🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Mohyla Hanče a Vrbaty na Zlatém návrší

Mohyla nad Vrbatovou boudou na Zlatém návrší, připomíná tragickou událost z 24.3. 1913, kdy zde při lyžařském závodě na 50 km ve sněhové bouři zahynul český závodník Bohumil Hanč a jeho přítel Václav Vrbata, který se mu snažil dojít pro pomoc.

Ambrožova vyhlídka nad Labským dolem

Ambrožova vyhlídka v Krkonoších se nachází se na červeně značené turistické stezce mezi Labskou boudou a Vrbatovou boudou pod Pančavskou loukou. Svůj název dostala po Jindřichu Ambrožovi, ochránci přírody.

Vojenské muzeum na zámku v Jindřichově Hradci

V objektu hradu a zámku v Jindřichově Hradci naleznete muzeum věnované československé předválečné armádě z let 1918 až 1938. Expozice se zaměřuje zejména na období zářijové mobilizace 1938.

Studio KMM - kurzy kresby a malby v Praze

Výtvarný ateliér realistické kresby a malby pořádá večerní, víkendové a pobytové výtvarné kurzy kresby a malby, které jsou určeny pro všechny, kteří se chtějí zdokonalit v kreslení či malbě nebo se připravují na talentové zkoušky. Dále pořádáme kreativní tvořivé kurzy Paverpolu, enkaustiky a Fima.

Loosovy interiéry v Plzni - cenné bohatství evropské architektury 20. století

Adolf Loos (1870 - 1933) je považován za nejvýznamnějšího středoevropského architekta první třetiny 20. století. Na přelomu 20. a 30. let Adolf Loos v Plzni často pobýval. V Plzni Adolf Loos realizoval přestavbu tzv. Brummelova domu (Husova 58) a 13 bytových interiérů.

Expozice Křížové cesty a Lurdská jeskyně v Bohuticích

Moravské Lurdy, jak lze také přezdívat jihomoravské obci Bohutice na Znojemsku nabízí opravdovou raritu - kopii Lurdské jeskyně i jedinečnou kulturní památku Expozice Křížové cesty.

Sportovní a relaxační centrum Bílá v Beskydech - zábava pro celou rodinu

V letním parku Bílá v Beskydech zažijete opravdouvou zábavu s celou rodinou. Spolu s dětmi zde můžete vyzkoušet lanový park, letní tubing, aquazorbing nebo třeba rýžování polodrahokamů.

Bývalý kostel sv. Jošta v Českém Krumlově

Opravená věž bývalého kostela sv. Jošta neodmyslitelně dotváří panorama Českého Krumlova. Původní kapli nebo kostelík v těchto místech založil před rokem 1334 Petr I. Z Rožmberka jako součást rožmberského panského špitálu.

Horská chata Slalomák v Trojanovicích

Odhoďte stres a starosti a navštivte horskou chatu Slalomák vzdálenou pouhých 600 metrů od turistického centra Pustevny v Moravskoslezských Beskydech.

Autokemping Na Vyhlídce Miletín

Na okraji města Miletín, při silnici na trase mezi Hořicemi a Dvorem Králové nad Labem, se nachází kemp Na Vyhlídce. Poloha kempu nabízí možnost mnoha výletů do blízkého i vzdálenějšího okolí.

Black Angel’s Bar Praha - jeden z nejlepších barů na světě

Black Angel’s Bar je postaven ve stylu prohibičních podniků 30. let typu tzv. „public house“, kde se lidé všech společenských vrstev potkávali se svými známými a přáteli. Patří mezi desítku nejlepších barů na světě.

Apartmán FLORA

Ubytování na Benecko pro 2-4 osoby,samostatné vaření, klidné prostředí, krásný výhle, relaxace. Krkonoše, dovolená. Pobyt na horách, sjezdové a běžecké lyžování, zimní sporty, vhodné pro rodiny s dětmi.

Lovecký klub Hubert v Rabštejně nad Střelou

Klub Hubert v Rabštejně nad Střelou je ideálním místem k pořádání rodinných akcí, menších večírků, školních výletů, škol v přírodě apod. Nachází se zde i příjemná hospůdka s domácí kuchyní a příjemnou obsluhou.

Ranč Havraní kámen

Ranč Havraní kámen, který se nachází mezi Rabštejnem nad Střelou a Žihlí v krásném prostření přírodní rezervace Horní Střela, nabízí agroturistiku na Novém dvoře, na farmě rodiny Weberových.

Muzeum zemědělské techniky v Pravčicích

Nové zemědělské muzeum vzniklo v Pravčicích na Kroměřížsku. Představuje staré zemědělské stroje pocházející od 18. století do současnosti i dějiny šlechtitelství. Muzeum vybudoval selský rod Netopilů.

Autokemp Světlík u Českého Krumlova

Autokemp Světlík se nachází v okrese Český Krumlov. Jedná se o rodiný kemp, v přírodní rezeervaci Blanského lesa, nedaleko lipenské přehrady.

Apartmán U hamru na Kvildě

Bytový apartmán ve středu obce, velmi prostorný a slunný, pro 7 osob.

Rekreační středisko U Klokana Koryčany

Náš areál je vhodný nejen pro dětské tábory, ale i různé srazy, přátelská posezení či sportovní soustředění. V hlavní budově je 15 ubytovacích míst v rozložení pěti dvoulůžkových a jednoho pětilůžkového pokoje.

Obři na Šumavě – legendy, nebo skutečnost?

Staré pověsti, které se dochovaly až do současné doby, hovoří o velkých bytostech, obývající vrcholky šumavských kopců. Existovali obři, nebo jde o výplod lidské fantazie?

Tenisový areál Šternberk

Přijďte si užít příjemné chvíle sportování, relaxace a zábavy. Tenisový klub nabízí možnost členství i individuálního hraní. Věříme, že přispějeme k vašim sportovním úspěchům a aktivnímu odpočinku.

Divadlo Oskara Nedbala v Táboře

Táborské divadlo je středoevropskou raritou. Má jediné jeviště s dvěma pravoúhle připojenými hledišti. Menší z nich, které se nalézá v historické budově, je určeno pro komorní představení. Tuto neobvyklou podobu budova získala po generální rekonstrukci v 60. letech minulého století.

Apartmány U Jůvů Loučná nad Desnou

Přijeďte si odpočinout do krásného prostředí jesenických hor. Do klidné podhorské vesničky Loučná nad Desnou v údolí řeky Desné. Ideální pro turistiku, cykloturistiku, běžecké i sjezdové lyžování.

Jezero ve Velkých Karlovicích - slavné díky Karlu Jaromíru Erbenovi

Jezero s příhodným názvem Jezero nebo také Karlovské jezero leží 4 km severně od historického centra Velkých Karlovic v horní části údolí Jezerného.

Včelařské muzeum a skanzen v Chlebovicích

V chráněném objektu starobylého chlebovického fojtství najdete včelařský skanzen a muzeum včelařství. V muzeu jsou umístěny úly od nejstarších slaměných úlů až po nejnovější z tvrzeného polystyrenu.

Na hrad Krašov jezdili cisterciáci "zapařit"

Temně kalná Berounka rychle plyne od Liblína pod zříceninu Krašova. Hladina je obvykle plná vodáků, dnes jako by všichni spali. I zřícenina, založená kýmsi z Hroznatů, je osiřelá. Kýmsi píši záměrně, vedou se spory, který z nich to byl. Jetřich, nebo Sezema? Každopádně hrad to byl festovný.

Za sklářskými mistry do Vrbna pod Pradědem

V místní části Vrbna pod Pradědem nazývané Mnichov se daří sklářskému řemeslu. V rodinných hutích můžete obdivovat ručně zhotovené repliky historického lesního skla protkaného drobnými bublinkami.

Stáj Galaxy na Valašsku

Jízda na koních a ponících pro dospělé i děti, seznámení se s výstrojí, čištění koně. Přiďte si udělat hezké odpoledne v přírodě.

Motorest U Koně Kamenický Šenov

Motorest U Koně se nachází nedaleko Panské skály, přímo pod Prácheňskou vyhlídkou a její lyžařskou sjezdovkou. Nabídnou vám zde ubytování, speciality kuchyně a příjemné posezení na terase s vyhlídkou do přírody. Pravidelně jsou zde pořádány zábavné akce.

Solná Jeskyně Prostějov

Solné jeskyně jsou jednou z originálních metod ve využití léčivé síly soli z Mrtvého moře s výraznými preventivními, léčebnými, regeneračními a relaxačními účinky.

Důl Mauritius u Hřebečné

Bývalý důl Mauritius, ve kterém se těžila ruda s přestávkami po celá čtyři století od roku 1545 do roku 1944, najdete nad Hřebečnou. Jedná se o nejslavnější cínový důl Krušných hor. V současné době se připravuje zpřístupnění formou dvou návštěvnických tras.

Lorenzova - Vavřincova huť v údolí lapků

Ojedinělá technická památka starého hutnictví stojí na Drakově na trase z Mnichova na Rejvíz v údolí říčky Černá Opava. Dřevouhelnou huť vybudovali bratři Krischovi kolem roku 1807 a je opravdu jediným dochovaným exponátem svědčícím o proslulé železářské oblasti v sudetech.

Náchodský zámek otevřel své poklady

Vypadá to, jako byste vstoupili do natáčení Hříšných lidí města pražského. Otevřené kasy, zvané popelka, podle izolační vrstvy popele mezi stěnami, plné drahocenných vyznamenání a řádů. Náchod otevřel své poklady.

Moderní kašny na náměstí Republiky v Plzni

Ojedinělé objekty kašen podle návrhu architekta Ondřeje Císlera propojují současnost s tradicí v historickém kontextu náměstí. Do nádrží z černé čínské žuly padá voda z pozlacených chrličů, které symbolizují anděla, chrtici a velblouda, motivy z plzeňského znaku.

Triocamp Praha - camping, penzion, bungalovy

Celoroční kvalitní ubytování nedaleko centra Prahy. Nabízíme místa pro caravany a stany s el. Přípojkou. Dále ubytování v chatách a pokojích.

Hradišťský vrch u Konstantinových Lázní - seznámení s prehistorickým hradištěm

Na masivním čedičovém kopci, který se vypíná v blízkosti Konstantinových Lázní, se rozprostírá druhé největší hradiště v západních Čechách. Jeho stáří sahá do pozdní doby bronzové, což dokládají rozsáhlé nálezy.

Pohádkový les v Mníšku u Liberce

Pohádková trasa kolem vodní nádrže Fojtka, na které čekají na všechny děti úkoly u pohádkových bytostí.

Beskydská rezervace Boto - zažijte pravou beskydskou tmu

Beskydská oblast tmavé oblohy (BOTO) se nachází na Česko – Slovenské hranici se středem kolem obcí Staré Hamry a Bílá. Nejvyšším bodem v BOTO je Lysá hora (1323 m n. M.). V Beskydech lze zažít úchvatný pohled na Mléčnou dráhu se spoustou tmavých oblastí.

Smyslově naučná stezka Údolím Skuhrovského potoka

Pokud se chcete naučit vnímat přírodu všemi smysly, vydejte se z České Třebové na naučnou stezku krásným údolím podhorského potoka k Přírodní rezervaci Třebovské stěny. Soustředíte se na hlasy i vůni lesa, vyzkoušíte si hledání stop a ochutnáte pramenitou vodu.

Muzeum místní historie a výstavní síň Smržovka

Muzeum je umístěno v půdních prostorách Zámečku. V expozici najdete dobové předměty, fotografie a mapy, zapůjčené či darované jak místními obyvateli, tak přáteli Smržovky.

Kam o víkendu s dětmi: bubnovat do Chebu, do Sychrova na čokoládovou bitvu

Následující víkend se nese ve znamení muzejních nocí. Kromě nich se nabízejí také sportovní aktivity v přírodě nebo zaměstnání mozku mezi hlavolamy. Celodenní zábava čeká na nejmenší i v Chebu nebo v Blansku.

Areál Na Nebesích - Němčice u Litomyšle

Areál ojedinělého statku a rozsáhlých zahrad z 19. století po rekonstrukci. Stálá výstava umění a tradic, ZOO koutek, atrakce pro děti, nově vysvěcená kaplička Zbigniewem Czendlikem, relax v zahradě, občerstvení, atd. Na klidném místě cca 3 km od Litomyšle.

Rajský dvůr - brusírna křišťálového skla

Rajský dvůr se nachází na půl cesty z Nového Městečka směr Annín, nad koupalištěm. Nahlédněte do provozu brusírny křišťálového skla s výkladem. Můžete se zde také ubytovat v soukromí, nabízíme i tenisový kurt.

Královský průvod se opět po roce vydá z Prahy na hrad Karlštejn

Sedmý ročník tradiční historické akce, průvodu z Prahy na hrad Karlštejn, přinese řadu novinek - především přesunutí začátku průvodu na pátek 31. května večer a také nový císařský pár. V rolích císaře Karla IV. A jeho čtvrté manželky Elišky Pomořanské se představí herci David Suchařípa a Iveta Jiříčková.

Pohádková stezka v lesích u Hradce Králové

Vydejte se s dětmi na pohádkové putování královéhradeckými lesy. Potkáte zde draka Větvičku, borůvkovou vílu a další postavičky vyřezávané ze dřeva. K tomu se dozvíte spoustu zajímavých věcí o stromech, zvěři a lesním hospodářství.

Zážitkový park Zeměráj

Jedinečný přírodní zážitkový park se nachází nedaleko Orlické přehrady u obce Kovářov. Na ploše 9 hektarů v okolí historické usedlosti se nalézá více než stovka různých her, hlavolamů a dobrodružných úkolů. Děti zde mohou v přírodním prostředí volně běhat, vymýšlet, tvořit a objevovat.

Pražírna kávy Frolík - návštěva plná chutí a vůní

Všichni milovníci kávy, kteří chtějí proniknout do tajů její výroby a přípravy, jsou vítání v Pražírně kávy Frolík ve východočeském Borohrádku. V rodinném podniku spojeném s prodejnou, miniaturním muzeem a kavárnou vás osobně přivítá jeho majitel Petr Frolík.

Rozhledna Na Skále - Železný Újezd

Telekomunikační věž Na Skále se tyčí u obce Železný Újezd do výšky přes 40 metrů. Vyhlídková plošina je usazená v 25 metrech a nabízí návštěvníkům překrásný pohled do dalekého okolí.

Naučná stezka Rejvíz k Velkému mechovému jezírku

Naučná stezka Rejvíz se nachází ve stejnojmenné národní přírodní rezervaci rozprostírající se v severovýchodní části Hrubého Jeseníku. Stezka v délce 3 km vede do středu největšího moravského rašeliniště k Velkému mechovému jezírku.

Studánka Kloubovka u Nepomuka

V lese nad obcí Kotouň na Nepomucku stojí výklenková kaple, pod kterou vyvěrá pramen. Říká se mu Kloubovka pro blahodárné účinky zejména na končetiny, klouby nebo celkové zklidnění organizmu.

Muzeum motocyklů v Oselcích

V malebné obci Oselce na jižním Plzeňsku najdete v přízemí Obecního úřadu malou, ale velmi zajímavou expozici historických motocyklů Jawa a ČZ.