🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Výlety pro rodinu či kamarády s dopravou

Nemáte jak přepravit partu přátel do vinného sklípku, na svatbu, festival či slučák třídy? Jste skupina cestovatelů a chcete poznat krásy naší země? Hledáte tip na nezapomenutelný výlet a je vás více? Napište nám a dopravní starosti nechte na nás!

Lovecká chata Na Tokáni

V nádherné přírodě Českého Švýcarska můžete pěšky i na kole objevovat místní krásy a zajímavosti. V srdci Národního parku ČŠ nabízí stylové ubytování původní Lovecká chata Na Tokáni, která je využívána jak pro rodinnou rekreaci, tak pro organizování sportovních, školících a jiných hromadných akcí.

SkiPark Velká Chuchle - tréninkový běžecký okruh

Přijďte si v Praze zdarma zaběhat na lyžích. Oblíbenému a zdravému sportu se můžete v zimě věnovat na dostihovém závodišti v Praze – Velké Chuchli.

Expozice čarodějnických procesů v Jeseníku

Navštivte novou stálou expozici ve Vlastivědném muzeu Jesenicka ve Vodní tvrzi v Jeseníku. Expozice je věnovaná čarodějnickým procesům na Jesenicku v 17. století. Po stránce odborné, technické, stavební, ale i výtvarné jde o zcela mimořádný počin.

Poštmistrová obnovila tradici svatovavřinecké pouti a postavila na Sněžce poštovnu

Krkonoším vždy vládli muži. Obraz nezměněný možná do konce 19. století dávno vybledl. Ženy dnes hrají v nejvyšších českých horách srovnatelnou roli s mužskými protějšky. Podnikatelka a bývalá poštmistrová z Pece pod Sněžkou Jaroslava Skrbková prošla životní cestou, za niž by se nemusel stydět leckterý úspěšný muž.

Sklářské muzeum Moser v Praze

Sklářské muzeum Moser najdete nejen v Karlových Varech, ale nyní i v historických prostorách prodejní galerie Moser na Staroměstském náměstí v Praze. Prohlídku muzea můžete završit nákupem v prodejní galerii, která je součástí originálně řešených prostor domu U Bílého jednorožce.

Ameriky i Mexiko pokryl ledový krunýř

Dunění a hrozivé praskání stoupá skalami od zamrzlé hladiny jámového lomu Mořina, známého jako Velká Amerika. Led pracuje a jeho sténání je hlasité a tajemné. Oblast lomů, vedlejší Politických vězňů, známější jako Mexiko, i nedaleká Malá Amerika, jsou známou turistickou oblastí.

V Jeskyni víl se úžasem i zimou tají dech

Je slepý ten, kdo říká, že u nás je toho málo k vidění, a obdivuje bezmezně cizinu. Stačí se vypravit do Českého Švýcarska, do Kyjova, a projít podle zamrzlé říčky Křinice k pískovcovému převisu. Pár desítek metrů ostřejšího stoupání vás přivede před zázrak Paní Zimy – ledové Jeskyni víl.

Chladné dny nemusíte trávit doma, vydejte se na schůzku s historií policie a četnictva

Kdybyste nevěděli co o víkendu s časem, když je venku zima, můžete vyrazit do Prahy do policejního muzea a podívat se na historii policie a četnictva, na kriminalistické postupy nebo dopravní zařízení, které běžně potkáte na silnicích.

Špindlerův Mlýn láká nejen Čechy

Ráno se vyhrnou z dálkových autobusů, aby se rozprchli po sjezdovkách nebo zamířili na běžkách do kopců. Večer stejnou cestu podniknou opačným směrem. Špindlerův Mlýn v srdci Krkonoš má nejvíc zájemců o sportovní vyžití v zimě hlavně o víkendu.

Benecko, kolébka českého lyžování

Zveme vás do malebného krkonošského střediska, kde započala historie českého lyžování a které dalo našemu lyžařskému sportu mnohé slavné závodníky. Vyrostl zde například Bohumil Hanč nebo Jaroslav Carda a na lyžích se zde učila i zdejší rodačka Šárka Záhrobská.

Tipy na víkend: Mistrovství v krasobruslení, telemark a čokoládové lyžování

Nadcházející víkend je ve znamení zimních sportovních sportů. V Pardubicích se můžete zdarma podívat na Mistrovství ČR v krasobruslení juniorů či synchronizovaného bruslení. Na Klínovci zaplní sjezdovky čokoládové šílenství, na šumavském Špičáku vystoupí kapela No Name, v Peci pod Sněžkou si poměří sportovci sílu na telemarkových lyžích a v Deštném v Orlických horách se poběží na běžkách půlmaratón.

Chomutovský skanzen hostí výstavu starých zemědělských strojů

V nově vybudované stodole ve skanzenu Stará Ves v Podkrušnohorském zooparku v Chomutově našla stálé místo výstava starých pomocníků v zemědělství. Stodola je jedním z prvků vybudovaných za nemalé investice, které rozšířily nabídku unikátního skanzenu o Centrum krušnohorského lidového umění. A k vidění je toho mnohem více.

Víkend ve Ski areálu Razula slibuje i Saunovou noc a country večer

Víkend mimořádně bohatý na různorodé zážitky čeká návštěvníky Ski areálu Razula ve Velkých Karlovicích. Sjezdovky i běžecké trasy hlásí výborné podmínky. Pokud lyžaři v současných mrazech nevydrží dlouho venku, mohou se zahřát v bazénu, sauně, galerii či při country večeru v Gril srubu Razula.

Arcibiskupský palác v Olomouci je pro veřejnost otevřen po celý rok

Arcibiskupský palác v Olomouci, rezidence biskupů a arcibiskupů, v loňském roce otevřela opět své brány veřejnosti. Po nákladné rekonstrukci, která přišla na 25 milionů korun, si reprezentační prostory paláce prohlédlo 20 tisíc návštěvníků. Významná památka je veřejnosti přístupná po celý rok.

Hrad Karlštejn otvírá sezónu překvapením, v únoru nabízí mimořádné prohlídky kostela

Hrad Karlštejn zahajuje turistickou sezónu 2012 již o únorových víkendech. A nebudou to víkendy ledajaké. Pouze v únoru budou mít návštěvníci možnost navštívit v rámci prohlídkové trasy mimořádně také kostel Nanebevzetí Panny Marie, který je standardně přístupný pouze v létě s povinnou rezervací.

Vinný sklep U Hroznu

Bohaté celovečerní programy pro firemní nebo soukromé akce, ale i možnosti pořádání školení a svatebních hostin včetně obřadu nabízí vinný sklep U Hroznu v Čejči. Nabízíme degustace vín se sklepmistrem a jejich neomezenou konzumaci k vybranému menu. Kapacita sklepu je až 100 osob.

Sbírkové skleníky Flory Olomouc od února opět zvou návštěvníky

O prvním únorovém víkendu se po zimní údržbě opět otvírají sbírkové skleníky Výstaviště Flora Olomouc. Zvou obdivovatele cizokrajné flóry a fauny k povzbuzení duše i těla mezi kvetoucí orchideje, palmy, liány, zrající papáje, citrusy.

Tvořivé kurzy pro dospělé

Nabízíme možnost aktivního trávení volného času pomocí výtvarných technik a řemesel. Kurzy jsou určeny dospělým a mládeži od 15 let. Zkušené lektorky vás naučí plést z pedigu, drátkovat, vyrobit si bižuterii z korálků a komponentů, tvořit z fima a mnoho dalších technik.

Hračky ze staré půdy zvou do zlínského zámku nejen na prohlídku

Hlavní výstavní prostory Muzea jihovýchodní Moravy na zlínském zámku v současnosti zdobí atraktivní výstava Hračky ze staré půdy. A právě v souvislosti s touto „hravou“ výstavou připravily muzejní lektorky zajímavý doprovodný program.

Pevnost v Komárně sultán nedobyl, zničili ji až Rusové

Pevnost v Komárně vyrostla na soutoku Váhu a Dunaje jako nejsevernější výspa obrany Uherska proti Turkům. Dokázala pozdržet postup tureckých vojsk na Vídeň a znemožnit jim tažení po Dunaji. Opevnění zničilo až jiné vojsko o několik staletí později.

Zapomenuté šumavské vesničky – Věštín

V malebné krajině s překrásným výhledem nejen na šumavské vrcholy Sedlo, Ždánov a Javorník, ale i do vnitrozemí k hradu Rabí, leží vesnička Věštín, která měla v dávné minulosti sehrávat významnou úlohu při ochraně české země.

Dendrologická zahrada Vimperk

Arboretum ve Vimperku bylo založeno v roce 1959 na ploše 1,1ha. Nachází se uprostřed města v blízkosti vimperského zámku. Dříve arboretum sloužilo zejména pro výuku žáků lesnické školy, dnes je otevřeno pro veřejnost.

V Krkonoších přibyly na hřebenech zavřené cesty, sníh zakryl značení

Horská služba v Krkonoších zavřela další trasy na hřebenech nejvyšších hor. Kvůli stále přibývajícímu sněhu nejsou dobře označené. Tyče na nich buď úplně chybí, nebo je zavál sníh, sdělila Horská služba. Ráno záchranáři také zachraňovali opařeného chlapečka v Harrachově.

Skiareály hlásí ideální podmínky, o víkendu bude nadále mrznout

Většina skiareálů hlásí ideální podmínky pro lyžování a zimní sporty. Na mnoha místech připravují provozovatelé závody a jiné akce. Ochlazení přeje sněhu, místy je ho až dvoumetrová vrstva. Na horách ve čtvrtek vládlo slunečné mrazivé počasí. Turisté by neměli podcenit teplé oblečení, mráz bude i o víkendu. V Krkonoších a Jeseníkách stále platí třetí stupeň lavinového nebezpečí.

Dům umění Becherova vila

Ve vilové čtvrti Karlových Varů najdete dům s názvem místního slavného likéru. Objekt je i se zahradou součástí památkově chráněného území, navíc je zapsanou kulturní památkou.

Muzeum Vápenka v Horních Albeřicích

Albeřické údolí zůstává stejně jako v minulosti málo známým místem východních Krkonoš, přesto že je jedním z nejpůvodnějších v celém kraji. Zdánlivě obyčejné příběhy zdejších lidí připomínají rozpolcenou historii Krkonoš, Čech, Evropy a celého světa.

Kleopatra nosila paruku z vlasů otrokyň, Kastové létali balónem, dovíte se v Mníšku

Zámek Mníšek pod Brdy připravil program pro dospělé i malé návštěvníky také pro poslední víkend v lednu. Na podvečerních prohlídkách zámkem provede čertisko - dobrotisko. Uvidíte bílou paní a anděla. Klasické prohlídky začínají v 11.00 hodin.

Tipy na víkend: Karlovská padesátka, plesy a závody horských kol

O víkendu jeďte na hory, sněhové podmínky přejí všem zimním sportům. Pokud nelyžujete, zajeďte si na ples do Pardubic, Telče, Modrých hor, Jablonce nad Nisou nebo Sokolova. Ve Velkých Karlovicích se pojede Karlovská padesátka, v Olomouci pořádají turistický veletrh Tourism Expo 2012. V Praze se pojedou závody horských kol uprostřed nákupního centra.

Do kláštera v Králíkách můžete na prohlídku každý čtvrteční večer

Neobvyklou tečkou za celodenním pobytem na lyžích či běžkách se může stát návštěva Hory Matky Boží nad městečkem Králíky. Každý čtvrtek až do konce března tu pořádají večerní prohlídky kláštera a kostela.

Literární stezky Prahou

Literární stezky vás provedou Prahou tak, jak ji neznáte. Na podzim 2011 bylo za souhlasu památkářů a magistrátu napsáno několik krátkých úryvků z děl českých spisovatelů na známá frekventovaná místa. Sto metrů dlouhé texty byly umístěny vzhledem ke vztahu autora nebo díla k místu.

Svatba na zámku Radíč

Hledáte malý romantický zámek s atmosférou pohody venkova? Je vaším snem pohádková svatba na zámku, kde si necháte splnit svá přání, ať jsou jakkoliv neobvyklá? Toužíte po nevšedním místě jen pár desítek minut od Prahy a přece skrytém v údolí malebné krajiny? Zajeďte na zámek Radíč.

Plavba lodí Horácko

Z paluby lodě je Dalešická přehrada nejkrásnější. Přehrada z poloviny nezamrzá, s výletní lodí Horácko se tak po přehradě můžete plavit po celý rok.

Chystáte se na hory? I na Moravě najdete skvělá zimní střediska

Nejen hory v Čechách jako Krkonoše, Šumava nebo Krušné hory nabízí skvělá lyžařská střediska. Výborné služby poskytují i skiareály na Moravě. Nejtradičnějším místem pro lyžaře je Ramzová v Jeseníkách. I přesto, že jde o starší středisko se staršími vleky, najdeme zde stále nejdelší sjezdovku z Ramzové na Šerák, která měří přes tři kilometry. Snowpark Ramzová [...].

Jeseníky hlásí nával, zaplnily je prázdniny na jižní Moravě a Poláci

Tak obsazené chaty a hotely jako budou ty o prvním prázdninovém týdnu od 4. do 11. února v Jeseníkách už dlouho nebyly. Možností zamluvit si na tento termín ubytování je už jen velmi málo. Důvod? Příštím víkendem totiž začínají prázdniny školákům na jižní Moravě a především v Brně, odkud do Jeseníků v poslední době míří nejvíc lidí.

Mumie v katakombách

Zemřeli před více než dvěma sty lety. Díky způsobu pohřbu a klimatickým podmínkám v podzemích kryptách klatovského chrámu se jejich těla zachovala. Do tváří mumií, které vědci stále zkoumají, mohou návštěvníci pohlédnout v nově otevřené expozici...

V "nové“ Dolní Moravě se pobaví nároční sjezdaři, malé děti i nelyžaři

„Užijte si hory plné zážitků“ – tímto heslem láká návštěvníky v letošní zimní sezóně Skiareál Dolní Morava v údolí pod Králickým Sněžníkem. Středisko se v posledních dvou letech proměnilo k nepoznání díky mohutným investicím. Na své si tu přijdou malé děti i zkušení jezdci vyhledávající náročné terény. Nudit se nebudou ani ti, kteří zimním sportům neholdují.

Osoblažsko láká krásnou přírodou, památkami i jednou z posledních úzkokolejek

Kraj s rozmanitou přírodou, tvrdými podmínkami pro život, s velkým turistickým lákadlem v podobě úzkorozchodné železnice, lidmi často označován jako bohem zapomenutý. To je Osoblažsko.

Muzeum řeznictví v Náměšti nad Oslavou

Nové muzeum řezníků s unikátním počtem vystavených předmětů naláká nejednoho milovníka zajímavostí. Muzeum nabízí ucelený pohled na historii výroby uzenin a masných výrobků.

Lyžařský areál Větrný vrch

Rodinný areál Větrný vrch na Dolní Moravě, ráj lyžařů, rodin s dětmi, ale i vyznavačů adrenalinu, se nachází v nadmořské výšce 670–810 m n. M. Jde o severovýchodní svahy, vzdálené 8 km od města Králíky.

Lyžařské středisko Šanov

Ski areál Šanov se nachází mezi obcemi Červená Voda a Králíky v podhůří Orlických hor. Součástí areálu je 1400 metrů dlouhá sjezdovka. Díky této výjimečné délce si zde najdou vyžití začínající i zkušení lyžaři i celé rodiny s dětmi.

Na české hory přijely o víkendu tisíce lyžařů, místy nasněžilo i půl metru

O víkendu připadly na české sjezdovky další centimetry sněhu. Zalyžovat si přijely tisíce lidí, které neodradilo ani nepříliš dobré počasí. Na horách foukal silný vítr, místy byla mlha a sněžilo. Na své si přišli i běžkaři, kteří se ale museli občas vypořádávat se závějemi. Nedostatek sněhu stále trápí některé areály ve středních Čechách, na Vysočině a ve Zlínském kraji.

Cimrmanovu rozhlednu spojí s historickou Štěpánkou vynález Dalekoslyš

V Příchovicích nedaleko Tanvaldu začne stavba dřevění rozhledny s názvem Maják Járy Cimrmana. Vyprojektoval ji architekt Martin Rajniš, autor poštovny na Sněžce. Součástí rozhledny bude podzemní muzeum, do kterého už se scházejí první exponáty.

Z Hluboké se má stát turistický ráj, sýpka se změní v zábavní park

Radnice v Hluboké nad Vltavou chce do roku 2020 investovat do cestovního ruchu miliardu korun. S pomocí dotací a soukromých investorů hodlá například přestavit sýpky na zábavní centrum, vybudovat vodní svět, několik stezek nebo zkvalitnit infrastrukturu města.

Praha se ponoří do časů Rudolfa II., do tajemství alchymie a astrologie

Pro milovníky tajemna a záhad byla na Pražském hradě uspořádána výstava k 400. výročí úmrtí českého krále a římského císaře Rudolfa II. Poznejte tajemství a legendy staré Prahy. Vláda Rudolfa II. A jeho působení v Praze je jistě spojeno s jeho alchymistickou dílnou a hledáním elixíru mládí. Na císařském dvoře se v této době objevovali [...].

Barokní areál Skalka nad Mníškem pod Brdy zve k návštěvě v každém ročním období

Barokní areál Skalka s krásným výhledem na Mníšek pod Brdy a krajinu středních Čech je vítaným turistickým v každém ročním období. Tentokrát k němu vystoupáme po zeleně značené turistické stezce vedoucí z náměstí v Řevnicích.

Zapomenuté šumavské vesničky – Nahořánky

Necelé dva kilometry od obce Strašín se mezi horskými pastvinami a pod ochranou skalního masivu rozprostírá v nadmořské výšce přes 700 metrů další ze zapomenutých šumavských vesniček.

Poznejte tajemství pánské pracovny

Výstava Muzea Českého krasu v Berouně přenáší návštěvníky do minulosti a představuje předměty spojené s životem šlechtice. Využijte této příležitosti a poznejte známé i neznámé předměty 18. století.

Expozice veteránů na Zelenohorské poště

Zelenohorská pošta, to je zámeček na okraji historického centra městečka Nepomuk, v němž můžete navštívit malé rodinné muzeum historických motocyklů, automobilů i zemědělské techniky.

Husitské muzeum v Táboře získalo unikátní oltářní křídla z Roudník

Husitské muzeum v Táboře získalo v prvním lednovém týdnu do svých sbírek unikátní oltářní křídla z Roudník. Je na nich mj. Výjev upálení mistra Jana Husa, který patří k nejvýznamnějším a nejstarším známým dílům umění české reformace.