🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Na horní Vltavu může letos jen 28 lodí denně

Ledoví muži Pankrác, Servác i Bonifác letos o sobě dali pořádně vědět. Ale ani oni nezabránili vodákům v přípravě na novou sezónu. Vyspravené lodě jsou připravené, někde ale jejich majitelé musí zařadit zpátečku.

Pohádka pro malé rytíře a princezničky se jmenuje Radíč

Na komoni přejedete směrem od Dobříše v Cholíně přehrazenou Vltavu. Silnice vás posune přes renesanční Křepenice, druhdy tvrz české rybníkáře Jakuba Krčína muldovitou krajinou Sedlčanska před bránu Radíče. Zámeček nevelký, leč uvnitř i vůkol veselý, přívětivý, jako jeho kastelánka ing. Lenka Šíchová.

Zámek Dobříš zve na Májové prohlídky za zvýhodněné vstupné

V rámci dobříšských Májových slavností, které se konají v sobotu 19. května, mají návštěvníci možnost zavítat i na zámek Dobříš. Těšit se mohou na Májové prohlídky za zvýhodněné vstupné a ve speciálních časech.

Na zámek v Horšovském Týně přijede Popelka

Na zámek Horšovský Týn doputuje výstava kostýmů a rekvizit z nejoblíbenější československé filmové pohádky Tři oříšky pro Popelku.

Pernštejnský rok 2012: Letos patří památky pánům z Pernštejna. Podívejte se, co nabízí

Na loňský projekt Rok Rožmberků navazuje Pernštejnský rok, který ukazuje život dalšího šlechtického rodu. Na letošní rok je tedy připraveno...

Festival muzejních nocí 2012 se blíží. Neprošvihněte ho ve vašem městě

Od 18. května do 9. června proběhne na území České republiky Festival muzejních nocí. Půjde již o 8. ročník, kterého...

Svatojánská věž ve Frýdku

V květnu 2012 byla znovu slavnostně otevřena Svatojánská věž ve Frýdku. . Každý si tak může vyjít bezmála 200 schodů a odměnou mu bude při dobrém počasí krásný výhled do okolí.

Kolektory Brno - moderní technické podzemí

Láká-li vás prohlídka podzemí, pak si nenechte ujít železobetonové tunely pod Brnem, které slouží pro ukládání inženýrských sítí. V pštimetrové hloubce si prohlédnete horkovod, vodovodní trubky, kabely elektrárenské společnosti i mobilních operátorů.

Selský svět na statku Sedmihoří

Prožijte ideální dovolenou v přírodě, na venkovském selském dvoře ve společnosti koní a dalších zvířat. To správné místo pro oddech, to je selský svět v Mířkově na statku Sedmihoří.

Muzeum Lamberská stezka na zámku v Žihobcích

Muzeum Lamberská stezka přibližuje historii obce Žihobce spjatou s rodem Lamberků. Muzeum se nachází v krásných prostorách raně barokního zámku obklopeného zámeckým parkem. Součástí expozice je rekonstrukce zámeckého interiéru 19. stol. A expozice věnovaná přírodě Pošumaví a historii okolních obcí.

Tipy na prvomájový výlet: Vydejte se do krajiny nebo k pomníku K. H. Máchy

Nechte se inspirovat místy, která jsou jako stvořená pro první májový den a kterými se nechal unést sám Karel Hynek...

Praha Parníkem

Chcete prožít s rodinou či přáteli skutečně jedinečný zážitek? Proč tedy zůstávat nohama na zemi? Krásy Prahy lze přeci vidět a obdivovat i během plavby po Vltavě. Nechte se unést romantikou! Nabízíme romantické plavby, obědy, večeře, svatby a dárkové poukazy.

Jurkovičova rozhledna v Rožnově pod Radhoštěm

Unikátní Jurkovičova rozhledna byla postavena na Karlově kopci v Rožnově pod Radhoštěm podle plánů architekta Dušana Jurkoviče, nad Valašskou dědinou Valašského muzea v přírodě.

Chata Lanovka Lipno nad Vltavou

Chata Lanovka nabízí moderní ubytování v centru všech lipenských aktivit přímo u centrálního parkoviště Active Park Lipno a Skiareálu Lipno. V létě oceníte polohu přímo u nástupní stanice na novou cyklo in-line stezku a letní lanovou dráhu, v zimě pak u nástupní stanice lanové dráhy.

Na dovolenou po Česku se psem

Pes patří do rodiny, takže když chcete jet všichni spolu na dovolenou, bude se vám hodit přehledný seznam ubytování v Česku, kde jsou i psi (popř. Kočky) vítáni. Je to speciální databáze ubytování pro pejskaře, abyste své cestování snadněji plánovali.

Muzeum venkovských řemesel

Chcete dětem ukázat, jak se žilo na vesnici před sto lety? Nahlédněte do života našich předků na českém statku a seznamte se s jejich každodenními činnostmi, řemesly a nástroji. V Muzeu venkovských řemesel v Mířkově se podíváte např. Do zemědělské expozice, na zpracování mléka, vlny a obilí.

Naučná stezka Jetřichovické skály - procházka Českým Švýcarskem

Osmikilometrová naučná stezka provádí návštěvníky přes trojici známých vyhlídek z Jetřichovic okolo skalního hrádku Šaunštejn do Vysoké Lípy. Na 16 zastaveních turisté získají vhled do kulturně-historických i aktuálních přírodních témat.

Geopark GeoLoci na Tachovsku - součást Česko–Bavorského geoparku

Cílem geoparku je představit široké veřejnosti kouzlo místní krajiny, spoluvytvářené geomorfologickými procesy a následným působením člověka, zachyceném v pozůstatcích po hornické a důlní činnosti, ve využití místních hornin ve stavitelství a v umění nebo ve stopách dějinných událostí.

Geopark Železné hory - ráj pro pěší i cyklisty

Z geologického pohledu je území Železných hor obsáhlou učebnicí geologie. Ve více než 600 milionů let dlouhé historii zde vznikla řada geologických jevů, které je možné spatřit za dva až tři dny. Vznikla zde geologická skládanka, kterou je možné složit za velmi krátkou dobu.

Westernová expozice Pony Expressu v Suchdole nad Odrou

V Suchdole nad Odrou najdete od roku 2006 v Muzeu městyse westernovou expozici. Stalo se tak na počest nedožitých 80let moravského kovboje Bohumila Kašpárka alias Hospodáře, který se stal legendou ještě za svého života.

Jubilejní jeruzalémská synagoga v Praze

Jubilejní synagoga císaře Františka Josefa I. Byla vystavena jako náhrada za zbořené synagogy po asanaci pražského ghetta. Jedná se o nejmladší a zároveň největší synagogu pražské židovské obce. Stavba je zajímavou směsí secese a maurského slohu.

Galerie Glance 4 ART

Přijďte se podívat do Českých Budějovic na díla jedinečných talentovaných, především českých umělců z řad malířů, sochařů, fotografů, grafiků a zástupců stylu futureART, který jinde nenajdete - do Galerie Glance 4 ART.

Hrad Sukoslav v Kostomlatech pod Milešovkou

Rozsáhlé torzo hradu, nazývaného též Kostomlaty, se tyčí na kopci, nedaleko od Kostomlat pod Milešovkou. Hrad bývá považován za jednu nejmalebnějších zřícenin v Čechách.

Hrad Návarov - strážce řeky Kamenice

Hrad Návarov stával vysoko nad soutokem potoka Zlatníka s říčkou Kamenicí a býval středem rozsáhlého panství, které sahalo hluboko do nitra Jizerských hor. Pevnost sloužila až do 17. století, než ji úmyslně zbořilo císařské vojsko.

Sportovní vyžití s odpočinkem v Pastvinách

Chcete aktivně odpočívat v krásném prostředí Orlických hor? Navštivte Výcvikové středisko Pastviny Univerzity Palackého v Olomouci. Atmosféra Orlických hor a přehrady navodí příjemný pobyt nejen organizovaným akcím, školám, kurzům, ale i rodinám s dětmi.

Letní aktivity areálu Skipark Mladé Buky

Areál Skipark Mladé Buky na úpatí Krkonoš nabízí nejen zimní aktivity, ale také řadu aktivit pro letní vyžití, např. Bobovou a tubingovou dráhu, bike park a další atrakce vhodné především pro nejmenší návštěvníky.

Regionální muzeum v Chrudimi

Regionální muzeum v Chrudimi spravuje bohatý sbírkový fond z oboru regionální vlastivědy, přírodních věd a výtvarného umění. Ve stálých expozicích představuje regionální historii, umělecký plakát a umělecké řemeslo.

Galerie Orlovna Kroměříž

Galerie Orlovna přímo navazuje na prostory Biskupské mincovny a Arcibiskupské vodárny v Kroměříži. Multifunkční kulturní prostor je vhodný pro pořádání výstav, uměleckých sympozií, workshopů, aukcí, ale i komornějších koncertů. Galerii spravuje občanské sdružení Galerie Orlovna (GO!).

Galerijní kavárna Nová syntéza

Ve Veletržním paláci v Praze je otevřená kavárna Nová syntéza, která kromě klasické chvilky nad kávou nabízí návštěvníkům galerie i široké veřejnosti výstavní prohlídku experimentálních expozic.

Palackého stezka okolo Tanvaldské Kamenice

Palackého stezka vede nejkrásnějším úsekem údolí řeky Kamenice. Červeně značená Palackého cesta zavede turisty z Tanvaldu přes Velké Hamry a Plavy do romantického údolí horské řeky Kamenice, která se tu divoce prodírá mezi skalami až k soutoku s Jizerou ve Spálově.

Návštěva televizního studia s natáčením

Televizní studio v Barrandovských filmových ateliérech v Praze nabízí ideální příležitost, jak si děti v praxi zažijí to, co se po celý rok učí. Podívají se do zákulisí meteorologické společnosti, seznámí se s prací meteorologa a sami si na vlastní kůži vyzkouší práci moderátora přímo před kamerou.

Galerie KusKovu

Galerie KusKovu v Praze ve své stálé expozici prezentuje umělecké předměty, šperky a užité umění z kovu a jeho kombinací s rozličnými materiály. KusKovu představuje díla a kousky převážně českých výtvarníků, uměleckých kovářů a šperkařů, ať již zkušených, nebo začínajících.

Historický mlýn v Mešně

Prohlédněte si skvěle zachovalý mlýn v obci Mešno nedaleko Plzně, ve kterém se mlelo až do roku 1958.

Nejcennější netopýří zimoviště na Šumavě je ve Schwarzenberském tunelu

Sčítání netopýrů na Šumavě je součástí celorepublikového monitoringu jejich zimovišť, kterých je v této lokalitě zhruba pět desítek. Pokud by jedna lokalita zanikla, mělo by to pro netopýry katastrofální následky.

Do Branova k magické Berounce genia slova Oty Pavla

Kolik vody proteklo Berounkou u Branova, kde převážel rodinu Oty Pavla pan Prošek? Kolik ryb skončilo na háčcích? Zazvoňte si u branovského přívozu a počkejte na pramici. Paní Iva Dvořáková vás převeze k pamětní síni nezapomenutelného spisovatele a novináře, genia slova, nešťastného člověka.

Lákavá cesta za památkami a dalšími krásami hanácké metropole

Dnešní výlet míří do hanácké metropole. Cestu jsme zahájili na pražském Hlavním nádraží. Po dvou hodinách jízdy Pendolinem jsme v Olomouci.

Turistické trasy ve Velkých Karlovicích už lákají na výlety

Na horách sice ještě zcela neodtály poslední zbytky sněhu, nedočkaví turisté už ale klidně mohou vyrazit na výšlap. Kličkování mezi posledními zbytky sněhu se pro někoho může stát zajímavým zpestřením výletu.

Starý japonský meč je nově k vidění na hradu a zámku v Horšovském Týně

Samurajský meč - katana je nově k vidění na jednom z prohlídkových okruhů Státního hradu a zámku Horšovský Týn.

Camping Mlýn Boskovice - dovolená v Moravském krase

Chcete strávit rodinou dovolenou na jihu Moravy, na dosah malebné přírody, atraktivních výletů, sportovních aktivit a hlavně pohody? Navštivte Boskovice, městečko s historií, dech beroucí přírodou a širokou nabídkou kulturních a sportovních aktivit. Bydlet můžete přímo ve sportovním areálu.

Kam na Velikonoce 2012 v Praze a okolí: Zajděte na dráhu Bobovka nebo knížecí hrady

Svátky jara jsou tu a přinášejí možnost vyrazit na zajímavé akce v metropoli i okolí. Většina hradů, muzeí a dalších institucí si pro návštěvníky připravila doprovodný program s velikonoční tématikou. Zdroj: youtube.com Přímo v Praze se slaví především na Staroměstském a Václavském náměstí. Až do patnáctého dubna probíhají oblíbené Velikonoční trhy. Sami pořadatelé nazvali letošní [...].

Kam na Velikonoce 2012 v Praze a okolí: Zajděte na dráhu Bobovka nebo knížecí hrady

Svátky jara jsou tu a přinášejí možnost vyrazit na zajímavé akce v metropoli i okolí. Většina hradů, muzeí a dalších...

Jarní putování Pošumavím – romantická zřícenina Zavlekov

Nad hlavním silničním tahem z Klatov do Horažďovic se na skále tyčí malá zřícenina tvrze, jejíž historie sahá až do 14. století. Místo poskytuje překrásný výhled na okolní krajinu.

Rodná světnička Bohuslava Martinů v Poličce okouzluje výhledem do okolí

Po třech letech bylo z rodné světničky Bohuslava Martinů sundáno lešení a návštěvníkům se nyní jako odměna za vystoupání 192 schodů rozprostírá kouzelný výhled na Poličku a okolí.

Velikonoční veselice v areálu mníšeckého zámku nabídne šerm i čtení z Bible

Již 11. ročník Velikonoční veselice se koná o Velikonoční neděli 8. dubna v zahradě, na nádvoří a v bohatě vybavených komnatách mníšeckého zámku. V podtitulu letošních jarních slavností je dobývání srdcí dam i pánů, ale také dětí.

Ekofarma Babiny II. v Třebušíně

Rodinná Ekofarma Babiny II. Nabízí exkurse pro školy a školky, jízdu na koni, výuku na koni, ustájení koní a jejich výcvik, pěší turistiku, cykloturistiku, ubytování v chatkách, akce na srubu a také zimní vyžití.

Kvetoucí Pavlovské vrchy jsou klenotnicí jižní Moravy

Jako ležící mamut vypadá pohozený vápencový útvar táhnoucí se od Mikulova k Dolním Věstonicím. Lovci mamutů se tu kdysi za svou kořistí proháněli, ve Věstonicích mají muzeum. Teď by tu zdupali veškerou tu kvetoucí krásu, pro niž bylo území vyhlášeno biosférickou rezervací UNESCO.

Beskydy mají být bohatší o novou rozhlednu

Už v průběhu příštího roku by se měla v Beskydech tyčit nová rozhledna. Na vrcholku Velkého Javorníku ji chtějí postavit Lesy ČR. Rozhledna má mít dvě vyhlídkové plošiny a bude vysoká takřka 30 metrů.

Do velikonočních svátků zájemce doveze parní vlak či historický motoráček

Kolín, Zdice, Hůrky u Jindřichova Hradce, Černovice u Tábora - to jsou místa, v nichž letošní velikonoční akce počítají s účastí parních vlaků či historických motoráčků.

Kam na Moravě na výlet o Velikonocích: Navštivte jarmarky v duchu staročeské tradice

Jako každoročně můžete v době Velikonoc navštívit obvyklé jarmarky a trhy v moravských městech a skanzenech. Letos, tak jako v...

V Buchlovicích zvou na Tulipománii

Od pátku 6. dubna až do středy 11. dubna si mohou návštěvníci Buchlovic na Uherskohradišťsku prohlédnout v místním zámku rozsáhlou výstavu řezaných tulipánů a jejich aranžmá.