radbuzy, která ji odděluje od sousedního Chotěšova.

Židovský hřbitov v Pořejově

Hřbitov byl založený nejpozději na začátku 18. století. Z původních asi tří set náhrobků se dodnes dochovalo necelých 80 včetně fragmentů, s nejstarším čitelným náhrobkem datovaným rokem 1755.

Zřícenina hradu Třebel u Černošína

Hrad byl založen pány ze Svojšína kolem poloviny 13. století. Hrad zanikl koncem třicetileté války, kdy jej v roce 1647 obsadila švédská vojska pod velením generála Wrangela. V následujících bojích byl hrad Třebel pobořen.

Židovský hřbitov v Telicích

Židovský hřbitov v Telicích byl založen pravděpodobně v roce 1744. Dochovalo se zde přes 240 čitelných náhrobků z let 1746 – 1937, zbytky ohradního zdiva a ruiny márnice.

Loretánské náměstí v Praze

Náměstí na Hradčanech mezi Pohořelcem a Hradčanským náměstím. V prostoru dnešního prostranství bývalo v 10. století pohřebiště a ve 14. století tržiště, součástí Hradčan se stal až za panování Karla IV., který město rozšířil a obehnal novými hradbami.

Židovský hřbitov v Tachově

Tachovský židovský hřbitov byl založen v roce 1615 a je dochován ve zbytcích poblíž dnešní Chodské ulice. Byl demolován nejen za nacistické okupace, ale i později, když probíhala okolní výstavba ve městě. Dnes se zde nalézá 190 náhrobků, nejstarší je z roku 1700.

Zaniklá osada Zlatý potok u Lesné

Osada ležela v hlubokých příhraničních lesích západně od Lesné, na přítoku Celního potoka. Ve středověku se zde rýžovalo zlato, osada vznikla až ve 30. letech 18. století současně se zdejší sklárnou.

Kostel sv. Václava ve Stráži

Nejstarší části kostela jsou románského původu, proto se odhaduje původ kostela ve 13. století. Kostel prošel v minulosti spoustou přestaveb.

Černá hora v Krkonoších - zábava v létě i v zimě

Černá hora s nadmořskou výškou 1299 metrů leží ve východních Krkonoších, nachází se 3,5 km severozápadně nad lázeňským městečkem Janské Lázně. Kousek od vrcholu se nachází Černohorské rašeliniště, které je velmi turisticky vyhledávané. V zimě je oblast hojně využívána lyžaři, v létě turisty.

Hradiště Butovice

Hradiště Butovice představuje významnou archeologickou lokalitu dokazující osídlení pražské kotliny.

Kostel sv. Jana a Pavla Krteň

Kostel v zaniklé obci Krteň byl postaven ve 2. čtvrtině 13. století v pozdně románském slohu s pravoúhlým presbytářem a průčelní čtverhrannou věží.

Křížová cesta Šarovy

Křížová cesta u obce Šarovy je dílem sochařky a výtvarnice Pavly Kačírkové a prof. Ak. Soch. Jana Ambrůze na Fakultě výtvarných umění VUT v Brně.

Lípa srdčitá v Chabech - první památný strom v Praze

Lípa v Chabech, také známá jako Chabská lípa, je nejstarší žijící lípou v Praze.

Přírodní památka Komořanské a Modřanské tůně

Modřanské a Komořanské tůně (jinak též „Modřanské laguny“) se nacházejí v jižní části Prahy u soutoku Berounky a Vltavy.

Přírodní rezervace Radotínské údolí

Na samém jihozápadním okraji velké Prahy se nalézá přírodní rezervace Radotínské údolí.

Údolí Motolského potoka

Motolský potok pramení v katastru Praha – Stodůlky a do Vltavy se vlévá u Palackého mostu. Prameniště potoka se nachází nedaleko stanice metra Zličín ve velmi zastavěné komerční a nákupní oblasti.

Poutní Křtiny s pomalovanými lebkami a popravení lidé v Býčí skále, magická místa Moravy

Dělí je od sebe několik kilometrů a tisíce let. Jeskyně Býčí skála je spojována s pravěkými i středověkými rituály, zdá se, že i v šeru věků krvavými. Ke krvavým obřadům putovali do nitra krasové jeskyně lidí z mnohakilometrových vzdáleností. Křtiny jsou o víře a pokoře, přesto tajemné.

Vyhlídková terasa na střeše Národního památníku na Vítkově

Národní památník na Vítkově zaujme nejen svou stálou expozicí, která je věnována novodobým dějinám ČR, ale i vyhlídkovou terasou na střeše budovy. Na vyhlídku se dá lehce dostat výtahem ze Slavnostní síně v 1. patře památníku. Vyhlídková terasa nabízí krásný kruhový výhled na celou Prahu.

Muzeum a pomník Internačního tábora ve Svatobořicích

Utrpení lidí poslaných za války do internačního tábora připomíná nové muzeum v místě bývalého internačního tábora ve Svatobořicích na Kyjovsku. Ten tam fungoval mezi roky 1942 a 1945.

Liška Bystrouška v Hukvaldech

Na bludném balvanu v oboře Hukvaldy sedí bronzová liška Bystrouška, velmi oblíbená místními i turisty. Roztomilá socha je památkou na uvedení opery Leoše Janáčka Příhody lišky Bystroušky, kterou složil v roce 1924. Až půjdete kolem, nezapomeňte si pro štěstí sáhnout na její ocásek, čumáček či packy.

Vyhlídková naučná stezka v Rozvadově

Okružní naučná stezka má délku 15 km. Na naučné stezce se seznámíte s historií stavby císařské cesty, která zde byla budována v letech 1815 – 1816. Nová cesta vedla z Rozvadova do Přimdy a o jejím vybudování rozhodl sám císař František Josef I.

Židovský hřbitov Ošelín - Řebří

Hřbitov údajně existoval již v roce 1660, datum však nelze doložit. Na hřbitově se dnes nachází 143 náhrobků nebo jejich fragmentů. Nejstarší náhrobek pochází z roku 1742 a nejmladší z roku 1934. Hřbitov sloužil hlavně židovským obcím v Olešíně a Svojšíně.

V Plzni i v celém regionu silně roste počet turistů

V plzeňském regionu i v krajském městě výrazně roste počet turistů z ČR i z ciziny, zejména z Asie. Trend nastartovalo Evropské město kultury, jímž se Plzeň stala v roce 2015. Kraj více využívá potenciál stovek barokních památek a chce více propagovat Brdy, Horažďovicko a oblast přehrady Hracholusky. Řekla to náměstkyně hejtmana Ivana Bartošová.

Kostel sv. Prokopa a Oldřicha ve Starém Sedlišti

Původně gotický kostel sv. Prokopa a Oldřicha byl založen v roce 1384 a barokně přestavěn v letech 1717 - 1719, kdy byla vybudována barokní loď kostela.

Strunal Schönbach - přes 300 let tradice ruční výroby hudebních nástrojů

Tradiční ruční výroba strunných nástrojů z vzácného rezonančního dřeva, které dodává nástrojům zvuk prvotřídní kvality.

Kostel sv. Petra a Pavla ve Svojšíně

Z románského kostela se dochovala hranolovitá věž a stěna severní části hlavní lodi kostela. Jako stavební materiál věže posloužily mohutné pískovcové kvádry. Stavba věže spadá do 70. až 80. let 12. století.

Kaplička se zvonicí v Deblově

Kaplička vznikla přestavbou trafostanice a byla otevřena v roce 2016. Deblov je místní částí obce Mladoňovice. Zvon ve zvoničce ohlašuje poledne.

Zámek Bludov - sídlo Žerotínů

Zámek v Bludově jako jeden ze dvou na Moravě obývají jeho původní majitelé, potomci rodu Žerotínů. Zámek stojící uprostřed obce Bludov patří odnepaměti rodu Žerotínů (Zierotin).

Stálá galerie Lubomíra Bartoše na zámku Úsov

Ve třetím patře zámku Úsov je umístěna galerie akademického malíře Lubomíra Bartoše představující průřez umělcovou tvorbou. Galerie zde byla zřízena v roce 2002.

Faunapark v Horní Lipové

Malá zahrada se soukromým chovem zvířat je přístupná pro návštěvníky všeho věku a zájmových skupin. K vidění jsou domácí i exotická zvířata.

Pavlínin dvůr v Šumperku

Hospodářský statek, který časem získal honosnou podobu. Byl postaven v 19. století. V objektu se nacházely kravíny, prostory pro zpracování mléka i sklady krmiva. Později Terschův syn Franz vestavěl doprostřed severního křídla statku obytný dům ve stylu klasicismu.

Vrch Čečel v Hanušovické vrchovině

Vrch v Hanušovické vrchovině se nachází v nadmořské výšce 839 metrů. Na úbočí kopce jsou pozůstatky partyzánských bunkrů z 2. světové války.

Amazonské akvárium ve Vodňanech

Největší nádrž akvaristiky o objemu téměř 3000 litrů překvapí svou velikostí i skladbou ryb z oblasti Amazonie. Akvárium je zaměřené zejména na velké ryby a paryby. Akvárium se nachází v areálu Střední rybářské školy ve Vodňanech.

Úniková hra Psychopatův komplex

Zavřel vás do cely nebezpečný psychopat Jigsaw. A možná nejste sami. Zvládnete osvobodit sebe i ostatní vězně? Váš čas běží a Jigsaw je nemilosrdný.

Králičí kopec v areálu Květné zahrady Kroměříž

Prostoru mezi bažantnicí a Ptáčnicí vévodil od 17. století uměle navršený kopeček se spletí nor určených pro chov králíků. Byl také atrakcí pro pobavení biskupových hostů, kteří mohli dobře namířeným proudem vody zvířata z děr vyhánět.

Naučná včelí stezka v Mostě

V Městské knihovně v Mostě můžete navštívit naučnou včelí stezku. Život včel můžete pozorovat v bezprostřední blízkosti v proskleném úlu přímo v atriu. Další včelstva mají knihovníci na střeše.

Historický dům U Voříkovských

Dům U Voříkovských je dům čp. 219 na Starém Městě v Praze na rohu Liliové a Zlaté ulice. Dům má malované stropy, nástěnné malby a gotické i barokní sklepy. Dům slouží od podzimu 2017 jako knihovna památkového ústavu.

Zřícenina hradu Otaslavice

Původně zde stály dva hrady, zachovala se pouze polovina strážní věže horního hradu s erbem rodu Žalkovských, která jako nepřehlédnutelné torzo tvoří již od 15. století dominantu obce Otaslavice.

Botanická na talíři - originální bistro

V altánu v Botanické zahradě v Praze je k dispozici originální rostlinné bistro s nabídkou zdravého občerstvení a vína z vinice sv. Kláry. Menu je originální a využívá nevšední rostliny.

Stezka pohybu a zdraví v Tučíně

Stezka je určena k odpočinku, pohybu a relaxaci pro všechny věkové kategorie. Jsou zde nejrůznější outdoorové prvky a discgolfové hřiště.

Naučná stezka Po stopách lovců mamutů v Boršicích

Lesík Chrástka v Boršicích je místem nálezů paleolitického osídlení a projít si zde můžete nově naučnou stezku. Stezka je pouze 1 km dlouhá a seznamuje návštěvníky s životem lovců mamutů.

Jelení krámek - mýdlo Jelen má svůj obchůdek

První krámek s tradičním mýdlem Jelen otevřela firma Schicht v centru města Ústí nad Labem. Součástí krámku je i veřejná prádelna. Výroba mýdla Jelen má v Ústí nad Labem tradici již od roku 1848.

Sedm kamenů zmizelých v Chotěboři

Sedm kamenů připomíná smutný osud židovských obyvatel z Chotěboře, kteří byli zabiti nacisty nebo nuceni před nimi uniknout. Nachází se v ulici Na Valech v Chotěboři před domem s číslem popisným 290. Autorem projektu je německý umělec Gunter Demnig.

Plášťový most v Českém Krumlově

Krásný Plášťový most tvoří monumentální arkádová konstrukce, na níž spočívá vozovka a dvě patra krytých chodeb. Ty spojují zámecké interiéry s barokním divadlem a zámeckou zahradou. Barokní podoba mostu, tak, jak jej známe dnes, byla dokončena v roce 1777.

Záhlinický pivovar - pivo z vlastního sladu

Pivovar v Záhlinicích na Kroměřížsku stojí již od 19. století. I dnes zde vaří tradiční české pivo z původních surovin a ze sladu, který vyrábí ve vlastní sladovně v Záhlinicích. Slad se v ní vyrábí nepřetržitě od roku 1899.

Hadí královna - největší památný strom v Jeseníkách

Stáří lípy velkolisté v Dolní Moravici na Bruntálsku se odhaduje na 400 - 500 let. Lípa je vysoká 24 metrů a obvod má úctyhodných 9 metrů. Stromu se říká Hadí královna.