🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Klatovské katakomby trhly návštěvnický rekord

Do klatovských katakomb zavítal vloni rekordní počet turistů. Proslulé krypty pod jezuitským kostelem zasvěceným Neposkvrněnému početí Panny Marie a sv. Ignácovi zhlédlo vloni 48 219 návštěvníků. Svojí návštěvností se tak katakomby řadí mezi nejoblíbenější turistické cíle Plzeňského kraje.

Vila Hořičky u Ratibořic

Klidné rodinné ubytování ve vile Hořičky je zasazené do malebné přírody v Podkrkonoší. Vhodné pro rodiny s dětmi, bazén u apartmánu, grilování na terase.

Památník Jana Palacha v Karolinu

Studenta Palacha připomíná bronzová pamětní deska vsazená do dlažby na nádvoří Karolina na Ovocném trhu – najdete ji přesně v místech, kde v roce 1969 stála rakev s jeho ostatky.

Tajný pomník Jana Palacha u Národního muzea v Praze

Údajný „Palachův pomník“ vyvstává z chodníku před bývalým Federálním shromážděním, na dohled od místa, kde se student v roce 1969 upálil. Desítky let byl všem na očích, a přece o něm nikdo nevěděl.

Qranch u Třeště

Vyjížďky na koních na Vysočině.

Autodrom Most

V areálu autodromu se nabízí aktivity v oblasti motorsportu, bezpečnosti a také rodinné a firemní eventy. Areál je možné si i pronajmout na vlastní akce, a to buď jako celek, nebo využít jeho jednotlivé části. Jsou vzájemně propojené, dobře dostupné a mají vlastní zázemí.

Muzeum Podbezdězí v Bělé pod Bezdězem

Muzeum v Bělé pod Bezdězem je umístěno v budově zámku. Expozice zahrnuje především prehistorii a historii regionu Podbezdězí. Stálá expozice Podbezdězí v proměnách času je umístěna v reprezentativních prostorách bělského zámku s unikátními dřevěnými kolorovanými stropy z počátku 17. století.

Muzeum III. odboje

Muzeum zaměřené na období československého komunistického režimu, zejména na protikomunistický odboj v letech 1948-1968, vězněné ženy a Čechoslováky odvlečené do sovětských gulagů.

Památná alej u Rakovnického potoka

Alej u Rakovnického potoka tvoří 540 stromů a s délkou 3,7 km je nejdelší alejí památných stromů v České republice. Vysázená byla začátkem 20. století za účelem zpevnění břehů potoka a ochraně před ničivými povodněmi.

Solná jeskyně Atlantida v Ostravě

Nechejte se unést pohádkovou atmosférou solné jeskyně Atlantida. Tady vám umožní na 45 minut zapomenout na svět okolo vás. Na relaxačním lehátku si můžete za zvuku uklidňujících tónů odpočinout, spát nebo meditovat.

Pravá solná jeskyně Praha - krásná a účinná solná jeskyně v Bubenči

Trápí vás porucha imunity, alergie, dýchací či kožní obtíže, vysoký krevní tlak atd.? Nebo se jen necítíte fit a potřebujete povzbudit tělo i mysl? Pomůže vám pobyt v pravé solné jeskyni.

FarmUp - odpočinek na farmě

FarmUp je unikátní zážitek a útěk z uspěchaných měst, kanceláří a přecpaných silnic. Je to den strávený na farmě mezi zvířaty uprostřed malebné venkovské krajiny. Den plný zážitků, nových poznatků, pohody a exkluzivní kuchyně z čerstvých farmářských produktů v režii šéfkuchaře Scotta van Wagenena.

Expozice Knihovna Latinské školy v Jáchymově

V Jáchymově, ve sklepních prostorách radnice, si prohlédnete unikátní expozici starých tisků a rukopisů s názvem "Knihovna Latinské školy". Kromě expozice vzniklo ve sklepení také nové infocentrum a internetová kavárna.

Kočičí kavárna Čičik café

Jsme rodinná kavárna s trvalou přítomností živých koček. Přijďte si k nám odpočinout.

Best Bowling v OC Zličín

V Best Bowlingu na Vás čeká milá a profesionální obsluha, která se postará o maximální komfort při vaší hře. Dvanáct moderních drah značky AMF na té nejvyšší technické úrovni.

Bowlingové centrum Strašnice

Xbowling Praha Strašnice je zrekonstruované bowlingové centrum. Disponuje 6 profi drahami Brunswick, které jsou všechny opatřeny dětskými mantinely. Nachází se 10 min z centra Prahy - Metro A stanice Strašnická. Součástí bowlingu je plně zásobený bar, restaurace a také salónek.

Záchranná stanice pro handicapované živočichy Vrchlabí

Od června 1997 je ve Vrchlabí otevřen útulek pro poraněná či jinak handicapovaná divoká zvířata. Jeho provozovatelem je Správa KRNAP ve Vrchlabí. Úkolem tohoto zařízení je poskytnout poraněným jedincům komplexní ošetření. Uzdravená zvířata jsou vypouštěna zpět do volné přírody.

Kayak Beach Bar - sauna a vířivka s výhledem na Pražský hrad

Zažijte jedinečnou atmosféru ve vířivce pod širým nebem a v sauně s výhledem na Pražský hrad a Vyšehrad. Na plovoucím pontonu Kayak Beach Bar si užijete romantický večer i netradiční akci s přáteli. Jedinečný zážitek v centru Prahy!

Zámek Kelč

V městečku Kelč na rozhraní Hané a Valašska, nedaleko Hranic, stojí převážně renesanční zámek. Za 30leté války byl dobyt a barokně upraven, avšak tyto úpravy nenarušily celkový renesanční ráz objektu. V současnosti slouží zámek pro potřeby odborného učiliště.

Vrch Amálie s altánkem

Na vrchu Amálie u lesní cesty mezi Hředlemi a Krušovicemi nechal v roce 1823 kníže Karel Egon II. Z Fürstenberku vystavět pro svou ženu, kněžnu Amálii Bádenskou, romantický altán. Přes vrch vede červená značka z Krušovic do Hředle.

Říčany jsou nejlepší místo pro život. Na své si ale přijdou i turisté

Loni už podruhé se podle analýzy společnosti Obce v datech středočeské Říčany staly místem s nejvyšší kvalitou života v Česku. Co může toto šestnáctitisícové město ležící zhruba dvacet kilometrů jihovýchodně od Prahy nabídnout lidem, kteří sem přijedou jen na návštěvu?

Jméno Muncifaj nosilo město Smečno ještě v 19. století

Malé město Smečno na Kladensku, připomínané kolem roku 1250, je plné zajímavostí. Na žádost Bořity z Martinic král Vladislav Jagellonský v roce 1510 nechal přejmenovat Smečno na Muncifaj (Dubovou horu) z latinského Mons fagi. Název, který zní jako z Drdových pohádek, se užíval až do 19. století.

Bílovecký zámek zpřístupní veřejnosti v nové sezoně další prostory

Přestože zámecká sezona skončila již před několika týdny, v bíloveckém zámku je stále rušno. Probíhají zde totiž další naplánované rekonstrukce. Stavební ruch panuje nejen v suterénních prostorách, ale i na chodbách nebo ve Velké jídelně.

Krkonoše na běžkách – běžecké okruhy na Černé hoře a v okolí Janských Lázní

V okolí Janských Lázní, Černého Dolu a Svobody nad Úpou najdete několik upravovaných běžeckých tratí. Nejoblíbenější jsou okruhy na Černé a Světlé hoře. Velký okruh Černá hora měří 12 km, Malý okruh Černá hora má 4 km.

Krkonoše na běžkách – běžecké okruhy Horní Mísečky

Běžecké tratě v Horních Mísečkách nad Špindlerovým Mlýnem se nacházejí ve výšce více než 1 000 metrů nad mořem, takže sníh je zde zaručen i v letech, kdy je sněhová nadílka slabší. Do stopy lákají desítky kilometrů kvalitně upravených běžeckých tratí.

Vstup do zámeckého parku v Lednici bude zpoplatněn

Na druhý pokus už památkáři neustoupí. Zpoplatnění vstupu do zámeckého parku v Lednici, od kterého loni Národní památkový ústav ještě upustil, bude letos už realitou.

Skiareál Pradědova aréna v Karlově Studánce

550 m dlouhá nodrá sjezdovka, denní i večerní lyžování, lyžařská škola, občerstvení v hospůdce pod vlekem.

Tipy na víkend: Vyběhněte na noční závod, vyrazte na pochod

Nový rok, nové já. Pokud jste si předsevzali, že se letos budete více hýbat, o víkendu dostanete hned několik možností. Můžete vyrazit třeba na pochod z Prahy na Okoř. Pokud si troufáte i na něco těžšího, v Jizerkách se koná běžecký závod na 30 kilometrů. Mimo to se můžete zúčastnit tříkrálových koncertů nebo navštívit řadu výstav.

Sloužil tajemný vrch nad šumavskými Rozsedly k léčení?

Nedaleko Sušice se v malebném údolí ohraničeném mohutným šumavským masivem nachází malá obec s výraznou dominantou – kaplí sv. Antonína. K čemu ale v dávné minulosti toto místo sloužilo?

Vánočně vyzdobený zámek Sychrov láká stovky návštěvníků

Stovky turistů lákají před koncem roku vánočně vyzdobené interiéry zámku Sychrov na Liberecku. Je jednou z mála památek, které v Libereckém kraji zůstávají i v zimě otevřené. Zámek vydělává i na tom, že počasí letos o Vánocích zimním sportům příliš nepřeje, uvedl sychrovský kastelán a ředitel tamní Národní památkové správy Miloš Kadlec.

The Pop Up

Zaplavte si v nekonečném kuličkáriu, zhoupněte se mezi obláčky a nebo se dotkněte hvězd. Devět unikátních místností, které vás pohltí!

30. 12. 2019, 9:19 · Kudy z nudy · Česká Republika · Tipy na výlety · The Pop Up

Zámek v Mníšku pod Brdy otevírá prohlídky na Silvestra i na Nový rok

Poslední den letošního roku i první den toho následujícího můžete využít k výletu do zámku v Mníšku pod Brdy. Navštivte prohlídky pro rodiny s dětmi, na kterých potkáte oblíbenou pohádkovou Elsu, nebo klasické okruhy zámeckými interiéry zařízenými ve stylu první republiky.

Městské muzeum a galerie Hořice

Městské muzeum bylo založeno v roce 1887 jako Archeologický a musejní spolek. Během své 130 leté existence muzeum shromáždilo unikátní sbírku s více než 40 000 předměty. Od roku 1942 sídlí v novorenesančních prostorech domu s pískovcovou fasádou od stavitele Františka Karažeje z roku 1877.

Zámek Loučeň láká na Silvestr v jednu

Tichomořské souostroví Kiribati, dálněvýchodní Rusko - osada Ojmjakon, australské Brisbane. Tradiční rozloučení se sezonou 2019 připravil zámek Loučeň na poslední den v roce. V úterý 31. prosince zde návštěvníci oslaví Silvestr spolu se svými dětmi hned na několika místech na světě, a to již v jednu.

Na jediném místě v Česku potkáte Milence, Starostu i Krakonošovy trenýrky

Milenci, Starosta, Starostová nebo Homole cukru i Krakonošovy trenýrky. Názvy skal, které uvíznou v paměti každému návštěvníkovi Adršpašsko-teplických skal. Profláknutý turistický cíl na Broumovsku navštěvují desítky tisíc lidí, a proto jsme mezi pískovce vyrazili na podzim, kdy jezdí návštěvníků méně.

Kam o víkendu s dětmi: Vyzkoušejte si vánoční pokusy, oslavte advent ve skanzenu

Vypravte se o poslední adventní neděli do skanzenu v Kouřimi, kde se budete moci na nadcházející svátky naladit v lidovém a tradičním stylu. Připomene si zvyky a obyčeje našich předků a vyrobíte si třeba slaměné ozdoby. Pokud vás však láká méně tradiční program, vyrazte do science center v Liberci nebo Brně, kde si vyzkoušíte tematické vánoční pokusy.

Industriální cidérie Cider Factory v Plzni

Cidérie rodinného typu situovaná přímo ve výrobních prostorách nabízí ochutnávku několika druhu cidrů přímo od výrobce a možnost nahlídnout pod pokličku výrobního procesu.

Muzeum Salvadora Dalího v Praze – Enigma

Muzeum v Opletalově ulici představuje 15 soch nevyčíslitelné hodnoty ze soukromé sbírky slavného italského mecenáše umění Beniamino Leviho, který byl zároveň blízkým přítelem Salvadora Dalího.

Ukrývala se nad šumavským Zuklínem pravěká observatoř?

Dávná tajemství jsou magnetem, který přitahuje pozornost lidí. A Šumava je místem, kde je stále co hledat a objevovat.

Golem, ale i Kafka lákají do „židovské” Prahy stále velké množství návštěvníků

Třebaže po rozsáhlé asanaci v 80. letech 19. století z bývalého pražského Židovského města, již tehdy pod jménem Josefov, moc nezbylo, památky stále táhnou. Hlavními symboly jsou golem, hliněná socha, který po oživení šémem poslouchala svého pána, synagogy, hřbitovy. V neposlední řadě spisovatel Franz Kafka.

Nová cyklostezka vede nad hladinou lipenské přehrady

Cyklisté mohou využívat novou stezku, která vede u Černé v Pošumaví na Českokrumlovsku nad hladinou lipenské přehrady. Jejím základem se stal kamenný násep v jezeře. Náklady na vybudování 1,2 kilometru dlouhé stezky činily přibližně 42 milionů korun. Za Turistický spolek Lipenska to uvedl Pavel Pechoušek.

Lavička Václava Havla v Čeladné

Lavička se nachází na zahradě Restaurace Na Rozcestí a byla slavnostně odhalena starostou obce, Pavolem Lukšou, 17. listopadu 2019 k výročí 30. let od Sametové revoluce.

Stezka Best of Europe: Údolím Lužnice z Plané nad Lužnicí do Týna nad Vltavou

První česká pěší trasa, která je na seznamu nejlepších stezek Evropy Leading Quality Trails Best of Europe, vede hlubokým údolím řeky Lužnice kolem historických měst Tábor a Bechyně, starých mlýnů a zřícenin. Celkem měří 55 km.

Tipy na víkend: Zahřejte se polévkou, vyrazte na první lyžovačku

Vánoce jsou o sounáležitosti a pospolitosti. Pokud chcete přispět na dobrou věc, zajeďte si dát polévku do Tábora. Tak prosté to je. Výtěžkem totiž přispěje na domov seniorů. Pokud ale prahnete po troše odpočinku od všudypřítomné sváteční atmosféry a troše akce, vyrazte na Dolní Moravu, kde o víkendu začne lyžařská sezona. Anebo načerpejte inspiraci na dárky na knižním festivalu.

Pravěká stezka Stolany

Že je geologie nuda? Záleží na tom, jak je podávána a kde se s ní člověk setká. A právě tohle my v Železných horách umíme. Schválně, vyrazte s dětmi do bývalého lomu u Stolan a pak se jich zeptejte, zda se nudily. Národní geopark Železné hory je na svém území velmi aktivní a nevytváří pro […].

Jeskyně Kůlna v Moravském krasu

Jeskyně Kůlna je součástí prohlídky Sloupsko-šošůvských jeskyní. Tunelovitá sluj patří k nejvýznamnějším archeologickým lokalitám na území České republiky a je považována za světový unikát. Najdete ji v severní části Moravského krasu nedaleko obce Sloup.

500 000 000 let staré dno moře

Projít se v Čechách po mořském dně, to není jen tak. Díky Národnímu geoparku Železné hory to ale možné je. Kousek od vesničky Deblov jižně od Chrudimi se totiž nachází zkamenělé prvohorní dno, které je provrtané množstvím červích chodbiček. A teď k němu vede nová naučná mikrostezka. Autem dojeďte od Chrudimi do vesničky Deblov a […].

Historický pivovar Český Krumlov

Českokrumlovský pivovar připravuje pravidelné prohlídky svého zákulisí. Seznámíte se zde s tajemstvím výroby zlatého moku, který můžete i ochutnat. Tradice vaření piva ve městě sahá do roku 1560.

Pomník bitvy u Nekmíře

Pomník bitvy u Nekmíře připomíná první použití jednoho z husitských bojových vynálezů - vozové hradby. Jan Žižka zde v roce 1419 porazil vojska Bohuslava ze Švamberka.

Slovácká chalúpka čp. 97 v Šardicích

V Šardicích na Slovácku naleznete významnou památku lidové architektury Chalúpku čp. 97. Jedná se o jeden z nejstarších památkových domků - existence domku je doložena od roku 1656.