🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Kostel sv. Antonína v Holešovicích

Chrám je zasvěcen sv. Antonínu Paduánskému a byl dokončen v roce 1914. Vystavuje se zde vánoční Slovanský betlém.

Lanový park Slapy

Lanový park slapy leží na břehu Slapské přehrady u slepého ramene na úpatí Živohoštského mostu.

Muřinkový vrch v Beskydech

Muřinkový vrch (975 m je zalesněný vrch na hraničním hřebeni, hranice mezi CHKO Beskydy a CHKO Kysuce.

Pražská tržnice - bývalá pražská jatka

Památkově chráněný areál s prvky secese a novorenesance byl vybudován v roce 1893 - 1895 podle návrhu architekta Josefa Srdínka pro Ústřední jatka královského města Prahy. Svému účelu jatka sloužila až do roku 1983, kdy byla přebudována na tržnici.

Přírodní rezervace Čerňavina v Beskydech

Komplex přirozených bukových porostů karpatského typu s příměsí smrku, javoru klenu a s vtroušenou jedlí ve vysokých polohách Moravskoslezských Beskyd.

Rozhledna Tetřev v Beskydech

Rozhledna Tetřev (944 m n. M.) se nachází v turistické oblasti u bývalého hotelu Tetřev a u zrekonstruované Kamenné chaty na hřebenové stezce k vrcholu Velký Polom.

Velký Polom - významný hraniční vrchol

Velký Polom (1067 m n. M.) je významný vrch hraničního hřebene mezi Českou a Slovenskou republikou. Na svazích polomu se nachází několik skal, přímo na vrcholu mrazový srub tvořený pískovcovou skálou.

Vrch Kalužný v Beskydech

Kalužný vrch (993 m) je zalesněný vrch mezi Slavíčem a Ropicí.

Vrchol Javorový v Beskydech

Javorový vrch je nejvyšší vrchol horské skupiny nad slezskou nížinou v povodí Olše, jihozápadně od Třince, utvořené z vrstevnatého godulského pískovce. Název "Javororvý" je podle javorů, které tvořily podstatnou část svahů kopce.

Vrchol Ostrý v Beskydech

Ostrý (1044 m) je dominantní vrchol Jablunkovské brázdy, na území CHKO Beskydy. Jsou zde zachovány staré, bizarně rostlé buky. Do roku 1870 tady probíhala těžba železné rudy.

Vrchol Ropice v Beskydech

Ropice (1 083 m) je velmi dobře dostupná po několika trasách, které lze spojit v delší nebo kratší túry.

Vrchol Šindelná v Beskydech

Tisíc metrů nad mořem, to je výška jednoho z mnoha vcholů Moravskoslezských Beskyd.

Vrchol Smrčina v Beskydech

Na místní poměry značně plochý kupovitý vrchol (1015 m) v Ropickém hřbetu mezi Ropicí a Kalužným vrchem.

Hradiště Šárka - národní kulturní památka

Archeologická památka je součástí rozsáhlého přírodního komplexu Divoká Šárka a Šárecké údolí. Lokalita je tvořena dvěma výraznými skalními polohami po obou stranách soutěsky Džbán.

Kubrův statek - nejstarší hospodářská usedlost v Ruzyni

Kubrův statek patří k nejstarším ruzyňským hospodářským usedlostem. Jeho historie je doložena až do 16. století. Zde se dochovalo nejvíce z barokní výzdoby místních usedlostí. Dnes je objekt Kubrova statku součástí hotelového komplexu.

Přírodní památka Jenerálka se zámečkem

Jenerálka je osada nacházející se v pražských Dejvicích, v údolí při soutoku Šáreckého a Nebušického potoka. Centrem osady je zámek Jenerálka, který je chráněn jako kulturní památka.

Půjčovna lodiček na Smíchově

Na Smíchově si kromě tradičních pramic můžete půjčit třeba motorový člun nebo výletní vor i s grilem.

Rudolfova štola - zásobárna vody pro Královskou oboru

Jedná se o tunel v Praze vybudovaný v 16. století pro zásobování Královské obory vodou. Štola o délce 1098 metrů překonává výškový rozdíl hladin Vltavy 110 cm. Štola probíhá asi 45 metrů pod terénem a dnešní zástavbou Letné. Štola byla ražena v letech 1589 až 1593.

Vyhlídka Dívčí skok v Divoké Šárce

Dívčí skok je nejvyšší vrchol v Divoké Šárce. Vysoký skalní útvar se nachází na pravé straně údolí za stejnojmennou restaurací. Většinu masívu tvoří stupňovitá a zarostlá předskalí. Nad nimi se zvedá rozložitá vrcholová pyramida, která tvoří přirozenou dominantu Divoké Šárky.

Hanspaulka - legendární vilová čtvrť

Vilovou čtvrť Hanspaulka najdete v pražských Dejvicích. Čtvrť láká k bydlení již od 30. let 20. století. Žili zde také Lída Baarová či Vlasta Burian. Také v současnosti je to jedna z nejluxusnějších a nejhezčích čtvrtí k bydlení v Praze.

Kafkova vila

Vilu s ateliérem Na Ořechovce v Praze navrhl architekt Pavel Janák pro sochaře Bohumila Kafku. Nad vchodem je sochařova reliéfní busta. V zahradě se nachází Kafkova bronzová socha Orfea z roku 1922.

Kamenná mohyla Ivančena v Beskydech

Symbol vlastenectví, statečnosti a přátelství. Tradiční poutní místo setkávání skautů z celé republiky.

Kostel sv. Norberta ve Střešovicích

Kostel je jednou z dominant této čtvrti v Praze. Byl postaven v letech 1889 – 1891 jako trojlodní klenutá bazilika s polokruhovou apsidou v novorománském slohu stavitelem Jaroslavem Kuchtou podle projektu architekta Františka Rožánka. Kostel je chráněn jako kulturní památka České republiky.

Lavička Spejbla a Hurvínka

Na lavičku k bronzovým Spejblovi a Hurvínkovi si můžete přisednout v pražských Dejvicích před Divadlem Spejbla a Hurvínka. Autorem postaviček je výtvarník Dušan Soták.

Naučná stezka Řepy

Stezka je zaměřená na místopis, historii, geologii a přírodní zajímavosti. Vede napříč Praho 17 Řepy, začíná Na Chobotě v Řepích a končí poblíž kostela Panny Marie Vítězné na Bílé Hoře. Délka stezky je 6,3 km.

Park Petra Bezruče v Klimkovicích

Prostor městského parku je ve všech ročních obdobích oázou poklidné a romanticky podmanivé přírody, je to hlavně z toho důvodu, že park tu je pro širokou veřejnost dosažitelný jen pár desítek metrů od rušného prostředí městského centra.

Přírodní rezervace Travný potok v Beskydech

Přírodní rezervace Travný potok se nachází se v Lysohorské hornatině, v jižní části mísovitého závěru prameniště Travného potoka, v nadmořské výšce 800 až 1040 m n. M., asi 1 km JV od vrcholu Travného a 4 km jižně od středu obce Morávka.

Přírodní rezervace Travný v Beskydech

Přírodní rezervace Travný se rozkládá na západním svahu hory Travný (1203 m n. M.), od jeho vrcholu až po úpatí k toku říčky Mohelnice.

Socha Ivana Stěpanoviče Koněva

Jedná se o pomník sovětského maršála, který žil v letech 1897 - 1973. V nadživotní velikosti ho ztvárnil sochař Zdeněk Krybus v roce 1980.

Stadion Juliska

Pražský atletický a fotbalový stadion byl otevřen v létě 1960 a je ve vlastnictví Armády České republiky. Jde o domovský stadion pro FK Dukla Praha, který je využíván i pro další přípravu sportovců z ASC Dukla.

Vila s ateliérem Václava Špály

Vilu ve funkcionalistickém stylu pro malíře Václava Špálu navrhl architekt Otakar Novotný, postavena byla v roce 1932 v pražských Střešovicích. Inspiroval se architekturou holandského typu.

Vodní nádrž Šance

Údolní nádrž na Ostravici u železniční zastávky Šance byla podle původních úvah o potřebě ochrany před povodněmi později doplněných záměrem zásobení ostravského průmyslu a obyvatelstva pitnou vodou vybudována v letech 1964 až 1969.

Vrchol Kněhyně

Kněhyně (1256 m) je nejvyšší vrchol významného masivu z godulského pískovce. Součást Radhošťské vrchoviny. Od Smrku (východně) je oddělen údolím Čeladenky.

Vrchol Smrk - dominanta Beskyd

Smrk (1276 m) je po Lysé hoře druhá nejvyšší hora Moravskoslezských Beskyd. Jeho typická dominanta je převážně z vrstevnatého godulského pískovce.

Vrchol Travný v Beskydech

Vrchol Travný (1203 m) je mohutnou zalesněnou horou nacházející se v Moravskoslezských Beskydech ležící nad údolím Mohelnice.

Vrchol Magurka v Beskydech

Magurka (1068 m) je hora v Moravskoslezských Beskydech na jihovýchodní rozsoše Čertova mlýna, nacházející se 4 km východo-jihovýchodně od Pusteven a 4 km jiho-jihozápadně od Horní Čeladné.

Místodržitelský letohrádek v Královské oboře

Nachází se v nejvýše položené části Královské obory a majestátně tak shlíží na celou Stromovku.

Kostel sv. Gotharda v Bubenči

Kostel je vystavěn v klasicistním stylu. Jedná se o jedinou sakrální stavbu tohoto druhu na území Prahy. Původně se u kostela sv. Gotharda nacházel i hřbitov. V bezprostřední blízkosti je též legendární hospoda Na Slamníku.

Vrchol Čuboňov

Čuboňov (1014 m) je hora v Moravskoslezských Beskydech, 4 km jihozápadně od Horní Lomné. Nachází se na Polomském hřbetu, který zde tvoří hranici mezi Českem a Slovenskem a také Evropské rozvodí mezi Odrou a Dunajem.

Zřícenina loveckého zámečku Mořičov U Ostrova

Barokní lovecký zámeček nechali vystavět v letech 1738-1739 majitelé ostrovského panství markrabata Ludwig Georg a August Georg z Baden-Badenu a Hochburku na návrší v nejvyšší části rozsáhlé panské obory v někdejším lesním revíru Tiergarten asi 1,5 kilometru jihozápadně od vsi Mořičov.

Autokrosový areál Štikovská rokle u Nové Paky

Nedaleko Nové Paky najdete motokrosové závodiště, jedno z nejnáročnějších v Evropě.

Bývalé židovské ghetto v Nýrsku

Rybářská ulice je bývalé židovské ghetto, kde stávala židovská synagoga a židovská škola.

Bývalý vrchnostenský hostinec v Nýrsku

Bývalý vrchnostenský hostinec se nachází na náměstí č. P. 81. Je zdoben raně barokním štítem s erby Koců z Dobrše a Karlů ze Svárova z roku 1684.

Císařská louka - přírodní oáza v Praze

Císařská louka je 1,7 km dlouhý vltavský ostrov v Praze, přístupný mostem ze Smíchova. Mimo jiné se zde nachází restaurace, golfové hřiště, dětské hřiště a nejrůznější sportoviště.

Kostel sv. Jakuba Většího v Ostrově

Původně farní pozdně románský kostel sv. Jakuba Většího byl postaven na počátku 13. století v místech původního středověkého trhového sídliště na jižním okraji dnešního města Ostrov.

Kostel sv. Michaela a Panny Marie Věrné v Ostrově

Původně gotický farní kostel byl vystavěn ve 2. polovině 14. století uprostřed nového založení městečka Ostrov.

Kostel sv. Tomáše apoštola v Nýrsku

Nejstarší budovou města je nepochybně farní kostel sv. Tomáše apoštola, který své stáří potvrzuje obrannou povahou vlastní stavby spolu se starou částí hřbitova.

Lesní divadlo v Nýrsku

Stavba lesního divadla byla dokončena roku 1935. Divadlo mělo zajímavá technická řešení.

Park Jezerka

Park byl vybudován po roce 1946. Park využívá přirozený terén malého údolí v okolí bývalé usedlosti Šustrovka, v které je nyní divadlo Na Jezerce. V parku vyvěrá pramen známý také pod jménem Libušina lázeň, který napájí malý rybníček.

Přírodní památka Podolský profil

Jedná se o bývalý stěnový lom, který odkryl sedimenty z období prvohor tvořené přídolským, lochkovským a pražským souvrstvím. Přírodní památkou je od roku 1988.