🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Výtoňská náplavka na Rašínově nábřeží

Rašínovo nábřeží je v současné době nejatraktivnější, nejceněnější a společensky nejživější prostor u řeky Vltavy. Nachází se v úseku mezi výběžkem vyšehradské skály u Výtoně a Jiráskovým mostem u Žofína. Je zde krásný prostor na procházky, jízdu na kole konají se zde velmi oblíbené Farmářské trhy.

Vladislavský sál na Pražském hradě

Vladislavský sál ve Starém paláci na Pražském hradě vás ohromí svojí velikostí a zejména unikátně řešenou klenbou. Aby se panstvo nemuselo moc unavovat, tak se do něj vjíždělo přímo na koních. Unikátem je také to, že se do současnosti sál zachoval ve své původní podobě.

Apidomek v Kunvaldu – včelín, ve kterém můžete bydlet

Apiterapii, tedy léčbu včelami a včelími produkty, lidé nevědomky využívají, když si dají med při nachlazení do čaje. Její staronovou podobou je apidomek - včelín sloužící i pro pobyt nevčelařů, kde se můžete na čas zabydlet zároveň se včelami.

Vyhlídka Čertova skála u Zbirohu

Vyhlídkové místo Čertova skála neboli Čertovka se nachází v okrese Rokycany, necelé 2 km západně od zámku Zbiroh. Z Čertovky je krásný výhled na jih a jihozápad. Ve skalách se nachází kříž.

Kostel sv. Mikuláše ve Zbirohu

Barokní kostel stojí na západním konci Masarykovo náměstí. Kostel je vystavený v křížové lodi a dominuje mu hranolová věž s cibulovou střechou. Tuto podobu získal v roce 1716, jako farní kostel sloužil již od 14. století.

Barokní domy v Ronově nad Doubravou

Domek ve Svatokřížské ulici (čp. 25) je památkově nejcennější budovou v Ronově nad Doubravou. Průčelí s pozdně barokním štítem je ukázkou nevšední architektury.

Zámecké náměstí s empírovými domy a mariánským sloupem ve Žlebech

Volně stojící empírové domy (čp. 119 a čp. 120) z 19. století jsou chloubou Zámeckého náměstí ve Žlebech. Na náměstí je také budova bývalé radnice (čp. 12), což je jednopatrová budova z roku 1881 s novogotickou fasádou.

Zámek Ronov nad Doubravou

Jedná se o třípodlažní stavbu podélného tvaru s centrálním klenutým vchodem. Budova dřívějšího zámku byla stržena v roce 1823 a roku 1825 postavena nová, tzv. Úřednická.

Lesnická naučná stezka Zákupy

Naučná stezka vás zavede do okolních lesů. Stezka je udržovaná a označená rozcestníky. Po cestě jsou rozmístěny informační tabule, které představují zdejší faunu a flóru, historii vyšší lesnické školy v Zákupech a osobnosti zdejšího kraje.

Kaple sv. Anny v Zákupech

Kaple stojí na bývalém morovém hřbitově u kamenného mostu a pochází z roku 1680. Stavba je spojena s epidemií moru, který po třicetileté válce postihl Zákupy. Ze všech obyvatel Zákup zbylo tehdy údajně 6 lidí.

Přírodní koupaliště Zákupy s tobogánem

Jako koupaliště v Zákupech slouží Velký zákupský rybník. Mezi atrakce koupaliště patří 9 m vysoký a 95 m dlouhý tobogán. Vstup do vody je možný po celém obvodu vodní plochy.

Kapucínský klášter s kostelem sv. Františka Serafinského v Zákupech

Klášter byl vystavěn v letech 1679 - 1685 jako dík za záchranu v turecké válce Juliem Františkem, knížetem sasko-lauenburským. V roce 1950 byl tento raně barokní klášter s kostelem a areálem zrušen, později využíván armádou československou.

Kostel Narození Panny Marie ve Žlebech

Renesanční orientovaná stavba kostela pochází z roku 1540, poté byla v 19. století upravovaná. Kostel nechal postavit majitel zdejšího panství Kuneš Bohdanecký z Hodkova. Vybudoval také zvonici na protějším vrchu na druhém břehu řeky Doubravy. Pro zvonici obstaral dva zvony, Marka a Marii.

Divadlo Aloise Jiráska v Úpici

Historie divadla v Úpici sahá do roku 1824, kdy byl založen úpický ochotnický divadelní spolek. Tento věk ho řadí mezi nejstarší divadelní spolky u nás vůbec.

Hvězdárna Úpice

Hvězdárna Úpice je odborným pracovištěm, které dosahuje v několika oblastech své činnosti velmi vysoké úrovně. Některá pozorování jsou zcela jedinečná. Vedle odborné práce se však hvězdárna Úpice zaměřuje také na osvětovou a vzdělávací činnost pro veřejnost nejen v oblasti astronomie.

Kaple Nalezení sv. Kříže v Želivi

Kaple Nalezení sv. Kříže byla postavena v roce 1738. Stojí na stráni s názvem Kalvárie, dříve zde stávaly dřevěné kříže a sochy. Všeobecně byla zvána kaplí umírajících.

Kaple Narození Panny Marie na Ošťavku v Želivi

Kaple byla postavena z vděčnosti za pokoj a mír, který v zemi nastal po skončení třicetileté války. Vysvěcena byla v roce 1649. U kapličky je studánka s údajně zázračnou vodou.

Kaple sv. Michala v Úpici

Raně barokní kaple vystavěná v letech 1698–99. Centrální stavba oválného půdorysu.

Knihobudky v ulicích Mladé Boleslavi

První dvě knihobudky slouží obyvatelům Mladé Boleslavi jako sdílená veřejná knihovna. První z nich je nedaleko Domu kultury, druhá v Novém parku. Každý si sem může přijít knihu vybrat, odnést, přečíst a případně vrátit, nebo naopak sem věnovat knihu, kterou už nepotřebuje.

Kostel sv. Fabiána a Šebestiána v Zákupech

Kostel byl postaven v 16. století, v 19. století byl přestavěn do dnešní novogotické podoby. Interiér dostal novogotické vybavení, které se většinou dochovalo dodnes.

Kostel sv. Jakuba Staršího v Úpici

Původní dřevěný kostel je zmiňován ve 14. století, v roce 1625 se všemi domy na náměstí vyhořel. Jednolodní barokní kostel vystavěný v letech 1698–1705.

Kostel sv. Kateřiny ve Slezských Rudolticích

Kostel sv. Kateřiny ve Slezských Rudolticích byl postavený v novorománském stylu v letech 1871-1874. Na tomto místě stával románský kostel.

Kostel sv. Petra a Pavla v Želivi

Hřbitovní kostel sv. Petra a Pavla pochází již z 12. století, přičemž vv 18. století byl přestavěn do dnešní podoby. Kostel leží v těsné blízkosti kláštera Želiv a na poslední přestavbě se údajně mohl podílet Jan Blažej Santini-Aichel.

Lom Krákorka u Úpice

Těžba deskovitého světlého pískovce zde začala už ve 13. století. Písemné zmínky zaznamenaly, že v roce 1633 se v Panském lomu, dnešní Krákorce, lámaly stavební dlaždice pro náchodský zámek.

Malí a na cucky

I malí divadelní zvědavci jsou u nás vítáni, pořádáme pro ně cyklus kreativních dílen Malí a na cucky. Děti si mají možnost vyzkoušet, jaké je to být třeba loutkářem, vypravěčem nebo fotografem.

Secesní Husův sbor v Úpici

Stavba Husova sboru byla zahájena roku 1923. Slavnostní otevření se uskutečnilo roku 1925.

Skatepark v Úpici

O prázdninách roku 2005 dala parta nadšenců vzniknout prvnímu skateparku v areálu Sparta.

Socha sv. Jana Křtitele ve Strání

Socha svatého Jana Křtitele dnes stojí u hlavní silnice na sídlišti U Svatého Jána ve Květné. Přivezl ji z Terstu (Itálie) asi v roce 1792 na koňském povozu praděd Josefa Vintra č. 35 - Jan Vintr.

Radnice v Zákupech a sousoší Nejsvětější Trojice

Nejcennější sochařskou památkou Zákup je barokní sousoší Nejsvětější trojice na náměstí Svobody z roku 1708. Na severu ohraničuje náměstí budova radnice, postavená roku 1867 v pseudogotickém slohu s cimbuřími a okny tudorovské gotiky na místě staré budovy.

Úniková hra Maphia

Don Katto má pro vás prácičku. Troufnete si? Při práci s mafií totiž musíte projevit i trochu zručnosti a zdatnosti.

Vodácký slalomový kanál Trnávka v Želivi

Slalomový kanál patří mezi nejtěžší umělé tratě na světě. Betonové koryto s četnými umělými překážkami vyvolává u vodáků respekt. Přes velké množství skoků, válců a proudů je trať bezpečná a vodáky stále více vyhledávaná. Každoročně se zde uskutečňují závody ve slalomu, raftingu a sjezdu.

Vodní nádrž Sedlice

Vodní nádrž Sedlice je přehradní nádrž na řece Želivce u Humpolce. Byla vybudována během let 1921 – 1927 pod soutokem říčky Hejlovky a Jankovského potoka. Slouží k zachycování splavenin a v létě také k rekreačním účelům.

Vodní nádrž Vřesník na řece Želivka

Vodní nádrž Vřesník se nachází u obce Vřesník v údolí řeky Želivka. Přehrada Vřesník je prvotně určena k vyrovnání hladiny a k výrobě elektřiny, ale je také využívána k rekreaci, vodním sportům a sportovnímu rybolovu.

Výstavní síň Masné krámy v Plzni

Budova masných krámů postavená v roce 1392 v gotickém slohu sloužila původnímu účelu až do poloviny 20. století. Nyní zde sídlí výstavní prostory Západočeské galerie v Plzni.

Zaniklá obec Pelhřimovy s kostelem sv. Jiří u Slezských Rudoltic

Ves Pelhřimovy u Slezských Rudoltic byla po odsunu původních německých obyvatel srovnána se zemí a zanikla.

Zbytky gotické tvrze ve Strání

Zbytky příkopů a valů sídla mimořádné velikosti v místě hřbitova.

Výstavní síň "13" v Plzni

Výstavní síň "13" spadá pod Západočeskou galerii v Plzni. Výstavní síň se nachází v Pražské ulici v goticko-renesančním domě v blízkosti Masných krámů. Slouží také jako ředitelství galerie.

Rodný dům Viktora Kuglera ve Vrchlabí

Ve Vrchlabí v Krkonošské ulici se narodil Viktor Kugler. Byl jedním ze čtveřice, která se snažila dva a půl roku ukrývat židovské rodiny Frankových a Van Pelsových a lékaře Pfeffera v Amsterdamu.

Pavilon Přátelství na zámku Veltrusy

Původní a správný název objektu zní Chrám obránců vlasti a přátel zahradnictví. Byl zbudován na vyvýšenině v jihovýchodní části parku v letech 1792 - 1794. Je to okrouhlá stavba, jejíž vnitřní síň je obklopena deseti cihlovými sloupy s jónskými hlavicemi.

Egyptský pavilon a most se sfingou na zámku Veltrusy

Most se sfingou byl postaven v roce 1820 jako součást Egyptského kabinetu, který byl zřízen v letech 1816 - 1819. Jeho východní strana byla pojata jako vstup do egyptského chrámu. Dva mohutné postranní sloupy s hlavicemi jsou zdobeny motivy papyrusových listů. Vchod hlídá sfinga.

Pohřební kaple sv. Kříže ve Veltrusech

Kaple bývá nazývána také kaple Kinských. Jedná se o empírovou stavbu na rohu ulic Fr. Šafaříka a Čelakovského.

Kostel Narození sv. Jana Křititele ve Veltrusech

Kostel pochází ze 14. století, přičemž v 18. století byl barokně upraven. Počátkem 20. století byla ke kostelu přistavěna průčelní pseudoklasicistní věž. Pyramidový pomník v interiéru je místem posledního odpočinku hraběte Rudolfa Chotka.

Kaple sv. Anny u Skutče

O místu kde stojí kaple se traduje pověst. Nacházela se zde zázračná studánka, která uzdravila chorého pocestného. Místní zde nechali vystavět kapli a berle uzdraveného prý visely vedle oltáře.

Přírodní rezervace Anenské údolí

Údolí Anenského potoka se nachází mezi obcemi Štěpánov, Přibylov, Nová Ves a Hroubovice, severně od města Skuteč. Anenské údolí bylo zařazeno mezi evropsky významné lokality, jedním z důvodů je výskyt ohroženého modráska bahenního.

Žulová stezka Horkami

Západně od Skutče se rozkládá žulové návrší odedávna zvané Horky. V minulosti zde probíhala rozsáhlá těžba v lomech. Necelých 5 km dlouhá naučná stezka vás provede pozůstatky těžby.

Kostel Božího Těla ve Skutči

Špitální gotický kostel byl vystavěn mezi lety 1385 - 1392. Jedná se o gotický jednolodní kostel, v interiéru s žebrovými klenbami a kružbovým sanktuáriem z 15. století. V roce 1862 kostel vyhořel a byl restaurován architektem Františkem Schmoranzem.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie ve Skutči

Kostel Nanebevzetí Panny Marie je poprvé zmiňován jako farní v listinách tehdejšího litomyšlského biskupství již v roce 1350, roku 1655 byl povýšen na děkanský. Jedná se o původně gotický, renesančně upravený emporový kostel. Po požáru v roce 1850 byla postavena nová věž.

Kostel Narození Panny Marie v Průhonicích

Románsko-gotický kostel Narození Panny Marie v Průhonicích se nachází v zámeckém areálu. Kostel byl postavený koncem 12. století současně s románskou tvrzí.

Dřevěnka v Úpici

Nejstarší památkou Úpice je dřevěnka z poloviny 16. století. V podobě z roku 1620 se dochovala dodnes.

Evropské rozvodí Labe/Dunaj nedaleko Svratouchu

V lesích nad Skiareálem Svratka stojí rokokový lovecký zámeček Karlštejn. Místu se říká střecha Evropy, prochází tudy totiž hlavní evropské rozvodí Labe-Dunaj.