🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Rozhledna Panorama - rozhled z hory Kabátice na Frýdek-Místek

Rozhledna stojí na severovýchodním úbočí hory Kabátice u obce Chlebovice. V obci také můžeme navštivit muzeum včelařství, které nás překvapí nejen sbírkou nádherných úlů, ale i bohatou nabídkou medových sladkostí pro děti i dospělé.

Gottwald mával z balkónu paláce Kinských, jeho podzemí nyní kraluje sumec Pepa

V rozsáhlém sklepení paláce Kinských na Staroměstském náměstí najdete pozoruhodnou a neprávem opomíjenou výstavu Pod hladinou Vltavy. Balkón, ze kterého Gottwald vyhlašoval vítězství pracujícího lidu, je na očích stále, ale že v podzemí vládne metra půl dlouhý sumec Pepa, to ví jen málokdo.

Tipy na víkend: Salon vín se otevře veřejnosti, masopusty i Pašeráckej vejkend

Pokud stále váháte, co podniknout o víkendu, vydejte se na hory. V Rokytnici nad Jizerou se pojede Pašeráckej vejkend, psí spřežení potkáte v okolí Dolního Dvora a v areálu Karolinky a areálu Avalanche ve Václavově u Bruntálu připravili karneval. Pokud holdujete dobrému vínu, zajeďte do Valtic, kde se v sobotu otevře Salon vín.

Krušné hory na běžkách - poznejte okolí Božího Daru

Náhorní planina u obce Boží Dar patří k nejoblíbenějším běžkařským terénům v Krušných horách. Díky nadmořské výšce přes 1000 m zde sníh vydrží celou zimu. Roviny rozlehlých rašelinišť a údolí řeky Černé protínají desítky kilometrů strojově upravovaných tras.

Krušné hory na běžkách - z Komáří hůrky na Cínovec

Projeďte se projet po nejoblíbenější běžkařské trase v Krušných horách. K přednostem krušnohorské magistrály patří strojově udržované cesty a malebná krajina okolo. Jedná se o nenáročnou trasu s malým převýšením.

Víkend na Razule zpestří "tygří" závod a brambory v různých podobách

Nejen lyžaře, ale i gurmány nebo soutěživé děti potěší o nadcházejícím prodlouženém víkendu Ski areál Razula v Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích. Po nedávné sněhové nadílce zde panují ideální lyžařské podmínky. Zábavu na sněhu opět zpestří doprovodné programy.

Dům gobelínů – historie tkaní v Jindřichově Hradci

V bývalém zámeckém pivovaru v Jindřichově Hradci, který prošel rozsáhlou rekonstrukcí, sídlí Dům gobelínů. Navazuje na více než stoletou tradici existence proslulých jindřichohradeckých gobelínových dílen.

Večerním zámkem v Mníšku provede dětské i dospělé návštěvníky čert s čerticí

V podvečerních hodinách v sobotu 25. února svit loučí na zámeckém mostě a nádvoří zavede návštěvníky až do interiérů zámku Mníšku pod Brdy. Zámeckými pokoji je provede čert a čertice. Potkají anděla i bílou paní a budou pasováni do šlechtického stavu. Od 11.00 do 15.20 hodin lze navštívit klasické prohlídky.

Ve víně je pravda, pod Kraví horou mají obojí

Jednoduchá, ale naprosto pravdivá a logická myšlenka, že co se doma vypěstuje, má se doma také sníst a vypít, stála u zrodu fenoménu, zvaného republika Kraví hora. Zemička recesistů, vinařů z Bořetic na Břeclavsku, je dnes hlavní devízou obce.

Mít svou židli na Rejvízu

Pohlednicovému počasí místní říkají Kitzbühl a je pro ně nudné. Svérázné jsou i zdejší chalupy se zvláštním zdobením. A z židlí v místní hospodě se šklebí dřevěné tváře štamgastů. V horské osadě Rejvíz žije necelá stovka stálých obyvatel, kteří drsnou a romantickou pověst své obce pečlivě udržují. Moderní turistická lákadla jim "nesmí do vsi"...

Mikulov v zimě vítá turisty svařákem

Město pod Pálavou láká návštěvníky na zimní prohlídky se šálkem svařeného vína. Hodinová procházka dokazuje, že Mikulovu neubírá na kráse ani sníh a teploty kolem bodu mrazu.

Harrachov Card - levnější zimní dovolená

Město Harrachov nově nabízí svým návštěvníkům slevové karty, díky kterým lze ušetřit tisíce korun. Kartu s mnoha slevami od permanentek, přes wellness centra až po návštěvu krápníkových jeskyní obdržíte při ubytování zdarma, v budoucnu ji půjde také koupit, přibližně za 100 korun.

S kamerou na cestách: Za otcem i praotcem vlasti na hrad Karlštejn

Známá hradní perla na území Českého krasu je sice především spojena se jménem svého zakladatele, ovšem setkat se tu je možné nejen s císařem Karlem IV., ale i s dalšími osobnostmi. Navíc při únorové návštěvě s kamerou nám Karlštejn nabídl ještě něco, co obvykle nenabízí. Ale nepředbíhejme.

Krkonošská magistrála – lyžařský běžecký ráj

Krkonošská magistrála je dlouhá 71 km a spojuje Harrachov v západních a Žacléř ve východních Krkonoších. Na ni navazují další turistické i závodní tratě.

Skialpinistické trasy na Šumavě

Novinkou zimní sezóny 2011/2012 jsou na Špičáku a blízkém okolí skitouringové trasy. Tyto trasy navrhla a vytyčila horská služba. V současné době je na Železnorudsku vytyčeno celkem 7 tras různých délek a obtížností.

Sklárny v Květné při dni otevřených dveří předvedou, jak vypadá ruční výroba skla

Moravské sklárny v Květné připravily na sobotu 18. února tradiční den otevřených dveří, který je součástí fašankového festivalu ve Strání. Zájemci mohou využít výjimečnou příležitost spatřit na vlastní oči ruční výrobu skla.

Arboretum v Pasece u Šumperka

Arboretum v obci Paseka vzniklo z iniciativy Ing. Radima Slabého, který je znám svými neobvyklými návrhy a realizacemi zahrad. Na terasách je možné vidět nepřeberné množství skalniček, dřevin, kaktusů, travin ale také i jezírko s okrasnými rybami.

Velikonoční svátky už nyní mohou zažít návštěvníci Poličky

Přestože za okny stále sněží a mrzne, v poličském centru se již připravují na největší svátky jara, na Velikonoce. A to jak se patří - řádným jarním úklidem a očistou nejen příbytku, ale i ducha a těla.

Víkend ve Velkých Karlovicích: „tygří“ závod, carving i bramborové laty přímo z pece

Čerstvý „prašan“, dětský lyžařský závod, Valašský bál nebo třeba ochutnávky bramborových lat: to vše čeká o nadcházejícím víkendu návštěvníky Velkých Karlovic. Čerstvá sněhová nadílka slibuje ideální lyžařské podmínky.

Tipy na víkend: Masopusty, fašank, snowboard festival a irský bál

Nadcházející víkend je ve znamení fašanku a masopustů. Konají se v Kadani, Rokytnici v Orlických horách, ve Valtickém podzemí, na Slezko-ostravském hradě a Strání. Na irský bál jeďte do Liberce, za Evropským snowboard festivalem na Klínovec.

Lipenská přehrada se pyšní luxusní bruslařskou dráhou

Návštěvníci šumavského národního parku si mohou v zimě také vyzkoušet, jaké je to vyrazit na skvěle upravenou bruslařskou dráhu. Každý rok ji připravuje starosta Lipna nad Vltavou Zdeněk Zídek a další dobrovolníci.

Berounská výstava představující barokního mistra se chýlí ke konci

Výstava malíře pozdního baroka již přilákala do Muzea Českého krasu v Berouně mnoho návštěvníků. Každý může poznat nově restaurované obrazy a zkusit porozumět jejich příběhům. Součástí výstavy jsou i dětské koutky, kde i nejmenší návštěvníci získají možnost si výstavu naplno užít.

Historie Náchodska ožívá v expozici místního muzea

Zavítá-li turista do východočeského Náchoda, jeho první kroky jistě povedou na zámecký vršek, kde se nad městem už po staletí vypíná renesanční zámek. Kdo by se však chtěl více dozvědět o historii města i širšího okolí, měl by ještě před návštěvou zámku zůstat v historickém centru města, kde na něj čeká historická expozice regionálního muzea.

Památník obětem vypálené vesnice Ležáky

Památník je věnován tragické události z 24.6.1942, kdy nacisté obec Ležáky vyhladili. Její obyvatelé zaplatili svými životy kvůli objevení tajné vysílačky Libuše patřící parašutistům pověřených atentátem na Heydricha.

Muzeum Podhradí Buchlovice

V budově bývalých Panských mlatů v Buchlovicích se nachází Muzeum Podhradí. Muzejní expozice prezentuje Buchlovice, další obce mikroregionu Buchlov a partnerské obce Buchlovic. Muzeum pořádá v průběhu roku řadu výstav a dalších společenských akcí.

Nadšenci vytvořili přírodní galerii na rybníku v Dobré Vodě u Hořic

Navzdory teplotám hluboko pod bodem mrazu přijíždějí zejména o víkendech do Dobré Vody, vísky nedalo Hořic na Jičínsku, stovky návštěvníků, a to rozhodně víc než během letních měsíců. Jejich cílem je zdejší dobrovodský rybník, na němž se koncem ledna objevily první ledové sochy, vytvořené skupinkou nadšenců za pomoci motorových pil.

Beskydská magistrála

V Moravskoslezském kraji vznikl projekt Beskydská magistrála, který je zaměřen na podporu běžeckého lyžování, cykloturistiky a aktivního trávení volného času v Beskydech. Propojeny jsou zde upravované lyžařské běžecké trasy v celých Beskydech včetně jejich využití mimo zimní sezonu.

Rozhledna Panský vrch u Drmoulu

Nad obcí Drmoul u Mariánských lázní leží kopec Panský vrch s železnou rozhlednou. Rozhledna je volně přístupná od poloviny března do konce října, avšak na vlastní nebezpečí. V zimě je pak uzavřena.

Ski areál Kvilda

Přímo uprostřed obce Kvilda lež menší lyžařský areál, svou polohou a převýšením ideální pro rodiny s dětmi a začátečníky. Jedná se o rodinný, nově modernizovaný, lyžařský areálek v srdci Šumavy, nedaleko známého střediska Zadov - Churáňov.

Bruslení na zamrzlém Lipně

Bruslařská dráha na Lipně je letos opět v provozu a je pravidelně upravována. Navíc byl poprvé propojen okruh u Horní Plané s okruhem u Lipna nad Vltavou. Celková délka dráhy je 38 km. Čtěte více »

Tajemná a záhadná místa Šumavy – menhiry na Javorníku

Šumava je nejen jednou z nejkrásnějších lokalit naší země, v níž se neopakovatelným způsobem střídají lesy, louky, stráně, potůčky a řeky, ale také místem, které rozhodně není chudé na tajemství a záhady.

Zoo Děčín - jedna z nejkrásnějších zoologických zahrad u nás

Zoologická zahrada v Děčíně chová přibližně 450 kusů zvířat ve více než 150 druzích. Hlavním záměrem je chov vzácných a málo známých druhů zvířat, se kterými se v naší zemi jinde nesetkáme. ZOO patří k menším, ale díky svému umístění v lesním prostředí také k nejkrásnějším zoologickým zahradám v ČR.

Krkonoše na běžkách - okolo Pece přes nejvyšší vrcholy

Náročnější trasa z Pece pod Sněžkou vás provede hlavním hřebenem východních Krkonoš s nejvyššími vrcholy České republiky - Sněžkou, Studniční a Luční horou. Tato trasa je určena zdatnějším lyžařům a milovníkům dalekých rozhledů.

Ski areál Severka

Ski areál Severka se nachází v oblasti Těšínských Beskyd (965 m n. M.) na severním svahu vrchu Kostelka u obce Dolní Lomná. Areál ocení jak rodiny s dětmi, pokročilí lyžaři i snowboardisté, kteří mohou využít snowpark s boxy a raily.

Skiareál Horní Podluží

Skiareál Horní Podluží je moderní areál zaměřený především na rodiny s dětmi, který si díky své dostupnosti, vybavenosti a profesionalitě poskytovaných služeb získává stále vetší oblibu mezi širokou veřejností.

Tajuplná cesta s automatickou kresbou, za zrozením Nové Plzně

Spontánní procházka historickými a energeticky zajímavými místy, v prostorách, ze kterých začala klíčit Nová Plzeň (Stará Plzeň je Plzenec). Cesta je proložena zastávkami s vyprávěním pověstí, historickými vložkami, seznámením s automatickou kresbou nebo hrami.

Valentýn na horách se zamilovaným vyplatí. Slevy mají i homosexuálové

Svátek zamilovaných můžete oslavit různě. Jednou z možností je vyrazit se svým partnerem či partnerkou na hory. Tam můžete spojit odpočinek na chatě či v hotelu se sportovními aktivitami na sjezdovce. Některá lyžařská střediska nabízejí při příležitosti Valentýna zajímavé slevy. Například ve Skiareálu Razula v Beskydech proběhne stejně jako v loňském roce akce pojmenovaná Valentýnské lyžování [...].

Kam na dovolenou? Na cestovatelském veletrhu můžete vybírat z 50 zemí

Na pražském Výstavišti začíná cestovatelský veletrh Holiday World 2012. Odborníkům bude představovat novinky ve čtvrtek a pátek, pro veřejnost se otevřou brány v sobotu. Letošní partnerskou zemí se stala Dominikánská republika, která připravila do soutěže několik zájezdů. Na veletrhu se představí téměř 50 zemí z celého světa, chybět nebudou ani kraje a města České republiky.

Stálá výstava historických kočárků

Výstava je umístěna v prostorách bývalé školy v obci Dušníky. K zajímavostem patří kočárky pro panenky i děti, medvídci, panenky a nádobíčko pro ně a mnoho dalšího.

Za třpytivou krásou do Galerie Belveder

Muzeum skla a bižutrerie v Jablonci nad Nisou představuje v Galerii Belveder novou stálou expozici Věčná touha po kráse - Šperk tří tisíciletí, která prezentuje historické šperky, spínadla a oděvní doplňky pocházející z unikátních sbírek Waldes.

Tipy na víkend: Zabíjačkové hody, zimní bitva a slavnosti piva

O víkendu bude stále vládnout mrazivé počasí. Pokud neplánujete jet na lyže, snowboard nebo běžky, vydejte se podívat na zimní bitvu s pohádkovým motivem v Křížánkách na Vysočině. Na zabíjačkové hody můžete vyrazit na pražský Petřín do areálu Razula nebo do Žamberka, kde zabíjačku doplní ještě masopustní reje. V Táboře se do soboty konají slavnosti piva, v Liberci pak Ještědění s horkovzdušnými balóny.

Výstava na hradě Špilberku provádí návštěvníky brněnskou historií

Brno na Špilberku je stálou expozicí Muzea města Brna, která se nachází na hradě Špilberku. Je rozdělena podle témat, která sehrála v historickém vývoji města významnou roli. Pokouší se přiblížit desítkami exponátů období od první písemné zmínky města Brna až po vznik moderního velkoměsta.

Dominikánský klášter v Českých Budějovicích

Nejstarší památkou Českých Budějovic je Dominikánský klášter s chrámem Obětování Panny Marie. Klášter byl vystavěn při zakládání města a stal součástí městského opevnění. Zajímavostí je, že jako stavební materiál zde byly použity kromě kamene také cihly.

Turisty z Adršpašských skal třeskutý mráz nevyhnal

Teploměry s ranním rozbřeskem klesají téměř týden v Adršpachu k minus třicítce. Mráz umocněný i během léta chladnými skálami proměnil skalní město v ledové království. Turisty celoročně navštěvovaná lokalita přesto neosiřela.

Šumavou na běžkách - z malebných údolí až na Pancířský hřbet

Trasa v oblasti Železnorudska vede přes Hůrecké slatě do údolí Křemelné, odkud přes zasněžené pláně vystoupáte na horský hřeben k vrcholům Můstek, Habr a Pancíř.

Vyhlídkové lety nad krásami naší vlasti

Nejžádanější trasy vyhlídkových letů, při kterých navštívíte nejkrásnější místa Čech, Moravy i Slezka. Jedná se o vyhlídkové lety společnosti Pilotem na zkoušku, které můžete koupit i jako dárek pro své známé či rodinu.

I přes velký mráz se na šumavském Špičáku tančilo a zpívalo

Na šumavském Špičáku vládne zima v plné a mrazivé síle. Přesto na sjezdovce potkáte desítky lidí, kteří se mrazivého počasí nebojí. Mezi nimi jsme poznali tvář Dominika Haška, Martina Dejdara či hudební skupiny No Name.

Novoměstská radnice v Praze vystavuje sklo z Nového Boru

Rozsáhlý areál Novoměstské radnice, jedné z osmnácti národních kulturních památek v Praze, najdete na Karlově náměstí. Až do 4. března si v jeho prostorách můžete prohlédnout jedinečnou výstavu skla studentů a učitelů sklářské školy z Nového Boru.

Jeleni jako na dlani

Jelen dvacaterák, který má na každé straně paroží deset výsad, poutá největší pozornost mezi pozorovateli v šumavském Srní. Lidé ze Správy místního národního parku mu říkají Šumavský král. V zimě ho díky přezimovacím obůrkám spatříte z bližší vzdálenosti než v létě...

Přehradní nádrž Harcov

Vodní nádrž Harcov, nazývaná také Harcovská přehrada či Liberecká přehrada, leží nedaleko centra města v údolí libereckého Harcovského potoka, obklopená z jedné strany lesem a z druhé klidnou vilovou čtvrtí.