🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Razula hlásí výborné sněhové podmínky, na víkend chystá karneval na lyžích

Zimní sezóna ve Ski areálu Razula ve Velkých Karlovicích ještě zdaleka nekončí. Vlekaři hlásí vynikající podmínky pro lyžování a na víkend chystají mimo jiné oblíbenou Maškarní lyžovačku pro děti.

Muzeum techniky VI. Energetická ústředna Dolní Vítkovice

Historická hala se dvěma impozantními dmychadly, které kdysi hnaly stlačený vzduch do první vítkovické vysoké pece, patří ke třem stěžejním objektům v Dolní oblasti Vítkovic. Hlavními exponáty nového muzea budou dvě pístová dmychadla z let 1938 a 1948, která dohromady váží devět set tun.

Multifunkční centrum Plynojem Dolní Vítkovice

Unikátní Plynojem postavený Vítkovickými železárnami v roce 1924 se promělil v multifukční centrum, které je možné využít jak pro vzdělávací, kulturní a společenské akce, tak i pro konferenční, kongresové účely a výstavnictví.

Ve Velkých Karlovicích můžete lyžovat, koupat se i krmit ovce

Velké Karlovice, jedna z nejdelších obcí v České republice, která leží na Vsetínsku u hranice se Slovenskem, patří k nejoblíbenějším lyžařským střediskům na Moravě. Najdete tu hned několik skiareálů a sjezdovek, mnohé další leží do dvaceti minut cesty autem.

Adršpašské skály na koni

Nejkrásnější pohled na svět je z koňského hřbetu. A co teprve taková vyjížďka na koních plemene hucul s výhledem na Adršpašské skalní město a příjemné ubytování v klidném rodinném penzionu v srdci Adršpachu.

Barokní fara v obci Sudslava

Chráněná kulturní památka - bývalá barokní farní budova postavena v roce 1692 se dvěma nadzemními podlažími, zahradou a barokními sochami.

Na Josefský jarmark do Rožnova pojede i parní vláček

Josefský jarmark na Masarykově náměstí v Rožnově pod Radhoštěm se uskuteční 16. a 17. března. Dvoudenní doprovodný program nabídne vystoupení žáků rožnovských základních škol, cimbálových muzik, dechové hudby a taneční skupiny.

Brněnská hvězdárna a planetárium vyprávějí příběh sluneční soustavy

Brněnská hvězdárna a planetárium vždy dokázaly svým programem upoutat návštěvníky různého věku. Od své nedávné rekonstrukce jim může nabídnout ještě víc. Jedním z jejich posledních pořadů je Příběh sluneční soustavy.

Aquaklub Želvička

Aquaklub Želvička nabízí volnočasové aktivity v oblasti sportu - kurzy, individuální výuku i rekondiční a relaxační pobyty, nejen v Praze, ale i na dalších místech České republiky.

Mlýn Boskovice - funkční historická mlýnice

Zavzpomínejte na proslulou scénu z filmu "Na samotě u lesa" a nasajte atmosféru historické, avšak doposud funkční mlýnice, na kterou jinde už jen tak nenarazíte.

Tajemná a záhadná místa Šumavy – kostel sv. Mikuláše

Gotická trojlodní bazilika sv. Mikuláše v Kašperských Horách stojí na místě původního osídlení a je opředena řadou pověstí, které dodávají této lokalitě na strašidelnosti a tajemnosti.

Děti se na zámku v Mníšku podívají do třech věží

Do třech věží se v sobotu 3. března podívají děti na zámku v Mníšku pod Brdy. Provázet je bude nezbedný čertík. Navštívit lze dva klasické okruhy věnované životu nižší šlechty v období první republiky. V březnu se změnila otvírací doba. Je otevřeno každý den, mimo pondělí, a to bez předchozí rezervace.

Zámecké zahrady v Buchlovicích a Kroměříži jsou kvůli prudkému tání dočasně uzavřeny

Stávající obleva, která přišla po nedávných silných mrazech, je hlavní příčinou dočasného uzavření zámeckého parku v Buchlovicích a Podzámecké zahrady v Kroměříži. Oba objekty budou uzavřeny nejméně do 9. března. Informoval o tom Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

Zámek Křimice s přístupným zámeckým parkem

Na břehu Mže v okrajové časti Plzně – Křimicích stojí barokní zámek s kdysi zdobným čestným dvorem a se zámeckým parkem, dnes jediným přístupným místem. Park je kouzelným místem, určeným pro příjemnou procházku, relaxaci či vyvětrání hlavy.

Víkend ve Ski areálu Razula: z lyží na Saunovou noc nebo Country večer

Nejen lyžování, ale také třeba Saunovou noc, závod pro děti nebo country večer: to vše mohou zažít o nadcházejícím víkendu návštěvníci Ski areálu Razula ve Velkých Karlovicích. I přes mírnou oblevu leží na sjezdovkách stále dostatek sněhu pro kvalitní lyžování.

Karlštejnský poklad a lebka draka se opět setkávají s návštěvníky

Na čtyřicet cenných exponátů tzv. Karlštejnského pokladu se od 1. března vrací na hrad Karlštejn a návštěvníci si jej budou moci prohlédnout v rámci I. Prohlídkové trasy v Mariánské věži.

Vyhlídkové lety v okolí Jihlavy

Nabízíme vám lety z Jihlavy nad vámi zvolenou lokalitou, za vámi určeným účelem, jak ve všední dny, tak o víkendech. Využít můžete také možnosti zakoupení poukazu na vyhlídkový let svým příbuzným nebo známým jako dárek.

Velká výstava představí nejstarší stromy Prahy

Již od soboty 3. března bude ve výstavním sále Botanické zahrady v Praze-Troji k vidění zajímavá expozice poodhalující historii pražských památných stromů. Návštěvníci nasbírají mnoho tipů na nevšední procházky za velikány metropole.

Za tajemstvím Marlenky - zázrakem z medu

Poodhalit tajemství zázraku z medu, skvělého dortu Marlenka, můžete každé úterý ve firmě Miko International s.r.o. Ve Frýdku-Místku, která společně s Beskydským informačním centrem Frýdek-Místek připravila komentované prohlídky výrobního procesu tohoto oblíbeného medového dortu.

Zámek v Hořovicích chce v nové sezóně potěšit dětské i dospělé návštěvníky

Hořovický zámek se probouzí do nové sezóny s širokou nabídkou (nejen) pro dětské návštěvníky. Na své si přijdou milovníci hraček, strašidel a pohádek všeho věku.

Unikátní stříbrný poklad je do května k vidění v Muzeu hlavního města Prahy

V roce 2008 našli stříbrný depot tři ukrajinští dělníci při stavebních pracích v košířské Duškově ulici v Praze. Narazili na něj při stavebních pracích ve sklepě nájemního domu. Nález, o který se nikdo nepřihlásil, byl po zákonné lhůtě předán do muzea, kde ho roztřídili a zrestaurovali.

Hradec Králové nabízí dětem zábavní centrum, ale i expozici v elektrárně

Problém, jak zabavit potomky, když se sice už blíží jaro, ale venku ještě není nejtepleji nebo prší, zná asi každý rodič. Jednou z možností je vypravit se do některých ze zábavních center. Jedno z nejnovějších vyrostlo na sklonku loňského roku v areálu obchodního centra v Hradci Králové - Plačicích. Jmenuje se Tongo a všechny atrakce propojuje téma Oceány a moře.

Berounské muzeum představuje časoměrné skvosty

Výstava Muzea Českého krasu v Berouně představuje obvyklé i ojedinělé hodinové stroje. Zaujme také trojice slunečních hodin, z nichž některé umí určit čas s přesností na minuty. To a mnohem více si lze prohlédnout na výstavě Vstupujte tiše – příběh pánské pracovny 18. století až do 25. března.

Aquapark Staré Splavy - zábava u Máchova jezera

Na pláži známého výletního střediska Máchovo jezero v lázeňské obci Staré Splavy, nedaleko města Doksy, leží zcela originální aquapark se spoustou atrakcí pro děti i dospělé.

Morový sloup na Staroměstském náměstí býval součástí slunečních hodin

Většinou mu říkáme důvěrně Staromák. Náměstí je kamennou galerií stavebních slohů, ale také nepsaným středem Prahy. Byl svědkem převratných událostí – poprav, turnajů, demonstrací i trhů. Že tu stál morový sloup, který povalila partička hurávlastenců proklínající Habsburky, už ví málokdo.

Muzeum technických hraček - unikátní hračky našich rodičů

Muzeum technických hraček vystavuje své expozice v rámci krátkodobých a dlouhodobých výstav v propůjčených výstavních prostorách. Stálou expozici tak najdete např. Od roku 2008 v Regionálním muzeu v Mělníku, od konce roku 2012 pak na zámku v Děčíně.

Statek Starý Kolín - svezení na koni, hlazení a krmení exotických zvířat

Turistická jízdárna Statek ve Starém Kolíně se zoo koutkem, na které můžete s rodinou strávit příjemné odpoledne. Čeká na vás svezení nebo vodění na koni, prohlídka stájí, hlazení a krmení zvířat, káva na terase a mnoho dalšího.

Posezení ve valtickém sklepě

Posezení ve starém, historickém sklepě v jihomoravských Valticích. Majitel sklepa je profesionální sommelier a je schopen vám doporučit vína dle vašeho vkusu. Nabízíme posezení s degustací od 2 do 20 osob.

Na pražském památníku Vítkov je přístupná tajná laboratoř

Národní muzeum v památníku na Vítkově zpřístupnilo dříve tajné prostory, kde ležel sarkofág s tělem Klementa Gottwalda. Návštěvníci tak na vlastní kůži zažijí pocit obyvatel republiky, kteří se v 50. letech šli poklonit mumii.

Liberec odhalil české poklady ze Žitavy

Pohraniční města Liberec a Zittau (Žitava) jsou po staletí propojena v širokém portfoliu lidské činnosti. Nejčastějšími jsou kultura a naposledy i sport. Čeští obyvatelé preferovali Žitavu před Libercem v minulosti a snad i proto se v Žitavě nachází spousta památek, vzniklých českýma rukama.

Benátský karneval roztančí zámek Loučeň a otevře novou návštěvnickou sezónu

Zámek Loučeň uspořádá v sobotu 3. března od 13.45 do 16 hodin Benátský karneval a zahájí tak novou návštěvnickou sezónu. Bohatý program, v kterém nechybí taneční show, soutěže ani dárky ukončí vyhlášení krále a královny karnevalu.

Tajemná a záhadná místa Šumavy – Mouřenec

Nad malebným údolím řeky Otavy, která v těchto místech spěchá kolem Annína k Sušici, se až do výšky 617 metrů nad mořem zvedá vrch Mouřenec, na němž se v dávné minulosti nacházela pohanská svatyně.

Vzpoura kvůli pražské Černé Matce boží

Magickým bodem Prahy je prý dům U Černé Matky boží na rohu Ovocného trhu a Celetné ulice. Je postaven do ostrého úhlu a v rohu má umístěnu raně barokní sochu Černé Panny Marie za mříží. Domu se také říkalo U Zlaté mříže. Při jeho stavbě bylo v Praze velké vzbouření, protesty nebraly konce.

Půjčovna skútrů v Praze - to je Adventure-biker

Půjčovna skútrů s možností dopravy na určené místo či akci v Praze. Skútry jsou vám kdykoliv k dispozici, včetně možného závozu až domů. K dispozici jsou nové dvoumístné skútry značky Kymco.

Říčky - bezva lyžovačka za přijatelné ceny

S trochou závisti se ohlédnu za sebe. Sjezdaři, které tu vyplivla čtyřsedačková lanovka, si upravují výzbroj a sviští z vrchu Zakletý (996 m n. M.) v Říčkách v Orlických horách. Mráz mě nutí dát se co nejrychleji do pohybu. Mám jasný cíl – dostat se na Pěticestí a odtud k dělostřelecké tvrzi Hanička, doporučované v průvodcích jako tip na výlet.

Jeden den ve Frýdku-Místku nestačí

Chcete prožít dovolenou, na kterou budete dlouho vzpomínat? Zavítejte do Frýdku-Místku, města v podhůří Beskyd, ve kterém nejen poodhalíte kousek z jeho historie, ale zažijete také zábavu, sport i relax.

Rozhledna Panorama - rozhled z hory Kabátice na Frýdek-Místek

Rozhledna stojí na severovýchodním úbočí hory Kabátice u obce Chlebovice. V obci také můžeme navštivit muzeum včelařství, které nás překvapí nejen sbírkou nádherných úlů, ale i bohatou nabídkou medových sladkostí pro děti i dospělé.

Gottwald mával z balkónu paláce Kinských, jeho podzemí nyní kraluje sumec Pepa

V rozsáhlém sklepení paláce Kinských na Staroměstském náměstí najdete pozoruhodnou a neprávem opomíjenou výstavu Pod hladinou Vltavy. Balkón, ze kterého Gottwald vyhlašoval vítězství pracujícího lidu, je na očích stále, ale že v podzemí vládne metra půl dlouhý sumec Pepa, to ví jen málokdo.

Tipy na víkend: Salon vín se otevře veřejnosti, masopusty i Pašeráckej vejkend

Pokud stále váháte, co podniknout o víkendu, vydejte se na hory. V Rokytnici nad Jizerou se pojede Pašeráckej vejkend, psí spřežení potkáte v okolí Dolního Dvora a v areálu Karolinky a areálu Avalanche ve Václavově u Bruntálu připravili karneval. Pokud holdujete dobrému vínu, zajeďte do Valtic, kde se v sobotu otevře Salon vín.

Krušné hory na běžkách - poznejte okolí Božího Daru

Náhorní planina u obce Boží Dar patří k nejoblíbenějším běžkařským terénům v Krušných horách. Díky nadmořské výšce přes 1000 m zde sníh vydrží celou zimu. Roviny rozlehlých rašelinišť a údolí řeky Černé protínají desítky kilometrů strojově upravovaných tras.

Krušné hory na běžkách - z Komáří hůrky na Cínovec

Projeďte se projet po nejoblíbenější běžkařské trase v Krušných horách. K přednostem krušnohorské magistrály patří strojově udržované cesty a malebná krajina okolo. Jedná se o nenáročnou trasu s malým převýšením.

Víkend na Razule zpestří "tygří" závod a brambory v různých podobách

Nejen lyžaře, ale i gurmány nebo soutěživé děti potěší o nadcházejícím prodlouženém víkendu Ski areál Razula v Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích. Po nedávné sněhové nadílce zde panují ideální lyžařské podmínky. Zábavu na sněhu opět zpestří doprovodné programy.

Dům gobelínů – historie tkaní v Jindřichově Hradci

V bývalém zámeckém pivovaru v Jindřichově Hradci, který prošel rozsáhlou rekonstrukcí, sídlí Dům gobelínů. Navazuje na více než stoletou tradici existence proslulých jindřichohradeckých gobelínových dílen.

Večerním zámkem v Mníšku provede dětské i dospělé návštěvníky čert s čerticí

V podvečerních hodinách v sobotu 25. února svit loučí na zámeckém mostě a nádvoří zavede návštěvníky až do interiérů zámku Mníšku pod Brdy. Zámeckými pokoji je provede čert a čertice. Potkají anděla i bílou paní a budou pasováni do šlechtického stavu. Od 11.00 do 15.20 hodin lze navštívit klasické prohlídky.

Ve víně je pravda, pod Kraví horou mají obojí

Jednoduchá, ale naprosto pravdivá a logická myšlenka, že co se doma vypěstuje, má se doma také sníst a vypít, stála u zrodu fenoménu, zvaného republika Kraví hora. Zemička recesistů, vinařů z Bořetic na Břeclavsku, je dnes hlavní devízou obce.

Mít svou židli na Rejvízu

Pohlednicovému počasí místní říkají Kitzbühl a je pro ně nudné. Svérázné jsou i zdejší chalupy se zvláštním zdobením. A z židlí v místní hospodě se šklebí dřevěné tváře štamgastů. V horské osadě Rejvíz žije necelá stovka stálých obyvatel, kteří drsnou a romantickou pověst své obce pečlivě udržují. Moderní turistická lákadla jim "nesmí do vsi"...

Mikulov v zimě vítá turisty svařákem

Město pod Pálavou láká návštěvníky na zimní prohlídky se šálkem svařeného vína. Hodinová procházka dokazuje, že Mikulovu neubírá na kráse ani sníh a teploty kolem bodu mrazu.

Harrachov Card - levnější zimní dovolená

Město Harrachov nově nabízí svým návštěvníkům slevové karty, díky kterým lze ušetřit tisíce korun. Kartu s mnoha slevami od permanentek, přes wellness centra až po návštěvu krápníkových jeskyní obdržíte při ubytování zdarma, v budoucnu ji půjde také koupit, přibližně za 100 korun.

S kamerou na cestách: Za otcem i praotcem vlasti na hrad Karlštejn

Známá hradní perla na území Českého krasu je sice především spojena se jménem svého zakladatele, ovšem setkat se tu je možné nejen s císařem Karlem IV., ale i s dalšími osobnostmi. Navíc při únorové návštěvě s kamerou nám Karlštejn nabídl ještě něco, co obvykle nenabízí. Ale nepředbíhejme.

Krkonošská magistrála – lyžařský běžecký ráj

Krkonošská magistrála je dlouhá 71 km a spojuje Harrachov v západních a Žacléř ve východních Krkonoších. Na ni navazují další turistické i závodní tratě.