🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Pomník knížete Karla Egona II. Fürstenberka na Křivoklátě

Pomník byl postaven v letech 1858 - 1860 jako úcta a památka Karlu Egonu II. Z Fürstenbergu, jehož busta z bílého mramoru je umístěna ve středu monumentu.

Kostel sv. Kateřiny Alexandrijské v Mladých Bukách

Základy kostela sv. Kateřiny Alexandrijské jsou patrně z druhé poloviny 14. století. Nyní je zachován ve stylu pozdního baroka.

Koutecký pohádkový les - expozice dřevěných soch a plastik

Areál Kouty se pyšní ojedinělou a rozsáhlou expozicí dřevěných soch a plastik, které Vás provázejí po celé délce trasy od dolního parkoviště areálu Kouty podél jednoho z přítoků Divoké Desné až k vládci Jeseníků - Pradědovi.

Přírodní park Hrádeček

Přírodní park Hrádeček byl založen k 17. dubnu 2000 a rozkládá se na západ od okresního města Trutnov a mezi vsí Hertvíkovice a obcí Vlčice.

Rybářská bašta v Loučné nad Desnou

Stylová dřevěná restaurace s terasou, venkovním posezením a výhledem na rybník Kocián.

Rybník Kocián v Loučné nad Desnou - sportovní rybolov

Rybník Kocián se nachází v centru obce, přibližně 300 metrů od Loučenského zámku a na jeho břehu stojí od roku 2002 krásná stylová restaurace Rybářská bašta sloužící také pro hosty provozující sportovní rybolov.

Zřícenina hradu Břecštejn

Břecštejn, nověji Břečtejn (též Bruštejn či Silberštejn) je hradní zřícenina asi 6 kilometrů západně od podkrkonošského města Trutnov.

Barokní kostel sv. Jana Nepomuckého v Jetřichovicích

Tento kostel, vzniklý přestavbou původní kaple z let 1787–1791, dnes tvoří významnou dominantu Jetřichovic.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie a sv. Václava v Kralupech nad Vltavou

Jednolodní pseudogotická cihlová stavba z let 1894-1895, orientovaná presbytářem neobvykle k severu. Věž kostela je vysoká 63 metrů.

Kostel sv. Jakuba Staršího v Minicích

Je to nejstarší památka ve městě. První zmínka o něm je z pol. 14 stol., býval farní pro Minice, Kralupy, Lobeč a Debrno.

Městské muzeum Kralupy nad Vltavou

V muzeu spatříte nálezy z lokalit bývalého kralupského okresu téměř všech archeologických kultur známých na území Čech od paleolitu až po dobu slovanskou.

Moderní kostel Panny Marie Karmelitské v Karolince

Kostel Panny Marie Karmelské byl postaven v letech 1994-1997. Základní kámen posvětil Sv. Otec Jan Pavel II. V Olomouci 21. května 1995. Kostel vysvětil v sobotu 12. července 1997 olomoucký arcibiskup mons. Jan Graubner.

Naučná stezka Soláň - Galerie v přírodě

Trasa vede na vrcholu Soláně, je dostupná všem věkovým kategoriím. Je zde vybudováno 10 zastavení. U každého zastavení je příběh Každý rok byly na Soláni pořádány sochařská a malířská sympozia.

Pamětní síň Josefa Seiferta v Městském muzeu Kralupy nad Vltavou

Pamětní síň Jaroslava Seiferta byla slavnostně otevřena v září roku 2008 za spolupráce s dcerou Janou Seifertovou-Plichtovou.

Soubor lidových staveb v Raťkově

Valašské dřevěnice stojí v Karolince stojí v místní části Raťkov, asi 21 km východně od Vsetína. Jedná se o soubor 26 roubených staveb pochází z konce 18. a počátku 19. století je obklopen původními stodolami, seníky a sklípky.

Valašské národní divadlo v Karolince

Valašské národní divadlo vzniklo dne 11.5.2004. Jeho hlavní činností je provozování kulturního zařízení zejména divadla. Jeho cílem je obnova a zachování kulturních tradic na Valašsku, činnost pro mládež a příhraniční spolupráce v oblasti kultury se Slovenskem.

Větrný mlýn v Dolním Sklenově

Větrný mlýn, a to holandského typu, byl v Dolním Sklenově, místní části Hukvald, od nepaměti. Patři ke sklenovskému fojtství. Také se na pozemcích fojství nacházel. Původně byl dřevěný.

Vodní mlýn v Hukvaldech

Mlýn se nachází v místní části Dolní Sklenov. V roce 1936 byl zrekonstruován mlynářem Josefem Ondříčkem,který se po druhé světové válce stal čestným občanem Hukvald.

Vrch Hostibejk s vyhlídkovým altánem v Kralupech nad Vltavou

Vyhlídkový altán nad městem je častým cílem turistů i místních obyvatel. Skalní masiv Hostibjek je tvořen svrchnokřídovými sedimenty a je vyhlášen přírodní památkou.

Kemp Písák v Týništi nad Orlicí

Kemp Písák v Týništi nad Orlicí nabízí možnost letního ubytování v plně vybavených chatkách v přírodním areálu. Dřevěné chatky jsou umístěny v klidném prostředí borových lesů, kde jsou ideální podmínky pro chvíle oddechu a odpočinku.

Kolařská dílna Augustina Krystyníka

Dílnu kolaře Augustina Krystyníka najdete v Novém Hrozenkově. Pyšní se titulem Nositel tradic lidového řemesla, který mu v roce 2010 udělil ministr kultury. Zaměřuje se na výrobu dřevěných loukoťových kol, opravy historických kočárů a veteránů.

Kostel Povýšení sv. Kříže v Halenkově

Kostel byl postaven spolu s farou v letech 1786 - 1788. V roce 1846 byla přistavena věž a zákristie a do kostela byl umístěn nový, dřevěný hlavní oltař a obraz Povýšení svatého kříže od Františka Bergra.

Kostel sv. Mikuláše v Týništi nad Orlicí

První písemná zmínka o kostele je z roku 1361 a původně se jednalo o dřevěnou stavbu. Výstavba zděného kostela začala v roce 1692, kdy byla postavena také zvonice. Do dnešní podoby byl kostel přestavěn v roce 1842.

Naučná stezka Vodnické vycházky

Naučná stezka Vodnické vycházky se nachází na území mikroregionů Malé Posázaví a Ladův kraj. Má 13 zastavení a lze ji rozdělit na tři samostatné části. Na trase vás čekají informační tabule, odpočinková místa a dětská hřiště.

Poutní místo Stračka s pramenem

Pramen se nachází pod severním svahem hřebenu Pohoře v části zvané Stračka, vyvěrá zde z úbočí chutná a stále studená voda. Mezi lidmi je pramen znám jako pramen zázračné vody, který byl od nepaměti vyhledáván, a dodnes si k němu pro vodu jezdí lidé z širokého okolí.

Přírodní rezervace Kutaný

Přírodní rezervaci Kutaný tvoří smíšený pralesovitý porost na centrálním hřebenu Vsetínských vrchů mezi obcemi Halenkov a Valašská Bystřice. Důvodem ochrany je starší, přírodě blízký jedlobukový les s bohatým bylinným patrem.

Valašský atelier u Hofmanů na Soláni

Dům na Soláni byl postaven architektem Jiřím Auermüllerem v roce 1940 pro malíře Aloise Schneiderku. Navrhl mu dům v propojení dvou základních materiálů - kamene a dřeva. V roce 2001 vznikla z hospodářské budovy trvalá expozice a je zde také prodejní galerie.

Zvonařský ateliér Tkadlec v Halenkově

Zvonařská dílna Josefa Tkadlece v Halenkově byla založena už v 60. letech 20. století Josefem Tkadlecem starším. Dílna vyrábí zvony jak do tuzemska, tak je i vyváží do zahraničí.

Naučná stezka Kobzáňův chodník

Stezka je je věnována jednomu z nejvýznamnějších valašských výtvarníků a spisovatelů Janu Kobzáňovi. Stezka představuje také zajímavosti liptálské přírody. Délka naučné stezky je 4,5 km a je na ní 5 zastavení.

Občanská záložna ve Vsetíně

Vedle hostince Snaha postavil stavitel Urbánek roku 1896 budovu záložny, pro kterou téhož roku jeho přítel Mikuláš Aleš navrhl a rozkreslil sgrafitové výzdoby průčelí. Alšovy kresby na omítku přenesl mistr sgrafitář Josef Bosáček z Plzně.

Pseudogotický kostel sv. Jana Křtitele v Sudicích

Chrám sv. Jana Křtitele z červené cihly a kamene byl postaven na počátku 20.století v pseudogotickém slohu a představuje ústřední část celého areálu, ke kterému patří ještě ohradní zeď s branou, hrobka, fara a hospodářské budovy.

Zámecká kaple sv. Michala v Kravařích

Zámecká kaple, která uzavírá zadní trakt, je starší než přestavba zámku - pochází z roku 1662, později ji vyzdobil významný slezský barokní sochař J. J. Lehner a malíř I. E. Eckstein.

Zámecký anglický park v Kravařích

Zámek obklopuje historicky anglický park o současné rozloze 19 ha s rybníky, potůčky a romantickými průhledy na zámeckou budovu.

Amfiteátr na Horečkách

Areál amfiteátru prošel v roce 2012 zásadní rekonstrukcí na základě přání místního rodáka Jiřího Rašky. Amfiteátr se tak znovu stal místem tradičních kulturních a hudebních akcí. Pravidelně se zde pořádá hudební festival Horečky fest nebo společenská akce Svátek dřeva.

Apartmány Na Faře v Bílé

Apartmány jsou nově zrekonstruované v historickém objektu bývalé fary, která byla původně postavena v roce 1910 k již tehdy existujícímu dřevěnému kostelíku. Je zde osm komfortních apartmánů moderního typu pro dvě až osm osob.

Barokní kostel sv. Stanislava v Kunštátu

Kunštátský farní kostel sv. Stanislava je dominantou vyvýšené východní části Náměstí Krále Jiřího.

Hluboká ulice s kupeckými domy ve Frýdku

Ulice vede ze zámeckého náměstí k Revoluční ulici. Byla významná tím, že jí v minulosti procházela procesí k bazilice Navštívení Panny Marie. Až do roku 1985 tu stály tři polodřevěné domy z 2. poloviny 18. století, které byly ukázkou přežívání vesnické architektury v prostředí malého města.

Kostel sv. Ducha v Kunštátu

Kunštátský kostel Svatého Ducha byl vystavěn jako rodinný kostel v roce 1738 Janem Theodorem svobodným pánem z Imbsen.

Kostel sv. Markéty v Lázních Kynžvart

Po svátcích Velikonoc roku 1869 se začalo s výstavbou nového farního kostela a již v roce 1870 na oslavu svaté Markéty, které je kostel věnován, byla oslava k vysvěcení farního kostela.

Lázeňský areál Kynžvart

Město Lázně Kynžvart je jedním z pěti významných lázeňských center Karlovarského kraje. Areál Léčebných lázní Lázně Kynžvart leží na jihozápadním svahu Slavkovského lesa v nadmořské výšce 730 m.

Lesopark Miloňovky ve Velkých Karlovicích

Cílem zřízení lesoparku je obnovení pietního místa. V lesoparku se nachází kamenná hrobka zakladatelů skláren ve Velkých Karlovicích, kolem níž prochází turistická stezka z Velkých Karlovic do Karolinky.

Náměstí Krále Jiřího v Kunštátu

Na kunštátském náměstí můžete vidět mnoho zajímavých staveb, mezi které patří - barokní fara ze 2. pol. 18. stol., barokní dům z roku 1756, socha krále Jiřího z Kunštátu a Poděbrad z roku 1885.

Národní přírodní rezervace Prales Razula

Horský prales leží v Chráněné krajinné oblasti Beskydy. Při návštěvě Razuly můžete vidět krásnou přírodu a spoustu vzácných rostlin a živočichů. Horský prales Razula se rozprostírá v závěru údolí Malá Hanzlůvka u Velkých Karlovic.

Naučná stezka Kynžvartské kyselky

Naučná stezka Kynžvartské kyselky je zaměřená na přírodní léčivé zdroje v okolí Lázní Kynžvart.

Obůrka v Bílé

Obůrka s divokou zvěří je umístěna v lese za loveckým zámečkem, je rozdělena na šest samostatných ohrad. V ohradách je umístěna zvěř jelení, srnčí, dančí, mufloní a divočáci.

Přírodní park Halasovo Kunštátsko

Malebné území se nachází v severozápadní části okresu Blansko v okolí města Kunštátu. Je pojmenováno po významném básníku Františku Halasovi, který zde prožil velkou část života, rád se sem vracel a je zde i pochován. Svůj vztah k tomuto kraji vyjádřil ve svém vrcholném díle "Já se tam vrátím".

Skalní vrchol Zámčisko

Jedná se o skalnatý a zalesněný hřbet nad jižním břehem údolní nádrže Bystřička. Ve 14. století zde byla vybudována tvrz. Kolem vrcholu se nachází přírodní rezervace Klenov.

Sousoší husitských bojovníků ve Velkém Chlumu u Kuštátu

Sousoší husitských bojovníků bylo vytvořeno rodákem z obce Bořitov Stanislavem Rolínkem v roce 1927.

Větrný mlýn Hodslavice

Větrný mlýn holandského typu se nachází na návrší západně od obce Hodslavice. Mlýn pochází z roku 1864. Poslední mlynář mlel a šrotoval do roku 1931, kdy odstranil mlecí zařízení a v roce 1939 mlýn přestavil na obytnou budovu.

Vodní nádrž Břucko

Název vodní nádrže je odvozen od stejnojmenného přítoku říčky Bystřička v obci Valašská Bystřice. Obě nádrže prošly rekonstrukcí a k odpočinku je zde zřízeno i kryté posezení.