🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Studentské náměstí v Kadani

Studentské náměstí (dříve též Josefské) je veřejný prostor v Kadani. Nalezneme jej v prostoru před Svatou branou.

Větrný mlýn Světlík - největší dochovaný mlýn v České republice

Větrný mlýn Světlík je jedním z největších dochovaných větrných mlýnů v České republice. Je jediným mlýnem holandského typu s dochovaným technickým vybavením v Čechách.

Pamětní síň dr. Alice Masarykové v Lánech

Domek na dolním konci ulice Za Školou nechala roku 1928 vlastním nákladem zřídit dr. Alice Masaryková, dcera pana prezidenta, jako dům Československého Červeného kříže.

Ateliér sochařky Hany Wichterlové pod Petřínem

Hana Wichterlová (1903-1990), byla nepřehlédnutelnou uměleckou osobností, která tvořila v tichu svého ateliéru pod pražským Petřínem bez touhy a nároku na veřejné uznání a pocty.

Renesanční radnice ve Stříbře

Radnice na Masarykově náměstí je rozsáhlá renesanční stavba se třemi štíty, vystavěná v průběhu 16. století na místě dvou domů.

Sousoší Géniů v Národním muzeu

Sousoší tvoří dvě nadživotní postavy okřídlených chlapeckých Géniů nesoucích v rukou svatováclavskou korunu a atributy v podobě pochodně a vavřínového věnce.

Josefovské údolí v Moravském krasu

Josefovské údolí (někdy zvané též Křtinský žleb) je 10 km dlouhý krasový kaňon táhnoucí se mezi Adamovem a Křtinami. Jeho název odkazuje na osadu Josefov, která se nachází ve střední části údolí.

Obec Holé Vrchy - centrum cyklistiky na Mladoboleslavsku

Malebná středočeská vesnička je částí obce Dobrovice u Mladé Boleslavi. Jde sice o malou vesničku, která ovšem stále žije. Ctí se tu lidové tradice jako je velikonoční řehtání, pálení čarodějnic či masopustní průvody. Velkou tradici zde má i cyklistika.

Levandulová farma Židovice pod Řípem

Malá rodinná farma z Podřipska zaměřená na pěstování levandule s několikaletou tradicí.

Tvrz Malotice u Zásmuk

Vodní tvrz u rybníka ve stejnojmenné obci nedaleko Zásmuk na Kolínsku. Postavena byla zřejmě ve 2. pol. 14. stol. Bohatými kutnohorskými měšťany.

A Studio Rubín - alternativní divadlo na Malostranském náměstí

Alternativní divadelní scéna zaměřená na domácí repertoár, který je tvořen zejména autorskými inscenacemi.

Stadion Bedřichov

Oblíbené nástupní místo Jizerské magistrály. Lze ho využít jako výchozí bod pro výlety na běžkách, na kole i pěšky.

Vinařství Kvíc ve Slaném

Vinařství Kvíc bylo založeno v roce 1997 Petrem Rychtaříkem a Janou Isopovou. Vlastní vinohrad o rozloze 16,5 ha se nachází na jihozápadním svahu a jistě jej nikdo nepřehlédne při cestě autem po rychlostní silnici z Prahy do Mostu.

Městská galerie Kryt v Klášterci nad Ohří

Městská galerie Kryt pořádá v měsíčních cyklech výstavy současného výtvarného umění i další tematické výstavy, např. O historii města. Cílem je představit návštěvníkům umělce začínající i (světo)známé, umělce místní i přespolní.

Kokšínský hrádek u Švihova

Zřícenina hrádku (tvrze) na strmém vrchu nad řekou Úhlava, 1,5 km od Švihova. Od konce 15. století hrádek sloužil nejspíše jako předsunuté opevnění nedalekého hradu Švihov. Účelem být ostraha stavidel vodního opevňovacího systému hradu Švihov.

Vrchol Girová v západních Beskydech

Nejvyšší vrch Slovenských Beskyd (840 m) na území České republiky v Jablunkovském mezihoří, 6 km jihovýchodně od Jablunkova. Z dálky připomíná svým kuželovitým tvarem sopku, na severozápadním úbočí je lyžařský vlek, na jižním úbočí je turistická chata postavená v roce 1932 s občerstvením.

Všerubský průsmyk

Všerubský průsmyk je zeměpisným a turistickým předělem mezi horskými pásmy pohoří Šumava a Český les.

Přírodní památky Ptačí ostrovy u Chrudimi

Přírodní památka Ptačí ostrovy o rozloze 10,17 ha se nachází v severovýchodní části města Chrudim.

Naučná stezka Modrá osa v Chrudimi

Naučná stezka vede centrem města Chrudim proti proudu původně středověkého náhonu, který byl v nedávné době revitalizován.

Na dohled Brdům leží v polích nenápadná keltská svatyně

Ke konci léta, kdy už mnozí nevyhledávají koupání v řekách či koupalištích a teplota už nedosahuje závratných výšin, lze vyrazit na delší trek. Co takhle výprava z keltské svatyně kolem raketové základny do poutního místa?

Kostel Nejsvětějšího Jména Ježíš v Lánech

Rokoková zámecká kaple z poloviny 18. století, propojená v prvním patře krytou chodbou (prampouchem) s východním křídlem zámecké budovy. Dnes slouží jako lánský farní kostel.

Řadový dům s pozůstatky gotické kaple v ulici Matky Boží v Jihlavě

Řadový patrový dům čp. 1034 ulici Matky Boží v Jihlavě stojí v bezprostředním sousedství kostela Nanebevzetí Panny Marie. Nejstarší stavební část domu tvoří cenné pozůstatky gotické kaple, která přiléhala k západní boční lodi kostela.

Boží muka u Nové Říše

Boží muka z 16. století stojí v remízku u polní cesty, na mírném návrší západně za obcí Nová Říše. Boží muka mají zajímavou a řemeslně propracovanou lucernovou kaplici.

Centrum lesní pedagogiky v Brně

Moderně vybavené bezbariérové Centrum lesní pedagogiky a environmentálního vzdělávání naleznete v Jezuitské ulici. Programy vedené lesními pedagogy nabízejí Lesy ČR zdarma.

Naučná stezka Kladská u Mariánských Lázní slaví 40. narozeniny

Jedna z vůbec prvních naučných stezek na našem území byla slavnostně otevřena 14. září 1977. Leží asi 10 kilometrů severně od Mariánských Lázní, je bezbariérová a věnuje se historii, biologii a geologii Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les.

Zvonohra Křtiny - jedna z největších funkčních zvonoher ve střední Evropě

S výrobou se začalo koncem 90. let minulého století. Zvonohra má celkem 33 zvonů. Celková hmotnost činí téměř dvě a půl tuny, přesně 2487,6 kg. Zvonohru můžete slyšet pravidelně dvakrát týdně.

Kostnice Křtiny - unikátní kostnice obestřená tajemstvím

Křtinská krypta se nachází pod kostelem Jména Panny Marie. Největší pozoruhodností křtinské kostnice se stal nález 12 lidských lebek, které jsou označeny černou kresbou ve tvaru vavřínového věnce a symbolu v podobě písmene T na čele.

Naučná stezka Zlaté psí hory

Naučná stezka Zlaté psí hory je specificky věnována zdejším významným ložiskovým územím s výskytem zlata.

Bývalý klášter klarisek v Panenském Týnci

Původní klášter klaristek Anežského kláštera v Praze byl založený roku 1293.

Crème de la Crème - nejlepší italská zmrzlina v Praze

Všechny recepty na italské řemeslné zmrzliny píše Honza Hochsteiger alias "pan zmrzlinka", který mnoho let pracoval v Itálii i jiných místech světa pro nejlepší italské zmrzlináře a teď s láskou vaří nejlepší zmrzliny v Praze.

Designové sklářské studio Ayako v Železném Brodě

V lednu 2017 vzniklo nové designérské studio Ayako se specializací na ručně vinuté perle, originální skleněné šperky a autorské šperky Misamo.

Dům bratří Čapků v Budislavi

Ubytování v malebné krajině s nádechem času minulých a množstvím kulturních zážitků. Je ideálním místem pro odpočinek těla i mysli. V přízemí se nachází výstava fotografií Karla Čapka, která je přístupná všem příchozím návštěvníkům.

Geologické naučné stezky v okolí Nového Knína

V okolí Nového Knína jsou pro turisty k dispozici naučné stezky s geologicko hornickou tematikou.

Expozice historických kolejových vozidel muzea ČD

Navštivte technické muzeum, které představuje skvosty, jež se proháněly po železnicích v minulém století. K vidění jsou parní lokomotivy i stroje z doby nedávno minulé. Celkem expozice představuje 9 vozů - parních, motorových i elektrických.

Galerie a dílna uměleckého rytého skla Čambalová v Železném Brodě

Ateliér najdete v Masarykově ulice v Železném Brodě. Pavlína Čambalová se zabývá rytím a pískování skla.

Kavárna Cacao Prague

Kavárna se nachází kousek od Prašné brány. Zmrzliny, dezerty a dorty si vyrábí podle vlastních receptur. K pití si dáte skvělou kávu, výběrové sypané čaje, čerstvě připravené šťávy, ale také koktejly a míchané nápoje se superfood přídavky.

Městská galerie Beroun

Galerie sídlí v Duslově vile, v jednom z nejkrásnějších domů ve městě. Jedná se o památkově chráněný pseudorenezanční dům, který si v roce 1890 nechal postavit majitel parní pily a realit Martin Dusl.

Kostel Nejsvětější Trojice v Klimkovicích

Středověký kostel je nejstarším dochovaným historickým objektem ve městě Klimkovice. Počátky jeho existence sahají k první polovině 16. století. Kostel je postaven v raně gotickém slohu na vyvýšenině západně od městského centra.

Kostel sv. Blažeje a studánka u Panenského Týnce

Nedaleko Žerotína na levé straně silnice z Prahy do Loun stojí kostel sv. Blažeje. Kostel svatého Blažeje je pozdně barokní římskokatolický poutní kostelík.

Bikepark Bobovka Tanvaldský Špičák

Vedle známého lyžařského areálu Tanvaldský Špičák-SkiAréna Jizerky se nachází zcela unikátní bikepark. Unikátní je tím, že je situován v prostoru bývalé zimní bobové dráhy. Dá se projet i na klasickém horském kole, ale trať určená především milovníkům adrenalinové jízdy s odpovídajícím vybavením.

Kostel sv. Pankráce se zvonicí v Praze

Jednou z nejstarších nemovitých kulturních památek Městské části Praha 4 je raně barokní kostel sv. Pankráce stojící v místě menšího parku, bývalého hřbitova, zrušeného v roce 1866, při ulici Na Pankráci.

Křížová cesta ve Volarech

Křížová cesta ve Volarech vede na úbočí vrchu Kamenáč (899 m n. M.) a tvoří ji 14 zastavení, z nichž 12 zastavení má podobu kapliček vytesaných ze tří kusů kamene dioritu.

Půjčovna koloběžek RideOn v Olomouci

Půjčte si koloběžku a vyražte po krásách Hané. Vyzkoušet můžete i organizované výlety a kondiční jízdy na koloběžkách po Olomouci a okolí.

Rozhledna Hořidla u Chotiněvsi

V roce 2008 byla vrchu Hořidla slavnostně otevřena nová, kovová, 14 metrů vysoká rozhledna. Sestává z čtvercového podstavce, do něhož je zapuštěný ocelový tubus, kolem kterého se vine vřetenové schodiště s 67 schody, ve výšce 13 m je zakončeno kruhovým, otevřeným vyhlídkovým ochozem.

Sklo Bursa - ruční sklářská výroba v Železném Brodě

Firma Sklo Bursa vznikla v roce 1992 v Železném Brodě, ve městě s dlouholetou sklářskou tradicí. Sklo Bursa je menší firma rodinného typu, která se zabývá ruční výrobou dekorativního a technického skla nad sklářským kahanem.

Umělé jeskyně Grotty na zámku Ploskovice

Jedná se o uměle vytvořené jeskyně pod zámkem z počátku 18. století.

Vyhlídka Masák nad jezerem Medard

Nad budoucím jezerem Medard stojí první vyhlídka s názvem Masák. Součástí vyhlídky je informační tabule s názornou mapou budoucího jezera Medard, které bude sloužit pro vodní sporty a rekreaci.

Zámecký park Ploskovice

Při návštěvě ploskovického zámku nelze opominout zámecký park o rozloze 8 hektarů. Pak je volní přístupný.

Zmrzlinárna Dobřany

Rodinná firma, která se zabývá výrobou zmrzliny již několik let, převážně dle vlastních receptur. Vyrábí zmrzlinu z kvalitních a čerstvých surovin bez přidaných barviv a konzervantů.

Zmrzlinárna Puro Gelato

Zmrzlinárna Puro Gelato patří mezi tři nejlepší zmrzlinárny v Praze. Najdete ji na na pražské Náplavce. Vyrábí zcela čistou originální zmrzlinu, využívá rozmanitých chutí, které příroda nabízí, bez použití chemických přísad.