🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Náchodský zámek nabízí čtyři prohlídkové okruhy i setkání se dvěma medvědy

Od začátku roku jsme zažili jen několik desítek hodin slunečního svitu. Jinak povětšinou proklínáme vodní záplavu a přemýšlíme, kam se před ní schovat. Pokud jste ve východních Čechách, je možností návštěva náchodského zámku s jeho bohatými sbírkami.

Výstavní síň Jablonné nad Orlicí - pohled do života našich předků

Stálá expozice dějin města je umístěna v pěkně opraveném Matyášově domě na náměstí. Návštěvníci se mohou seznámit s historickým vývojem Jablonného, písemnými dokumenty a dobovými fotografiemi. Dějiny jsou zpracovány přehledně od nejstarší doby po současnost.

Půjčovna elektrolodí Hracholusky

Půjčovna elektrolodí na Hracholuské přehradě nabízí zapůjčení lodí s elektromotorem nebo pouze s pádly přímo na přehradě, ale také i v jejím okolí.

Na silničním kole ryzí přírodou mezi Orlickými a Bystřickými horami

Ač se to zdá nemožné, Orlické hory a Podorlicko poskytují úžasný terén také pro vyznavače silniční cyklistiky. Na silničním kole můžete jet po opravených silničkách s tím nejlepším povrchem.

Královská hřebenovka – cyklotrasa po hřebeni Orlických hor

Oblíbená cyklotrasa o délce 23 km vede po horské cestě přímo po hřebeni a je bez velkých převýšení. Absolvovat ji můžete i s nejmenšími dětmi v sedačce či vozíku, většími pak na vlastním kole. Cestou narazíte na dva výborné bufety, které vás dostanou rychle do formy.

Stand Up Paddleboarding - pádlování ve stoje nedaleko Prahy

Chcete si protáhnout většinu svalů v těle? Chcete si prohlídnout oblíbenou řeku z výjimečného úhlu a vidět výrazně více, než v sedě v lodi? Vyzkoušejte nový sport - Stand Up Paddleboarding.

Golfové hřiště Třímany - ideální pro začátečníky

Veřejné hřiště přírodního typu s 18 jamkami slouží především začínajícím golfistům a těm, kteří nevlastní potřebné vybavení. Nachází se v překrásné, kopcovité krajině nad údolím řeky Berounky.

Kostel sv. Linharta - tichý svědek zaniklé obce Mušov

Mušovský kostel svatého Linharta stojí na ostrově uprostřed Věstonické nádrže u Ivaně u Pohořelic. S pevninou ho nespojuje most ani pravidelná lodní doprava. Žádná jiná cesta než po vodě k ostrovu nevede.

Kočičí skála u Mikulova

Přírodní památka Kočičí skála leží asi 2 km severně od Mikulova a 2 km jihovýchodně od Bavor. Jedná se o malou vápencovou skálu s výskytem charakteristické flóry Pavlovských vrchů, například s kosatcem nízkým, lnem chlupatým a sápou hlíznatou.

Slovanský ostrov - Žofín

Slovanský ostrov, často také nazývaný Žofín, je pravobřežní vltavský ostrov, který se táhne podél Masarykova nábřeží mezi Jiráskovým mostem a mostem Legií. Ostrov se postupem času stal významným centrem společenského a kulturního života města.

Hostinec U Dvou slunců - nejstarší hospůdka na Malé Straně

Hostinec U Dvou slunců se pyšní především svou dlouholetou tradicí, která sahá až do začátku 17. století. Není tedy divu, že podle zprávy z roku 1614 se nyní o tomto hostinci mluví jako o nejstarším na Malé Straně.

Katedrála sv. Mikuláše v Českých Budějovicích

Chrám sv. Mikuláše byl založen jako farní kostel pro královské město, krátce po roce 1265. Vedle kostela se nacházel městský hřbitov, funkční od založení města až do roku 1874, kdy byl zrušen. V roce 1549 bylo započato se stavbou Černé věže, která sloužila později jako zvonice a strážní věž.

Mariánské poutní místo Rokole u Bohdašína

Půvabné poutní místo se zázračným pramenem, křížovou cestou, kaplí, kostelem a Loretou se nachází na kraji lesa nedaleko Nového Hrádku a patří do obce Bohdašín a farnosti Slavoňov. Původ tohoto poutního místa sahá jistě do dávné minulosti, neboť jméno Rokole je prastarý tvar slova "rokle".

Naučná stezka Stříbrný chodník

Název této naučné stezky byl inspirován historickou těžbou stříbrné rudy – galenitu, na úbočí Pohořského kopce. Návštěvníky seznamuje s historií těžby stříbronosných rud, vlastivědou a přírodními poměry v místě vyústění Oderské kotliny do Moravské brány.

Vila Stomix v podhůří Rychlebských hor

Nově zrekonstruovaná secesní vila z roku 1907 se nachází v obci Žulová v severozápadním Slezsku v podhůří Rychlebských hor. Nabízí společenské, vzdělávací, rekreační, sportovní i relaxační zázemí.

Tipy na víkend: Do Prahy za exotikou či do oblak na pardubickém letišti

Metropole přitahuje turisty ze širokého okolí na putovní výstavu, která přibližuje osobnost charismatické Marilyn Monroe. Hradec Králové chystá pravidelnou noční vyhlídku z Bílé věže. Jedinečným zážitkem bude jistě také muzejní noc v České Lípě, která ponese myslivecké téma.

Nordic walking v Ústí nad Labem

Příznivce nových trendů zdravého a aktivního životního stylu mohou v Ústí nad Labem vyzkoušet kurzy nordic walkingu. Vyškolení a certifikovaní instruktoři vám ukáží správné techniky chůze v různém terénu a intenzitě. Objevíte tak širokou řadu benefitů, které vám dvě hůlky přinesou.

Zámecká kavárna v Moravské Třebové

V Moravské Třebové můžete využít příjemné posezení v zámeckém areálu ve stylové Zámecké kavárně. Hezké chvilky můžete strávit uvnitř v nekuřáckém prostoru nebo na zahrádce na nádvoří zámku.

Přírodní památka Lázeňský mokřad

Přírodní památku Lázeňský mokřad tvoří vlhké slatinné louky ležící asi kilometr severně od obce Ostrožská Nová Ves. Jedná se o jeden z posledních zbytků původních slatinných luk a porostů vrbin, které jsou důležité pro přežití řady vzácných druhů bezobratlých živočichů a rostlin.

Golf resort Jezera v Ostrožské Nové Vsi

Golf resort Jezera se nachází v obci Ostrožská Nová Ves v srdci Moravského Slovácka cca 8 km od Uherského Hradiště, v krásné krajině obklopené hřebenem Bílých Karpat a Chřibů s typickou dominantou hradu Buchlova.

Zámek v Uherském Ostrohu - historické prostory s Křišťálovou jeskyní

Původně vodní hrad střežící obchodní stezku spojující Uhry s Prahou byl v 15. století přestavěn na renesanční zámek. Do něj lze dnes nahlédnout formou prohlídky historických interiérů, galerie nebo návštěvy věže i tzv. Křišťálové jeskyně v zámeckém sklepení.

Kavárenské tvořeníčko v kavárně Flet

V kavárně Flet probíhají každé úterý tvořivé dílny pro každého. Témata jsou vybírána tak, aby to zvládly malé děti a větší děti či dospělí se nenudili.

Včelí naučná stezka v Ostrožské Nové Vsi

Pro milovníky medu, turisty, cyklisty a všechny zájemce vybudovali včelaři z Ostrožské Nové Vsi a Uherského Ostrohu naučnou stezku přibližující svět včel i dalšího hmyzu. Stezka je součástí "veřejné slovácké cyklistické dopravní tepny".

Ovčí vrch - památné místo selských bouří

Nedaleko obce Kokašice leží výrazný čedičový kopec Stříbrské pahorkatiny nazývaný Ovčí vrch. Na jeho jižním úbočí stojí krásně opravená novorománská rotunda z roku 1906, která byla postavena na místě již zřícené starší kaple.

Naučná stezka Kotvice

Meandry řeky Odry, rybniční soustava, lužní lesy, skvosty přírody a scenérie každodenního přírodního koloběhu. To vše nabízí naučná stezka Kotvice, která se rozprostírá mezi Novou Horkou a Studénkou.

Barceló Old Town Praha

Hotel Barceló Old Town Praha se nachází v historické budově ze 17. století, která leží v centru Starého Města Prahy, v těsné blízkosti Prašné brány. Všechna okna tohoto nádherného boutique hotelu nabízí výhled, který jako by vás přemístil v čase.

Rekreační zařízení Nový Dvůr

Rekreační zařízení Nový Dvůr, renovovaný statek z 18. století v malebném a klidném údolí na soutoku řek Lužnice a Vltavy, je nezapomenutelné místo pro dovolenou v každém ročním období, pořádání svateb, firemních akcí, rautů, srazů a dalších společenských akcí.

Malé muzeum minerálů ve Stříteži nad Ludinou

Muzeum minerálů nejen z Moravské brány naleznete ve Stříteži nad Ludinou. Pokochat se zde můžete krásou polodrahokamů a různých dalších minerálů nejen z České republiky, ale také z Afriky nebo jižní Ameriky.

Půjčovna elektrokol v Blansku

Moravský kras a jeho okolí je kopcovitý terén a ne každý turista by zvládl bez problémů navštívit mnohá zajímavá místa v této lokalitě. Elektrokola umožní turistům docela bez námahy výletním tempem cestovat a poznávat krásy zdejšího regionu.

Cyklostezka z Českých Budějovic do Hluboké

Cyklostezka z Českých Budějovic do Hluboké je jedna z nejoblíbenějších v jižních Čechách. Více než 10 km dlouhá trasa je asfaltová a vedená, krátkého úseku přes obec Bavorovice, mimo silniční komunikace.

Na in-linech z Krnova do Chmýže

Pětikilometrová vyjížďka z Krnova do Chomýže vede částečně po komunikacích, které jsou uzavřeny pro motorová vozidla, a částečně po cestách s mírným provozem. Vyjížďku je možné začít u mostu přes Opavici na Hlubčické ulici.

Modřanská cyklostezka okolo Vltavy

Jedna z nejoblíbenějších pražských cyklostezek, kde si lze také skvěle zajezdit na kolečkových bruslích vede po pravém pravém břehu Vltavy z Mánesa okolo Podolské vodárny, nádraží Praha - Modřany až ke Zbraslavskému mostu.

Muzeum obce Albrechtičky - kouzlo starých časů

Malebné muzeum obce Albrechtičky se nachází v roubeném domě postaveném v roce 1865, který byl zrekonstruován v letech 2001 - 2004. Seznámíte se v něm s historií obce, způsobem života a místními kulturními tradicemi v minulých stoletích.

Vrásový soubor u Klokočůvku

Zajímavý přírodní útvar se nachází v údolí na levém břehu Odry u vesnice Klokočůvek. Skalka s různě zprohýbanými kamennými reliéfy vznikla tektonickým zvrásněním břidlicového útvaru.

Naučná stezka Lánská obora - ohrazená část křivoklátských lesů

Ohrazená část křivoklátských lesů se zvláštním režimem, určená odedávna pro reprezentační myslivost. Dnes je poblíž Lán zřízena naučná stezka s vyhlídkou pro pozorování zvěře v jejím přirozeném prostředí.

Farní kostel sv. Prokopa v Letovicích

V interiéru této původně gotické stavby z poslední třetiny 14. století se nacházejí mimo jiné cenné renesanční náhrobky a gotická kaple Panny Marie s barevnými mozaikovými okny od významného českého umělce Karla Svolinského.

Historická barokní lékárna v Letovicích

Prohlídka s průvodcem zahrnuje výklad o historii a vzniku kláštera a návštěvu unikátní zrestaurované barokní lékárny, která se nachází v areálu kláštera.

Na in-line bruslích ze Souše na Smědavu

Udělejte si horskou in-line projížďku od přehrady Souš až na Smědavu. Celá trasa se skvělým povrchem je dlouhá 8 km a vede nádhernou přírodou. Sjezd od rozcestí U studánky však doporučujeme pouze zkušeným bruslařům, kteří umí dobře brzdit.

Šumavská in-line stezka z Nové Pece do Stožce

Patnáctikilometrový úsek vedoucí nádhernou šumavskou přírodou podél Vltavy a železniční tratě nadchne každého milovníka in-line bruslí. Široká bezpečná trasa téměř bez automobilové dopravy má dobrý povrch a nesvítí na ní přímé slunce.

In-line trasa Váté písky - skvělé bruslení na Moravské Sahaře

Široká a málo frekventovaná stezka s hladkým asfaltem prochází řídkým borovicovým lesem a vede z Bzence-Přívozu do Ratíškovic 8 kilometrů krajinou Vátých písků. Přírodní úkaz na Hodonínsku tvoří pás písečných dun a přesypů o několika kilometrech podél staré Baťovy železniční trati na přepravu uhlí.

In-line dráha v Račicích okolo veslařského kanálu

Areál v Račicích nabízí skvělé podmínky pro milovníky inline bruslení. Okruh kolem vodní plochy kanálu měří 5 km a tak máte přesný přehled kolik kilometrů jste absolvovali. Pětimetrová šířka nově položeného asfaltového povrchu umožňuje pohodlné a bezpečné ježdění.

Hostinec v Zátoce u Těrlické přehrady

Hostinec v Zátoce s malebným výhledem na hory Beskydy je vhodným místem pro rodinné rekreace, sportovní a firemní akce, svatby a večírky.

Horské apartmány Razula ve Velkých Karlovicích

Toužíte po klidné a příjemné dovolené v jedné z nejatraktivnějších oblastí Moravy jakou Beskydy bezpochyby jsou? Velké Karlovice se svojí nádhernou lokací a perfektní infrastrukturou nabízí bezpočet možností vyžití během celého roku.

Kaplička v Hájku - zázračné místo v lesích u Frýdku-Místku

Lidé, kteří se účastnili procesí k Panně Marii Frýdecké, většinou neopominuli navštívit Hájek. Místo dostalo jméno podle bývalého arcivévodského lesa.

Čertova brázda - záhadné místo mezi Sázavou a Chotouní

Čertova či Prokopova brázda je jednou z největších záhad nejenom České republiky, ale také střední Evropy. Jedná se o linii dlouhou desítky kilometrů, která je zaříznutá do krajiny mezi Sázavou a Chotouní.

Chatky Na studních v srdci Vysočiny

Klidné prostředí chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy je zárukou dobrého a klidného odpočinku s možností sportovního vyžití. Ubytovat se zde můžete v chatkách na Třech Studních.

Naučná stezka Po stopách opatů a rabínů v Třebíči

V Třebíči se projdete naučnou stezkou Po stopách opatů a rabínů, která propojuje místní památky - baziliku sv. Prokopa a židovské město se hřbitovem - zapsané do seznamu UNESCO.

Galerie uměleckého smaltu a litiny ve Frýdlantu nad Ostravicí

Stálá expozice Galerie uměleckého smaltu a litiny přibližuje nejzajímavější fázi výroby umělecké litiny, která začíná v první třetině 19. století a doznívá v době secese.

Sigmondova naučná stezka u Plzně

Trasa dlouhá sedm kilometrů je nenáročná a vede převážně lesnatým terénem po upravených cestách rekreační oblastí Bolevecké rybníky. Je na ní patnáct zastavení, která upozorňují nejen na přírodní zajímavosti.

Šmídova vyhlídka nad Strmou strání v Krkonoších

Nad Strmou strání nedaleko Medvědína se nachází Šmídova vyhlídka, která poskytuje široký rozhled k Vysokému kolu, do Sedmidolí, ke Špindlerově boudě, na Malý Šišák, Stříbrný hřbet, Stoh, Luční horu a Sněžku.