🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Galerie Český ráj

Obrazová galerie ve Všeni u Turnova má ve svých sbírkách přes 200 originálních děl více než stovky autorů. Najdete zde obrazy místních malířů, hodnotná díla známých mistrů, ale i pěkné obrazy autorů méně známých. Naprostou většinu vystavených děl je možno i zakoupit za velmi příznivé ceny.

Hradiště Přerovská hůra

Hora je svědeckým vrchem tyčícím se nad středočeskou obcí Přerov nad Labem. Společně se Semickou a Břístevskou hůrou tvoří trojvrší Polabské hůry. V místech nazývaných Na Šancích se rozprostírá pravěké a raně středověké hradiště, jehož rozloha se odhaduje až na 20 hektarů.

Hradiště Semická hůra

Semická hůra je 231 metrů vysoký svědecký vrch – stolová vyvýšenina v rovinaté Polabské nížině. Na vrcholu hůry je neodkryté hradiště z keltských a raně slovanských dob.

Kapucínský klášter s kostelem Narození Páně v Opočně

Raně barokní komplex kostela a jednopatrových klášterních budov byl postaven v letech 1676 – 1678. Pozdně barokní kaple sv. Kříže s čtyřkřídlým ambitem byla ke kostelu připojena v letech 1761 – 1763. S klášterním kostelem je spojena slavná opočenská pouť zvaná Porciunkule – lidově porcinkule.

Kostel Nejsvětější Trojice v Opočně

Kostel je součástí zámeckého areálu a pochází z 1. poloviny 14. století, na jehož místě stávala gotická hradní kaple sv. Ondřeje. V 16. století byl přestavěn renesančně a v 18. století proběhla barokní přestavba.

Kostel Nejsvětější Trojice v Plumlově

Kostel pochází ze 16. století. V ohradní zdi kostela byly nalezeny zazděné dvě dělové koule a pískovcová desta, jež oznamuje, že právě z tohoto místa vedla roku 1643 švédská vojska útok na městečko a zámek.

Kostel sv. Anny v Pasohlávkách

Původně zde stávala kaple Sv. Ducha, která byla v roce 1672 přestavěna a zasvěcena sv. Anně. Do dnešní podoby byl kostel přestavěn roku 1811 a v roce 1818 byla přistavěna věž. Věžka "sanktuska" nad východním štítem lodi byla postavena v roce 1892.

Kostel sv. Michala v Rýmařově

Farní kostel sv. Michala stojí v severní části historického jádra města, na hraně svahu k Podolskému potoku. Vznik kostela nesporně souvisí se založením města Rýmařova nejpozději v 70. letech 13. století.

Kostel sv. Vojtěcha v Přerově nad Labem

Kostel byl postaven v letech 1681 - 1682 v raně barokním slohu. Z původní stavby se zachoval polokruhový presbytář. V roce 1865 byla nově postavena věž a loď.

Městské části Podkostelí a Švamberk v Opočně

Podkostelí je významná součást historického jádra města Opočno. Dochovanou štětovou cestu zatesanou ve skále lemuje řada historicky zajímavých objektů barokního původu s pozdějšími přestavbami a úpravami, které spolu s kamennými opěrnými zdmi charakterizují původní způsob výstavby města.

Městské muzeum Rýmařov

Muzeum v Rýmařově bylo založeno v roce 1901. Sbírky pochází z darů obyvatel města a blízkého okolí, nebo z darů bohatých mecenášů a krajanů v cizině (např. Afrika, Amerika, Orient). Po válce došlo ke ztrátám a ničení sbírek, nová éra muzea začala v roce 1991.

Naučná stezka Brána do Římské říše v Pasohlávkách

Archeologická naučná stezce u Pasohlávek se věnuje historii Římanů na tamním území. Stezka je dlouhá 1,5 km a najdete na ní 10 zastavení. Zavede vás na místa unikátních archeologických nálezů v jedné z nejvýznamnějších archeologických nalezišť v ČR, Hradiska u Mušova.

Park a zámecká zahrada v Opočně

Do údolí Zlatého potoka je zasazen zámecký park v Opočně. Skalnaté údolí pod zámkem bývalo v dobách gotického hradu odlesněno. Před rokem 1598 se stalo součástí obory „hrazené tesy pobitými šindelem“.

Podhradský rybník v Plumlově

Podhradský rybník se nachází na úpatí malebné Drahanské vrchoviny. Zalesněná příroda mimo obec s možností koupání sem láká řadu turistů. Na břehu rybníka se nachází kemp Žralok.

Přírodní památka Čubernice se zbytky hradiště

Přírodní památkou je strmý suťový svah údolí potoka Čubernice. Nelesní porosty mají většinou přirozený charakter, jsou to zejména stepní trávníky a nízké keře se skalními ostrůvky. Nacházejí se zde znatelné terénní náznaky hradiště z pozdní doby kamenné.

Radnice v Rýmařově

Monumentální raně barokní stavba s věží stojí v samém středu náměstí. Také dnes slouží jako radní dům a informační centrum. Radnice byla vystavěna v letech 1667 – 1670 v raně barokním slohu, vznikla přestavbou starší renesanční stavby.

Zámek v Přerově nad Labem

Přerovský zámek byl vybudován koncem 14. století na místě gotické vodní tvrze a sloužil jako nové správní sídlo břevnovského kláštera. V 60. letech 16. století byl přestavěn na renesanční zámek. Dnes zachovaná dvoukřídlá dvoupatrová budova s věží je zdobena bohatou renesanční sgrafitovou výzdobou.

Zřícenina kaple sv. Jana Nepomuckého

Stavba kaple v obci Mšené-lázně byla zahájena v roce 1802, v roce 1804 byla přerušena a kaple zůstala nedostavěná. Zbyla pouze malebná zřícenina na pahorku v prostoru lázní.

Archeologické naleziště Rudické kolíbky

Rudické kolíbky jsou vápencovým skalním městem umístěným asi půl kilometru jihovýchodně od centra obce Rudice.

Barokní budova Staré pošty ve Stodu

Dům "Staré pošty" čp. 12, později hostinec "U labutě" Josefa Schwana, zvaný též Suvorovův dům, stojí na rohu Komenského náměstí v blízkosti nábřeží.

Barokní špitální kaple sv. Jana Nepomuckého ve Stodu

V roce 1617 byl založen chotěšovským proboštem A. Rudrischem městský špitál, ke kterému byla zřízena i kaple.

Barokní statek Dvůr Gigant v Záluží

Jedná se o barokní hospodářský dvůr chotěšovského kláštera z poloviny 16. století.

Dřevěná socha Malíře ve Svratce

Dřevěná socha „Malíře“ z roku 2013 od řezbáře Jiřího Šilera symbolizuje malířskou tradici Svratky a nachází se na náměstí 9. května.

Kaple sv. Vavřince v Malé Skále

Zámeckou kapli sv. Vavřince dal v roce 1869 postavit majitel maloskalského panství Ludvík Oppenheimer. Před kaplí stojí socha Jana Nepomuckého. V roce 1996 byla kaple zrekonstruována a její okolí bylo upraveno na park.

Klášter Lnáře s kostelem Nejsvětější Trojice

Klášter bosých augustiniánů byl založen v polovině 17. století, dostavěn byl roku 1697. Svému původnímu účelu sloužil až do jara roku 1950, poté zde byla ženská věznice a dnes zde sídlí psychiatrická léčebna.

Kostel sv. Jana Křtitele ve Svratce

Kostel sv. Jana Křtitele vznikl pravděpodobně ve 13. století, za husitských válek byl vypálen a později zrekonstruován v gotickém duchu.

Kostel sv. Máří Magdaleny ve Stodu

V nejstarších dobách stála v místech dnešního kostela dřevěná kaple, která byla údajně v roce 1406 přestavěna na kapli kamennou.

Kostel sv. Mikuláše ve Lnářích

Původně farní kostel sv. Mikuláše byl postaven nejspíše v průběhu první poloviny 14. století. Roku 1735 podnikl hrabě Václav Josef Künigl vrcholně barokní přestavbu, která kostelu vtiskla současnou podobu.

Krytý bazén v Hotelu Svratka

Hotelový bazén je z velké části prosklený s příjemným výhledem do okolní přírody.

Lánský hřbitov

Lánský hřbitov je místem posledního odpočinku prvního prezidenta československé republiky T. G. Masaryka a členů jeho rodiny.

Lázeňská kaple Salve v Mšené-lázně

Kaple vznikla rekonstrukcí původního lázeňského objektu u Karlova pramene. Kaple slouží nejen pro bohoslužby věřícím, ale jako oáza klidu a pohody jistě osloví i návštěvníky lázeňského areálu.

Letní koupaliště ve Svratce

Koupaliště se nachází na jihozápadním okraji Svratky v ulici Partyzánské.

Naučná stezka Stodsko

Nápad vybudovat naučnou stezku Stodsko vznikl v roce 2007, kdy také bylo vyrobeno prvních šest naučných tabulí první etapy. V roce 2008 pak bylo přidáno dalších šest tabulí druhé etapy a šest tabulí etapy třetí. A roce 2010 byla vybudována poslední čtvrtá etapa.

Rozhledna Křížový vrch u Stodu

V polovině 19. století byl na tomto místě postaven nový kostel, ke kterému byla v roce 1931 přistavěna věž. Ta začala sloužit jako rozhledna.

Rybníky ve Lnářích - Zámecký, Podhájský a Veský

Rybníkářství patří ke starodávným lidským činnostem. Ve Lnářích vznikly na toku Smoliveckého potoka 3 průtočné rybníky, i když s odstupem několika staletí. Nejstarším z nich byl Zámecký rybník (dříve zvaný Hradský). Dalšími jsou rybník Podhájský a Veský.

Rychlobruslařská dráha ve Svratce - první dráha v tehdejším Československu

Rychlobruslařský ovál ve Svratce byl otevřen v roce 1954, jednalo se o první rychlobruslařskou dráhu v Československu.

Skiareál Svratka

Ski areál Svratka se rozprostírá v severovýchodní části CHKO Žďárské vrchy a nabízí svým návštěvníkům atraktivní prostředí údolí řeky Svratky.

Socha houbaře ve Svratce

Soška Houbaře na kašně na náměstí 9. května pochází z roku 1938, a je dílem akademického sochaře, svrateckého rodáka Antonína Odehnala, který její návrh městu věnoval.

Svratecké golfové hřiště - jedno z nejstarších v České republice

Šedesát let staré hřiště s řadami krásných stromů lemujících ferveje, Svratecké hřiště patří k našim nejstarším, založeno bylo na přelomu let 1939-40 (klub již v roce 1932).

Tvrz Lnáře

Kamenná gotická tvrz byla zbudována již před rokem 1318. Tvrz byla přestavěna kolem roku 1597 v moderním renesančním stylu a při ní okrasnou zahradu s letohrádkem. Později již nevyhovovala požadavkům na komfort a reprezentaci a byl postaven sousední zámek. Dnes sídlí v tvrzi galerie a infocentrum.

Poutní místo Křížový vrch u Stodu

Křížový vrch (487 m n. M.), odedávna zvaný též Vrabina, byl od roku 1234 majetkem chotěšovského kláštera. Od roku 1739 stojí na vrcholu dřevěný kříž, který byl v letech 1747-1755 nahrazen poutním kostelíkem a po zrušení kláštera roku 1804 byl zbořen.

Muzeum historických vozů BMW v Brně

Nové muzeum historických vozů BMW, které patří mezi největší v Evropě. Sběratel vozů a zakladatel firmy Renocar Vránek v jedné z hal ve Slatině vystavuje deset historických vozů.

Dětské hřiště u hradu Svojanov

Na hradě však vědí, jak děti rozptýlit. Správa památky pro ně pořídila nové hřiště.

Kaple Nanebevzetí Panny Marie Na Rovínku nad přehradou Slapy

Kaplička se nachází na břehu Slapské přehrady v místě zvaném Na Rovínku. Empírová poutní kaple je zasvěcená Panně Marii. Stavba je doplněna samostatně stojícím dřevěným křížem.

Kostel sv. Petra a Pavla Slapy

Nejvýznamnější stavební památkou Slap je bezpochyby kostel svatého Petra a Pavla. Kostel byl postaven za zbraslavského opata Wolfganga Šváchy, který zastával svůj úřad v letech 1684 - 1716. Jeho autorem je Jan Santini, velká postava architektury té doby.

Království jedu v Zoo Plzeň

Unikátní expozice „Království jedu“ v plzeňské zoo, nemá v České republice obdoby. Žijí zde nejjedovatější hadi světa a je mimořádně zabezpečený.

Masarykova jezdecká socha v Lánech

U příležitosti 160. výročí narození prvního prezidenta samostatného československého státu T. G. Masaryka byla v Lánech odhalena jeho jezdecká socha. Socha je dílem sochaře Petra Nováka a je umístěna před Muzeem TGM v Lánech.

Naučná stezka farmacie v Hradci Králové

Naučná stezka farmacie se nachází v Zahradě léčivých rostlin Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové.

Nejsevernější bod České republiky v Lobendavě

Osada Severní je nejseverněji nacházející se osada na území Česka. Patří pod Lobendavu ve Šluknovském výběžku. To je místo, kde se Česká republika nejvíce přibližuje moři.

Pípalův vodní mlýn v Šumicích

Areál Pipalova třípatrového válcového mlýna v Šumicích u Uherského Brodu je významnou technickou památkou, zapsanou v Ústředním seznamu kulturních památek ČR.