🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Naučná stezka Nelesní krajina

Trasa naučné stezky Nelesní krajina vede okolím obce Kvilda na území NP Šumava asi 18 km jihozápadně od Vimperka a seznamuje návštěvníky s vývojem a vznikem bezlesí v okolí Kvildy, s vývojem a tvorbou krajiny, s hospodařením a lidskou činností v krajině v historických souvislostech.

Bučina - bývalá nejvýše položená osada na Šumavě

Bučina je dnes zaniklá osada, která však bývala nejvýše položenou osadou na celé Šumavě (1162 m). Přesto si však jedno prvenství uchovala - jedná se totiž o nejdeštivější šumavské místo, ročně tady spadne 1600 mm srážek.

Hájenka na Knížecích pláních

Knížecí pláně (Fürstenhut) jsou zaniklou obcí na Šumavě. Jedninou zachovalou stavbou je zde bývalá hájovna (dnes penzion Hájenka), která se tak nyní nachází v centru Národního parku, na holé planině v nadmořské výšce 1021 metrů těsně u hranice s Německem.

Zřícenina Kozí hrádek u Mikulova

Kozí hrádek patří k jedné ze tří skalnatých dominant města Mikulova. Odedávna se podílel na strategické kontrole cest spojujících Brno s Vídní a spoluzabezpečoval tak náležitou ochranu.

Aplikace Alois Nebel přináší nové příběhy, turistům slouží jako průvodce

Filmový příběh Aloise Nebela, výpravčího ze stanice Bílý Potok, se díky své popularitě dočkal také zpracování do podoby aplikace pro mobilní telefony. Ta provází turisty po místech, která jsou s filmem či jeho komiksovou předlohou spojena.

Farma Tuček - jízda na koních

Ekologická farma Tuček v Adršpachu nabízí ježdění na koních, vodění dětí, výcvik na jízárně, pro zkušenější jezdce možnost vyjížděk do nádherné přírody Teplicko-Adršpašských skal. Nebo vás zajímá, jaké to je být farmářem? Tak si to přijeďte k nám zkusit. Adršpach nejsou jen skály, ale i koně!

Zrádce najdete na tajemné Ostaši

Jako letadlová loď ční u Police nad Metují stolová hora. Ostaš jí říkají podle svatého Eustacha, Ostaše, kterému tu byla zasvěcena kaplička. Malé skalní město ukrývalo obyvatele z okolí v dobách, kdy krajem táhly loupeživé hordy. Skrývali se tu i čeští bratři, skalní labyrint působí tajemně.

Sedlnické sněženky

Nevšední přírodní památka se rozprostírá na několika lokalitách území obce Sedlnice. Husté koberce sněženek zde odedávna ohlašovaly místním obyvatelům přicházející jaro.

Pivní stezka Beskydami

Beskydská pivní stezka vás provede malebnou krajinou mezi kopečky a údolími tohoto pohoří. Stezka propojuje malé i velké pivovary, kde můžete poznat odlišnost barev, chutí a historie tohoto zlatavého moku.

Výlet na zámek Holešov za obrazy moravských krajinářů i malebnou zahradou

Výstava nazvaná Moravští krajináři - žáci Julia Mařáka představuje od čtvrtka uvnitř zámku Holešov výtvory několika talentovaných umělců tvořících na přelomu 19. a 20. století. Jsou jimi Roman Havelka, Alois Kalvoda, Stanislav Lolek a zmíněný Julius Mařák. Zájemci budou moci výstavu navštívit až do konce září.

Satinské vodopády u Malenovic

Na toku potoku Satina, který pramení pod Lysou horou a protéká Malenovicemi, jsou v místech nad hotelem Rajská bouda k vidění Satinské vodopády. Již v 19. století byly oblíbeným výletním místem a i dnes je celé údolí využíváno k rekreaci.

Prošli byste přijímacím řízením do firmy Baťa? Ve zlínském archívu se to dozvíte

Státní okresní archív Zlín-Klečůvka připravil na neděli 9. června Den otevřených dveří. Program pro veřejnost je naplánován od 14.30 do 19 hodin a na své si přijdou všechny věkové kategorie návštěvníků. Loni zavítalo na zámek v Klečůvce, kde archív sídlí, přes 400 návštěvníků.

Chalupa pod Melechovem v Meziklasí

V pásmu zalesněných vrchů Přírodního parku Melechov, na dohled od hradu Lipnice nad Sázavou nedaleko přírodní rezervace Stvořidla v malé osadě Meziklasí u Světlé nad Sázavou naleznete jedinečnou možnost levného ubytování na Vysočině ve dvou pokojích a apartmánu rodinného penzionu.

Nejprve přišly ovce o svetry, pak cesta prudce zamířila na nejvyšší smrk

Odehrálo se to přesně tak. Úplně na úvod přišlo malé stádo ovcí o své teplé oblečení – a pak jako by jejich lehkost, nad níž si ovšem chvíli pobečely, přešla i na nás diváky. A jak jsme se tak stali lehčími, opravdu jsme mířili výš a výš, až se nám naskytl mimořádný pohled na nejvyšší z beskydských velikánů. Ale vezměme to po pořádku.

Brněnský festival chystá na víkend desítky akcí, zakončí je ohňostroj na přehradě

Festival Brno-město uprostřed Evropy pokračuje také druhý červnový víkend. Těšit se můžete na akce v přístavišti, výstavu parních vozidel v Olympii nebo Divadelní festival. Samostatnou akcí je Den otevřených dveří v brněnské spalovně.

Hradní muzeum na Pořešíně

Na Hradu Pořešín je od roku 2012 otevřeno nové Hradní muzeum. Expozice muzea mapuje více než šestatřicetiletou historii výzkumů hradů na Malši, na jejichž základě byl vytvořen i model hradu Pořešín z doby okolo roku 1390.

Muzeum socialistických vozů Kozovazy

Přímo v areálu penzionu Lony v malebné vesničce Kozovazy se nachází muzeum starých automobilů, které rozhodně stojí za návštěvu! Jedná se o stálou expozici do které vozidla zapůjčila parta nadšenců. Nechybí zde Škodovky, Žigulíky, Trabant, Volga nebo Dacie.

Metaná v Pensionu Lony

Metaná je obdobou známějšího curlingu a je možné ji hrát jak v letním tak i zimním období.

Moučkův dům - sídlo Regionálního muzea města Žďár nad Sázavou

Moučkův dům v centru města nedaleko fary bude sloužit veřejnosti jako pobočka Regionálního muzea města Žďáru nad Sázavou. Otevřen bude 22. srpna 2013.

Mlýnský náhon v Bruntále

Technickou lahůdku zejména vodohospodářským odborníkům nabízí klub Za starý Bruntál. Právě ten se zasloužil o zpřístupnění expozice Mlýnský náhon. Vždyť první zmínky o této historické raritě, právem zařazené do evropské sítě muzeí, pocházejí z roku 1579.

Na tvrzi Kurovice se při opravách našla středověká kuchyně

Středověká černá kuchyně byla nedávno objevena na moravské tvrzi v Kurovicích. Patří pravděpodobně k nejstarším v regionu. Tvrz ale vábí k návštěvě z více důvodů.

Barokní zámek Koleč na Kladensku

Barokní zámek Koleč na Kladensku je nyní ve správě Nadačního fondu Koleč, který se snaží o jeho rekonstrukci. Zámek byl postavený v letech 1711-1713 na místě původní tvrze z 16. století.

Dobříšský zámek pozve turisty i do míst, kam se běžně nedostanou

Podívat se do míst, která jsou běžně nepřístupná, je velmi lákavé. Tím spíše, když se jedná o prostory historické, jako je francouzská zahrada u zámku Dobříš, které se právem říká „malé Versailles“. V sobotu 8. června se turistům naskytne jedinečná možnost zavítat do jejích tajemných zákoutí.

Velký Roudný - nejvyšší sopka Nízkého Jeseníku

Přírodní památka Velký Roudný nad obcí Roudno je nejvyšším vulkánem Nízkého Jeseníku, který byl činný ještě na počátku čtvrtohor. Spolu s Malým Roudným tvoří dominantu okolní krajiny.

Stopařská cesta ve Špindlerově Mlýně

Krkonoše oplývají neobvykle bohatou faunou. Z těch nejznámějších zvířat, která v okolí Špindlerova Mlýna žijí, jsou to liška obecná, srnec, jezevec lesní, jelen, kuna lesná, zajíc a prase divoké. A právě těchto sedm zvířat budeme stopovat na naší Stopařově stezce dlouhé 5,1 km.

Chatová osada Bítov

Chatová osada je letní sezónní zařízení. V areálu se nachází jídelna, kavárna se zastřešenou pergolou, grilem, golfové patoviště s umělým povrchem, tenisový kurt, sauna a fitness. Pro děti je k dispozici dětský koutek a venkovní dětské hřiště.

Medvědí stezka ve Špindlerově Mlýně

Chcete potkat medvědy? Pak jste na správném místě! Kde jinde než na Medvědíně byste na ně měli narazit. Nová naučná stezka v délce 8,5 km je vhodná pro rodiny s dětmi. Stezka je v provozu v průběhu celé letní sezóny, během letního provozu lanovek.

Lávový proud u Meziny

Neobvyklý kamenný útvar s typickými čedičovými varhany byl vytvořen v proudu lávy nedaleké Venušiny sopky. Zajímavé geometrické tvary sloupků vznikly smršťováním horniny při jejím ochlazování.

Místodržitelský palác v Brně

Místodržitelský palác je jedna z architektonicky nejpozoruhodnějších barokních budov města Brna. V současnosti je v prvním patře umístěna stálá expozice umění od gotiky do 19. století. Budova patří pod správu Moravské galerie v Brně.

Bylinková a květinová zahrada Chlumany

Zahrada s desítkami druhů léčivých rostlin, bylin a květin, která nabízí i sazenice a sezonní plody. Kromě svých výpěstků zahrada nabízí i produkty pěstitelů a lidových řemeslníků z okolí.

Chalupy U Dančí obory ve Velkých Karlovicích

Prožijte vaši dovolenou v překrásném prostředí valašských chalup ve Velkých Karlovicích v údolí Miloňov, kde budete obklopeni čistou přírodou Chráněné krajinné oblasti Beskydy.

Záchranná stanice a centrum ekologické výchovy v Bartošovicích

Stanice pro záchranu živočichů, sídlící v budově bývalé fary a pozdějšího loveckého zámečku v Bartošovicích na Moravě, pečuje o ohrožená volně žijící zvířata a zabývá se ekologickou výchovou a osvětou.

Oblastní galerie v Liberci

Oblastní galerie v Liberci je specializovanou sbírkotvornou institucí - muzeem umění - působící v regionu Liberecka. Pečuje o rozsáhlé umělecké sbírky a návštěvníkům nabízí prohlídku čtyř stálých expozic evropského a českého umění.

Bystřický zámek vystavuje grafiky Oldřicha Kulhánka

Na zámku v Bystřici pod Hostýnem byla v neděli zahájena výstava grafik Oldřicha Kulhánka, který je známý mimo jiné jako autor současné podoby českých bankovek nebo řady poštovních známek. Kulhánek, jenž letos v lednu zemřel ve věku 72 let, se ve své tvorbě zaměřil hlavně na lidské tělo. Návštěvníci zámku uvidí 29 velkoformátových aktů.

Ranč Bučiska v Rožnově pod Radhoštěm

Ranč Bučiska navazuje na dlouholetou tradici jezdeckého areálu v Rožnově pod Radhoštěm. Pro zájemce o jezdecký výcvik jsou připraveny idividuální jezdecké lekce vedené zkušenými cvičiteli. Jezdecký výcvik je vhodný jak pro začátečníky, tak i pokročilé jezdce.

Jezdecké centrum ve Vlčicích

Jezdecké centrum Vlčice, které leží 7 km od Trutnova, nabízí vyjížďky do přírody, výcvik na jízdárně, celodenní vyjížďky, vícedenní kurzy pro děti i dospělé.

Zetor Gallery Brno - nahlédněte nejen do historie traktorů Zetor

Zetor Gallery je nová víceúčelová hala, která přiblížuje fanouškům traktorů tradiční českou značku Zetor. Tradiční výrobce zemědělské techniky zde představuje nejen pohled do bohaté historie traktorů Zetor, ale především přehlídku moderní techniky, kterou přiblíží atraktivní formou.

Autokemp Podroužek u Netolic

Autokemp Podroužek se nachází nedaleko malebného jihočeského města Netolice v předhůří Šumavy, zhruba 25 km od Českých Budějovic. Kemp leží u rybníku Podroužek, kde je v létě možnost koupání. Nedaleko jsou i další velké rybníky jako Malý a Velký Hrbovský.

Koloběžky Český Krumlov

Přijďte si do Českého Krumlova vyzkoušet jízdu na naší elektrokoloběžce! Prohlídky renesančním centrem města ve dne i v noci, koloběžky si můžete zapůjčit i s instruktorem, který vás zde provede a okouzlí krásami starobylých uliček.

Colloredo - Mansfeldský palác v Praze

Colloredo - Mansfeldský palác patří pod správu Galerie hlavního města Prahy. Objekt je zpřístupněn veřejnosti od června 2013. Součástí paláce je ohromující a téměř neznámý barokní taneční sál s freskou od Pietra Scottiho a Giovanniho Battisty Zeista.

Chata Doubravka

Chata Doubravka je nové středisko na polosamotě na Vysočině, v překrásném prostředí Železných hor, u skalnatého kaňonu řeky Doubravy v přírodní rezervaci.

Expozice Důl Richard v proměnách času v Litoměřicích

Důl Richard je veřejnosti nepřístupný, v části je úložiště radioaktivního odpadu. Přesto se v Litoměřicích můžete podívat do expozice, která důl Richard představuje. Najdete ji v městském podzemí v Litoměřicích.

Rekreační areál města Blatná s venkovním koupalištěm

Nový bazén o délce 25 metrů je v provozu od 15. června 2013. Kromě bazénu se tu vyřádí děti v dětském brozdališti či na hřišti na suchu.

Palác Koruna na Václavském náměstí v Praze

Secesní palác Koruna stojí na dolním konci Václavského náměstí. Na vrcholku této zajímavé stavby – na střeše šedé budovy se skví zlatá perlová koruna obklopená obřími sochami svalovců, duchovitých ochránců celého paláce.

Hopsárium Lipno - svět rodinné zábavy

Jedná se o první a jediné rodinné hřiště v oblasti Lipenska. Hopsárium se nachází v budově Aquaworldu v Lipně nad Vltavou. Za každého počasí na Lipně najdete pro děti prostor pro aktivní zábavu.

Chata u Hracholuské přehrady

Chata se nachází v klidné části chatové osady na okraji vesnice Hracholusky.

Ranch Aranca

Vyjížďky na koních do přírody pro začátečníky i pokročilé.

Jesenická kyselka - zdroj bohatý na minerály

Jeseník nad Odrou je známý svým pramenem – Jesenickou kyselkou, bohatou na minerály. Mezi nejvýznačnější přednosti patří však nízký obsah sodíku, který blahodárně působí na lidský organismus.

Rozhledna Kovářka s kovářským muzeem

Rozhlednu Kovářka najdete na území obce Moraveč – Slapsko u Mladé Vožice. Věž, postavená z kamene, je vysoká 13m s ocelovým točitým schodištěm – po kterém vyjdete-li 50 schodů, ocitnete se v dřevěné vyhlídce, ze které se skýtá nádherný výhled do celého kraje.

Městské koupaliště ve Šternberku

Koupaliště ve Šternberku je v teplých letních dnech oblíbeným cílem všech příznivců koupání. Je vybaveno solárním ohřevem, 80 metrů dlouhým tobogánem a k dispozici zde je také večerní koupání.