🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Muzeum Riedlova vila v Desné

Expozice je věnována rodu Riedelů, zakladatelům skláren v Desné. Vila byla postavena podle vzoru reprezentačních severoitalských sídel.

Naučná stezka Barrandovské skály - Chuchelský háj

Naučná stezka Barrandovské skály – Chuchelský háj nabízí poutavou cestu časem, geologickou i lidskou historií. Dává nahlédnout až do prvohor, do období siluru a devonu. Její délka je 6 km a nabízí 14 poučných zastavení.

Naučná stezka Orlík - Zvíkovské Podhradí

Trasa naučné stezky Orlík - Zvíkovské Podhradí vede krajinou středního Povltaví po levém břehu Vltavy ve Středočeské pahorkatině.

Naučná stezka Ruperta Fuchse v Nových Hamrech

Naučná stezka Ruperta Fuchse je zaměřená na hornictví, historii a život krušnohorských obcí, historie a zajímavosti železniční trati Karlovy Vary – Johangeorgenstadt.

Návrší Kedr ve Smržovce

V zimě zde pořádají netradiční lyžařské závody v dobových oblecích a výzbroji.

Osada Jedlová v Lužických horách

Jedlová je rekreační osada, ležící na severním svahu hory Jedlové asi 1,5 km jihovýchodně od Jiřetína. Ještě v roce 1731 zde stála jen osamělá vrchnostenská hájovna, patřící ke kamenickému panství.

Paseka Zlatá studna na Šumavě

Jediný dochovaný objekt na Zlaté studni je dnes chalupa patřící TJ Blatná, po ostatních objektech je možno místy nalézt pouze zbytky základů.

Pfannschmidtova vila v Lovosicích

Vila byla postavena v roce 1887 velkostatkářem a i pozdějším starostou Lovosic Franzem Pfannschmidtem.

Přírodní památka Bílá skála

Tento výrazný krajinotvorný prvek s charakteristickým skalním defilé vltavského svahu je významný zejména z hlediska geologického a paleontologického. Bílá skála představuje souvislý profil prvohorních ordovických hornin.

Přírodní památka Bohnické údolí

Území bylo v minulosti využíváno jako pastviny a později jako vinice jejíž pozůstatky jsou doposud zřetelné. Na území vystupují na povrch skalky tvořené břidlicemi předprvohorního stáří. Důvodem ochrany jsou jižně orientované skalnaté svahy nad Bohnickým potokem se skalními společenstvy.

Pseudogotická Riedlova hrobka v Desné

Jedná se o pseudogotickou stavbu postavenou v roce 1890. Hrobka patřila podnikateli Josefu Riedlovi, majiteli zdejší sklářské hutě. Do hrobky byly postupně uloženy i ostatky několika dalších příslušníků početné rodiny Riedlů.

Renesanční zámek Lovosice

Původně renesanční zámek byl postaven mezi lety 1545 - 1574 jako dvoupatrová budova se dvěma rizality, zřejmě opevněná. Upraven po polovině 17. století raně barokně. V současné době je využíván pro školské účely.

Secesní radnice v Lovosicích

Budova se secesními prvky byla postavena v letech 1906 - 1907. Do své nové krásy byla opravena v roce 1992 a při této příležitosti byla umístěna v kupoli schránka, obsahující současné aktuality a sadu platných mincí.

Sportovní areál a koupaliště Zvíkovské Podhradí

Sportovní areál a koupaliště Zvíkovské Podhradí rozšiřuje nabídku cestovního ruchu o atraktivní koupání.

Tvrz Litovice

Tvrz je mohutná třípatrová podsklepená budova s gotickým charakterem. Zajímavá je souměrnost oken při pohledu z hlav­ních místností i z venku a rozvržení hmoty objektu. Dokonalá je také kvalita kamenických prací.

Údolní nádrž Přísečnice

Krušnohorská vodní nádrž byla postavena v letech 1969 - 1976 jako zdroj pitné vody pro severočeskou hnědouhelnou oblast.

Vodní nádrž U Dubu na Jesenicku

Vodní nádrž U Dubu, jedna z osmnácti na Plavném potoce, se nachází nedaleko Černé Vody. V nedávné době prošla rozsáhlou rekonstrukcí.

Vyhlídkové věže Lahovického mostu

Lahovický most je pražským silničním mostem přes Berounku. Dvojice netradičně umístěných vyhlídkových plošin byla vybudována při rekonstrukci lahovického mostu v roce 2003 a 2004.

Zámek Hostivice

Hostivický zámek byl postaven v letech 1689 - 1697 jako jednopatrová raně barokní stavba. Do současné podoby dvoupatrové budovy s centrální halou procházející od prvního patra až po střešní nástavec byl přestavěn v letech 1732 - 1734.

Železniční viadukt ve Smržovce

Jeden z nejkrásnějších železničních viaduktů v České republice. Již za hlavním smržovským nádražím je hluboké údolí, které viadukt přemosťuje. Nabízí se oku lahodící pohled na výjimečnou vyváženost umělé stavby s okolní krajinou.

Kam o víkendu s dětmi: Vyrazte na pohádkovou cestu, staňte se archeologem

Program na druhý srpnový víkend slibuje kromě tradičních historických akcí také několik pohádkových stezek. Ti, kdo navštíví park Zeměráj se budou moci na okamžik stát archeologem a prozkoumat ranně středověkou vesnici. V Pardubicích je zase připraven sportovní program, při kterém si budou moci zájemci vyzkoušet nespočet aktivit.

Tipy na víkend: Do vinných sklípků, na pivní festival či koncert vážně hudby

Akce pro milovníky vína, piva, jídla, ale i kultury. Takový bude druhý srpnový víkend. Ať už si budete chtít zaskočit do sklípku na Moravě, svlažit se zlatavým mokem třeba v Litoměřicích, nebo si poslechnout vážnou hudbu v historických prostorách kláštera v Kladrubech, zcela jistě si svůj program vyberete.

Diecézní muzeum Brno - Vita Christi - sakrální umění brněnské diecéze

Stálá expozice Vita Christi – Život Kristův, vypráví příběh života Ježíše Krista. Více než čtyři desítky obrazů, plastik a liturgických předmětů z období od 13. do 19. století představuje bohaté umělecké dědictví brněnské diecéze.

Muzeum Stanislava Suchardy

Muzeum se nachází v Suchardově vile vybudované podle projektu architekta Jana Kotěry v letech 1904 - 1906. Hlavní prostory Suchardovy vily se dodnes dochovaly ve stavu, jak byly před více než sto lety Kotěrou navrženy, a to i včetně interiérových detailů.

Císařský ostrov - největší pražský ostrov

Císařský ostrov leží na Vltavě na pěší trase ze Stromovky do Troje. Na ostrov vedou tři mosty a lávka.

Karlínská synagoga

Byla postavena v novorománském slohu v roce 1861 pro místní zámožnou karlínskou židovskou komunitu.

Libeňský plynojem

Libeňský plynojem tyčící se na vrcholu kopce nad Palmovkou patří mezi výrazné dominanty okolí, především díky kulovému tvaru a výraznému stříbrnému nátěru. Místními lidmi je plynojem nazýván Koule.

Vila Josefa Fuchse v Libni

Funkcionalistická vila v Libni byla postavena ve svahu nad Vltavou ve 30. letech podle projektu Josefa Fuchse. Vila byla postavena v roce 1929.

Statek Vraných - ukázka baroka v Bohnicích

Vynikající ukázka lidového baroka 18. století s nerušivými úpravami 19. století. Statek je nejvýznačnější a zároveň nejpůvabnější památkou v obci Bohnice.

Socioterapeutická farma Bohnice

Socioterapeutickou farmu najdeme v severozápadním cípu rozsáhlého areálu nemocnice. Vstup je buď z areálu nemocnice nebo z ulice U Drahaně. Farma je určena především pro klienty Psychiatrické nemocnice – probíhá tu hlavně hipoterapie.

Okružní vyhlídkové plavby kolem hradu Zvíkov - Vltava pod Orlíkem

Víte, odkud je nejkrásnější výhled na hrad Zvíkov? No přece z parníku! Tak si nastupte a vychutnejte si okružní vyhlídkovou plavbu i s poutavým výkladem. Dozvíte se třeba, co je pravdy na pověsti o tajné chodbě do Svaté Anny, kterou hlídá ohnivý pes.

Lannova vila v Bubenči

Vila byla vybudována v roce 1872 v novorenesančním slohu významným průmyslovým podnikatelem a sběratelem uměleckých památek Vojtěchem Lannou jako letní odpočinkové sídlo. Budova je zvenčí zdobená freskami.

Lanovka z Ráztoky na Pustevny - první sedačková lanovka v Evropě

V roce 1940 byla zprovozněna lanová dráha z Ráztoky na Pustevny, první svého druhu nejen v naší republice, ale též v Evropě. V roce 2017 proběhla rekonstrukce horní. Stanice lanovky, která nyní nabízí zázemí pro turisty, půjčovu sportovního vybavení, samoobslužné bistro a mnoho dalšího.

Koulova vlastní vila

Tato patrová vila, postavena v letech 1895 - 1896, spojuje prvky lidové architektury a vladislavské gotiky. Patřila architektovi Janu Koulovi, který vyl předním představitelem historismu v Čechách druhé poloviny 19. století.

Vila dr. Náhlovského v Praze

Rodinnou vilu pro právníka Jana Náhlovského a jeho ženu Luisu navrhl slovenský architekt Dušan Jurkovič v roce 1907. Stavbu, včetně řemeslných prací a úpravy zahrady, provedl pražský stavitel Jan Pacl v letech 1907–1908. Vila je dnes v soukromém vlastnictví.

Letenská vodárenská věž

Letenská vodárna je 26 metrů vysoká pětipodlažní vodárenská stavba postavená v novorenesančním slohu. Stanová střecha oplývá vikýři, na špičce střechy je v nástavbě umístěn hodinový stroj. V posledním patře se nachází vnější ochoz umístěný na krakorcích.

Výlet Kutnohorskem: Legendami opředená zřícenina a chrám s ostatky mnichů

Když se řekne Kutná Hora nebo Kutnohorsko každého napadne chrám sv. Barbory, kostnice nebo Vlašský dvůr. Okolí tohoto významného středočeského města je však neméně zajímavé, a tak přijměte pozvání na celodenní kutnohorský výlet.

Mohyla Jana Palacha na Smrku

Těsně pod vrcholem hory Smrk (1276 m n. M.) se nachází několik lidových mohyl - prostých pomníků z kamení s obrázky a texty. Tyto pomníky zde vznikly v období normalizace.

Mohyla Johna Lennona pod vrcholem Smrk

Lidový pomník Johna Lennona byl vytvořen roku 1982 na místě tajných setkání lidí protikomunistického smýšlení, která se zde konala v 80. letech 20. století.

Burkův vrch v Beskydech

Plochý hřeben 3,5 km jižně od Horní Lomné na hranicích se Slovenskem.

Hraniční vrchol Malý Polom

Malý Polom (1060 m) je zalesněný vrchol v hraničním hřebeni mezi Českou a Slovenskou republikou. Pod vrcholem je křižovatka turistických cest. Nedaleko je rozcestí Čuboňov.

Kostel sv. Antonína v Holešovicích

Chrám je zasvěcen sv. Antonínu Paduánskému a byl dokončen v roce 1914. Vystavuje se zde vánoční Slovanský betlém.

Lanový park Slapy

Lanový park slapy leží na břehu Slapské přehrady u slepého ramene na úpatí Živohoštského mostu.

Muřinkový vrch v Beskydech

Muřinkový vrch (975 m je zalesněný vrch na hraničním hřebeni, hranice mezi CHKO Beskydy a CHKO Kysuce.

Pražská tržnice - bývalá pražská jatka

Památkově chráněný areál s prvky secese a novorenesance byl vybudován v roce 1893 - 1895 podle návrhu architekta Josefa Srdínka pro Ústřední jatka královského města Prahy. Svému účelu jatka sloužila až do roku 1983, kdy byla přebudována na tržnici.

Přírodní rezervace Čerňavina v Beskydech

Komplex přirozených bukových porostů karpatského typu s příměsí smrku, javoru klenu a s vtroušenou jedlí ve vysokých polohách Moravskoslezských Beskyd.

Rozhledna Tetřev v Beskydech

Rozhledna Tetřev (944 m n. M.) se nachází v turistické oblasti u bývalého hotelu Tetřev a u zrekonstruované Kamenné chaty na hřebenové stezce k vrcholu Velký Polom.

Velký Polom - významný hraniční vrchol

Velký Polom (1067 m n. M.) je významný vrch hraničního hřebene mezi Českou a Slovenskou republikou. Na svazích polomu se nachází několik skal, přímo na vrcholu mrazový srub tvořený pískovcovou skálou.

Vrch Kalužný v Beskydech

Kalužný vrch (993 m) je zalesněný vrch mezi Slavíčem a Ropicí.

Vrchol Javorový v Beskydech

Javorový vrch je nejvyšší vrchol horské skupiny nad slezskou nížinou v povodí Olše, jihozápadně od Třince, utvořené z vrstevnatého godulského pískovce. Název "Javororvý" je podle javorů, které tvořily podstatnou část svahů kopce.