🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Řeka Odra - evropský veletok pramenící na Moravě

Řeka Odra je evropský veletok, o celkové délce přibližně 854 km, který pramení na Moravě pod vrcholem Fidlův Kopec ve výšce 634 m.n.m. A ústí v Polsku do Baltského moře.

Velký Javorník v Beskydech

Velký Javorník (918 m n. M.) je nejvyšším vrcholem Veřovických vrchů, nejzápadnějšího předhůří Moravskoslezských Beskyd. Za dobré viditelnosti můžete z vrcholu dohlédnout až do Jeseníků, na Oderské vrchy či na Ostravsko.

V podzemí hořovického zámku se zabydlela hodná strašidla

Zámek v Hořovicích má nové obyvatele. Do zámeckého sklepení se nastěhovala Pohádková země výtvarnice, spisovatelky a hodné čarodějnice Vítězslavy Klimtové. Kouzelná země skřítků, vil, vodníků, čertů a dalších postaviček obývá podzemí zámku, kde najdete vchod do pohádky.

Kemp s koupalištěm v Sobotce

Příjemný kemp s koupalištěm najdete zhruba 1,5 km od centra Sobotky na krásném slunném prostranství obklopeném přírodou s výhledem na zámek Humprecht.

Zámek Dobříš chystá dětem letní dobrodružství. Povede po stopách medvídků

V červenci a srpnu budou pro malé návštěvníky dobříšského zámku, a samozřejmě i pro jejich rodiče, přichystané po vzoru minulých let pravidelné noční prohlídky. Společnost budou turistům dělat pohádkové bytosti.

Valdická brána v Jičíně

Valdická brána je hlavním symbolem města Jičína a jeho hlavní dominantou, kterou každý turista a návštěvník nemůže při svém příjezdu přehlédnout. Vysoká a mohutná kamenná brána stojí v centru města a odděluje od sebe průjezdem Valdštejnovo a Žižkovo náměstí. Ze shora věže je nádherný výhled.

Dětské zábavní centrum Koala Café

Hledáte pro své děti aktivní zábavu za každého počasí? Dětské zábavní centrum Koala Café v Praze Hostivaři nabízí malým zákazníkům prostor pro nekonečné množství zábavy a dobrodružství. Dospělí si mohou v kavárně vychutnat čerstvě praženou kávu, samozřejmostí je také Wi-Fi připojení zdarma.

Erbenova vyhlídka v Ústí nad Labem

Pokud se rozhodnete vydat příjemnou procházkou na Erbenovu vyhlídku na samém okraji Ústí nad Labem, budete odměněni krásným výhledem do širokého okolí.

Rozhledna Dymník u Rumburka

Zalesněný čedičový vrcholek Dymník (516 m. N. M.) ve Šluknovském výběžku, 2 kilometry jihozápadně od Rumburka zdobí patnáctimetrová rozhledna z kamene a cihel.

Svatojakubská cesta spojí Mikulov s významnými evropskými trasami

Mikulov je součástí nově vyznačené Svatojakubské cesty, která je významnou evropskou turistickou trasou a navazuje na starobylou poutní tradici cest do Compostely. Do projektu Centrály cestovního ruchu – Jižní Morava je zapojeno dalších třináct jihomoravských obcí na 55 kilometrů dlouhé trase.

Pekařova brána v Českém ráji

Zajímavý skalní útvar Pekařova brána stojí nad silničkou, která vede z Vyskeře do Libošovic, asi 5 km severně od městečka Sobotka.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie s dřevěnou zvonicí ve Vyskeři

Kostel Nanebevzetí Panny Marie je dominantou obce Vyskeř, která se rozkládá na úpatí stejnojmenného čedičového vrchu v Českém ráji. Kostel stojí na místě původního dřevěného kostelíku z 15. století. Teprve později byl přestavěn v gotickém slohu na malý kamenný kostel.

Přírodní koupaliště Motol v Praze

V pražském Motole se můžete vykoupat u rybníka, který je napájen Motolským potokem. Koupaliště je vhodné zejména pro děti - není hluboké a má písčité dno.

Přírodní koupaliště Babylon u Domažlic

Přírodní koupaliště se nachází v obci Babylon cca 5 km jihozápadně od u Domažlic. Nabízí svým návštěvníkům travnatou pláž, kabinky, parkoviště, občerstvení, půjčovnu lodiček a šlapadel a volejbalové hřiště. V provozu je sezónně přibližně od 15. května do 15.září.

Motokáry Praga Arena

V Praze Horních Počernicích naleznete výjimečný motokárový areál Praga Arena, který je jedním z nejmodernějších kart areálů v České republice. Jen zde se stanete opravdovým závodníkem!

Věžické údolí s rybníkem Věžák

Věžické údolí patří k nejmalebnějším místům Českého ráje. V jeho středu leží Věžický rybník zvaný Věžák známý z oblíbeného filmu Jak dostat tatínka do polepšovny.

Expozice Napoleon - Austerlitz ve Slavkově u Brna

Multimediální a moderní expozice Napoleon – Austerlitz svojí existencí přispívá k upomínce na jednu z největších bitev napoleonských válek, bitvě u Slavkova. V expozici se dozvíte historické skutečnosti poutavě a populární formou, ale bez zbytečného patosu.

Hrádek nad Nisou vystavuje krematorium z doby bronzové

V Bráně Trojzemí v centru Hrádku nad Nisou na Liberecku si návštěvníci od úterý mohou prohlédnout jedinečný exponát. Je jím model krematoria z doby bronzové s lebkou a lidskými kostmi. Stal se součástí výstavy o životě a smrti v době kamenné a bronzové.

Autokemp U Skalníků

Autokemp U Skalníků se nachází v klidném prostředí u řeky Nežárky, 2 km od Stráže nad Nežárkou. Kemp je vhodný pro rodiny s dětmi, seniory s vnoučaty, cykloturistiku, pěší turisty, pejskaře, houbaře, sběrače lesních plodů, rybáře, vodáky a všechny, kdo si chtějí v klidném prostředí odpočinout.

Po stopách brněnských pověstí se milovníci tajemství vydají o prázdninách

Již tradičně připravilo turistické informační centrum města Brna pravidelné prázdninové prohlídky, v jejichž rámci se v červenci a srpnu každou sobotu v podvečer vydají milovníci tajemství Po stopách brněnských pověstí.

Vyhlídka Paraplíčko nad řekou Berounkou

Krásná vyhlídka nad soutokem Rakovnického potoka a řeky Berounky nedaleko Křivoklátu na vrchu zvaném Na Babě. Své jméno dostala podle tvaru altánku s kuželovitou střechou. Pohled z Paraplíčka patří k nejkrásnějším výhledům na Berounku.

Tábořiště U Jezu Račice

Tábořiště U Jezu se nachází v krásném prostředí Křivoklátských lesů, v Račice u řeky Berounky. V kempu můžete využít nově vybudované sociální zařízení a sprchy s teplou vodou. Kemp je vyhledávaný vodáky, trempy i rybáři.

Zámek Slezské Rudoltice - slezské Versailles

Zámek Slezské Rudoltice leží v nádherné oblasti Jeseníků v tzv. Osoblažském výběžku. Čtyřkřídlý, jednopatrový, barokní zámek se vstupní věží býval jedním z významných kulturních center Slezska, kterému se přezdívalo Slezské Versailles. Budovu obklopuje nevelký zámecký park s rybníkem.

Rozhledna Drahoušek u Osečan

Vrch Drahoušek se vypíná asi 3 km východně od vesnice Osečany na Sedlčansku ve středních Čechách do výšky 504 m. N. M. Zdobí ho futuristicky vyhlížející rozhledna vysoká 48 metrů.

Ukázkový sad a přírodní zahrada v Hostětíně

V Hostětíně se nachází zahrada, kde se žije v souladu s přírodou. Naleznete zde prostor plný bylinek, ovocných stromů, hmyzáčků, ptáků, plazů i hadů, z nichž každý zde má svůj "domeček". Na své si zde přijdou ti, kteří hledají zábavu, ponaučení i insporaci.

Rozhledna Milohlídka - Čeřovka v Jičíně

Zdrsněná výšina Čeřovka se nachází na severním okraji Jičína. Na jejím vrcholu byla v roce 1843 vybudována nejstarší vyhlídková věž v Českém ráji Milohlídka.

Antýgl - autocamping v historickém králováckém dvorci

Rozlehlý dvorec na pravém břehu řeky Vydry býval osídlen takzvanými Králováky – svobodnými šumavskými osadníky převážně německé národnosti, kteří byli podřízeni jen českému králi.

Rechle - hradlový most u Modravy

Unikátní 72 metrů dlouhý dřevěný hradlový most přes Vydru je věrnou replikou bývalého historického mostu, který zachytával soustavou tyčí plavené dřevo a směroval je do plavebního kanálu.

V Prachovských skalách císařpána nesli, vy si to odšlápnete tvrdě po svých

Na dostřel žaludu z Rumcajsovy bambitky se kousek od Jičína ukrývají v lese Prachovské skály. Pískovcové útvary jsou opravdu skryty v hloubi lesa, i přístup k nim je nenápadný. Nic nenasvědčuje tomu, že vstupujete do bizarního království soutěskového labyrintu s dvoustovkou skalních věží.

Naučná stezka Kolem prachovického lomu

Naučná stezka Kolem prachovického lomu začíná u Prachovického lomu a vede lesem až do Vápenného Podola, kde končí u staré vápenky. Stezka je dlouhá 3,5 km.

Naučná stezka Kolem Kochánovických rybníků

Naučná stezka Kolem Kochánovických rybníků představuje přírodní krásy revíru Slatiňany. Do míst Železných hor, které byly v roce 2008 zasažené větrnou kalamitou Ivan, zájemce zavede obnovená, necelé tři kilometry dlouhá naučná stezka, dříve nesoucí jméno K Tyrolskému domku.

Apartmány Rusava

Apartmány se nachází mimo hlavní komunikaci na samém konci obce Rusava v části Ráztoka asi 30 km od města Kroměříž směr Bystřice pod Hostýnem.

Dům přírody na Kladské - informační brána do Slavkovského lesa

Dům přírody Slavkovského lesa je společným projektem státního podniku Lesy České republiky a Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Návštěvníkům přibližuje poutavou formou krásy zdejší přírody i historii celého regionu.

Modrokamenná bouda Janské Lázně

Modrokamenná bouda se nachází v krásném prostředí Krkonoš na okraji paseky uprostřed lesního porostu necelé 2 km od centra Janských Lázní přímo pod skalním útvarem Modré kameny ve výšce 787 m.n.m.

Modré kameny v Krkonoších

Modré kameny nad Janskými Lázněmi jsou skalní útvary z kvarcitu - původního sedimentu mořského dna, který během několika milionů let byly horniny zvrásněny do dnešní podoby.

Srnský okruh šumavskou přírodou

Krátký a nenáročný okruh nedaleko obce Srní je bohatý na nezapomenutelné výhledy do krásné šumavské přírody. Trasa je dlouhá 8,4 km a provede vás po ní zelená turistická značka okolo Spáleného a Sedelského vrchu.

Rozhledna Panorama na Černé hoře

Rozhledna Panorama na Černé hoře (1289 m) u Jánských Lázní byla vybudována z původního sloupu bývalé lanové dráhy. Z rozhledny se nabízí kruhový výhled na okolní vrcholy Krkonoš s nejvyšší Sněžkou, dále oblast Podkrkonoší, Náchodsko, Orlické hory, Jizerské hory a další oblasti.

Klostermannova vyhlídka u Srní

Nádherný pohled do údolí řek Vydry a Křemelné nabízí Klostermannova vyhlídka u šumavského Srní. Je odsud také hezký výhled na protější Dračí skály.

Lázeňský dům Albatros Lázně Jeseník

Areál je umístěn v atraktivní oblasti Jeseníků, s výhledem na panorama Hrubého Jeseníku a město Jeseník. Nabízím pestrou nabídku služeb pro lázeňskou léčbu, relax i aktivní odpočinek.

Socha Karla Klostermanna v Javorníku

Život a dílo spisovatele Karla Klostermanna (1848-1923) jsou neodmyslitelně spjaty se šumavskou krajinou. Všímal si života místních lidí, obdivoval drsnou krásu zdejší přírody a vše vylíčil ve svých románech a povídkách.

Vrch Ždánov na Šumavě

Zalesněná hora Ždánov leží jižně od Nezdic a je součástí Javornické hornatiny. Její hřbet je v délce 300 metrů téměř vodorovný, nejvyšší bod má nadmořskou výšku 1064 m.

Naučná stezka Javorník na Šumavě

Trasa naučné stezky Javorník vede po úbočí stejnojmenného kopce ležícího asi 6 km západně od Vacova a 12 km severozápadně od Vimperka na území CHKO Šumava.

Lázeňský dům Kijev Františkovy Lázně

Lázeňský dům Kijev se nachází v lázeňském centru města, v těsné blízkosti kolonády. Její jedinečnost, vedle polohy, architektonického řešení a kvalitního ubytování, spočívá v širokém spektru diagnostického i léčebného vybavení, které umožňuje speciální i komplexní léčbu.

Lázeňský dům Chopin Karlovy Vary

Lázeňský dům Chopin nabízí komplexní služby v oblasti léčení nedaleko centra lázeňské části Karlových Varů, v sousedství pravoslavného kostela, od kolonád a pramenů cca 10 minut pěší chůze.

Koloběžky Český ráj na Malé Skále

Vyzkoušejte si netradiční sport a vydejte se na výlet poznávat krásy Českého ráje na koloběžce. Můžete se nechat vývézt cyklobusem na Kozákov a užít si dlouhý sjezd nebo se jen tak toulat podél Jizery nebo po okolních hradech.

Bowling Slavičín

Bowling Slavičín vznikl v roce 2009 adaptací starší budovy. Technologie bowlingu je dvoudráha s automatickým stavěčem v nezkrácené délce 19 m. Služby bowlingu doplňuje pizzerie a restaurace s vlastní kuchyní.

Zatopená pískovna v Adršpachu

Pískovna Adršpach se nachází v národní přírodní rezervaci Adršpašsko-teplické skály. Nádherné jezírko s průzračně čistou vodou a bělostnými písečnými plážičkami vzniklo zatopením bývalého pískovcového lomu a dnes patří k nejkrásnějším skalním jezírkům v celé České republice.

Adršpašské vodopády

Adršpašské vodopády na říčce Metuji jsou jednou z turistických atrakcí hojně navštěvovaných Adršpašských skal. Nejvyšším vodopádem je Velký vodopád, který padá do skalních soutěsek z výšky šestnácti metrů. Když znáte kouzelnou formuli a nahlas ji pod vodopádem zakřičíte, proud vody zesílí.

Rozhledna na Čebínce u Brna

Ocelová rozhledna na kopci Čebínka, která slouží též jako vysílač mobilního operátora, je dobře dostupná vlakem z Brna. Na vrchol vede žlutá turistická stezka z parkoviště u hlavní silnice v obci Čebín.

Chata Lucie pod slavnou horou Říp

Ubytování na chatě Lucie představuje příjemný pobyt pro 12 osob nedaleko hlavního města. Chata je situovaná pár metrů od známé hory Říp. Na chatě je možnost využít gril, saunu, krb, bar, plně vybavenou kuchyň, venkovní posezení, bazén v letních měsících.