🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Zámecký park v Loučné nad Desnou

Původně lovecký zámeček s dochovanými renesančními klenbami je obklopen velkým parkem, který je na rozdíl od zámku přístupný veřejnosti.

Židovský hřbitov v Lázních Kynžvart

Hřbitov z 15.století naleznete pod zříceninou hradu Kynžvart. Velká většina náhrobků byla ale zničena za nacistické okupace.

Zřícenina hradu Kynžvart

Nad městem Lázně Kynžvart se mezi Šibeničním vrchem a Špičákem vypíná Hradní vrch se zříceninou středověkého hradu.

Naučná cyklostezka v Kardašově Řečici

Cyklostezka je dlouhá 26 km a najdete na ní 18 zastavení s odpočívadly a informačními tabulemi. Ty návštěvníkům přiblíží rybníky a lesy v bezprostředním okolí a seznámí je s jejich historií, obyvateli a rostlinami, které tu najdou.

Naučná stezka na Kabátově kopci v Krnově

Naučná stezka s interaktivními prvky vznikla na Kabátově kopci v Krnově. Naučná stezka je dlouhá 3,5 km a je na ní rozmístěno 5 akátových laviček a 9 infopanelů, z nichž část bude interaktivních – s pexesem, skrývačkami nebo hádankami.

Dřevěná zvonice v Horních Stakorech

Dřevěná zvonice pochází z konce 17. století. Stojí před hřbitovem na nízké kamenné podezdívce a střechu má šindelovou. Blízko zvonice stojí socha sv. Jana Nepomuckého na hranolovitém pískovcovém podstavci.

Chata Búřov ve Valašské Bystřici

Horská chata je součástí golfového resortu Búřov s pohádkovým výhledem do okolní krajiny. Leží přímo na turistické trase, poskytuje možnost mnoha pěších i cyklistických výletů.

Búřov Golf Resort Valašská Bystřice

Golfový resort Búřov najdete na hřebenu kopce Búřov ve výšce 660 m n.m. Je součástí areálu Horské chaty Búřov. Členité greeny jsou výzvou pro začátečníky i pro zkušené golfisty. Resort je ideální pro začínající golfisty, kteří se můžou učit bez spěchu a obav.

Ski areál Búřov Valašská Bystřice

Ski areál Búřov leží v malebné vesnici Valašská Bystřice v samotném srdci Beskyd, 7 km od Rožnova pod Radhoštěm. Areál je vhodný pro začínající i pokročilé lyžaře, ideální pro lyžařské kurzy.

Přírodní rezervace Klenov

Přírodní rezervace Klenov se nachází ve Vsetínských vrších, jižně od vodní nádrže Bystřička. Chrání hřebenové partie Klenova s význačnými skalními výchozy a s přírodně zachovalými lesními porosty s výskytem vzácné fauny vázané na horské bučiny.

Cyrilovo pekařství - výrobce tradičních valašských frgálů

Cyrilovo pekařství již od roku 1996 vyrábí valašské frgály, které se proslavily především díky nezaměnitelné chuti a dlouhé trvanlivosti. Cyrilovo pekařství vyrábí frgály obvyklých druhů (makový frgál, tvarohový frgál, hruškový frgál), ale v průběhu let přibyly také nové, neobvyklé druhy.

Kostel sv. Petra a Pavla v Holýšově

První písemná zmínka o založení kostela společně s farou je z roku 1352. Jako farní kostel je uváděn v roce 1384. Kostel je nejstarší dochovanou památkou v obci.

Radnice s hodinovou věží v Holýšově

Budova radnice je historickou dominantou Holýšova. Stavba secesní radnice probíhala v letech 1926 - 1927. Dominantním prvkem radnice je hodinová věž.

Naučná stezka Holýšov

Naučná stezka má 7,5 km a začíná na náměstí v Holýšově. Celkem je na trase 5 naučných zastavení se 6 informačními tabulemi, dále místa k posezení a odpočinku.

Kostel sv. Havla v Horních Stakorech

Kostel sv. Havla je v regionu ojedinělou církevní stavbou v secesním stylu podle projektu A. Čenského z roku 1903. Původně zde stával kostel ze 17. století, který byl však zbořen.

Přírodní rezervace Vrch Baba a Dědek u Kosmonos

Vulkanický suk o dvou vrcholech s názvy Baba a Dědek se nachází mezi obcemi Kosmonosy a Bakov nad Jizerou. Tato čedičová vyvýšenina je otevřeným torzem někdejšího sopečného kráteru.

Piaristický klášter v Kosmonosích

Piaristické gymnázium nechal zřídit po třicetileté válce hrabě Heřman Jakub Černín z Chudenic. Kosmonoské gymnázium jako jedno z prvních v českém království získávalo uznání za úspěšnou vzdělávací činnost a stávalo se kulturním centrem kraje. Vyučování začalo v roce 1688.

Kostel Povýšení sv. Kříže v Kosmonosích

Kostel byl postaven v letech 1671 - 1673 a byl jedním z prvních z barokních chrámů na Mladoboleslavsku. Kostel je postaven na konci lipového stromořadí, na jehož počátku stojí dvě kaple.

Zámek Kosmonosy

Původně renesanční zámek byl vybudován v 16. století a později přestavěn v barokním stylu. K zámku patřila rozsáhlá obora a park, kde byla chována vysoká i černá zvěř. V zámku sídlí základní škola a muzeum.

Zámek Hluboš - první sídlo T. G. Masaryka

Barokní zámek s anglickým parkem o rozloze 5 hektarů, správcovským objektem a bývalými konírnami, se nachází v obci Hluboš u Příbrami. Zámek byl prvním rekreačním sídlem prezidenta T. G. Masaryka po vzniku Československé republiky. Masaryk zde s rodinou pobýval v letech 1920 až 1921.

Zámek Koloděje v Praze

Hrad přestavěný na barokní zámek ve stejnojmenné části města Prahy. Na zámku pobýval také T. G. Masaryk. Zámek je v soukromém vlastnictví a není dlouhodobě veřejně přístupný.

Dny evropského dědictví se po roce opět společně vrací do Liberce a Žitavy

Dny evropského dědictví - Europian herritage days (EHD) – jsou již několik let i v Liberci příležitostí, jak zpřístupnit památky nebo jejich zákulisí tak, jak je běžně neznáme. Již tradičně proběhnou druhý zářijový víkend ve spolupráci s nedalekou saskou Žitavou, partnerským městem Liberce.

V přerovském muzeu je k vidění i první kolo vyrobené Laurinem a Klementem

Již v roce 1998 založil v Přerově nad Labem motoristický nadšenec a sběratel Tomáš Moravec soukromé muzeum historických bicyklů a motocyklů.

V krušnohorském Měděnci začíná znělka seriálu o majoru Zemanovi

Záběr na kapli na Mědníku a kráčejícího Vladimíra Brabce v roli majora Zemna zná asi každý. O seriálu si můžeme myslet své, ale herecké výkony byly kvalitní, zvláště nedávno zesnulý Vladimír Brabec exceloval. Byl skvělým hercem, zrovna jako dabérem.

Kam o víkendu s dětmi: Vyzkoušejte nové sporty, objevte Divoký západ

Po prvním školním týdnu je potřeba opět nějaký ten odpočinek. A proč by nemohl být i aktivní? Vyrazte na festival Sporťáček, který se uskuteční v Praze nebo na Jabloneckou neděli do Libereckého kraje. Chybět nebudou ani historické akce, navštívit můžete středověk nebo indiány a americký Divoký západ.

Tipy na víkend: Na Burgerfest, kapří pochoutky nebo vinobraní

Druhý zářijový víkend se ponese především ve znamení jídla a pití. Jen v Praze lze navštívit hned dva velké gastronomické festivaly - první láká na burgery, zatímco druhý na všechny chutě Asie. V jižních Čechách můžete vyrazit na kapří speciality, a pokud dostanete chuť na první letošní burčák, navštivte třeba vinobraní na zámku Kačina.

Free Cinema

Free Cinema je vzdělávací a talentovou platformou vytvořenou v roce 2012 filmaři, pedagogy a studenty filmových oborů.

Areál vinných sklepů Šidleny u Milotic

Areál vinných sklepů stojí samostatně asi 1,5 km jihozápadně od obce Milotice pod kopcem Náklo. Milotická sklepní osada je rozložena na návrší mezi vinicemi a nabízí krásný výhled do údolí a atmosféru živé vinařské kolonie.

Expozice Bible pro malé i velké na Velehradě

Expozice nabízí možnost shlédnout jedinečnou sbírku Biblí nebo pravou kopii Turínského plátna. Můžete si ji prohlédnout v přízemí bývalé konírny ve Velehradském domě sv. Cyrila a Metoděje.

Obec Lopeník v Bílých Karpatech

Obec se nachází v chráněné krajinné oblasti a biosférické rezervaci Bílé Karpaty. Lopeník je vyhledávanou rekreační oblastí, vybavením a službami vhodnou pro zimní i letní pobyty.

Fabrica de café - kavárna a pražírna kávy

Fabrica de café je regionální pražírna, která vznikla s cílem produkovat kvalitní kávu, služby a šířit kávovou kulturu.

Vinaříček - netradiční vinařské zážitky

Vinaři a milovníci vína, kteří z lásky k tomuto nápoji a kultuře s ním spojené založili občanské sdružení Vinaříček. Sdružení pořádá zážitkové akce pro přátele a obdivovatele vína.

Obec Morkůvky - místní tradice a morkůvská zavádka

Morkůvky, rodiště pilota RAF genpor. Františka Peřiny. Morkůvky prosluly svou mimořádnou muzikálností a zpěvností.

Ekocentrum Trkmanka

Ekocentrum Trkmanka s environmentální vzdělávací zahradou vzniklo rekonstrukcí budovy bývalého Zámečku (dříve novorenesanční tvrze) a vytvořilo tak zázemí pro realizaci ekologického vzdělávání, výchovy, osvěty a environmentálního poradenství.

Muzeum generálporučíka Františka Peřiny

Muzeum Františka Peřiny, legendárního pilota druhé světové války, je vybudované v budově bývalé mateřské školy v obci Morkůvky. Autorem expozice je historik plk v. V. Oldřich Rampula.

Bikepark Tanvaldský Špičák

Základem bikeparku Tanvaldský Špičák je dlouhý modrý flowtrail, k jehož horní polovině je vybudována lehce náročnější červená alternativa. Jedná se o singletraily s upraveným povrchem a pozvolným klesáním, na kterých najdete nemalé množství klopenek a vln.

Hvězdárna ve Ždánicích

Hvězdárna ve Ždánicích byla zbudována v polovině šedesátých let 20. století. V minulosti vyvíjela bohatou astronomickou a kulturní činnost. Stavba byla koncipována jako víceúčelové zařízení, jako hvězdárna, restaurace a hotel.

Seidlova (Loudonova) vila ve Ždánicích

Stylová zámecká vila s prvky historicismu a modernismu z roku 1908 byla postavena nedaleko zámku českým architektem Leopoldem Baueraem z Vídně. Podle svých obyvatel je nazývána Seidlova nebo Loudonova vila. V současné době vilu využívá Vrbasovo muzeum.

Vinařství Dvořáček Mikulčice

Malá rodinná firma se zabývá pěstováním vinné révy a výrobou kvalitního vína několik desetiletí. V současné době hospodaří na vlastních vinicích, přičemž celková plocha vinic představuje celkem cca 3,5 hektaru.

Vinařství Mikulica Velké Pavlovice

Vinařství vzniklo v roce 1993 a zaměřuje se na produkci originálních vín s cílem co nejvyšší kvality vína a regionální chrakteristiky jednotlivých odrůd.

Barokní kostel sv. Maxmiliána v Hukvaldech

Kostel sv. Maxmiliána v horní části hukvaldského náměstí byl započat stavěn v roce 1759 a dokončen za biskupa Maxmiliána hraběte z Hamiltonu. Chrám je význačný především tím, že zde na varhany chodíval hrávat skladatel a zdejší rodák Leoš Janáček.

Dřevěná lesní poutní kaple sv. Anny s pramenem u Hanušovic

Poblíž Křížové cesty se nachází poutní místo s dřevěnou kaplí Svaté Anny a se studánkou s takzvanou Svatou vodou.

Františkánský klášter v Uherském Hradišti

Klášter je společně s přilehlým kostelem Zvěstování Panny Marie významnou kulturní památkou. Ukrývá prostory s velmi vzácnou výtvarnou výzdobou z počátku 18. století. Po roce 1989 byl v klášteře obnoven řeholní život, nyní bydlí bratří v domě na náměstí.

Janáčkova lavička na Babí hoře u Hukvald

Janáčkova lavička je rozcestí a orientační místo dva kilometry severovýchodním směrem od centra města Hukvaldy.

Kostel sv. Linharta ve Vysokých Žibřidovicích

Barokní stavba z počátku 18. století, která nahradila dřevěný kostel z doby předbělohorské.

Kostel sv. Maří Magdalény v Pustých Žibřidovicích

Kostel svaté Máří Magdalény v Pustých Žibřidovicích je cennou stavbou z roku 1735. V roce 1958 byl zapsán na seznam kulturních památek spolu s křížem, sousoším Piety z 1.poloviny 19. století a ohradní zdí se vstupní branou.

Kostel sv. Mikuláše v Hanušovicích

Barokní kostel z 18. století s pozdně renesančním jádrem, jenž nahradil dřevěný kostel.

Vinařství Vaďura Polešovice

Vinařství se nachází v typické vinařské uličce v centru obce Polešovice. Tvoří moderní, svěží, příjemě pitelná a odrůdově čistá vína.

Naučná stezka Janáčkův chodníček u Hukvald

Naučná stezka seznamuje s místní přírodou, historií, osobností hudebního skladatele Leoše Janáčka a památkami v okolí Hukvald.