🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Jarní putování Pošumavím – středověká tvrz Kašovice

Na malém a nevýrazném vrchu nad vesničkou Kašovice a nad šumavskou říčkou Ostružná se v modřínovém lesíku nachází zřícenina středověké tvrze, ke které se váže pověst o dívce se zlatou hvězdou na čele.

Kramářova chata na Suchém vrchu - legenda Orlických hor

Nově stavěná horská chata na Suchém vrchu (995 m n. M.) navazuje na tradici turistických chat, jež sahá až do roku 1926. Obnova chaty by měla být dokončena do poloviny roku 2012 a slavnostní otevření je plánováno na 5.7.2012.

Zdice zvou na dvě pozoruhodná vyhlídková místa

Středočeské Zdice jsou jedním z dobrých turistických tipů. Kromě prohlídky města nabízejí i výpravu na dva pozoruhodné vyhlídkové body.

Muzeum papírových modelů v Polici nad Metují

Stálá expozice modelového světa z papíru, jediná svého druhu nejen v České republice, je nově od dubna 2012 otevřena v Polici nad Metují, čímž se stala hlavním českým městem v tomto oboru.

Protiletecký kryt na pardubickém zámku

Pardubický zámek skrývá jedno velké tajemství - protiletecký kryt z 50. let o němž koluje mnoho fantastických historek. Kryt je schovaný v zámeckých valech a zřejmě byl budován jako přísně tajné velitelské stanoviště civilní ochrany s kapacitou až 120 lidí.

Tipy na víkend: Loučení s Moranou, otevírání řek i oslavy jara

S jarním počasím přichází loučení s Moranou, otevírání řek i oslavy jara. O víkendu se můžete rozloučit se zimou v Písku, Českých Budějovicích, plzeňské zoologické zahradě a na Hauenštejně. Ve Vsetíně otevřou řeku Bečvu a v Mostě si můžete vyzkoušet vlastní automobil na tamějším autodromu.

Konec starých časů na zasutém Krásném Dvoře

Najít bez navigace zámek Krásný Dvůr na Podbořansku je téměř detektivka. Takže sem peníze návštěvníků tečou méně, než by mohly. Přitom se v něm natáčel nádherný a duši hladící film Konec starých časů s téměř prášilovskou figurou knížete Alexeje Megalrogova skvěle hraného Josefem Abrhámem.

Výlet na Ranskou horu

Pozvánka na poutní místo Ranskou horu. Sportovní letecký areál Raná u Loun "Skleník" vás zve na netradiční místo, kde se setkávají turisté, modeláři, ale hlavně se na tomto kopci létá na všem možném i nemožném.

Expozice v Obuvnickém muzeu v současné podobě skončí prvního dubna

Obuvnické muzeum patří ve Zlíně mezi nejatraktivnější turistická lákadla. Návštěvníci si tisícovky exponátů přijíždějí prohlédnout ze všech koutů světa. Stávající expozice bude veřejnosti přístupná již jen do 1. dubna. Pak prostory čeká měsíční uzavření a následné znovuotevření v jiné podobě.

Ski areál Razula stále nabízí kvalitní lyžování, včetně večerního

Ski areál Razula ve Velkých Karlovicích i přes nastupující jaro stále nabízí milovníkům zimních sportů velmi dobré lyžařské podmínky. Konec sezóny vlekaři ještě zdaleka neplánují.

Sbírka slánek ve Slaném

Jednu z největších sbírek slánek na světě najdete ve Slaném. Prohlédnete si zde slánky keramické, skleněné, plastové, malé i velké, staré i nové. Do sbírky, která je časově neomezena, se může zapojit kdokoliv.

Věřte na bobry!

Proč bobři kácejí stromy? Co jsou to bobří hrady a kdy z nich tato zvířata vyrážejí na výpravy po svém vodním světě? Projdete-li naučnou stezku u Lesné na Tachovsku, najdete odpovědi. Počkáte-li do soumraku, uvěříte, že bobři existují...

Muzeum miniatur v Praze

Nedaleko Strahovského kláštera v Praze najdete Muzeum miniatur s díly vytvořenými Sibiřanem Anatolijem Koněnkem. Podstatná část Koněnkovy práce je věnována miniaturním obrazům. Muzeum vystavuje předměty malované i vyřezávané. Najdete zde také nejmenší knihu světa podle Guinnessovy knihy rekordů.

Z Trutnova jsou Krkonoše na dosah ruky, zvláště pro cyklisty

Jakmile zmizí sníh a příroda se zazelená, mají návštěvníci Trutnovska k dispozici hustou síť pěšin, cest a cyklostezek, díky nimž mohou poznat podkrkonošskou přírodu i z jiného pohledu. Ať si chceme dát pořádně do těla, nebo se jen projet bez náročných úseků, okolí Trutnova nabízí terény pro každého.

Muzeum ošetřovatelství ve Slezské nemocnici

Prohlídka nově otevřeného Muzea ošetřovatelství v pavilonu L Slezské nemocnice v Opavě vyvolává úžas i husí kůži. Muzeum vám názorně ukáže, kam se medicína v posledních desetiletích posunula.

Sezónu hrad Křivoklát otevírá již v březnu, k vidění bude i výstava historických kočárků

Hrad Křivoklát letošní sezónu zahájí v sobotu 24. března v 11 hodin. Návštěvníci si jej budou moci prohlédnout v I. I II. Okruhu po celý týden kromě pondělí až do 31. října. Vystavena zde bude také sbírka nejstarších kočárků Věry Čížkové.

Galerie umění pro děti

V samém centru Prahy zahájila v březnu 2012 svou činnost nová galerie, která je zaměřená především na dětské diváky a na ty, kteří stále rádi pracují s vlastní fantazií a nebojí se tvořit.

Dendrologická zahrada v Průhonicích

Unikátní sbírka okrasných rostlin v blízkosti průhonického parku. Dendrologická zahrada Výzkumného ústavu Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví je ojedinělou sbírkou okrasných dřevin. V průběhu roku nabízí zahrada výstavy květin, ale také řadu osvětově vzdělávacích aktivit.

Zoologická praskala ve švech, ale rozhledna ještě nemá sezónu

Plná parkoviště, stále přibývající návštěvníci. Víkendový obrázek nejnavštěvovanějšího místa metropole, pražské zoologické zahrady. Za minulý rok do ní zavítal téměř milión a čtvrt návštěvníků. Je to i velký finanční přínos, přesto jakoby o další peníze nebyl zájem.

Speculum Alchemiae - alchymistická dílna z doby Rudolfa II.

V Haštalské ulici v Praze najdete nově zpřístupněnou původní alchymistickou dílnu z doby Rudolfa II., kde se míchal elixír věčného mládí a kde Golem dostal svůj šém.

Alchymistická dílna v Kutné Hoře

V centru Kutné Hory v Sankturinovském domě na Palackého náměstí najdete pravou alchymistickou dílnu, kde voskoví alchymisté hledají Kámen mudrců a elixír věčného mládí.

Za vstup na běžecké tratě na horách budeme zřejmě platit

Šumava chce zpoplatnit vstup na upravené běžecké tratě. Ke stejnému kroku přistoupili Poláci na své straně Krkonoš. V Alpách už nás to ani nepřekvapí. Máme se bát, že k tomu, abychom si zaběžkovali, nebude ani u nás stačit jen pořízení výbavy?

Jubilejní prohlídky plzeňského pivovaru Pilsner Urquell

Už jste se někdy vezli na formanském voze? A projížděli i ta zákoutí plzeňských pivovarů Prazdroj a Gambrinus, kam se běžný návštěvník nepodívá? Pokud vás tato představa láká, vydejte se na Jubilejní prohlídkový okruh Plzeňského Prazdroje.

Tipy na víkend: Výstava trofejí, závod přes louži a s kočárky, oslavy sv. Patrika

O víkendu oslavte svátek irského patrona sv. Patrika v Praze, Plzni nebo Rokycanech, kde bude k dostání i zelené bylinkové pivo. Maminky budou v neděli v pražské Stromovce soutěžit s dětskými kočárky. Staré lyže můžete oprášit na dobovém sjezdu Maloúpské padesátky. Pobavit se můžete na šumavském Špičáku, kde se pojede závod přes louži.

Putovní výstava fotografií provází po památkách světového dědictví UNESCO

Putovní výstava fotografií s názvem Poznej světové dědictví UNESCO přibližuje návštěvníkům nejkrásnější místa na světě. Její první zastávkou je hrad Karlštejn, dále ji můžete zastihnout na zámcích Vizovice, Telč, Náchod, Mníšek pod Brdy, Český Krumlov a další. Vstupné je zdarma.

Tramvaj s motivem vily Tugendhat vyjela do ulic, zve k návštěvě architektonické perly

Pokud v Brně cestujete například tramvajovými linkami 2, 4, 5 nebo 11, můžete se zde od pondělí 12. března setkat s nízkopodlažní tramvají, která dostala zbrusu novou reklamu s motivem vily Tugendhat.

Nejkrásnější místa světa k vidění na hradě Karlštejn

Hrad Karlštejn bude od pátku 16. března hostit putovní výstavu představující světové památky UNESCO. Výstava fotografií Poznej světové dědictví UNESCO bude přístupná zdarma denně kromě pondělí v otevřených arkádách Císařského paláce hradu Karlštejn a to až do 30. března.

Šumavský pivovar Vimperk

Šumavský pivovar patří mezi malé pivovary, které se zaměřují na vaření piva podle tradičních postupů a receptur. Pivovar navazuje na tradici pivovarnictví ve Vimperku, která se datuje již od dob založení Vimperského hradu a zámku ve 13. století.

Řemesla z dávné minulosti ožívají v muzeu v Poličce

Do 22. dubna probíhá v poličském muzeu výstava se středověkou tematikou, v jejímž rámci byla pro veřejnost připravena řemeslná dílna. Návštěvníci mohli vyzkoušet tkaní na středověkém stavu, výrobu lněných provazů a měli i možnost pod vedením zkušeného brašnáře vyzkoušet si práci s kůží, její opracování, zdobení…

Stezka lesních her v Kašperských horách

Zábavu pro všechny věkové kategorie, ale také poučení a informace o přírodě Šumavy, nabízí zážitková stezka lesních her v rekonstruovaném venkovním přírodním areálu u střediska environmentální výchovy v Kašperských Horách.

Borecká skalka a potápění v kamenolomu u obce Borek

Nedaleko obce Borek na Vysočině se nachází přírodní rezervace Borecká skalka s výskytem vzácných druhů hadcových rostlin. V těsném sousedství Borecké skalky najdeme bývalý kamenolom, ve kterém probíhala šedesát let těžební činnost. Dnes slouží toto místo jako tréninkový prostor pro potápění.

Muzeum tabáku v Kutné Hoře - expozice Philip Morris

Moderní expozice poskytující přehled o současném i historickém vývoji společnosti je doplněna videem o pěstování tabáku, výrobě tabákové směsi a cigaret. K vidění je zde také rozsáhlá sbírka originálních cigaretových krabiček z celého světa.

Večer v sedleckém opatství - unikátní prohlídky pro skupiny

Stylový večerní program pro skupiny, jehož hlavní součástí je noční prohlídka opraveného a na seznam UNESCO zapsaného chrámu Nanebevzetí Panny Marie a světoznámé kostnice hřbitovního kostelíka Všech svatých.

Muzeum Podzemí Krkonoš - Černý Důl

Stálá expozice podzemí Krkonoš se nachází v suterénu budovy Úřadu městyse Černý Důl. Návštěvníci se seznámí s historií dolování v Krkonoších, jsou zde fotografie a exponáty z lokality Berghaus v Černém Dole, z lokality historického dulního díla Kovárna v Obřím Dole a nechybí fotografie z jeskyní.

Obec Klokočov s památným stromem

Při putování krajem Železných hor doporučujeme zastávku v obci Klokočov. Zamyslet se můžeme u svědka tradované události, kterým je památný strom nazývaný Královská či Karlova lípa. Ze stavebních památek stojí za povšimnutí barokní zámeček s nabídkou ubytování hotelového typu.

Galerie Josefa Mathiase Minaříka

Soukromá výstava žijícího malíře krajináře, kterou naleznete na Vysočině v malé obci Heřmaň u Jeřišna. V galerii na vás dýchne nejen poetika venkovského prostředí.

Obec Kraborovice a část Úhrov

Pozvání do malé vesničky na Vysočině, která může svým návštěvníkům nabídnout mnoho zajímavého včetně památek, jako např. Malý zámek s kaplí Povýšení sv. Kříže, dvoupatrovou sýpku nebo kapli sv. Antonína Paduánského.

Zahrajte si na vojáky

Hledáte zajímavý a originální program pro školní výlet? U nás jej najdete a můžete si jej dokonce sami sestavit podle vlastních představ. Centrum branných aktivit o.s. Má pro vás připravený opravdu nevšední zážitek.

Na Valašsku se uskuteční první ročník závodu pro lyžaře-golfisty

Ski areál Razula Velké Karlovice spolu s Valašským golfovým klubem Rožnov pod Radhoštěm a Golf clubem Horal zakládají novou soutěžní tradici na Valašsku.

Do Neprobylic u Slaného za unikátní zvonicí a kostelem svatého Ducha

Obec vzdálená šest kilometrů severozápadně od Slaného nabízí hlavně příjemnou procházku pro celou rodinu. Mezi nejvýznamnější nejen regionální památky patří kostel svatého Ducha, zvonice na návsi a zbytky tvrze Hrádek.

Lanový park Dymník

V těsné blízkosti města Rumburk se nachází lanový park, který je určen dětem i dospělým. Pro nejmenší horolezce je připraven zcela zdarma dětský lanový park.

Retro coffee - cukrárna

Retro coffee - cukrárna v Bohušovicích nad Ohří je vhodná pro děti, seniory, cyklisty, motorkáře, pěší i skupiny. Do cukrárny je také bezbarierový přístup.

Kostel sv. Petra a Pavla v Dolanech u Hlinců

V obnoveném kostele sv. Petra a Pavla v Dolanech u Hlinců se opět konají poutě na sv. Petra a Pavla, koncerty, výstavy, svatební obřady a další akce. Kostel stojí v krásném údolí řeky Mže (Berounky), zcela o samotě, uprostřed polí, v malebné poloze pod svahem, na němž se nachází několik domků.

Tajemná a záhadná místa Šumavy - kostel sv. Maří Magdalény

Hřbitovní kostel sv. Maří Magdalény ve Velharticích je místem, které je protnuto záhadou a tajemným obrazem smutné tváře.

Chatový kemp Vltavín - rybaření na soutoku Vltavy a Lužnice

Přejete si poznat krásy a památky jihočeské krajiny? Jste vášnivý rybář? Máte rádi přírodu? K dispozici je vám chatový kemp Vltavín u Týna nad Vltavou s možností rybaření na soutoku Vltavy a Lužnice.

V Krkonoších byly zkušebně otevřeny trasy pro skialpinisty

Správa Krkonošského národního parku ve spolupráci s Horskou službou Krkonoše a Českou asociací horských vůdců otevřela na dvě zkušební lyžařské sezóny doporučené trasy pro skialpinisty.

Extremcentrum - adrenalinové vyžití pro každého

Nabízíme širokou škálu sportovního vyžití jak pro rodiny s dětmi, tak pro mladé lidi toužící po adrenalinové zážitku na celý život. Od jízdy s větrem v zádech pomocí kitu, až po twinboards hezky na zemi. Od skákacích bot, po řvoucí motor wheelmana.

Moravská vesnička a betlém v Baron Trenck Gallery

Nová stálá expozice v Baron Trenck Gallery přesdtavuje celostátní raritu - tzv. Moravskou vesničku znázorňující všední život na moravské vesnici na přelomu 18. a 19. st. Vesnička čítá na 500 postav, z toho přibližně 200 pohyblivých.

Tipy na víkend: Výstava Čtyřlístku, masopusty a Chodský bál

O víkendu se koná řada masopustů, ale také Chodský bál v Domažlicích, Sportovní ples v Dlouhoňovicích, Šibřinky v Olomouci-Lošově a mnoho dalšího. V Praze se otevřela interaktivní výstava Čtyřlístku, na Karlštejn se vrátil poklad a v Průhonicích se v sobotu konají prohlídky věnované stromům.

Chata Hořec v obci Mariánská - aktivní dovolená v Krušných horách

Strávit aktivní dovolenou plnou nevšedních zážitků na jediném místě? Obec Mariánská v Krušných horách nabízí díky své poloze nepřeberné množství aktivit pro všechny věkové kategorie, odpočinek i aktivní sportovní dovolenou.