🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Cestování po regionech i exotika, to je olomoucký Tourism Expo 2012

Na propagaci zajímavých lokalit střední a severní Moravy a regionální turistiku vůbec vsadí veletrh Tourism Expo 2012, který ve dnech 27. až 29. ledna otevře novou sezónu Výstaviště Flora Olomouc. Součástí veletrh, který se letos koná po sedmnácté, bude mimo jiné volba Miss Hané 2012.

Naučná stezka Se Čtyřlístkem okolo Blaťáku

Vydejte se společně s Fifinkou, Bobíkem, Myšpulínem a Pinďou na výlet kolem komiksového rybníku Blaťáku, ve skutečnosti Máchova jezera. Čeká na vás nejedno dobrodružství! Navštívíte zajímavé skalní útvary, dozvíte se nejeden zajímavý příběh, a to nejlepší vás čeká na konec.

Máchova stezka - naučná stezka pro pěší a cyklisty

Máchova stezka vás provede po Doksech, Starých Splavech a Břehyni. V těchto obcích byly v rámci naučné stezky instalovány informační tabule a tabulky s informacemi o zajímavých místech. Došlo také ke zpřístupnění zámeckého parku v Doksech veřejnosti.

Naučná stezka Swamp

Mácháč, to není jenom koupání, ale také poznávání! Naučná stezka Swamp je pojmenována podle Národní přírodní památky Swamp ležící při březích Máchova jezera. Naučná stezka seznamuje s chráněnými a kriticky ohroženými živočichy, rostlinami a rybníkářstvím Máchova jezera.

Tipy na víkend: Den sněhu, závod na saních, vepřové hody, festival jazzu a vína

Hory lákají na sněhové radovánky. Pokud budete mít cestu do Harrachova, můžete zde oslavit Den sněhu, v Orlických horách se v sobotu pojede mezinárodní závod na saních rohatých. Na jižní Moravě probíhá festival jazzu a vína, v Praze si připravili staročeské vepřové hody, cyklojízdu a výstavy k výročí úmrtí Rudolfa II.

Žďár nad Sázavou dýchá historií na každém kroku

Žďár nad Sázavou, který najdeme ve Žďárských vrších, získal statut města v roce 1607 díky kardinálu Františkovi z Ditrichštejna. Za prohlídku stojí kromě historického centra barokní most, zámek a poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, zapsaný v roce 1994 na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Krušnohorská magistrála

Krásnou přírodou mezi lesy a loukami vede přes celé Krušné hory cyklistická a běžecká Krušnohorská magistrála. Celková délka trasy je 242 km a v celém jejím průběhu se na ní napojuje řada stezek a značených turistických cest pro pěší, cyklisty i milovníky bílé stopy.

Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze

Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze shromažďuje, zpracovává a uchovává minulost a současnost uměleckého řemesla, užitého umění a designu pro budoucnost. Věří ve spojení užitku s kvalitou a krásou, chce být inspirací, poučením i zážitkem.

Velké Karlovice lákají na metr sněhu, víkend zpestří i výstavy a čtyřkolky

Ideální podmínky pro lyžování i běžkování, ale také kulturní zážitky slibují o nadcházejícím víkendu Velké Karlovice na Vsetínsku. Po nebývalé sněhové nadílce posledních dnů panují v tomto oblíbeném lyžařském středisku skvělé podmínky pro zimní sporty.

Na krušnohorském Perninku mohou běžkaři využít osvětlenou trať

Kilometr a půl metr dlouhý osvětlený okruh mohou využít běžkaři v krušnohorském Perninku, který je určený pro klasiku i bruslení. Je možná se odtud vydat i na Krušnohorskou lyžařskou magistrálu.

Východočeská galerie v Pardubicích

Východočeská galerie v Pardubicích, která sídlí na pardubickém zámku, představuje stálé expozice výtvarného umění. Pravidelně se zde pořádají výstavy. Galerie organizuje také řadu přednášek pro předem objednané školní skupiny.

Skiareál na Červenohorském sedle láká na novou čtyřsedačkovou lanovku

Červenohorské sedlo je jedním ze tří tradičních a současně největších skiareálů v Jeseníkách, dosud zde ale vozily lyžaře jen vleky. Nyní se areál tohoto handicapu zbaví a nabídne lidem novou čtyřsedačkovou lanovku, na které právě finišují poslední přípravy a testy. První lyžaře by mohla svézt už o víkendu.

Rok 2012 bude ve znamení oslav UNESCO. Připojí se i Česká republika

Agentura CzechTourism bude v letošním roce propagovat Českou republiku skrze památky UNESCO. Na turisty proto čekají speciální akce. 20 let,...

Botanická zahrada v Troji nabízí večerní prohlídky skleníku Fata Morgana

Jen v pátek a pouze během ledna a února můžete ve skleníku Fata Morgana v Botanické zahradě Praha-Troja zažít atmosféru nočního výletu do tropického pralesa. Na prohlídky začínající v 19 hodin se předem objednejte e-mailem nebo telefonicky. Vyhnete se tak čekání i tomu, že na vás nezbude místo. S sebou si vezměte vlastní baterku nebo čelovku.

Skvosty z Korejského poloostrova jsou k vidění v muzeu v Ostravě

Korea, historie a tradice je název výstavy, která je v těchto dnech k vidění v Ostravském muzeu. Otevřena bude do 26. února.

Hrad Lukov stráží jihovýchodní část Hostýnských vrchů

Zřícenina hradu Lukova je oblíbeným a zajímavým turistickým cílem ve všech obdobích roku. Loni se o tom přesvědčilo na 19 tisíc lidí, kteří toto místo navštívili. Důvodů vypravit se sem je několik – zajímavá historie, pěkná příroda, daleký rozhled do krajiny a také dobrá dostupnost.

Nejužší pražská ulička

Bezejmenná pražská ulička vedoucí z ulice U Lužického semináře na zahrádku restaurace Čertovka je tak úzká, že tam provoz musí řídit semafor. Jedná se o poslední požární uličku na Malé Straně.

Týnský chrám

Kostel Matky boží před Týnem patří mezi nejvýznamnější pražské kostely. Původní románský kostel patřil ke špitálu kupců v dnešním Ungeltu. Na jeho místě byl ve 13. stol. Postaven raně gotický kostel. Za husitských časů býval kostel hlavní baštou husitů.

Naučná stezka Hostivické rybníky

Naučná stezka seznamuje s historií, flórou a faunou rybniční soustavy chráněné jako přírodní památka Hostivické rybníky, ležící za západním okrajem Prahy. Trasa stezky vede kolem tří největších rybníků soustavy (Litovický, Kala a Břevský) a spojuje obce Hostivice a Břve.

Hrad Milštejn

Působivé pozůstatky hradu Berků z Dubé se nacházejí 8 km severovýchodním směrem od Nového Boru nedaleko obce Svor na skalnatém hřebeni v Lužických horách. Od středověku se v okolí hradu těžil pískovec pro mlýnská kola.

Na vrchol Luže na běžkách či na kole

Vydejte se na vrchol Luže, hory, která dala Lužický horám jméno. Během 22 km trasy uvidíte lidovou architekturu ve vesničkách, skalní bránu a zříceninu hradu Milštejn, pozůstatky ČS opevnění a birazdní skalní útvary skryté v lesích.

Mangusty černokrké najdete v Evropě jedině v ZOO Zlín

Mangustu černokrkou, malou šelmičku pocházející z Afriky, chová v Evropě jako jediná ZOO Zlín. V rámci celosvětového měřítka jde o velmi málo chovaný druh zvířete. Je uvedena v Červeném seznamu ohrožených druhů, dodnes se ale neví, kolik mangust ve volné přírodě vlastně žije.

Zapomenuté šumavské vesničky – Albrechtice

Šest kilometrů jihovýchodně od Sušice leží v nadmořské výšce přes 700 metrů malá a nenápadná vesnička Albrechtice. Půvab této krajiny poznali v dávné minulosti i bájní Keltové, kteří si zde vybudovali opevněné hradiště.

Na výstavu barokního mistra do Berouna proudí nejen školní výpravy

Výstava Jan Václav Spitzer (1711-1773), 300 let malíře pozdního baroka již přilákala do Muzea Českého krasu v Berouně přes dva tisíce návštěvníků. Vystavené obrazy jsou krásně restaurovány a každý jejich vyobrazeným příběhům porozumí.

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě

Hlavní budovou Vlastivědného muzea a galerie je bývalá augustiniánský klášter. K vidění jsou specializované expozice, v přízemí cizokrajná zvířena, hmyz a geologie, v prvním patře jsou regionální sbírky přírodovědné a historické. Galerie v refektáři se věnuje modernímu umění.

Bílá paní odhalí tajemství zámku Loučeň

Zámek Loučeň se zapojil do projektu Otevřte 13. komnatu, prohlídek za doprovodu tajuplných postav. Ten sice bude slavnostně zahájen 5. května, ovšem loučeňský zámek s podobně koncipovanými prohlídkami začíná již v sobotu 14. ledna. Do konce března každý víkend od 12 a 14 hodin provede návštěvníky zámku Bílá paní.

Na Pustevnách sochají Sněhové království, otevírají v sobotu

V Beskydech se v sobotu otevírá Sněhové království na Pustevnách. Sochaři i sochařské týmy mají plné ruce práce. Letos se přihlásilo 24 umělců s 11 sochami.

Ve Ski areálu Razula jsou v provozu všechny sjezdovky a už i snowtubing

Zatímco v nížinách leckde panuje jarní počasí, hory na víkend lákají na velmi dobré sněhové podmínky. Například ve Ski areálu Razula ve Velkých Karlovicích je tolik sněhu, že už jsou v provozu nejen všechny čtyři sjezdovky, ale i snowtubing.

Zpátky do pohádky na Slezskoostravský hrad

V galerii Slezskoostravského hradu bude od soboty 14. ledna k vidění výstava Zpátky do pohádky. Návštěvníky bude zvát do Ostravy až do posledního únorového dne.

Tipy na víkend: Plesové šílenství, mistrovství v biatlonu i bitva barbarů a rytířů

Víkend připravil sportovní i kulturní akce. V Novém Městě na Moravě probíhá světový pohár v biatlonu. Po celé republice bude probíhat řada plesů, a to jak v knihovně, tak před oponou. Oblečte plesové šaty a zatančete si v Děčíně, Brně, Frýdku-Místku a Olomouci. U Hradce Králové se v sobotu koná bitva mezi rytíři a barbary.

V sobotu startuje v Krušných horách dětský závod Kids Cup Klínovec

V sobotu 14. ledna pořádá Skiareál Klínovec, Lyžařská škola JPK a Maximal Animal tradiční dětskou soutěž v jízdě na lyžích a na snowboardu - Kids Cup Klínovec.

Výstava Rokoková Praha byla pro velký zájem prodloužena

Po nabubřelém a honosném baroku vtrhlo do Čech drobnější rokoko, plné pohybu, barev. V Clam-Gallasově paláci v Husově ulici v Praze byla prodloužena do 29. ledna výstava, která stojí za shlédnutí - Pražské rokoko - Kulturní a společenský život v Praze 1740 – 1791.

Půjčovna elektrických vozítek Segway

Poznejte, jak snadná je jízda na dvoukolce Segway. Přesvědčte se sami a využijte výletů do okolí Bíliny, Teplic, Mostu nebo Chomutova v Severozápadních Čechách.

Muzeum hraček Štramberk

Na náměstí ve Štramberku najdete nové Muzeum hraček. V muzeu se nachází hračky z let 1860-1989. Sbírku tvoří téměř 40letá sbírka hraček nejrůznějšího zaměření.

Maketa Ďáblovy bible je nyní k vidění v muzeu v Ústí nad Orlicí

Maketu největší rukopisné knihy světa včetně 17 minutového dokumentu o historii originálu knihy i o výrobě její funkční makety lze si prohlédnout v Městském muzeu v Ústí nad Orlicí. Vystavena je tu od loňského 2. listopadu, k vidění bude do 15. ledna.

Šumavou na běžkách - kolem Prášilského jezera na Poledník

Výlet v těžším terénu zahrnuje výrazné převýšení, které je třeba překonat při výstupu na Poledník. Odměnou za námahu je výjimečný kruhový výhled z rozhledny na Poledníku. Dalšími zajímavostmi na trase jsou Prášilské jezero a Vchýnicko-Tetovský plavební kanál.

Pivovarský dvůr Purkmistr v Plzni

Pivo patří k nejstarším nápojům, které lidstvo zná... Přijďte ho ochutnat a dozvědět se, jak se pivo vaří a spoustu zajímavých informací z historie do Pivovarského dvora Purkmistr v Plzni.

V pražském muzeu čokolády můžete ochutnat desítky lahodných druhů

Hořká, mléčná, bio, s česnekem, s wasabi, plněná krémy, oříšky nebo likérem... Chcete-li se vypravit do historie čokolády, poznat tajemství kakaových bobů, kdysi odhalených kmeny Aztéků a Mayů na americkém kontinentu, vydejte se do českého muzea čokolády v pražské Oldřichově ulici.

Zlínské muzeum vyplnilo uvolněný sál expozicí o baťovském bydlení

Zlínské muzeum se již postupně začalo chystat na stěhování do nových prostor. V závěru roku skončila na zlínském zámku expozice Zlínské filmové studio od reklamy k tvorbě pro děti a návštěvníci ji uvidí až v nové podobě v rodícím se Baťově institutu. Prázdný sál ale nezůstal ležet ladem.

Galerie panenek DollsLand v Praze

Ve dvou sálech historického domu v Rytířské ulici č. 6 v Praze na vás ve 43 výstavních expozicích čeká přes 1.000 panenek Barbie a 2.000 jejich doplňků. Součástí galerie je také sbírka 333 sběratelských Barbie.

Zimní výstup na Helfštýn přilákal téměř dva tisíce turistů

Celkem 1919 lidí se v sobotu zúčastnilo tradičního zimního výstupu na středověký hrad Helfštýn u Lipníka nad Bečvou na Přerovsku. Letos měla akce, která se koná od roku 1977 vždy první lednovou sobotu, už 35. ročník.

Bali, Kotor i svítání v Beskydech. NEJ fota týdne čtenářů z cest

Souboj buvolů na Bali, pouliční umění v černohorském Kotoru a svítání v Beskydech. To jsou tři vítězné snímky z velkého množství fotografií, které jste nám koncem roku poslali ze svých cest. Volba vítězů nebyla nijak lehká, stejně jako výběr 50 nejoriginálnějších snímků do finálové fotogalerie.

Zapomenuté šumavské vesničky – Ostružno

Pod ochranou hory Ždánov (1064 m. N. M.) se nachází jedno z nejpůvabnějších míst Šumavy, odkud je překrásný a nepopsatelný výhled hluboko do vnitrozemí. Výjimečnost této lokality si uvědomovali i lidé v dávné minulosti.

Pro část sbírky Zikmunda a Hanzelky už nebude ve Zlíně místo

Sbírky exponátů, které na svých výpravách nasbírali slavní cestovatele Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund, brzy zmizí ze zlínského zámku. Po patnácti letech se budou stěhovat - po dokončení oprav 14. budovy v továrním areálu se objeví ve vznikajícím Baťově institutu. Jenže pro spoustu vystavených předmětů už zde nebude místo.

Před sto lety na mníšeckém zámku předpovídala dětem počasí rosnička

Zámek Mníšek pod Brdy na prahu nového roku zve do svých bran a nádherně vybavených pokojů. Období mezi dvěma světovými válkami, první republika, tu dýchá z každého koutku. Návštěvníci si mohou vybrat ze dvou prohlídkových okruhů nebo s dětmi a vnoučaty přijít na prohlídku Loutkovou.

V Krkonoších přibylo přes půl metru sněhu a hrozí zrádné laviny

Horská služba se vzhledem k vývoji počasí rozhodla zvýšit stupeň lavinového nebezpečí v Krkonoších na třetí z pěti stupňů. Podle záchranářů je nejzrádnější, protože už vyžaduje zkušené posouzení. V nejvyšších českých horách napadlo za poslední dva dny až 60 centimetrů sněhu na hřebenech.

Výlet na Skryje a Týřov, hezký tip pro zimní tuláky

Protože počasí i na přelomu roku spíše připomíná podzim, nabízíme vám tip na pěší výlet ve středních Čechách. Vydejme se do oblasti hlubokých křivoklátských lesů v okolí malebné obce Skryje.

Farma Blaník

Hledáte zážitky na českém venkově? Nevíte, kam zavítat s dětmi, anebo kde prožít romantický víkend v kouzelném prostředí pod bájnou horou Blaník? Zavítejte na Farmu Blaník do Ostrova u Louňovic pod Blaníkem.

Zámek Napajedla má pro sběratele turistickou známku

Zámek Napajedla má svou vlastní turistickou známku. Historické barokní sídlo se tak zařadilo na seznam míst, kde si mohou zájemci zakoupit oficiální turistickou známku. Jinde tyto známky nelze zakoupit.

Teplá zima drtí níže položené sjezdovky, přišly už o třetinu tržeb

Pro malá a níže položená lyžařská střediska v Pardubickém kraji bylo dosavadní počasí v sezoně zatím katastrofou a moc na tom nezmění ani předpověď silného sněžení kolem Tří králů. Provozovatelé se shodují, že kvůli teplému počasí už přišli přinejmenším o třetinu tržeb. V horských oblastech se ale lyžovat dá.