🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Tvrz v Týnci nad Labem

V roce 1463 dal císař Zikmund Týnec nad Labem Vaňkovi z Miletínka. Právě on prý postavil nebo vyzdvihl v Týnci tvrz. Z tvrze se dodnes dochoval především kamenný gotický dvoupatrový palác.

Zámek Konojedy

Jedná se o klášter upravený na zámek ve vesnici Konojedy u Úštěku. Servitský klášter založil František Karel Sweets-Špork před polovinou 18. století. Po zrušení kláštera v roce 1786 byly jeho budovy upraveny na šlechtický zámek. Součástí areálu zámku je kostel Nanebevzetí Panny Marie.

Greenway Krakov–Morava–Vídeň

Greenway Krakov–Morava–Vídeň spojuje dvě významné středoevropské metropole Krakov a Vídeň. Na území České republiky prochází tento koridor severní, střední a jižní Moravou.

Chilli Point - nejpálivější místo v Praze

Restaurace a obchod s chilli nenechá chladným nikoho, komu alespoň trocha chilli koluje v žilách. Škála výrobků je opravdu rozmanitá – tapasy, oleje, paštiky, šípkové zavařeniny, medy, čokolády či sazenice chilli.

Kostel Povýšení sv. Kříže v Kuníně

Kostel Povýšení Svatého Kříže z roku 1810 je postaven v samé blízkosti zámku.

Naučná stezka Bohdanečský rybník

Naučná stezka seznamuje na třech větvích trasy s faunou, flórou a přírodními poměry národní přírodní rezervace Bohdanečský rybník a rybník Matka, ležící nedaleko města Lázně Bohdaneč.

Naučná stezka Krajinou povodní v Poodří

Tato naučná stezka vás provede skutečnou krajinou povodní - nivou řeky Odry mezi Jeseníkem, Bernarticemi a Suchdolem nad Odrou.

Naučná stezka Novojičínská kopretina

Novojičínská kopretina je naučná stezka o délce 80,5 kilometru vedoucí význačnými místy v okolí Nového Jičína. Lze ji absolvovat i na kole a některé její části v zimních měsících též na lyžích.

Plastika Trifot od Davida Černého

Před multižánrovým uměleckým prostorem Czech Photo Centre si můžete prohlédnout plastiku Davida Černého s názvem Trifot. Znázorňuje podobu oživlého kráčejícího monstra, jehož hlavu tvoří soubor fotoaparátů a nohy stativy.

Pražská čokoláda - čokoláda s motivy Prahy

Česká rodinná firma s 11-ti letou tradicí se specializuje na výrobu originálních, luxusních čokoládových delikates v obalech s motivy Prahy. Specialitou je Český nugát z mandlí a medu, který v roce 2015 získal ocenění Great Taste.

Pražský Hlahol - klenot pražské secese

Dům se secesní štukovou dekorací stojí na vltavském nábřeží proti Mánesu a byl postaven v letech 1903 - 1905. Uvnitř se nachází koncertní hlavní sál s proskleným stropem a bustami sbormistrů zpěváckého spolku Hlahol.

Traubova vila ve Střešovicích

Vila továrníka Edmunda Trauba je ojedinělým příkladem německé moderny v Praze. Jejím základem je železobetonová konstrukce a zajímavý kamenný obklad. V současné době zde sídlí Velvyslanectví Maďarska.

Vila Jaroslava Vondráka ve Střešovicích

Vila dominuje západní straně Macharova náměstí a patřila architektu Jaroslavu Vondrákovi. Vondrák je autorem několika dalších staveb na Ořechovce včetně nedaleké Ústřední budovy s kinem Ořechovka.

Žižkovská štrúdlárna - ochutnejte tradiční tažený štrúdl

V bývalé kočárkárně jednoho žižkovského paneláku se nachází vyhlášená výrobna a prodejna tradičního taženého štrúdlu s více jak dvacetiletou tradicí. Vyrábí zde denně čerstvý štrúdl již od roku 1993.

Kostel Všech svatých v Miloticích

Nynější kostel byl postaven na místě starého gotického kostela. V letech 1702-1703 byl kolem kostela ohrazen hřbitov a postavena kostnice.

Zámecká francouzská zahrada v Miloticích

Zmínka o zahradě pochází již z roku 1611, kdy sloužila pro pěstování hlavně léčivých rostlin. Po roce 1722 procházel celý zámecký areál úpravami.

Svatojiřský les na Nymbursku

Pojmenování oblasti je starodávné a označuje rozsáhlý lesní komplex ve Středních Čechách na Nymbursku v okolí Loučeně, který je navíc opředen pověstmi. Jedna z nich vypráví o klášteru sv. Jiří , který stál uprostřed těchto lesů při cestě vedoucí z Prahy do Jičína.

Dům kazatele - místo kde kázal mistr Jan Hus

Dům kazatele vznikl jako obytný objekt pro kazatele působícího při pražské Betlémské kapli a je dáván do souvislosti s osobností mistra Jana Husa, který v kapli kázal v letech 1402 – 1413.

Holešovický měšťanský pivovar

Pivovar zde byl postaven v roce 1895 a pivo pod názvem Měšťan vařil až do roku 1998. Areál pivovaru dnes slouží jako administrativní komplex.

Holešovický přístav

Holešovický přístav jako jediný pražský přístav propojoval lodní dopravu s železniční a silniční. Původní stavby v přístavišti jsou v secesním stylu a zjemňují strohé tovární Holešovice. Jedná se o významnou techickou památku.

Hrabalova zeď - vzpomínka na Bohumila Hrabala

Barevná koláž připomíná život a dílo jednoho z nejslavnějších českých spisovatelů Bohumila Hrabala. Autorkou díla je Tatiana Svatošová. Koláž najdete zdi objektu stanice metra Palmovka v ulici Na Hrázi.

Kongresové centrum Praha

Patří mezi významná evropská kongresová centra, kapacita prostor umožňuje konání kongresů až pro 9300 účastníků ve více než 50 sálech, saloncích a jednacích místnostech. Je jednou z dominant města s nádherným výhledem na panorama Prahy.

Kostel sv. Vojtěcha v Dejvicích

Kostel je centrem rozsáhlého komplexu, který je sídlem Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy. Prostory kostela v minulosti sloužily jako nahrávací studio Supraphonu nebo zasedací sál určený pro politická jednání Rady vzájemné hospodářské pomoci. Nyní opět slouží církvi.

Kubistický Pavilon Gočár v Lázních Bohdaneč

Významnou stavbou kubistického období je lázeňská budova v Bohdanči. Pavilon byl otevřen v květnu 1913 a dodnes nese Gočárovo jméno.

Lázeňský pak v Bohdanči

Park o rozloze 17 ha byl založen při vzniku lázní podle plánů Josefa Thomayera – vrchního zahradníka města Prahy. Areál parku je rozdělen Rajskou strouhou na dvě části: vnitřní a vnější.

Naučná stezka Gočárův okruh v Lázních Bohdaneč

Naučná stezka - Gočárův okruh je 5 km dlouhá vycházková trasa nabízející nenáročnou pěší turistiku městem i volnou krajinou v kombinaci s možností seznámit se s pozoruhodnými místy a stavbami města Lázně Bohdaneč.

Ornitologická pozorovatelna u Bohdanečského rybníka

Jedna z částí zdejší naučné stezky vede na Polákův poloostrov Bohdanečského rybníka, kde do roku 2015 stávala jednoduchá dřevěná ornitologická pozorovatelna připomínající myslivecký posed.

Pernštejnská rybniční soustava u Lázní Bohdaneč

Národní přírodní rezervace Bohdanečský rybník a rybník Matka představují komplex vodních a mokřadních biotopů, vytvořených kolem jednoho z největších zachovalých rybníků někdejší pernštejnské rybniční soustavy, napájený Opatovickým kanálem.

Vyhlídka královny Karoly v Mariánských Lázních

Název vyhlídkového místa z roku 1875 vznikl podle významné návštěvnice města Mariánské Lázně, bavorské královny Karoly.

TEPfactor Praha - česká pevnost Boyard

Jedinečná týmová zábava, která prověří Vaše odhodlání, smysl pro spolupráci, nápaditost, souhru v týmu. Zažijte odpoledne plné zábavy, dobrodružství, zdolávání překážek, řešení tajných úkolů a luštění šifer. Odneste si nezapomenutelný zážitek a dobrý pocit z překonaných výzev.

Kavárna a galerie Stříbský mlýn

Kavárnu a galerii můžete navštívit v prostředí starého mlýna v Ivančicích z roku 1586. Ochutnáte výběrovou kávu z české pražírny a další produkty z malých rodinných podniků. Obdivovat můžete autorskou galerii Josefa Zahradníka.

Kaple Panny Marie Bolestné v Mariánských Lázních

Štíhlou novogotickou stavbu dal postavit ředitel zdejšího divadla Julius Laska v roce 1909 na paměť své zemřelé matky. Nachází se ve svahu nad Lesním pramenem a Chopinovou ulicí v Mariánských Lázních. Říká se jí Kaplička lásky.

Šlakhamr a Mamut, krásy zapadlého kouta Žďárska

To se projde kolem Hamroně, pár kilometrů zbývá k Mamutovi, přejde se náhon a najednou se před vámi otevře louka s krásnou usedlostí, bývalým a dosud funkčním hamrem zvaným Šlakhamr. Jsme na konci obce Hamry nad Sázavou, v části Nejdek.

Hrobka rodiny Kleinů v Loučné nad Desnou

Kleinové patřili mezi významné podnikatelské rody Rakouska - Uherska. Podnikali především ve stavitelství nejrůznějších dopravních staveb. Hrobka se nachází nad jejich rodovým sídlem Loučnou nad Desnou za bývalým hřbitovem.

Mauzoleum rodiny Kleinů v Sobotíně

Jako sídlo si Kleinové vybrali jeden z objektů zdejší zbrojovky, který byl přestavěn na zámek. V protější stráni pak vystavěli Mauzoleum. Architektonicky cenný objekt dnes stojí na okraji parku, blízko silnice 1/44.

Skalní vyhlídka Hlavatice

Osamocená pískovcová skála na konci hruboskalského hřebene se nachází nedaleko Turnova. Vyhlídka s dřevěným schodištěm je tu vybudována od roku 1894. V roce 1908 byly dřevěné schody nahrazeny ocelovým točitým schodištěm.

Řezníčkova vila v Hrubé Skále

Vilu postavil majitel pivovaru Karel Řezníček. Vila je chráněná kulturní památka a právem se řadí ke skvostům Českého ráje. Sídlí zde obecní úřad.

Kostel sv. Josefa v Hrubé Skále

Nachází se u mostu na prostranství před zámkem Hrubá Skála. Byl postaven v jednoduchém klasicistním slohu v roce 1812. Kostel je částečně vysekán ve skále.

Židovský hřbitov Golčův Jeníkov

Židovský hřbitov v Golčově Jeníkově patří k nejstarším v Čechách. Podle historických odhadů byl založen již ve 14. století. Leží asi 0,6 km západně od města, chráněný dva metry vysokou kamennou zdí.

Židovská synagoga a židovská čtvrť Golčův Jeníkov

První písemný doklad o existenci synagogy v Golčově Jeníkově pochází z roku 1659, původně dřevěná. Po několika požárech byla v roce 1873 postavena nová synagoga v novorománském slohu.

Budova radnice Golčův Jeníkov

První radniční dům založil v Jeníkově již Martin Maxmilián Goltz v 2. polovině 17. století. Z kamenné barokní radnice vystavěné o století později se až na věžičku a zbytky zdiva nedochovaly téměř žádné pozůstatky. Současný vzhled významně ovlivnily rekonstrukce v 19. století.

Galerie Goltzova tvrz

Jedna z nejmladších věžovitých tvrzí na našem území byla postavena nákladem císařského generála Martina Maxmiliána z Goltze v letech 1650 – 1653. Objekt dnes slouží ke galerijním a výstavním účelům.

Naleziště fosilních trilobitů na kopci Vystrkov

Kopec Vystrkov se nachází při severovýchodním okraji brdského vojenského výcvikového prostoru, nedaleko obce Jince. Je zde poměrně bohaté naleziště prvohorních fosílií. Typickým a zřejmě nejhojnějším představitelem vystrkovské zkamenělé fauny je trilobit.

Nový zámek Golčův Jeníkov

Nový zámek vznikl pravděpodobně v letech 1768 - 1769 a byl vystavěn hrabětem Filipem Krakovským z Kolovrat. V letech 1774 - 1775 prošel úpravou pro potřeby tabákové továrny.

Rodný dům Josefa Slavíka

V Jincích se narodil český houslista a skladatel Josef Slavík, nazývaný "český Paganini". Místo narození připomíná rodný domek, na němž se nachází pamětní deska.

Kostel sv. Mikuláše v Jincích

Barokní farní kostel sv. Mikuláše v Jincích pochází z 18. století a nahradil původní gotickou stavbu. K průčelí kostela je připojena dřevěná krytá chodba vedoucí do sousední barokní márnice na kruhovém půdorysu. Nad západním průčelím je věž.

Zámek Jince

Zámek vznikl rozsáhlou úpravou původní tvrze v 1. polovině 18. století ve stylu pozdního baroka. Z té doby pochází také kaple sv. Josefa. K zámku patřila nádherná zahrada.

Schillerova vyhlídka nad řekou Střela v Chyši

Vyhlídka je pojmenována po básníkovi Fridrichu Schillerovi, který zde má také pamětní desku. Je zde do skály vytesaný nápis a oválný reliéf s portrétem básníka.

Kostel sv. Zdislavy v Prostřední Bečvě

Prostřední Bečva byla v okolí jedna z mála vesnic, která neměla kostel. Kostel byl postaven v roce 2001 dle návrhu architekta Jana Kováře z Opavy.

Kostel Zvěstování Panny Marie v Chyši

Raně barokní monumentální basilikální stavba pochází z konce 17. století. Kostelní věž skrývá dva vzácné zvony z roku 1520 a 1572, z nichž staršíje opatřen latinským, mladší českým nápisem.