🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Velikonoční veselice v areálu mníšeckého zámku nabídne šerm i čtení z Bible

Již 11. ročník Velikonoční veselice se koná o Velikonoční neděli 8. dubna v zahradě, na nádvoří a v bohatě vybavených komnatách mníšeckého zámku. V podtitulu letošních jarních slavností je dobývání srdcí dam i pánů, ale také dětí.

Ekofarma Babiny II. v Třebušíně

Rodinná Ekofarma Babiny II. Nabízí exkurse pro školy a školky, jízdu na koni, výuku na koni, ustájení koní a jejich výcvik, pěší turistiku, cykloturistiku, ubytování v chatkách, akce na srubu a také zimní vyžití.

Kvetoucí Pavlovské vrchy jsou klenotnicí jižní Moravy

Jako ležící mamut vypadá pohozený vápencový útvar táhnoucí se od Mikulova k Dolním Věstonicím. Lovci mamutů se tu kdysi za svou kořistí proháněli, ve Věstonicích mají muzeum. Teď by tu zdupali veškerou tu kvetoucí krásu, pro niž bylo území vyhlášeno biosférickou rezervací UNESCO.

Beskydy mají být bohatší o novou rozhlednu

Už v průběhu příštího roku by se měla v Beskydech tyčit nová rozhledna. Na vrcholku Velkého Javorníku ji chtějí postavit Lesy ČR. Rozhledna má mít dvě vyhlídkové plošiny a bude vysoká takřka 30 metrů.

Do velikonočních svátků zájemce doveze parní vlak či historický motoráček

Kolín, Zdice, Hůrky u Jindřichova Hradce, Černovice u Tábora - to jsou místa, v nichž letošní velikonoční akce počítají s účastí parních vlaků či historických motoráčků.

Kam na Moravě na výlet o Velikonocích: Navštivte jarmarky v duchu staročeské tradice

Jako každoročně můžete v době Velikonoc navštívit obvyklé jarmarky a trhy v moravských městech a skanzenech. Letos, tak jako v...

V Buchlovicích zvou na Tulipománii

Od pátku 6. dubna až do středy 11. dubna si mohou návštěvníci Buchlovic na Uherskohradišťsku prohlédnout v místním zámku rozsáhlou výstavu řezaných tulipánů a jejich aranžmá.

Kuchař bude vařit oceněné jehněčí přímo před zraky návštěvníků

Neobvyklý gastronomický zážitek čeká o velikonočním víkendu na návštěvníky Velkých Karlovic. Budou moci ochutnat jehněčí specialitu, s nímž uspěl na únorové soutěži v Dubaji Miroslav Milučký, šéfkuchař karlovického hotelu Galik - a také přihlížet její přípravě.

Klíčnice pana barona bude průvodkyní při velikonočních prohlídkách na zámku v Mníšku

Na zámku v Mníšku pod Brdy bude o velikonočních prázdninách provázet klíčnice Mařka. Díky dětem, které nás navštívily minulý týden na podvečerních prohlídkách, se jí naštěstí podařilo najít ztracený klíč od zámeckých komnat. Prohlídky budou od pátku 6. do pondělí 9. dubna vždy od 10.30 do 15.30 hodin.

Tipy na víkend: Čarodějné Velikonoce i výstava Wimbledonského talíře

Velikonoční víkend se točí hlavně okolo tradic a svátků. Za Čarodějnými Velikonocemi se vydejte do Starých Hradů, klasické zvyky na vás čekají na zámku Dobříš, Loučeň, Hořovice, Slatiňany, Helfštýn, ale také na Veselém Kopci. Speciální bílý perník si připravili v Perníkové chaloupce. Wimbledonský talíř si můžete prohlédnout na pražském hlavním nádraží.

Smiřická kaple je poklad barokní architektury

Smiřice, zhruba třítisícové město, ležící deset kilometrů severně od Hradce Králové, se poprvé připomínají roku 1361. Zřejmě již v té době zde stávala tvrz, později přestavěná na zámek.

Skála, pod níž se tříštily sázavské vory, je mimořádnou rozhlednou

Dávní voraři to místo v oblibě rozhodně neměli – plavba tu ani náhodou nebyla klidná, natož příjemná. I dnes to člověk dokáže pochopit. Ovšem pocity má jiné. Už jen proto, že se nachází sto metrů nad hladinou řeky a na vrcholu té samé skály zažívá opojné pocity návštěvníka mimořádně skvělé rozhledny. Leccos z toho přibližuje i naše video.

Na zámku Slatiňany je připravena velikonoční prohlídka spolu s hipologickou expozicí

O Velikonocích bude otevřeno na zámku Slatiňany nejen v sobotu 7. dubna, v neděli 8. dubna, ale také v pondělí 9. dubna. K vidění bude velikonoční úprava zámeckých prostor.

O Velikonocích na Valašsku vypukne jarmark a další zajímavé akce

Chcete zažít Velikonoce po Valašsku? Tento malebný kout východní Moravy ve Zlínském kraji nabídne hned několik příležitostí, jak o velikonočním víkendu nasát atmosféru starých časů a poznávat lidové zvyky a tradice.

Parní vlak opět vyjede na trať z Prahy do Křivoklátu - a nejen tam

V sobotu a v neděli 7. a 8. dubna vyjede z nádraží v Praze-Braníku rychlíková lokomotiva Šlechtična (475.179) z roku 1949 v čele parního expresu na Křivoklát. Parní vlak bude z Křivoklátu pokračovat přes Rakovník do železničního muzea v Lužné u Rakovníka, kam přijede v 12.36 hodin.

Staň se detektivem a vyřeš zločin, zve návštěvníky Mendelovo muzeum v Brně

V brněnském Mendelově muzeu probíhá interaktivní výstava s názvem Stopa. Jedná se o výstavu o vědeckých metodách v kriminalistice, při které se návštěvník na chvíli sám stává detektivem.

Historickou tramvaj může řídit jenom elita

Řidiči v historické tramvajácké uniformě zbývá už jen nasadit fešáckou čepici na hlavu, cinknout hlasitým zvoncem a nostalgická linka číslo 91 se po zimní přestávce může vydat hbitě na koleje.

Centrum U Přístavu Napajedla

U kulturního a informačního centra v Napajedlích si užijete nejen hlavní hlavní turistiské lákadlo Baťův kanál, ale i cyklostezku, letní restauraci, půjčovnu kol a in-line bruslí.

Safírový potok a rašeliniště Jizerky - bohaté naleziště drahokamů

Safírový potok a řeka Jizerka představují bohaté naleziště drahých kamenů (především safírů), které v minulosti patřilo k nejhodnotnějším v celé Evropě. I dnes se zde dají nalézt až 2 cm velké safíry nádherných barev.

Voda a město odstartují sezónu komentovaných prohlídek Ostravy

Stejně jako minulý rok i letos se budou v průběhu celého roku konat pravidelné komentované prohlídky Ostravy a jejího okolí. Ta nejbližší s názvem Voda a město se uskuteční 7. a 8. dubna vždy od 14.30 v centru Moravské Ostravy. Její součástí je také návštěva Muzea ostravských vodních mlýnů.

Babka není houba, je to vrch s dalekým výhledem nad Řevnicemi

Nad městy u Berounky - Dobřichovicemi a Řevnicemi - se majestátně tyčí vrchol Babka. Právě na tento vrch a do nadmořské výšky 505 metrů se dnes vydáme.

Jarní putování Pošumavím – Hory Matky Boží

V překrásné kopcovité krajině, v níž se pozvolna střídají lesy a rozlehlé louky, se v nadmořské výšce téměř 700 metrů nachází malá, ale půvabná obec nesoucí honosný název Hory Matky Boží.

Velikonoční vigilie v kapli sv. Barbory na Grabštejně vyvrcholí průvodem světel

Na Velikonoční sobotu 7. dubna v 16 hodin se uskuteční vigilie na Grabštejně v kapli sv. Barbory. Součástí této bohoslužby je průvod světel. Právě sv. Barbora se od 5. května stane průvodkyní tajemných prohlídek na severočeského hradu Grabštejn.

Pojďte s Gymplem na cesty v okolí Plas

Již 29. ročník turistického pochodu Gympl na cestách se uskuteční v sobotu 7. dubna – letos připadá toto datum na Velikonoční prázdniny.

Velikonoce za zámku Loučeň s tradičním průvodem i dárky od paní kněžny

Velikonoce u Thurn-Taxisů na zámku Loučeň budou pořádané na Bílou sobotu 7. dubna od 11 do 16.30 hodin. Tradiční řehtačkový průvod se v rámci této akce uskuteční i letos.

Zámek v Hořovicích zve návštěvníky na hračky, divadelní prohlídky i bramboračku

Státní zámek v Hořovicích se probudil do nové návštěvnické sezóny s bohatou nabídkou. Na své si přijdou nejen milovníci historických hraček, strašidel a pohádkových příběhů.

Zámek Dobříš seznámí návštěvníky s velikonočními zvyky

Malovaná vajíčka, zajíčci, řehtačky i pomlázky na nás mávají ze všech stran. Do velikonoční nálady a jarních tradic se už brzy zahalí také zámek Dobříš. Od 5. do 9. dubna se zde návštěvníci kromě povídání o historii dozvědí také něco o velikonoční tradici, symbolech a zvycích.

Cesta po pevnůstkách císařsko-královské olomoucké pevnosti

Město Olomouc má unikátní systém opevnění, který zde vznikal od konce 18. století. Tvořilo ho na dvacet pevnůstek a dalších vojenských objektů, které nyní propojuje třicetikilometrová naučná stezka přístupná pěším turistům i cyklistům.

V Brně zahájí novou turistickou sezónu speciálními kuličkami z hodinového stroje

Turistické informační centrum města Brna v sobotu 31. března oficiálně zahájí novou turistickou sezónu. Obyvatelům i návštěvníkům města nabídne jak osvědčené turistické cíle a atrakce, tak i několik novinek.

Zámek Loučeň otvírá supervelký okruh s kostelem Nanebevzetí Panny Marie

Zámek Loučeň nabízí od 1. dubna, každou neděli odpoledne od 14.30 hodin, prohlídku supervelkého okruhu, který zahrnuje i interiér barokního zámeckého kostela Nanebevzetí Panny Marie. Provádí sám kastelán Jiří Senohrábek, nebo jeho zástupce Vratislav Zákoutský.

Zámek Vizovice čeká v neděli Odemykání sezóny

Zámek Vizovice na Zlínsku zažije rušnou aprílovou neděli. Při příležitosti zahájení turistické sezóny tam chystají celodenní program (nejen) pro rodiny s dětmi. Vizovický zámek poté během roku potěší návštěvníky ještě řadou dalších akcí – koncerty, letním kinem nebo třeba Letním dostaveníčkem.

Mandloňová rozhledna v Hustopečích

V Hustopečích vznikla nová rozhledna - nachází se v jedné z největších botanických rarit na Moravě, v mandloňových sadech. Ocelová vyhlídka dosahující do výšky 14 metrů se stala cílem na výjimečné naučné stezce, která sady prochází.

Tipy na víkend: Cyklistický veletrh, renesanční průvod a Bafuňářské závody

Společně s příchodem jara (alespoň kalendářním) se otevírají hrady i zámky. Začíná turistická sezóna. V Českém Krumlově půjde městem renesanční průvod, v Praze se koná cyklistický veletrh a poběží se maraton. Lyžařskou sezónu ukončí ve Svatém Petru snowboardový festival, v Říčkách v Orlických horách se pojedou Bafuňářské závody.

Hrad Křivoklát oslaví Velikonoce bohatým programem a slevou na prohlídky

Na velikonoční svátky připravil hrad Křivoklát pro své návštěvníky bohatý program, plný hudby a divadla - a nejen to.

Líbezné kouzlo Chotěborek, kde se narodil František Xaver Dušek

Majestátní Karlštejn, romantickou Hlubokou, hravou Telč či záhadnou Macochu zná u nás asi každý. Česká republika však nabízí i skromnější, ale stejně krásné památky stulené mimo hlavní turistické trasy, které chceme představit. Dnes nás tedy toulavé boty zavedou do východočeských Chotěborek.

Jaro na farmě v Apartmánech Kozákov

Apartmány Kozákov vám nabízí příjemnou dovolenou, strávenou na rodinné farmě přímo v srdci Českého ráje. Přijeďte se podívat, jak vypadá život na farmě! Vraťte se se svými dětmi do dětských let a navštivte nás.

Dobývání zámeckých komnat v Mníšku aneb Baron Kasta ztratil klíč, najděte ho

K slavnostnímu zahájení hlavní sezóny zámek v Mníšku pod Brdy připravil dobývání zámeckých komnat. Vpodvečer 31. března budeme s andělem Serváce Engela a klíčnicí barona Kasty hledat klíč od zámecké komnaty. Kdo ho najde, toho potká štěstí.

Hrad Křivoklát vjel do nové sezóny v kočárku

Nikoliv kočárem, ale kočárkem vjel hrad Křivoklát v letošním roce do nové sezóny. S mírnou nadsázkou a s narážkou na novou sezónní výstavu tak lze slavnostní otevření hradu pro turisty pojmenovat – jedním dechem ale i dodat, že jízda je to od samého počátku skutečně spanilá.

Po trase pochodu Do Okoře bez oře se nově půjde také podle geokešek

Letošní jednačtyřicátý ročník dálkového pochodu Do Okoře bez oře se uskuteční v sobotu 31. března. Nejkratší trasa bude jako obvykle sedmikilometrová. Nejdelší, padesátikilometrová, je pak vhodná pro již zkušené pochodníky a cykloturisty.

Barevná sklíčka pro kostel

Vitrážníci z Lubence tvoří věci unikátní nejen v rámci Česka. Své křehké umění navíc "obětují na oltář" zdejším zdevastovaným památkám...

Cvokařské muzeum Rožmitál pod Třemšínem

Jediné muzeum v ČR a možná i v Evropě, či dokonce ve světě věnované zaniklému řemeslu cvokařskému. Muzeum najdete v Aleji Johanky ve Starém Rožmitálu, městské části Rožmitálu pod Třemšínem. Otevřeno je denně mimo zimní měsíce, od slušné hodiny ranní do soumraku. Vstup je volný a nutný.

Pilotem na víkend

Připadá vám váš život přízemní? Staňte pilotem! Přijďte mezi nás a zkuste se stát pilotem alespoň na víkend. Předem varujeme: Možná se vám létání a náš kraj tak zalíbí, že to bude na pořád…

Naučné stezky po vulkanitech v Nízkém Jeseníku

Naučné stezky v celkové délce 25 km jsou vybudovány kolem vodní nádrže Slezská Harta a provedou návštěvníky po jednotlivých vulkánech, lávových proudech a místech, která s vulkanickou činností souvisejí.

Areál Dolních Vítkovic - ostravské Hradčany

Dolní oblast Vítkovic je naprosto unikátní, technicky i technologicky dokonalý areál průmyslových staveb z 1. poloviny 19. století. Na podzim roku 2002 byl prohlášen za národní kulturní památku a díky své unikátnosti aspiruje i na zápis do seznamu světového dědictví UNESCO.

Lyžařská sezóna ve Ski areálu Razula vyvrcholí v sobotu závodem Razula Open Cup

Přestože mnohá lyžařská střediska již ukončila sezónu, Ski areál Razula ve Velkých Karlovicích zůstává stále v provozu a nabízí dobré lyžařské podmínky. Oficiální tečkou za lyžařskou sezónou se stane 8. ročník lyžařského závodu Razula Open Cup, který se pojede v sobotu 31. března.

Hrad Helfštýn zahájil sezónu víkendovými prohlídkami

Jedním z prvních hradů, které počátkem března zahájily novou turistickou sezónu, je hrad Helfštýn na Přerovsku. Prohlídku si můžete užít zatím vždy o víkendu. Od dubna bude otevřeno denně s výjimkou pondělí.

Ani kapitáni na Vltavě se nevyhnou zvolání: Muž přes palubu

„Chovejte se tu jako doma, nebo spíš jako na chatě,“ vítá mě Karel Mikšovský na historické parní lodi Vltava. Kapitán je momentálně v montérkách. Parádní uniformu si nechal doma. Bude ji potřebovat až na plavbu. Teď se musí udělat spousta práce, aby se loď dala do pucu.

GATE Galerie a informační centrum

GATE je nový kulturní prostor s informačním centrem Středočeského kraje v Praze. Koncept provozu vychází z polohy objektu v centru města na hlavní turistické trase mezi Staroměstským náměstím a Karlovým mostem. Navazuje na předchozí funkci objektu, infocentra s Českým muzeem výtvarných umění.

Hrad Karlštejn hlásí první letošní rekord

Hrad Karlštejn nedaleko Berouna je stále vyhledávaným cílem tuzemských i zahraničních turistů. A hlásí letošní první rekordní návštěvnost. Příjemné jarní počasí využilo v neděli 25. března letos rekordních 1296 návštěvníků.

Zámek v Duchcově chystá zajímavé novinky a připomene několik výročí

Návštěvníci duchcovského zámku mohou v letošní sezóně zaznamenat celou řadu zajímavých osobností, které navštíví bývalé sídlo rodu Valdštejnů, nehledě na pokračující stavební práce v rámci obnovy krovů a výměny střech jižního křídla zámku včetně obou předsunutých zámeckých věží.