🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Geologická expozice na Hrádku v Rýmařově

V centru Rýmařova si můžete prohlédnout zajímavé balvany dokládající geologickou stavbu Jeseníků. Venkovní expozice bavíc stojí na místě zvaném Na Hrádku, kde bývalo nejstarší osídlení města. Správní centrum přemyslovského státu zde existovalo již před rokem 1250.

Strážkyně zatopeného údolí – borovice v zaniklé vsi Chudobín

Chudobínská borovice rostoucí těsně nad hladinou přehrady Vír vyhrála v roce 2019 anketu Strom roku. Tři sta padesát let stará borovice je totiž jedinou památkou na zaniklou obec Chudobín, která dnes leží na dně přehrady.

V lese u Štětí, kde zamordovali nenáviděného hraběte Claryho, stojí polorozpadlá kaplička

Téměř na den přesně je tomu 300 let, kdy byl na hraběti Janu Wratislavovi Clarym spáchán mord. Sedmnáctého ledna 1720 nenáviděného šlechtice zabilo 15 jeho služebných na lesní cestě nedaleko Štětí. Na místě vraždy stojí polorozpadlá kaplička nazývaná Hraběcí.

Orlické hory na běžkách – po hřebeni Orlických hor

Táhlé hřebeny Orlických hor bez výraznějších zlomů jsou přímo stvořené pro běžkaře. Zvláště Jiráskova horská cesta je velice oblíbenou lyžařskou magistrálou. Ideálním výchozím místem běžkařů na celý hlavní hřeben Orlických hor s upravovanými běžeckými stopami jsou Říčky.

Orlické hory na běžkách – běžkařské tratě v okolí Deštného v Orlických horách

Orlické běžkařské tratě poblíž Deštného v Orlických horách nabízí maximální komfort. Jsou pravidelně udržované, nenáročné terénem a na hřebenu poskytují lyžařům skvělý výhled. Tratě mají úhrnem víc než 50 km a můžete si vybrat z několika tras a okruhů.

Orlické hory na běžkách - běžecké tratě v okolí Říček

Technika Ski centra Říčky pravidelně v průběhu zimní sezóny upravuje běžecké tratě v okolí v délce až 42 km. Běžecké stopy jsou vhodné jak pro klasický styl, tak i pro bruslení (skate).

Ájurvédský pavilon v Resortu Svatá Kateřina

Speciální Ájuverdský pavilon naleznete v Resortu Svatá Kateřina. Je věnováno ájurvédě a ájurvédským terapiím. Po terapiích mohou klienti využít rozlehlé relaxační prostory a vnímat blízkost a sílu ozdravné vysočinské přírody.

Kam o víkendu s dětmi: Za vysvědčení do zoo nebo na mistrovství v sáňkování

Děti si budou moci užít prodlouženého víkendu díky pololetním prázdninám. Premianti si mohou užít zlevněné nebo zcela bezplatné vstupné v táborské zoo, speciální prázdninové akce chystá také Zoopark Zájezd. Zábavu nabídne také mistrovství v sáňkování a bobování, které se uskuteční v Krkonoších. Vyrazit můžete také na pohádky.

Expozice Terezínské transporty

Deportace Židů do Terezína a transporty z terezínského ghetta do míst vyhlazování a otrocké práce – touto tematikou se zabývá stálá expozice Památníku Terezín v domku bývalé městské váhy v Terezíně.

Sushi time v DBK Praha 4

Tradiční japonská a vietnamská kuchyně ve 3. patře nákupního centra DBK na Budějovické v Praze 4. Naleznete zde širokou nabídku nejrůznějších druhů sushi, saláty, pokrmy z mořských plodů, vietnamské polévky a závitky nem.

Loutkářská dílna profesora Skupy v Muzeu loutek

Muzeum loutek, pobočka Západočeského muzea v Plzni, otevřelo pro veřejnost loutkářskou dílnu.

Kostel sv. Mikuláše v Petrovicích s prosklenou střechou

Kostelem sv. Mikuláše z 18. století se v průběhu času prohnala vojska pruská, napoleonská i švédská. Dost často sloužil i jako lazaret. V současné době se o kostel stará obec Petrovice a Spolek pro obnovu a zachování tradic.

Residence Terčino údolí

Objevte nevšední klid a krásu v našich 5 apartmánech s historickým posláním šlechtického rodu Buquoyů.

Akvárium Landek

Stálá akvarijní výstava v ostravském Landek parku nabízí ke zhlédnutí typické ryby našich vod, jako jsou kapři, štiky, okouni, pstruzi, sumci, jeseteři, ale i méně známé ryby českých řek a rybníků.

Návštěvníci Krušnohoří se vrátí do minulosti

Již v polovině roku bude možné na Božím Daru potkat někdejšího významného pěvce a skladatele Antona Günthera nebo u Abertam prospektory hledající nejvhodnější místo pro otevření cínového dolu Červená jáma. Spolek Antikomplex totiž realizuje již řadu měsíců projekt nazvaný Znovuoživené Krušnohoří, v rámci kterého pro sedm měst a obcí na české i saské straně hranice připravuje dobové vizualizace významných historických míst a osobností.

Králem ruin Zubří země na Bystřicku je jednoznačně majestátný Zubštejn

Krajina kolem Bystřice nad Perštýnem se nazývá Zubří zemí. Je to podle pernštejnského erbu, rodu, kterému panství patřilo. Zubr s houžví v nozdrách. Najdete tu několik romantických zřícenin: Pyšlec, hrad jména podivného, Aueršperk, Lísek, Mitrov, Dalečín. Králem mezi nimi je Zubštejn, Zubří kámen.

Dětské centrum Tanzania park

Dětská herna v Praze s 30 atrakcemi na 1200 m² s možností narozeninových oslav, občerstvení a každým desátým vstupem zdarma. Tobogány, skluzavky, labyrint, balónkový bazén, trampolíny - zde začíná to pravé dobrodružství.

V děsné krajině u českých hranic vás čeká výtečné pivo a katův špalek štěstěny

Tisíce lidí navštěvují každoročně Broumovsko, aby se ponořili do tajů Adršpašsko-teplických skal. Neméně zajímavá je ale také návštěva samotného Broumova, který nabízí nejen benediktínský klášter, ale i pivovar či vzácný kostel opředený pověstmi.

Půjčovna lodí Tsunami

Dovolujeme si vás pozvat na vodácké putování po řece Vltavě, která je přímo rájem pro všechny vodačky a vodáky. Nabízíme jednodenní i vícedenní výlety.

Muchova vila v pražské Bubenči

Pražský dům světově proslaveného malíře Alfonse Muchy naleznete v Praze 6, v ulici V Tišině. Jedná se o novoklasickou dvoupodlažní budovu postavenou mezi lety 1925 až 1928. Vila není veřejně přístupná.

Polévkárna Fresh na Florenci

Od roku 2018 je v administrativní budově Florentina v provozu Polevkárna – Fresh, bistro kde se dobře a rychle najíte i osvěžíte. Zdejší kuchaři zde připravují to, co mají sami rádi a co jim chutná. Vaří navíc chutně a zdravě.

Divadlo Josefa Kajetána Tyla v Třeboni

Jen málo českých měst se může pochlubit tak starou a bohatou divadelní tradicí jako město Třeboň.

Kam o víkendu s dětmi: Vyrazte za zvířaty nebo do divadla na pohádku

O víkendu se bude oslavovat Mezinárodní den zeber. Seznamte se s těmito pruhovanými obyvateli Afriky během akce v pražské zoo. Pokud ale máte rádi poněkud nebezpečnější tvory, vyrazte na krmení krokodýlů do Protivína. Klidný program vám nabídnou divadla a pohádky, třeba o Jeníčkovi a Mařence, vodníku Česílkovi nebo pračlověku.

Nocležna na hradě Vildštejn

Hrad Vildštejn nabízí svým hostům přenocování v hradním areálu. K dispozici jsou zde čtyři pokoje a jeden apartmán. Krásné prostředí hradu je přímo stvořené pro rodinnou dovolenou či výlet.

Věž staré radnice v Třeboni

Nejkrásnější vyhlídky do zelené a modré krajiny a Třeboň jako na dlani nám ze svého ochozu nabídne 31 m vysoká čtyřboká radniční věž. Je symbolem a dominantou města už po staletí.

Muzeum bratří Křičků v Kelči

V rodném domě bratří Křičků je k vidění stálá expozice věnovaná rodině Křičků (hudební skladatel Jaroslav Křička, básník Petr Křička a spisovatelka Pavla Křičková).

Kostel sv. Petra a Pavla v Kelči

Jihovýchodně od centra obce Kelč naleznete barokní kostel sv. Petra a Pavla s empírovým interiérem. Součástí areálu je také barokní sousoší Kalvárie a ohradní zeď s výklenkovými kapličkami křížové cesty.

Osobní šéfkuchaři, lektoři vaření a catering k objednání

Kuchaři do domu zajistí firemní, rodinnou akci, svatbu, oslavu narozenin, večírek, konferenci, event, teambuilding, festival!

Maleček Rafting

Maleček rafting - to je především profesionalita, zkušenost a tradice - již více než čtvrt. Maleček rafting půjčuje lodě a rafty k plavbě na řece Vltavě. Z naší nabídky si vybere opravdu každý. Poskytujeme jak velmi krátké výlety (30 minut), tak celodenní výlety. Poskytujeme kompletní servis.

Kostel sv. Kateřiny Kelč

Jednolodní orientovaný kostel s polygonálně zakončeným kněžištěm a zvonicí v západním průčelí je situovaný v blízkosti náměstí. Dnešní stavba je dílem barokních a pozdějších přestaveb původního středověkého kostela.

Kostel sv. Ignáce z Loyoly Malenovice

Kostel sv Ignáce na Borové v Malenovicích byl posvěcen 14. 9. 1673. Avšak nejstarší část budovy je ještě starší než kostel sám. Je to tzv. Misijní kaple, přes niž se dnes vchází do kostela bočním vchodem.

Přívoz Úholičky - Husinec

Oblíbený vltavský přívoz spojuje obce Úholičky a Husinec-Řež. Obnoven byl v roce 2014 po více než padesáti letech. Přívoz mohou využít jak pěší turisté, tak cyklisté. Loď je v provozu od dubna do října.

Naučná stezka Rozhlédni se, člověče

Okružní stezka vede po lesních a polních cestách v okolí Úholiček. Zavede vás na hradiště Řivnáč s krásným výhledem na meandr Vltavy, vyhlídku Stříbrník nebo vodopádu na Podmoráni.

Empire Hall Slovanský dům

Empire Hall jsou zrekonstruované prostory v historické budově Slovanského domu. V prostorách Empire Hall můžete uspořádat jak korporátní, tak společenské akce, včetně svateb.

Resort Cedrus Tuklaty

Resort Cedrus se nachází na návsi středočeské vesničky Tuklaty v okrese Praha-východ. Nabízí tři velké apartmány s terasou a posezením. K dispozici jsou také putting green a kryté parkovací stání ve dvoře.

Přemyslovská a jesenická expozice pod širým nebem vítají návštěvníky v Rýmařově v nové podobě

Přímo v centru Rýmařova, v místě zvaném Na Hrádku, najdete dvě expozice pod širým nebem. Nejen že se ocitnete na území přemyslovského správního centra z 13. století, ale seznámíte také s geologickou stavbou Jeseníků. Koncem loňského roku tato chráněná archeologická lokalita dostala nový vzhled.

Vinný sklípek ve Vracově

Navštivte náš nový reprezentační vinný sklípek ve Vracově, v srdci Slovácka. Sklípek se nachází v malebné vinařské uličce Cihelná přímo pod vinohrady. Představuje tak znamenitou příležitost poznat kvalitu vín Vinařství pánů z Lipé v jeho nejpřirozenějším prostředí.

Vyhlídka Na Vrchovnici – jeden z nejkrásnějších pohledů na Vltavu

Vyhlídka Na Vrchovnici patří k jedněm z nejkrásnějších pohledů na řeku Vltavu, v tomto případě na hladinu Slapské přehrady. K místu nedaleko obce Blažim vede zelená turistické značka.

Virtuální expedice Zoo Brno v Radnické ulici

Zoo Brno nabízí v Radnické ulici, v centru Brna, ojedinělý zážitek - expozici Virtuální expedice. Pomocí speciálních brýlí se přenesete do různých koutů planety, ve kterých budete pozorovat zvířata v jejich přirozeném prostředí.

Zimní procházka Hruboskalskem

Do skalního města Hruboskalsko nedaleko Turnova, které se nachází mezi hradem Valdštejn a zámkem Hrubá Skála, se můžete vydat i v zimě. Vyhnete se davům turistů a mezi vysokými skalami a strmými kaňony se často budete toulat jen vy sami, případně s rodinou. A že je na co se dívat.

Hrad Vlčinec

Skromná zřícenina hradu Vlčinec se nachází na úzkém ostrohu u vsi Velké Petrovice, asi 5 km severně od Hronova. Vznikl po roce 1341 a zanikl už za husitských válek, kdy byl roku 1422 dobyt.

Kafekrámek Čerstvý Boby Ostrava

Pokud si chcete dát v Ostravě dobrou kávu, doporučujeme vám „kafekrámek“ Čerstvý Boby. Ten je ideální na rychlou kávu, nákup kávových zrn či na netradiční osvěžení v podobě koly s espresem.

Le Frenchie café Plzeň

Příjemné a klidné posezení v centru Plzně nabízí Le Frenchie café. Dáte si zde dobrou kávu, zákusky i zmrzlinu, sandwiche nebo barevné makronky. Vždy ochotná obsluha dotváří sympatickou atmosféru tohoto místa.

Půjčovna Sled Dogs

Vedle lyží a snowboardů se na českých sjezdovkách těší čím dál větší oblibě i sněžné brusle. Zájemce lákají na snadnější ovladatelnost a zábavnost oproti lyžím. Letos je můžete vyzkoušet hned ve 12 půjčovnách po celé ČR nebo zdarma v rámci Sled Dogs Snow tour.

Rymice na Kroměřížsku se promění v atraktivní skanzen

Na konci roku 2019 Zlínský kraj oficiálně zahájil rekonstrukci Zámku Kinských ve Valašském Meziříčí a stavbu Cyrilometodějského centra ve Starém Městě. Intenzivně běží příprava obnovy Památníku tragédie na Ploštině a také projekt revitalizace hospodářského dvora v Rymicích na Kroměřížsku.

Exkurze v Rodinné konzervárně Via Delicia

Chcete nahlédnout pod pokličku výroby tradičních paštik, marmelád z planého ovoce a dalších dobrot? Zajímá vás, jak se dříve vyráběly domácí zavařeniny? V Rodinné konzervárně Via Delicia vše uvidíte a rovnou i ochutnáte. Unikátní manufaktura v podhůří Jeseníků se svým Palácem chutí je tu pro vás.

Muzeum civilní ochrany: Protiatomový kryt v Havířově

Protiatomový kryt vznikl v roce 1960, uveden do provozu byl roku 1962. V krytu je k vidění kompletní vybavení, včetně operačního sálu, strojovny diesel agregátu, štábu velení, spojovacích prostředků a také trvalou expozicí civilní ochrany.

Skiaréna Písek

Lyžařský areál v Písku je vybaven speciálním umělým povrchem, který umožňuje lyžování v období, kdy není sníh. Slouží jako tréninkový svah pro lyžařský oddíl a také pro veřejnost. Vlek se nachází na severním svahu Hradišťského vrchu (478 m n. M.), na pravém břehu Otavy.

Luční samoobslužní bar v Kamenné horce u Krásné Lípy

Od jara 2018 funguje na okraji Krásné Lípy na tzv. Kamenné Horce neobvyklý a nepřetržitě otevřený luční samoobslužný bar, který zde založil místní nadšenec a umělecký kovář Míla Petrášek se svou partnerkou Marjánkou Krásnolipskou.

Klatovské katakomby trhly návštěvnický rekord

Do klatovských katakomb zavítal vloni rekordní počet turistů. Proslulé krypty pod jezuitským kostelem zasvěceným Neposkvrněnému početí Panny Marie a sv. Ignácovi zhlédlo vloni 48 219 návštěvníků. Svojí návštěvností se tak katakomby řadí mezi nejoblíbenější turistické cíle Plzeňského kraje.