🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Naučná stezka historie vápenictví v Železných horách

Naučná stezka začíná na Berlově vápence v Závratci u Třemošnice, následně vede přes Lovětínskou rokli do Prachovnic, kde můžete vidět současný pohled do vápencových lomů.

Naučná stezka Hluboček - Hluk

Turistický okruh s osmi informačními panely vede zajímavými místy mezi místní části Uherské Hradiště - Míkovice a městem Hluk.

Naučná stezka Prašivá v Beskydech

Naučná stezka Prašivá je unikátní svým hvězdicovitým tvarem. Její cílový bod je vrchol hory Malá Prašivá.

Naučná stezka Velký Lomnický

Naučná stezka Velký Lomnický měří celkem 6,5 km a má 15 stanovišť. 1. etapa byla zrealizována v roce 2001, tehdy měla 12 stanovišť a délku 5,4 km. Její nevýhodou však bylo, že nevytvářela okruh a návštěvníci tak museli projít celou trasu tam i zpět, což částečně snižovalo její atraktivitu.

Osada Popelná na Šumavě

Popelná ještě v roce 1950 měla 22 obyvatel, koncem padesátých let byl obydlen mlýn, v dalších letech je uváděno až 8 obyvatel (v roce 2001 již pouze jeden) - jednalo se převážně o zaměstnance podnikových rekreačních zařízení, z nichž se po roce 1950 staly hotely.

Památkové domky v uličce Rajčovňa v Hluku

Pět domků je majetkem města a najdete je v ulici se starobylým názvem Rajčovňa. Jsou postaveny z "kotovic" neboli nepálených cihel, a jejich zdi pokrývá mazanina z ječmenných plev, hlíny a vody, přemalovaná vápnem.

Rozhledna na Kostelíčku v Třebíčí

Nad městem u Kostelíčka na Strážné hoře stojí od roku 1940 Vodojem Kostelíček Třebíč. Dříve sloužila k zásobování města pitnou vodou až do 70. let minulého století. V současnosti návštěva objektu umožňuje atraktivní pohled na město.

Rozhledna Polní Chrčice

Dřevěná rozhledna se nachází pod Velkým kopcem. Rozhledna stojí cca 500m severně od centra vsi, vede k ní neznačená polní cesta.

Rozhledna Vinice v Úvalech

Nachází se v nadmořské výšce 295 metrů a název vychází ze starého vinohradu který se rozkládal na jižním svahu kopce. Rozhledna zde stojí od roku 2013.

Rybník Velký Tisý

Rybník Velký Tisý, který je nejvýznamnější částí rezervace, byl dostavěn jako jeden z prvních velkých rybníků Třeboňska v roce 1505 a při jeho stavbě se poprvé objevilo jméno Štěpánka Netolického.

Smolný vrch v Rychlebských horách

Hora ve výšce 404 metrů nad mořem umožňuje daleký výhled. Žulové skalní město se zajímavými útvary je opředeno mnoha pověstmi.

Stará radnice v Lomnici nad Lužnicí

Budova historické radnice se nachází v severovýchodní části náměstí 5. května. Je zařazena do seznamu nemovitých kulturních památek. Patří mezi zajímavé radniční budovy v Čechách.

Studánka sv. Huberta u Lelekovic

Studánka je věnována sv. Hubertovi patronu lovců. Na drobné plastice v průčelí studánky je sv. Hubert vyobrazen.

Velký Lomnický rybník

Jeden z rybníků v CHKO Třeboňsko. Kolem vede naučná stezka, je zde vybudována i rozhledna k pozorování vodního ptactva.

Vrchol Špičák s kamennými schody v Krušných horách

Špičák (991 m) je vrchol v západním Krušnohoří v Karlovarském kraji.

Vyhlídkové věže Cerhenice u Kolína

Dvě dřevěné vyhlídkové věže byly postavené v letech 2014 - 2015. Obě vyhlídkové věže jsou vysoké 7 metrů a nenaabízejí kruhový rozhled.

Empírový kostel Navštívení Panny Marie ve Stachách

Původně barokní kostel Navštívení Panny Marie byl do současné pozdně empírové podoby přestavěn v letech 1842 - 1849.

Galerie Kinských na žďárském zámku

Rodinná galerie mapující historii rodu Kinských, současných majitelů zámku, v obrazech a dobových fotografiích. Výstava se nachází v prostoru vystavěném geniálním architektem J. B. Santinim.

Hřbitovní kostel sv. Mikuláše v Osoblaze

Kostel svatého Mikuláše v obci Osoblaha je hřbitovní kostel postaven v letech 1756–1766 a kulturní památka České republiky.

Hřibová rezervace ve Stachách

Hřibová rezervace Stachy je obcí chráněná lokalita hřibovitých hub, která se rozkládá na travnatém náměstí ve Stachách, u kostela Navštívení Panny Marie.

Jezero Neoveské jámy v Moravské Nové Vsi

Jezero o rozloze asi 120 hektarů tu zůstalo po těžbě štěrkopísku. Jeho břehy jsou dnes osázeny různými druhy dřevin, a tak přirozeným způsobem zapadají do krajiny a bezprostředně navazují na přilehlý lužní les.

Kaple sv. Panny Marie Einsiedelnské v Lovosicích

Kaple byla postavena jako připomínka padlého rakouského polního maršála Radicattiho v bitvě u Lovosic za Sedmileté války v roce 1756, kdy se tu střetlo přes 60 tisíc vojáků.

Kopec Ondřejník v Beskydech

Osamocený horský hřbet mezi Kunčicemi pod Ondřejníkem a Frýdlantem nad Ostravicí. Nadmořská výška kopce je 964 metrů.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Neratovicích

Kostel byl postaven někdy před rokem 1352 jako farní kostel. Stavba je jednolodní a presbytář si uchoval svůj gotický ráz. Nedaleko se tyčí zvonice postavená roku 1838 na místě starší dřevěné stavby.

Kostel sv. Jakuba v Moravské Nové Vsi

Původní gotický kostel z druhé polovině 13. století zbourán roku 1770, ponechána pouze věž. V letech 1771–1773 postaven nový kostel.

Kostel sv. Vavřince v Chrastavě

Výrazná pseudogotická stavba stojí na nevysokém návrší nad městem Chrastava.

Kostel sv. Vojtěcha v Neratovicích

Poutní kostel sv. Vojtěcha byl postaven v roce 1666 hrabětem Ferdinandem Vilémem Slavatou. Podle tradice byl na tomto místě roku 987 zbit sv. Vojtěch od zdějších pohanských převozníků.

Koupaliště Osoblaha

Osoblažské koupaliště je usazeno do centra malebného prostředí zdejšího parku, jehož součástí je in-line dráha, antukové kurty pro tenis, volejbal, nohejbal, fotbalový areál, kemp, rybník pro sportovní rybolov a další.

Secesní stavby v Kunčicích pod Ondřejníkem

Horská obec Kunčice pod Ondřejníkm leží mezi frenštátskou a frýdlantskou kotlinou. První písemná zmínka o obci je z roku 1581. V obci je několik secesních vil z počátku 20. století.

Lesopark Osmička v Lovosicích

V prostoru lesoparku se nachází dvě dráhy pro běžce a in-line bruslaře v délce 500 metrů a 1 km. Lesopark je vhodný k procházkám a relaxaci, nachází se tu dětské hřiště i venkovní posilovna.

Městská radnice v Chrastavě

Dům radnice získalo město Chrastava v 16. století. Poté prošla řadou úprav, z nichž poslední byla provedena na začátk 21. století.

Městské muzeum Chrastava

Muzeum vás seznámí s dávnou i blízkou historií nejen města Chrastava, ale i okolí. K vidění je železný hornický vozík či renesanční náhrobky.

Osada Dříš a kaple Blahoslavené Panny Marie se zázračným pramen

Osada Dříš vznikla derivací Deštného někdy na počátku 18. století. Lidé zde žijící nalézali obživu v řemeslné výrobě a zemědělství, i když to bylo s ohledem na nadmořskou výšku a reliéf terénu velmi chudobné hospodaření. Pro místní komunitu měla velký význam kaple blahoslavené Panny Marie.

Přírodní památka Kačenčina zahrádka

Přírodní památka Kačenčina zahrádka se nachází v dolní části obce Deštné v Orlických horách mezi lyžařskými sjezdovkami.

Přírodní rezervace Džungle

Přírodní rezervace Džungle je území se zbytkem luhu se starými stromy a mokřady mezi řekami Hraniční potok a Prudnik.

Přírodní rezervace Velký Pavlovický rybník

Přírodní rezervace Velký Pavlovický rybník se nachází na hranici katastrů tří obcí Hlinka, Osoblaha a Slezské Pavlovice.

Rozhledna Věžka v Čechách pod Kosířem

V parku zámku se nachází pseudogotická romantická Červená věž sloužící jako rozhledna. Rozhledna je nyní dlouhodobě nepřístupná.

Secesní most v Chrastavě

Přes řeku Jeřici v Chrastavě vede zrekonstruovaný secesní most, který stojí na místě původního mostu strženého povodněmi v roce 2010. Některé prvky se podařilo zachránit z původní konstrukce mostu.

Sklepní uličky v Moravské Nové Vsi

Sklepní kolonie Výmol, Zátiší a U trati tvoří zlatý kříž zdejšího vinařského společenství.

Soumarský most ve Volarech

Soumarský most je historický most a současný silniční most přes Teplou Vltavu, asi 5 km na západ od Volar.

Sportovní areál Lovosice

Sportovní areál, který se nachází u řeky Labe, zahrnuje plavecký krytý bazén, venkovní koupaliště, zimní stadion, tenisové kurty, atletický a fotbalový stadion a dvě sportovní haly.

Vinařská stezka Podluží

Síť cyklotras pod společným názvem Vinařské stezky Podluží vedou rovinatou částí centrálního Podluží, přes kopečky na okraji Kyjovské pahorkatiny v okolí Starého Poddvorova k severním vinařským oblastem Slovácka, kde vinice střídají rozlehlé lesní partie.

Vodárenská věž v Kladrubech nad Labem

Vodojem se nachází v severní části areálu Národního hřebčína Kladruby nad Labem. Čtyři nosné železobetonové pilíře a kruhový dřík nesou kruhovou horní část s reservoárem. Střecha vodojemu je zakončena lucernou.

Vzdělávací centrum Na Karmeli v Mladé Boleslavi

Vzdělávací centrum Na Karmeli propojuje historickou a moderní architekturu. Jedná se o reprezentativní prostor jenž lze využít k pořádání vzdělávacích a společenských akcí.

Židovský hřbitov v Osoblaze

Židovský hřbitov v Osoblaze patří k nejcennějším v České republice a nejvzácnějším památkám v Moravskoslezském kraji.

Zřícenina hradu Fulštejn

Zřícenina hradu Fulštejn se nachází 3 km od Osoblahy a 1 km jihozápadně od obce Bohušov. Hrad byl strategicky velmi vhodně umístěn v osoblažské nížině, stojí na zalesněném kopci (267 m) nad říčkou Osoblahou.

Zámecké návrší Litomyšl

Zámecké návrší v Litomyšli tvoří jedinečný komplex historických budov, nádvoří, zahrad a parků. Jedná se o pivovar, jízdárnu, konírnu, kočárovnu, stáj, piaristickou kolej, piaristický kostel, I. Nádvoří, horní nádvoří, park a předzámčí. Všechny objekty jsou součástí městské památkové rezervace.

Novogotický templ v zámeckém parku Krásný Dvůr

Jednu z nejpozoruhodnějších vyhlídkových staveb objevíte na nejvyšším místě zámeckého parku v Krásném Dvoře u Podbořan. Mohutná neogotická rozhledna patří k našim nejstarším vyhlídkovým stavbám a je typickým příkladem romantických staveb vystavěných bohatou šlechtou, v tomto případě rodem Černínů.

Opevnění Olomouce – fortový věnec pevnůstek okolo města

Fortový „věnec“ je unikátním projektem podplukovníka Wurmba z roku 1850 představujícím modernizaci Olomoucké pevnosti - přeměnu bastionové pevnosti na pevnost fortovou (táborovou). Na konci 19. století byla Olomouc nedobytným městem, systém byl rozebrán až před 1. sv. Válkou.

Na letní Floře Olomouc bude i armáda čínského císaře

Záplavu pestrobarevných květů vrcholícího léta i řadu dalších atraktivních lákadel, kterými budou mj. Například přehlídka Vyznání růžím či unikátní výstava čínské Terakotové armády, nabídne letošní letní etapa mezinárodního zahradnického veletrhu Flora. Na olomouckém výstavišti se uskuteční od 17. do 20. srpna.