🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Most Karla Burky v Prčicích

Původně kamenný most nechal vybudovat zámožný pražský měšťan Karel Burka v roce 1822. Most byl postaven v tehdy módním slohu empír. Délka mostu je 200 metrů, šířka 10 metrů.

Muzeum Říčany

V muzeu se pořádají nejrůznější kulturní akce, kroužky pro děti, výukové programy pro děti nebo tematické dílny pro školy. Součástí je i Didaktické centrum geologie nebo dvě venkovní expozice.

Naučná stezka Říčansko

Naučná stezka vás seznámí s některými pamětihodnostmi města Říčany a s přírodou v jeho okolí. Naučná stezka má celkem 18 zastavení a délku 9 km.

Olivovna - dětská léčebna v Říčanech

Historie Olivovy dětské léčebny se začala psát již na konci 19. století. Olivova dětská léčebna se řadí mezi nejstarší ústavy tohoto typu v českých zemích. Původně byl objekt postaven jako vychovatelna manželů Olivových, dnes slouží jako dětská léčebna.

Procházkova vila v Praze

Hned vedle Bílkovy vily je dům symbolizující podzim, který pro svého dlouholetého přítele a podporovatele zahradních měst a jednoho z iniciátorů výstavby vilové čtvrti na baštách doktora Procházku, vyprojektoval František Bílek, a to v roce 1910.

Rybník Marvánek v Říčanech

Rybník Marvánek se nachází na okraji města a vede kolem něj Naučná stezka Říčansko a také cyklostezka Krajem Josefa Lady.

Stockarova dvojvila v Praze

Dvojvilu s krásným výhledem do Letenských sadů navrhnul a pro sebe a svého bratra Jaroslava nechal postavit v letech 1910 – 11 architekt Rudolf Stockar – jeden z propagátorů zahradních anglických měst kotážového typu a přímý inciátor výstavby vilové čtvrti na baštách.

Židovský hřbitov v Prčicích

Hřbitov založený po roce 1855 byl po válce devastován a opraven až po roce 1996. Kamenná márnice s půlkruhově zaklenutým vstupem a sedlovou střechou byla v letech 2000 - 2002 opravena.

Zřícenina hradu Říčany

Říčanský hrad byl vystavěn pravděpodobně v letech 1260 - 1270. Hrad patří mezi nejvýznamnější stavby české hradní architektury doby posledních Přemyslovců. Je ukázkou nejstarších kamenných hradů na našem území.

Kostel sv. Jeronýma v Sedlci

Založení kostela sv. Jeronýma se datuje do 11. nebo 12. století. Jeho původní stavba čistě románského slohu byla jen skrovných rozměrů, takže se kostel podobal spíše velké kapli.

Kostel sv. Vavřince v Prčici

Kostel sv. Vavřince v Prčici je původně románský, založen byl ve 12., možná však již v 11. století. Z původní románské stavby se do dnešních dnů zachovala pouze loď a část věže.

Šternberská hrobka ve Stupně

Empírová hrobka spoluzakladatele Národního muzea v Praze Kašpara Mária ze Šternberka, významného přírodovědce (paleontologa, botanika, mineraloga). Hrobka byla postavena v roce 1808.

Hibschova jeskyně v Českém Středohoří

Hibschova jeskyně není tak úplně přírodní útvar. Kdysi se tu těžil kámen a pak i písek. Vznikl tak překvapivě rozsáhlý jeskyní komplex.

Kostel sv. Petra a Pavla v Podbořanech

Stranou centra města Podbořany na návrší stojí jednolodní pozdně barokní kostel sv. Petra a Pavla církve římskokatolické s věží v západním průčelí, postavený roku 1781.

Kostel sv. Václava v Radnicích

Barokní novostavba z roku 1720, postavená podle návrhu Jakuba Augustona ml. Na místě staršího kostela. Při kostele stála zvonice, byla situována v ohradní zdi hřbitova, severně od západního průčelí kostela. Nad vchodem je výklenek se sochou sv. Václava, patrona kostela.

Kostel Všech Svatých ve Velvarech

Tajuplný kostel Všech Svatých se ukrývá na okraji Velvar na území nazývaném Malovary. Hřbitovní zeď ohraničuje místo, kde se zastavil čas. Uvnitř i vně kostela odpočívají kameny i pozůstatky z minulých oprav, které umocňují lehce děsivou atmosféru opuštěného kostela.

Městská gotická věž v Přibyslavi

S výstavbou přibyslavské gotické věže se začalo v roce 1497, protože původní byla při obléhání husitskými vojsky značně poškozena. Byla stavěna jako věž obranná.

Mlynářův kámen - skalní vyhlídka nad meandrem Labe

Ze skalní vyhlídky Mlynářův kámen na svahu Dubického kopce se na vrcholu čedičové skály nachází pěkná vyhlídka do údolí Labe a na východní část Českého středohoří.

Muzeum Josefa Hyláka v Radnicích

Muzeum sídlí v původně měšťanském domě z první třetiny 18. století, zvaném též Jakšovský, později Falkův. Tento právovárečný dům později tvořil součást zámeckého komplexu a sídlila v něm hospodářská správa Šternberského panství.

Muzeum Volyňských Čechů Podbořany

Barokní budova bývalé radnice č.p. 1 z roku 1751 s mansardovou střechou a věžičkou skrývá muzeum, v němž nahlédnete do historie a osudu Volyňských Čechů, seznámíte se s geologií Podbořanska a je zde i něco pro milovníky pravěku.

Palackého most - třetí nejstarší most v Praze

Palackého most je šestý most (ve směru toku) a třetí nejstarší dochovaný most přes Vltavu v Praze.

Pavilon Františkova pramene

Františkův pramen je nejstarším františkolázeňským pramenem a spolu s pavilonem, který jej zastřešuje, slouží jako symbol města. Tato klasicistní stavba nahradila původní dřevěný pavilon roce 1832.

Po stopách slavných – vlastivědná procházka po městě Velvary

Po stopách slavných je historicko-vlastivědná procházka po městě Velvary, která připomíná nejvýznamnější velvarské rodáky.

Poutní kaple Navštívení Panny Marie v Radnicích

Významná barokní stavba vznikla kolem roku 1745. Byla postavena nákladem Jana Václava z Bubna a Litic patrně podle návrhu Kiliána Ignáce Dientzenhofera. Ke kapli vede křížová cesta, neboli Kalvárie.

Synagoga a židovské domy v Radnicích

Židovská synagoga je pozdně barokní stavba z konce 18. století, zděná, omítaná, na obdélném půdorysu se zaoblenými nárožími, s přístavkem po straně, krytá valbovou střechou.

Zámek Český Rudolec přezdívaný Malá Hluboká

Český Rudolec nazývaný též Malá Hluboká nebo Moravská Hluboká je zámek stojící ve stejnojmenné obci, nedaleko Dačic.

Zámek v Lázních Bělohrad

Nejcennější historickou stavbou ve městě je barokní zámek z přelomu 17. a 18. století s kaplí zasvěcenou Janu Evangelistovi. Zámek je v současné době využit pro školství a veřejnosti není přístupný.

Židovský hřbitov v Radnicích

Radnický židovský hřbitov se rozkládá asi 1,5 km jihovýchodně od města, na okraji lesa, má tvar nepravidelného šestiúhelníku. Nejstarší náhrobek pochází z roku 1734.

Zřícenina hradu Ronov nad Sázavou

Zřícenina hradu Ronov se v současné době nachází uprostřed rozsáhlé obory. Zřícenina je volně přístupná celoročně.

Meditační Zvon Setkávání v Hojné Vodě

Meditační zvon – Zvon Setkávání v Hojné Vodě připomíná světu, že tu žili a žijí, pracovali a pracují, tvořili a tvoří lidé dávných časů, nedávné minulosti a současnosti; někteří tu zemřeli, jiní byli vyhnáni.

Apartmány Knížecí cesta Lipno

V Bližší Lhotě u Lipna v historické budově schwarzenberské lesní správy se nachází aparthotel Knížecí cesta s plně vybavenými apartmány. Místo nabízí ideální možnost k odpočinku, mnoha sportovním aktivitám či toulkám do všudypřítomné mystické přírody.

Dřevěný kostel sv. Cyrila a Metoděje v Hrčavě

Nejmladší z dřevěných kostelů na Severní Moravě a ve Slezsku se nachází v nejvýchodnější obci republiy, v těsné blízkosti trojmezí tří státu České republiky, Slovenska a Polska, Hrčavě.

Expozice zámeckého bydlení v Dukovanech

Zámek Dukovany otevřel novou expozici zámeckého bydlení, kde se můžete těšit na sedm zámeckých salonů zařízených dobovým nábytkem a doplňky. Nechybí jídelna, dámský i lovecký salonek. Součástí prohlídkové trasy je freskový sál Pantheon, který se využívá i jako obřadní či koncertní síň.

Hedvičino údolí v Železných horách

Hluboká rokle se Zlatým potokem zařezává do Kaňkových hor. Začíná na okraji Třemošnice v Hedvikově.

Historická zvonice v Neprobylicích

Neprobylická zvonice doprovázela dříve na návsi kostel sv. Ducha, který byl pro stáří a vlhkost k roku 1741 zbořen. Nový kostel byl vystavěn na kopci nad obcí, kde je je dodnes v polích, jde o kopii slánského kostela v barokním stylu.

Hospoda U Musea neboli Ponorka

Až do převratu v závěru 80. let poskytovala zázemí a azyl velkému množství undergroundových osobností.

Churáňov - nejen významné zimní středisko

Churáňov je bývalá dřevařská a sklářská osada, která vznikla v 1. polovině 18. století. Dnes spolu se Zadovem tvoří velmi významné středisko zimních sportů.

Kaplička Narození Páně na Horních Lysečinách

Kaplička Narození Páně se nachází na lesní cestě půl km pod Lysečinskou boudou ve směru na Dolní Lysečiny u boudy Večerka.

Kostel sv. Anny a sv. Jakuba Většího ve Staré Vodě

Stará Voda je zaniklá ves, z níž se dochoval kostel, který s bezprostředním okolím od 1. ledna 2016 patří k obci Město Libavá, do roku 2015 spadal do vojenského újezdu Libavá.

Kostel sv. Bartoloměje ve Frymburku

Pozdně gotický farní kostel svatého Bartoloměje z roku 1277 se nachází na konci náměstí v městečku Frymburk. Od 29. května 1305 až do roku 1946 patřila farnost pod správu kláštera premonstrátů v hornorakouském Schläglu.

Kostel sv. Jana Křtitele v Lomnici nad Lužnicí

Na místě dnešního kostela existovala starší svatyně nepochybně ještě před lokací městečka i vznikem hradu.

Kostel sv. Jiljí a kostnice v Markvarticích

Márnice byla spolu s celým komplexem kostela zapsána do seznamu kulturních památek ČR.

Kostel sv. Vavřince v Hluku

Kostel sv. Vavřince v Hluku se vypíná na údolní terase uprostřed obce, přístup k němu je po 21 stupních prostorného, v roce 1945 přebudovaného schodiště. Svým majestátným vzhledem přitahuje pozornost a zve ke vstupu.

Lovětínská rokle v Železných horách

Lovětínské rokle patří do státem chráněného území jako součást Chráněnné krajinné oblasti Železné hory.

Měšťanský pivovar Ústí nad Orlicí - Hylváty

Pivovar v obci Hýlváty vznikl v roce 1892 přístavbou k obytnému traktu Hylvátské rychty. Na budově najdete pamětní desku. Z původního pivovaru se zachovala pouze bývalá bytová a úřednická budova v klasicistním v klasicistním slohu a provozní stavba s komínem.

Muzeum turistických známek v Janovicích u Rýmařova

Turistické známky se už 20 let vyrábějí v Janovicích u Rýmařova. A právě tam je otevřeno venkovní muzeum, které má podobu čínské císařské cesty.

Muzeum v Hluku

Od roku 1996 funguje v nejvyšším patře hlucké tvrze muzeum. Expozice je zaměřena na archeologické doklady osídlení hluckého katastru.

Mykologická poradna v Praze se schránkou na houby

Houbařská poradna v Karmelitské ulice je službou veřejnosti. Její činnost směřuje k podání informace začínajícím i pokročilým houbařům o jimi donesených houbách, především o druzích z volné přírody.

Národní přírodní rezervace Velký a Malý Tisý na Třeboňsku

Národní přírodní rezervace Velký a Malý Tisý patří k nejvýznačnějším rybničním rezervacím v ČR. Oblast je evidována i v rámci světové organizace UNESCO jako biosférická rezervace.

Naučná stezka historie vápenictví v Železných horách

Naučná stezka začíná na Berlově vápence v Závratci u Třemošnice, následně vede přes Lovětínskou rokli do Prachovnic, kde můžete vidět současný pohled do vápencových lomů.