🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Zámek Červená Lhota je přímo zrozený k romantickému výletu

Malebný zámeček Červená Lhota si zamilují nejen romantické duše. Jeho kouzlo si musí získat snad každého. Do konce června máte navíc možnost shlédnout několik desítek historických panenek, které se zabydlely v zámeckém podkroví.

Trilčův jez a vodní elektrárna v Českých Budějovicích

Trilčův jez na jižním okraji Českých Budějovic byl postaven v roce 1937, za účelem stabilizovat vodní hladinu Vltavy.

Jiráskův jez a vodní elektrárna v Českých Budějovicích

Mohutný Jiráskův jez byl postaven v roce 1932 jako regulační stupeň řeky s energetickým využitím vody Vltavy a Malše. Vzdouvá hladinu Vltavy o téměř 5 metrů a jeho součástí je vodní elektrárna.

Zlatý most v Českých Budějovicích

Zlatý most, který je dnes modrý, vede přes řeku Malši u Českobudějovického divadla. Byl postaven v roce 1915 firmou Bratři Prášilové a spol. A má ocelovou nýtovanou konstrukci.

Dlouhý most v Českých Budějovicích

Dlouhý most je jedním ze tří silničních mostů přes Vltavu v Českých Budějovicích. Most s tímto názvem v těchto místech stával již v roce 1369, ale od té doby několikrát změnil svou podobu.

Brumíkova lyžařská školka v Harrachově

Chystáte se letos s dětmi na hory a necítíte se na to, abyste děti sami učili lyžovat? Svěřte své ratolesti do rukou profesionálů a zapište je do Brumíkovy lyžařské školky u dolní stanice sedačkové lanové dráhy v Harrachově - Rýžovišti.

Kaple na Křížové Hoře v Českém Krumlově

Osmiboká kaple Panny Marie a sv. Kříže se nachází nad Českým Krumlovem na Křížové Hoře. Byla postavena roku 1710 a je ověnčena bohatou duchovní a stavební historií.

Martinský mlýn – odpočinek v pivních a bylinných lázničkách

Hledáte-li ubytování v Novohradských horách, v lokalitě Trhové Sviny nebo Nové Hrady, může pro vás být ubytování v Martinském mlýně to správné řešení. Využít můžete také restauraci a především odpočinkové pivní a bylinné lázničky.

Jistebnice - naleziště slavného husitského chorálu

Malebné městečko Jistebnice leží přibližně 12 kilometrů severozápadním směrem od Tábora. Do českých dějin se zapsalo jako naleziště Jistebnického kancionálu, což je zpěvník s prvním záznamem slavného husitského chorálu Kdož sú boží bojovníci.

Vyhlídková věž Cibulka v Praze Košířích

Romantická kamenná rozhledna Cibulka se nachází v pražské čtvrti Košíře, nad Plzeňskou ulicí ve výšce 302 m n. M. Okolo ní se rozprostírá stejnojmenný areál, jehož centrem je bývalá hospodářská usedlost, později zámeček, dnes chátrající ruina.

Rozhledna Březinka u Bernartic

Rozhledna vzdálená kilometr východním směrem od Bernartic je veřejnosti přístupná od roku 2003. Stožár mobilních operátorů byl postaven ve výšce 570 m n. M. Nedaleko pahorku V Březince (576 m n. M.), od kterého se odvodil název Březinka.

Rozhledna na Růžovém vrchu u Hory Svaté Kateřiny

Kamennou rozhlednu s dřevěnou nástavbou najdete na Růžovém vrchu (729 m n. M.) na jižním okraji městečka Hora Svaté Kateřiny, asi 25 km severozápadně od Mostu. Šestnáctimetrová věž, byla poprvé otevřena 17. srpna 1902 za účelem zatraktivnit oblast pro turisty.

Expozice karpatského salašnictví v Hostýnských horách

Informací o salašení na Valašsku je velmi málo, což zahaluje bádání po salaších, valaších a kolibách rouškou tajemství. Expozice karpatského salašnictví v Hostýnských horách se snaží alespoň částečně tuto tajemnou roušku poodhalit.

Naučná stezka Držkovské chodníčky

Naučná stezka Držkovské chodníčky byla slavnostně otevřena dne 5.5.2013 a přibližuje informace z obce Držkov a jeho okolí. Trasy jednotlivých stezek jsou osazeny stylovými informačními tabulemi.

Rozhledna Kuníček u Petrovic

Rozhledna z roku 2008 známá jako Kuníček stojí kousek pod vrcholem kopce Hodětín (572 m n. M.) nedaleko Petrovic na Sedlčansku. Jde o atypickou vyhlídkovou věž postavenou ze dvou částí.

Kostel sv. Jana Křtitele ve Slavoňově

Krásný roubený kostelík ve Slavoňově je chráněn jako kulturní památka České republiky. Původní gotický kostel zde stával již v roce 1350 a zanikl pravděpodobně za husitských válek. Současný kostel byl vystavěn v roce 1553.

Klopotovské údolí - obůrky s ochočenou lesní zvěří

Klopotovské údolí u Nového Města nad Metují leží na žluté turistické značce v blízkosti Bohdašínského potoka. Najdete v něm nádhernou přírodu, ale největší atrakcí jsou obůrky s ochočenou lesní zvěří.

Proleťte se s Černým Albatrosem!

Let ve stíhačce Aero L-39C Albatros nabízí jako jediný v České republice Czech Jet Team. Pověstný Černý albatros patří mezi nejúspěšnější cvičné proudové letouny. Předletová příprava a samotný let probíhá ve stejný den.

Na úzkokolejce Osoblažce začíná letní sezóna

Na dvacetikilometrovou jízdu do Osoblahy vyjede v sobotu 22. června v 10.50 hodin z železniční stanice Třemešná vláček tažený parní lokomotivou. Až do konce září bude jezdit oba víkendové dny a navíc o státních svátcích. Na úzkokolejce začíná letní sezóna.

Průčelská rokle - místo, které inspirovalo Karla Maye

Malebná Průčelská rokle na pravém břehu Labe nedaleko Ústí nad Labem leží mezi obcí Brná a Němčí. V údolí, které vzniklo erozivním působením Průčelského potoka, najdete také dva vodopády - Průčelský a Výří.

Píšťanské jezero u Žernosek

Píšťanské či Žernosecké jezero je uměle vytvořený písník, vzniklý v 50. - 60. letech průsaky vody z řeky Labe, která zde zatopila lom na štěrkopísek. Dnes je jezero oblíbeným rekreačním místem s písčitými břehy.

Přírodní památka Vraní skála u Zdic

Vraní skálu u Svaté nedaleko středočeských Zdic tvoří okolo 20 metrů vysoký skalní blok, který byl vypracován erozí do pozoruhodných tvarů. Místo je jedinečné dalekým kruhovým výhledem.

Přírodní rezervace Ranská jezírka

Soustava lesních jezírek je ukryta hluboko v lesích rezervace Ransko. Jezírka jsou vlastně původně zatopené prohlubně vedle starých zarostlých hald železných limonitových rud po dřívější těžbě.

Studánka Pramen krásy u Rokycan

Asi půl hodiny dlouhou trasu od centra Rokycan a můžete se stát krásnější. Takovou moc má Pramen krásy skrytý v polesí Kotel.

Naučná stezka Rudolfovo město

Naučná stezka Rudolfovo město prochází Rudolfovem a jeho blízkým okolím. Trasy procházejí předělem mezi Českobudějovickou a Třeboňskou pánví v nadmořské výšce okolo 500 metrů nad mořem.

Rybářský revír u rybníku Mrhal

Rybník Mrhal patří mezi nejpůvabnější sportovně - rekreační lokality v okolí Českých Budějovic. Prakticky po celém obvodu jsou ideální podmínky pro rybolov.

Zbrojnice na lysickém zámku je po rekonstrukci znovu otevřená

Zámek v Lysicích na Blanensku zpřístupnil návštěvníkům dvě expozice. Po ročních opravách mohou příchozí zavítat do zrekonstruované historické zbrojnice, která je se svými 2000 zbraněmi jednou z největších na Moravě. Nově pak také připravili na zámku výstavu o historickém lesnictví.

Přírodní koupaliště a camping Bezdrev

Přírodní koupaliště Bezdrev se nachází v centru ekologicky čistého jihočeského kraje, v nádherném lesnatém prostředí na břehu druhého největšího rybníka v České republice.

Munický rybník u Hluboké nad Vltavou

Munický rybník se nachází jižně od Hluboké nad Vltavou a součástí větší rybniční soustavy, kterou dříve tvořilo 6 samostatných rybníků. Svou rozlohou patří mezi největší z nich.

Jurta klub v Praze - Běchovicích

Jurta klub je rodinným klubem s výukovými programy i cvičením pro všechny členy rodiny. Poskytuje například kurzy Strolleringu, cvičení pro těhotné, baby masáže, muzikálová školička, Montessori program pro děti, tanečky pro děti, afro tance, pilates a mnoho dalšího.

Přírodní plovárna Lazna v Borovanech

Koupaliště Lazna v Borovanech, ve kterém se voda čistí pomocí speciálních lagun, je jediné svého druhu v Jihočeském kraji. Díky zcela přírodnímu čištění je zde koupání vhodné i pro alergiky. Poprvé se veřejnosti otevře 28.6.2013.

Rozhledna Zlatý Chlum

Rozhledna Zlatý Chlum dominuje malému lázeňskému městečku Jeseník v Olomouckém kraji. Najdete ji na vrcholu stejnojmenného kopce v nadmořské výšce 875 metrů. Kamenná rozhledna má již za sebou dlouholetou historii, protože k jejímu prvnímu otevření došlo 3. září 1899.

Zámek v Bučovicích vystaví renesanční skvost

Restaurátoři obnovují vzácnou olejomalbu Francesca Primaticcia, dvorního malíře čtyř francouzských panovníků a jednoho z nejdůležitějších představitelů manýrismu. Obraz na dřevěné desce pochází z 16. století a v příští sezóně ozdobí některý ze sálů zámku v Bučovicích na Vyškovsku.

Nýznerovské vodopády u Žulové

Nýznerovské vodopády se nacházejí v osadě Nýznerov u Žulové v údolí Stříbrného potoka. Jedná se o kaňonovitou soutěsku se skalními prahy vytvářejícími několik vodopádů a kaskád, kde se vlivem vymílání skály výřivým proudem vody vytvářejí jámy a obří hrnce různých tvarů až několikametrových rozměrů.

Rozhledna na Plešivci

Na vrcholu kopce Plešivec, který se vypíná do výšky 1028 m n. M. Nad obcí Abertamy v Krušných horách, stojí 16 metrů vysoká rozhledna z roku 1895. Po zdolání 66 schodů se vám otevře nádherný pohled do širokého okolí.

Rozhledna Osičina u Vojenic

Rozhledna Osičina stojí na stejnojmenném kopci v nadmořské výšce 416 m., jež se zvedá severně nad osadou Vojenice. Představuje nejvyšší bod nad zalesněným údolím, známým pod jménem Dřížna. Přibližně osm kilometrů odtud leží Opočno.

Hrad Malenovice o prázdninách pozve děti i jejich rodiče na speciální prohlídky

Malenovický hrad zve všechny malé návštěvníky i jejich rodiče na speciální dětské prohlídky nové zoologické expozice Zvířata na Zemi a člověk. Nedávno otevřená expozice nabízí na 150 zajímavých exponátů, panely, fotografie, vycpaná zvířata z celého světa i unikátní kostru slona.

Kam o víkendu s dětmi: za pravěkými hračkami nebo na závody koloběžek

Od pátku až do neděle mají rodiče s dětmi z čeho vybírat. Ať už je řeč o soutěžích, závodech a dětském dovádění na skákacích hradech, či o výletech na ty skutečné. Ty společně se zámky nabízejí speciální prohlídky. Pražská bobová dráha se pro změnu štědře loučí se školním rokem tím, že malým návštěvníkům na konci týdne daruje jízdu zdarma.

Kozubová v Beskydech - kaple s vyhlídkovou věží

Rozhledna na Kozubové (982 m n. M.) v Moravskoslezských Beskydech je součástí kaple sv. Anny ležící v katastru obce Milíkov. Jedná se o nejvýchodněji položenou vyhlídkovou stavbu v naší republice.

Cesta českých králů z Berouna do Srbska odolala povodním se ctí

Jednou z oblíbených turistických tras z Berouna podél Berounky do Srbska je v nedávné době vybudovaná cyklisticko-turistická trasa nazvaná Cesta českých králů.

Rozhledna Jeřabina u Litvínova v Krušných Horách

Pod vrcholem zvaném Jeřabina asi 6,5 km od města Litvínov, ve výšce 767 m n. M. Stojí stejnojmenná rozhledna s širokým výhledem do okolí. Dnešní stavba je vlastně původním základem dřívější rozhledny z roku 1884, kterou zde postavil německý turistický spolek.

Řeka Odra - evropský veletok pramenící na Moravě

Řeka Odra je evropský veletok, o celkové délce přibližně 854 km, který pramení na Moravě pod vrcholem Fidlův Kopec ve výšce 634 m.n.m. A ústí v Polsku do Baltského moře.

Velký Javorník v Beskydech

Velký Javorník (918 m n. M.) je nejvyšším vrcholem Veřovických vrchů, nejzápadnějšího předhůří Moravskoslezských Beskyd. Za dobré viditelnosti můžete z vrcholu dohlédnout až do Jeseníků, na Oderské vrchy či na Ostravsko.

V podzemí hořovického zámku se zabydlela hodná strašidla

Zámek v Hořovicích má nové obyvatele. Do zámeckého sklepení se nastěhovala Pohádková země výtvarnice, spisovatelky a hodné čarodějnice Vítězslavy Klimtové. Kouzelná země skřítků, vil, vodníků, čertů a dalších postaviček obývá podzemí zámku, kde najdete vchod do pohádky.

Kemp s koupalištěm v Sobotce

Příjemný kemp s koupalištěm najdete zhruba 1,5 km od centra Sobotky na krásném slunném prostranství obklopeném přírodou s výhledem na zámek Humprecht.

Zámek Dobříš chystá dětem letní dobrodružství. Povede po stopách medvídků

V červenci a srpnu budou pro malé návštěvníky dobříšského zámku, a samozřejmě i pro jejich rodiče, přichystané po vzoru minulých let pravidelné noční prohlídky. Společnost budou turistům dělat pohádkové bytosti.

Valdická brána v Jičíně

Valdická brána je hlavním symbolem města Jičína a jeho hlavní dominantou, kterou každý turista a návštěvník nemůže při svém příjezdu přehlédnout. Vysoká a mohutná kamenná brána stojí v centru města a odděluje od sebe průjezdem Valdštejnovo a Žižkovo náměstí. Ze shora věže je nádherný výhled.

Dětské zábavní centrum Koala Café

Hledáte pro své děti aktivní zábavu za každého počasí? Dětské zábavní centrum Koala Café v Praze Hostivaři nabízí malým zákazníkům prostor pro nekonečné množství zábavy a dobrodružství. Dospělí si mohou v kavárně vychutnat čerstvě praženou kávu, samozřejmostí je také Wi-Fi připojení zdarma.

Erbenova vyhlídka v Ústí nad Labem

Pokud se rozhodnete vydat příjemnou procházkou na Erbenovu vyhlídku na samém okraji Ústí nad Labem, budete odměněni krásným výhledem do širokého okolí.

Rozhledna Dymník u Rumburka

Zalesněný čedičový vrcholek Dymník (516 m. N. M.) ve Šluknovském výběžku, 2 kilometry jihozápadně od Rumburka zdobí patnáctimetrová rozhledna z kamene a cihel.