🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Secesní radnice v Tanvaldu

Secesní budova byla postavena v letech 1908 - 1909. Za pozornost stojí barevné okenní vitráže na schodišti a ve velké zasedací síni. Budova prošla v roce 1993 celkovou rekonstrukcí.

Zámecký park ve Světlé nad Sázavou

Dnešní podoba zámku i parku pochází z 19. století. Park se rozkládá na ploše asi 16 hektarů, porosty dřevin v parku mají místy až lesní charakter. Hned na okraji zámeckého parku můžete najít kamenný pomník zakladatele českého skautingu A. B. Svojsíka a básníka a skauta Jiřího Wolkera.

Tipy na víkend: Vyrazte na borůvkové hody nebo na medové slavnosti

Program na třetí srpnový víkend nadchne především milovníky piva. Slavnosti zlatavého moku se konají například v Chodové Plané, Holicích či Chotěboři. Na své si pak přijdou i milovníci jídla, ti se mohou vypravit na sladké borůvkové hody v Jeseníkách. Lákadlem je ovšem i medový den nedaleko Velehradu, který nabídne i medové pivo či medovinu.

Šifrovačka Valdštejn

Šifrovací hra je určena nejen dětem od 10ti let, ale i dospělým, takže radost ze hry bude dvojnásobná!

Expozice městského muzea ve Starém Městě

Muzejní expozice přibližuje dějiny, kulturu a přírodu Staroměstska. Expozice je umístěná v přízemí radnice vedle turistického informačního centra. Region je představen přibližně dvěma sty trojrozměrných sbírkových předmětů a originály i zdařilými kopiemi archiválií.

Radnice s vyhlídkovou věží ve Starém Městě

Radnice je pozdně renesanční budova s věží postavená v letech 1618 - 1619. Městská radniční věž vystupuje z jižního průčelí radnice a je vysoká 35 metrů.

Kunratická naučná stezka ve Šluknově

Kunratická naučná stezka byla realizovaná v roce 2011 Střední lesnickou školou a střední odbornou školou sociální Šluknov. Má celkem 5 zastavení.

Křížový vrch s křížovou cestou a kaplemi ve Šluknově

Křížový vrch s křížovou cestou se nachází v jižní části města v ulici Křečanské. Součástí křížové cesty je dvanáct zastavení. Při vstupu do areálu se nachází trojice kaplí - kaple Poslední večeře Páně, kaple Žaláře Krista a kaple Bičování Krista.

Kostel sv. Václava ve Šluknově

Objekt kostela je ranně barokní a sochy v kostele jsou ve stylu vrcholného baroka od místního rodáka Franze Bienerta a Josefa Kleina, rodáka z České Kamenice. Postaven byl v letech 1711 - 1722.

Braunerův mlýn v Roztokách u Prahy

Objekt je pod starším názvem Malý mlýn zmiňován počátkem 18. století, kdy měl podobu zděného jednopatrového stavení s prkenným štítem a mansardovou střechou. Roku 1861 zakoupil mlýn pražský advokát a významný český politik František August Brauner.

Budova radnice ve Slaném

Trojkřídlá patrová budova radnice s věží vévodí horní, jihozápadní straně Komenského náměstí. O stáří stavby svědčí renesanční bosovaný kamenný portál.

Klášter bosých karmelitánů Slaný

Původně renesanční, později barokně přestavěný kostel Nejsvětější Trojice je součástí areálu Kláštera Nejsvětější Trojice, významné dominanty města Slaný. Téměř současně se založením kláštera v roce 1657 byla postavena uprostřed hlavní lodi kostela loretánská kaple.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Úněticích

Kostel byl vystavěn v letech 1766 – 1770 na místě románského kostelíka. Jedná se o mohutnou jednolodní pozdně barokní stavbu. Interiér je rokokový z 2. poloviny 18. století.

Kostel sv. Gotharda ve Slaném

Na místě původně románské baziliky byl rozšířen v gotickém slohu děkanský kostel sv. Gotharda.

Kostel sv. Jana Křtitele v Roztokách

Kostel stojí na návrší nad někdejší hornickou obcí, která se zabývala těžbou stříbra, uprostřed hřbitova. Původně se jednalo o barokní kostel, který byl upraven v novorománském stylu v 19. století. Ve 21. století byl kostel opraven.

Městské hradby s Velvarskou bránou ve Slaném

Slánské hradby vznikaly na přelomu 13. a 14. století. Součástí hradeb byly čtyři brány - Pražská, Všehlušická, Lounská a Velvarská (jediná se zachovala). V dobách husitských válek však byla podstatná část městských hradeb zničena.

Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové

Budova studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové se pyšní titulem Stavba roku. Dnešní Studijní a vědecká knihovna byla založena v roce 1949, ale její prvopočátky lze spojovat se vznikem Městského průmyslového muzea v Hradci Králové v roce 1896.

Vyhlídka Svatopluka Čecha v Boreckých skalách

Vyhlídka kousek od Rovenska pod Troskami poskytuje nádherný výhled na panorama hradu Trosky. Vyhlídka nese jméno po slavném spisovateli, novináři a nadšenému cestovateli Svatopluku Čechovi, který v roce 1891 pobýval v Rovensku pod Troskami.

Anglikánský kostel v Mariánských Lázních

Anglikánský kostel je pozdním dílem londýnského architekta Williama Burgese, podle jehož plánů byl postaven zdejším stavitelem Friedrichem Zicklerem v roce 1879.

Čimický háj

Čimický háj je následníkem dubohabrového lesa zvaného Temeliště, který náležel bývalému velkostatku v Libni a následně zemskému velkostatku v Bohnicích.

Huťský vodopád u Rokytnice nad Jizerou

Huťský vodopád byl v minulosti vyhledávaným výletním místem. Byla zde restaurace, kde se každou neděli pořádaly tancovačky. V huťském vodopádu padá voda z výšky 20 m a vodopád je napájen Huťským potokem, který pramení pod chatou Dvoračky.

Kostel sv. Michaela v Rokytnici nad Jizerou

Pozdně barokní kostel byl slavnostně vysvěcen v roce 1759. Původně zde stál protestantský dřevěný kostelík, který byl postaven v roce 1598 a v polovině 17. století přestavěn na kamenný.

Kostel sv. Václava v Rovensku pod Troskami

Jedná se o jednu z nejvýznamnějších gotických staveb v severních Čechách, která je doplněna neobyčejně hodnotnou středověkou kamenickou výzdobou. Kostel stojí v části obce Podtýn.

Zámecká kaple Nanebevzetí Panny Marie - Libeňský zámeček

Památkově chráněná zámecká kaple Nanebevzetí Panny Marie, která byla postavena v průběhu rokokové přestavby Libeňského zámku v roce 1770.

Modrotisková dílna v Městském muzeum Valašské Klobouky

Navštivte naši jedinečnou modrotiskovou poštovní dílnu! V dílně máte k dispozici 17 razítek, které jsou zmenšeninami skutečných modrotiskových forem.

Pomník Svatopluka Čecha v Rovensku pod Troskami

Pomník básníka Svatopluka Čecha je umístěn v městském parku. Památník je vzpomínkou na básníkův pobyt v Rovensku pod Troskami v létě roku 1891.

Rohanské nábřeží v Karlíně

Rohanské nábřeží nikdy nebylo nábřežím v pravém slova smyslu. Jde totiž o širokou silniční komunikaci vedenou po trase zasypaného ramene Vltavy, které v minulosti oddělovalo Rohanský ostrov od pevniny a plnilo roli průplavu.

Zámek Vyklantice

Neobvykle řešený barokní zámek z první poloviny 18. století je stejně jako stavba sousedního kostela přisuzován významnému architektovi italského původu Janu Blažejovi Santinimu. Někteří badatelé však autorství připisují dalšímu vynikajícímu baroknímu staviteli Kiliánu Ignáci Dientzenhoferovi.

Zámek Zdechovice

Původně tvrz připomínaná v druhé polovině 14. století, později dřevěný zámek, který v roce 1803 zcela vyhořel.

Zřícenina hradu Vartnov

Hrad Vartnov se poprvé připomíná až roku 1377, archeologické nálezy vznik hradu datují na počátek 14. století. V roce 1474 dobyt a již nebyl obnoven. Jeho pozůstatky odkryl meziválečný archeologický výzkum.

Havraní kámen v Kryrech - symbol naděje

Havraní kámen postavilo na vrchol svého Kostelního vrchu město Kryry. Mohutný kamenný artefakt s vybroušenými „obtisky“ dvou lidských dlaní by se vedle Schillerovy rozhledny měl stát novým turistickým lákadlem a dominantou městečka, které se pyšní havranem v obecním znaku.

Tree House U jezevce

Tree House 2 je umístěn ještě více v lese, daleko od civilizace. Tree House 2 se nachází cca 1 km od chaty Babí lom.

Obora Holedná v Brně

Obora se nachází mezi sídlišti Jundrov, Kohoutovice a Bystrc. Jedná se o účelové myslivecké zařízení sloužící obornímu chovu mufloní a dančí zvěře.

Městské muzeum Rovensko pod Troskami - muzeum drahých kamenů

Expozice městského muzea je zaměřena především na broušení kamenů. Jsou zde 2 brusičské stoly, kotouče, vybroušené kameny, cechovní prapor a další exponáty.

Velvarská radnice

Renesančně – barokní budova radnice tvoří spolu s kostelem sv. Kateřiny historické jádro města. Nachází se na Náměstí Krále Vladislava.

Kostel sv. Prokopa v Braníku

Kostel byl vysvěcen v roce 1901, a to k poctě českého světce, někdejšího opata sázavského kláštera sv. Prokopa (990 – 1053). Dominanta objektu, kostelní věž při západním průčelí, vyrostla o dva roky později pod vedením zednického mistra Františka Strnada.

Kostel sv. Vavřince pod Petřínem

Původně byl kostel pravděpodobně dřevěný, ale později byl přestavěn v románském slohu z opukových kvádříků, vytěžených přímo na Petříně. V této podobě přečkal více než 500 let, kdy byl podle projektu Kiliána Dientzenhofera přestavěn do své dnešní barokní podoby.

Náměstí Tomáše Bati v Sezimově Ústí

Na náměstí před Astrou se nachází kovová socha - stylizovaná hubená postava v podřepu, s rukou vystrčenou vysoko k nebi a v dlani třímající kouli.

Tree House Sojčí hnízdo

Vyhlídkový posed se nachází na douglasce tisolisté. Dostal jméno kvůli svému tvaru a hojnému výskytu sojky. Svým umístěním uprostřed lesa je předurčen ke skutečnému kontaktu s přírodou.

Rozhledna Vestec u Chocerad

Dřevěná rozhledna se nachází při okraji lesa cca 500 metrů jihozápadně od osady Vestec, severovýchodně od Benešova.

Cyklostezka Přibyslav - Sázava po staré železniční trati

Cyklostezka, která vede po staré zrušené železniční trati z Přibyslavi do Sázavy, je dlouhá 8 855 metrů, trasa je bez kopců. Vhodná je především pro cyklisty a in-line bruslaře.

Lesní historická železnice v Rajnochovicích

Význačnou kapitolu v historii Rajnochovic i celého regionu tvoří rajnochovická železnice. V letech 1904- 1906 zde byla vybudována úzkokolejná lesní dráha v délce 8,3km, která vedla po úbočích svahu od parní pily až do revíru nad Podhradní Lhotu (pod Kečský Javorník).

Hradisko Holý kopec - archeologická památka

Na Holém kopci bylo objeveno rozsáhlé hradisko z doby bronzové a železné. K vidění jsou zde zbytky mohutného valového opevnění, které dosahovalo výšky až 5 metrů.

Cyklostezka Velvary – Ješín

Cyklostezka mezi Velvary a Ješínem byla vybudována v roce 2012 a měří 2,8 km. Cyklostezka představuje bezpečné spojení obou dvou částí města Velvary.

Kostel sv. Jiří ve Velvarech

Hřbitovní kostel sv. Jiří představuje jedinečný příklad renesančního umění v regionu. Hřbitov, který se rozprostírá kolem kostela, je místem odpočinku významných velvarských osobností.

Kostel sv. Kateřiny

Jednolodní farní kostel sv. Kateřiny je hlavním kostelem Velvar. Spolu s budovou radnice vytváří ucelenou architektonickou dominantu města. Sv. Kateřina, které je kostel zasvěcen, je i patronkou Královského města Velvary.

Kostel sv. Petra a Pavla v Říčanech

Dominantou náměstí je původně gotický kostel sv. Petra a Pavla, patrně z roku 1270. Z gotiky se dochovaly zbytky fresek z období kolem roku 1400.

Malovarský rybník - Malvaňák Velvary

Malvaňák, nebo také Malovarský rybník, byl zřízen kolem roku 1527. Jak napovídá název, nachází se v části Velvar nazývané Malovary. Malvaňák je místem odpoledních procházek, rybaření, hasičské dědkiády a řady dalších akcí.

Mariánský sloup – v centru Královského města Velvary

Barokní Mariánský sloup tvoří střed historického jádra Královského města Velvary na Náměstí Krále Vladislava. Mariánský sloup je jedním z mála monumentálních morových sloupů v kraji.

Masarykovo náměstí v Říčanech

Na Masarykově náměstí se nachází Mariánský sloup - zlacená socha Panny Marie Immaculaty (Neposkvrněné). Panna Maria má sepjaté ruce, kolem hlavy svatozář s deseti hvězdičkami a stojí na zeměkouli obtočené hadem s jablkem v tlamičce.