🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Avantgarde Restaurant & Café

Není obvyklé, aby luxusní restaurace sdílela prostory s administrativní budovou. Ale PPF Gate je výjimečný prostor a restaurace přirozeně doplňuje zajímavě pojatou vstupní halu budovy. Interiér restaurace je vkusně zařízen a její vnitřní dispozice nabízí jak pohoštění pro větší skupinu, tak diskr...

12. 3. 2020, 14:34 · Kudy z nudy · Avantgarde Restaurant & Café

Oprava historické parní lokomotivy finišuje. Na osoblažskou úzkokolejku se má vrátit v létě

Po téměř šesti měsících se začátkem března z Kolína do Krnova vrátil opravený kotel úzkorozchodné parní lokomotivy U57.001, přezdívané Malý štokr. V kolínské dílně SEA prošel kotel celkovou opravou.

Kobky na pražských náplavkách

Na pražských náplavkách Rašínova a Hořejšího nábřeží se nacházejí zrekonstruované "kobky", kulaté prostory dříve sloužící pro uskladnění materiálu dováženého loděmi. Dnes v nich jsou kavárny, kulturní prostory, ale také wc.

Stopovací a poznávací hry Tripper

Stopovací a poznávací hry jsou určené pro všechny, kteří chtějí svůj volný čas strávit jinak než sezením na gauči, a to třeba i ve městě nebo regionu kde žijí a které znají. Sledujte stopy, sbírejte indicie a objevte místo úkrytu kadaňského pokladu.

Zámek v Mníšku pod Brdy nabízí kromě prohlídky interiérů i výstavu nebo vyhlídku z věže

O víkendu 7. a 8. března bude opět otevřený zámek v Mníšku nedaleko Prahy. Prohlídkové trasy zavedou návštěvníky do reprezentačních místností a do soukromých pokojů, ale zavítat mohou třeba i na výstavku o vývoji módy nebo do vyhlídkové věže.

Veselská rozhledna u Oder

Krytá dřevěná vyhlídková věž vysoká 13 m nabízí výhled na vrcholky Oderských vrchů, Beskyd, Hostýnských vrchů i na Moravskou bránu. Dostanete se k ní pohodlně po silnici vedoucí z Veselí do Oder.

Rozhledna Haniperk na Svobodné hoře u Vodňan

Na Svobodné hoře, které se také říká Haniperk stojí 24,5 metrů vysoká rozhledna. Místo se nachází mezi Bavorovem a Vodňany na Strakonicku. Z vyhlídky lze dohlédnout na Temelín ale i na opačnou stranu k Šumavě.

Bývalý zámeček Pepčín pod vrchem Myšince

Pepčín je lidové označení bývalého pseudorománského pětipatrového zámečku, který byl postaven na počátku 20. století hrabětem Václav Robert z Kounic, který ho nechal postavi pro svoji budoucí manželku Josefínu Horovou.

Dětské hřiště na Výstavišti

Nové patrové dětské hřiště je umístěno vedle nedávno otevřeného italského bistra Artyčok u vchodu z parku Stromovka.

Skalní reliéfy u Harasova

Na jihozápadní straně harrasovského rybníka se nacházejí skály s poměrně netypickou výzdobou – čínskými reliéfy - jin a jang s osmi trigramy a Wu Fu Peng Shou, které nechal zhotovit Stanislav Řehák před začátkem 2. světové války.

6. 3. 2020, 11:15 · Kudy z nudy · Skalní reliéfy u Harasova

Kamenná slunce u vrchu Linhorka v Českém středohoří

V opuštěném lomu při severním úpatí vrchu Linhorka nedaleko obce Staré se vyskytuje mimořádně zajímavý geologický úkaz, tzv. "kamenných sluncí.".

Vrch Malý Kosíř

Vrch Malý Kosíř (317 m) tvoří stejnojmenná přírodní rezervace. Území je cenné díky suchomilné vegetaci, kde se vyskytuje velké množství vyšších rostlin a také motýlů a brouků. Roste tu sasanka lesní, třešeň křovitá, vemeník dvoulistý a také nejbohatší populace vstavače kukačky na střední Moravě.

6. 3. 2020, 0:56 · Kudy z nudy · Vrch Malý Kosíř

Nejkrásnější rozhledna Česka stojí na nejvyšším vrcholku Orlických hor

Od 26. října 2019, kdy byla slavnostně otevřena, ji navštívilo několik tisíc lidí. Nejvíce turistů k ní proudí během víkendových dnů s modrou oblohou. O čem je řeč? O rozhledně na Velké Deštné, nejvyšším vrcholku Orlických hor, která zvítězila v anketě o nejkrásnější rozhlednu minulého roku.

Kam o víkendu s dětmi: Vyrazte na festival řemesel nebo veletrh tvoření

O víkendu se bude tvořit. Vyrazit můžete na festival řemesel v Brandýse nad Labem, inspiraci načerpáte také v Olomouci nebo Otrokovicích na výtvarných i jiných workshopech. Tvořit se bude koneckonců i v pražském Poštovním muzeu nebo na výstavě lega v Kyjově. Mimo to se konají karnevaly či tematické akce v zoo.

Ungelt je mikrosvětem mezi dvěma pražskými chrámy

Z jedné strany se nad ním tyčí gotické věže chrámu Matky Boží před Týnem z protější barokní kostel svatojakubský. Uzavřený blok domů zvaný Ungelt nebo Týnský dvůr sloužil před vznikem království jako knížecí celnice, se skladišti zboží, stájemi a vlastním špitálem.

Do středu Česka nejen za farářem Toufarem

I když je Číhošť jen malá obec na Havlíčkobrodsku se třemi stovkami obyvatel, navíc schovaná mimo hlavní tahy ve vlnící se krajině Českomoravské vrchoviny, nacházejí si sem cestu poutníci z řad věřících, ale i zájemci o historii a školní výpravy. Magnetem je příběh faráře Josefa Toufara spojeného s takzvaným číhošťským zázrakem. Od jeho smrti 25. února uplynulo sedmdesát let.

Vodní domky Čejkovice

Unikátní ubytování na vodní hladině v klidném prostředí lesa. Ideální pro relax a digitální detox.

4. 3. 2020, 11:21 · Kudy z nudy · Vodní domky Čejkovice

Kozí a ovčí farma Držovice

Rodinná farma v obci Držovice se nachází se necelé 3 km od městečka Úštěk. Na farmě žijí kozy a ovce, pozemky i hospodářská zvířata jsou zařazena do ekologického zemědělství. Farma nabízí především ovčí a kozí sýry.

Bývalý hrad Frýdberk v Žulové

Nejvýznamnější památkou ve městě Žulová je zbytek gotického slezského hradu Frýdberk. Z hradu zbyl pouze bergfrit, který byl využita jako věž kostela.

Kostel Panny Marie Bolestné na Boží hoře u Žulové

Areál poutního místa na Boží hoře u Žulové tvoří soubor objektů v novogotickém stylu. Dominantou místa je kostel Panny Marie Bolestné, k němuž vede od města křížová cesta.

Tour de Beer - Výlet do budoucnosti

Píše se rok 2027 a v Česku probíhá zatím nejpřísnější prohibice. Vydejte se pomocí mobilní aplikace a venkovní únikové hry do budoucnosti.

Venkovní únikové hry

Unikátní hry, které vás provedou po těch nejzajímavějších místech. Vybrat si můžete z následujících 6-ti her: Pražská Zoo - Noemova archa, Národní technické muzeum - Milionový závod, Tour de Beer, Pražské památky - Po stopách korunovačních klenotů nebo Pražské zajímavosti - V zakletí času.

Sun&Body - Solárium a Squash

Poskytujeme širokou škálu v oblasti péče o tělo, od hlavy až k patě.

28. 2. 2020, 15:52 · Kudy z nudy · Sun&Body - Solárium a Squash

Sirka na Brněnské přehradě

Brněnská sirka je socha v podobě velké dřevěné sirky na břehu Brněnské přehrady. V její blízkosti se nachází molo na koupání, dětské hřiště a veřejný gril, nedaleko je i hlavní přístaviště lodní dopravy.

27. 2. 2020, 15:21 · Kudy z nudy · Jezera · Sirka na Brněnské přehradě

Kostel sv. Isidora v Prušánkách

Farní kostel sv. Isidora v Prušánkách úochází z poloviny 18. stol. Vysvěcen byl 11. listopadu 1758. V kopuli chrámu se zachovaly dobové fresky. Během 2. sv. Války byl poškozen dělostřelbou.

Malé lázně Náchod s kolonádou a minerálkou Běloveské bublinky

V prosinci 2019 otevřelo město Náchod Malé lázně s kolonádou a vodou z vlastních zdrojů kyselky. Město zhotovilo repliku vily Komenský (původní budova byla pro zchátralost stržena), kde se nachází kavárna, expozice o historii lázeňství v Bělovsi a informační centrum.

Lázně Běloves v Náchodě

Lázně Běloves na okraji města Náchoda byly založeny v roce 1818 a základem zdejší léčby bylo podávání přírodních uhličitých koupelí, známá byla i místní lahodná minerálka IDA. Dnes velmi zchátralý lázeňský areál již není v provozu.

27. 2. 2020, 14:23 · Kudy z nudy · Lázně Běloves v Náchodě

Muzeum věžáků Kladno

Zajímá vás historie bydlení na sídlišti za minulého režimu? Pak si prohlédněte Muzeum věžáků v Kladně. Tvoří jej dům z padesátých let minulého století, který si projdete od sklepa až po střechu – včetně krytu civilní obrany, ukázkového bytu či střešní terasy s výhledem.

Vinný sklep s penzionem Kozojídky

Vinný sklep s penzionem Kozojídky se nachází v klidném prostředí vinných sklepů "Pod Kříbem", stojících na okraji obce Kozojídky. Součástí sklepa je penzion, který poskytne komfortní ubytování nejen cyklistům.

Tipy na víkend: Na pivní festival do Plzně, na slavnosti uzeného na Veveří

Přelom měsíce nabídne akce spojené mimo jiné s jídlem a pitím. Pivní fandové mohou vyrazit do Plzně, zatímco milovníci vína do Meziměstí. Dobré jídlo budete moci ochutnat na hradě Veveří, hříšné čokoládové pochutiny v Havlíčkově Brodě. V hlavním městě se koná festival proti totalitě Mene Tekel a v Liberci poutavá výstava o Indonésii.

Hrad s rotundou se tyčí nad Týncem nad Sázavou, městem motocyklů Jawa

Týnec nad Sázavou je dlouhá léta spojován s továrnou Jawa. Chtěla ho většina kluků vyučených na mopedech či pionýrech. František Janeček továrnu založil téměř před sto lety, nyní zase po modernizaci vyrábí. Ale malé město má také zajímavé památky. Hlavní je nepřehlédnutelný hrad s rotundou.

Cargo Gallery v Praze

Bohatý kulturní program, výstavy, a nebo osvěžení v Cargo Café na naší sluneční palubě na Vltavě v centru Prahy.

Na hradu Svojanov finišují přípravy na novou sezonu, návštěvníky tu přivítají již 29. února

Turistická sezona na Svojanově začne s novou výmalbou a starožitnými hračkami. Jako první památka v Pardubickém kraji letos přivítá návštěvníky už 29. února.

Vodní pólo v Hradci Králové

Vodní pólo není sport na jeden rok, ale na celý život.

Levandulové bistro Úsov

Jedinečné místo se skvělou atmosférou, které slibuje zajímavý zážitek.

Expozice římských legií na Pálavě - Brána do Římské říše

Stálou expozic přibližující působení římských legií na úpatí Pálavy se otevře v červnu 2020 v Návštěvnickém centrum Mušov u Pasohlávek. Římané zde vybudovali tábor, který měl soužit jako základna nově vznikající provincie Markomanie začátkem našeho letopočtu.

Památník starých Římanů v Olomouci - Neředíně

Novodobý milník, upomínající na tradiční římský způsob označování významných cest, stojí jen kousek od místa, kde si ve druhém století vybudovali římští legionáři opevněný tábor. Naleznete jej na parkovišti u krematoria v olomoucké čtvrti Neředín.

Zdenek’s Oyster Bar - nejlepší ústřice v Praze

Koncept kuchyně Zdenek's Oyster Bar staví na přírodních chutích, nejkvalitnějších surovinách a léty prověřených recepturách, k nimiž však šéfkuchař Jiří Nosek přistupuje po svém.

Romantická zřícenina Blanska u Ústí nad Labem je skvělou vyhlídkou po kraji

Drobné mrholení se změnilo na déšť. Nepřívětivá šeď zamračené oblohy sestoupila na zem a změnila lesní cestu od Ryjic, kde končí labskoústecká linka MHD, na bahniště. Na kopci, ve výšce 545 metrů nad mořem, se nad obcí vypínají rozsáhlé ruiny hradu Blansko. Povede vás zelená turistická značka.

Tenisový klub Havlíčkův Brod

Tenisový klub je otevřen pro širokou veřejnost, je možné si rezervovat kurt i výuku tenisu a nebo si dát něco dobrého v Café & bistro.

Italská degustace italského "šampaňského" Franciacorta přímo s vinařkou

Pojďte s námi ochutnat italské "šampaňské" ve společnosti majitelky vinařství Ferghettina, která bude degustací provázet. Překlad do českého jazyka zajištěn. Jako tradičně bude zajištěno italské občerstvení: italské sýry, italské uzeniny, gorgonzolový chlebíček, kozí sýr chlebíček, grissini, pečivo.

Kočičí kavárna na Smíchově

Útulný podnik plný kočiček a dobré kávy naleznete na Smíchově v ulici Vodní. K mazlení je tu připraveno devět kočiček a všechny jsou velice mazlivé. Při hezkém počasí nabízí kavárna posezení i na zahrádce.

Kavárna U Frinda Krásná Lípa

Pojďte si s námi v naší kavárně zažívat příběhy.

Střelnice Hrobčice

Areál střelnice se nachází v malebném prostředí při úpatí kopce Bořeň cca 3 km od mešta Bílina.

Vinice v parku na Vítkově

Nová vinice připomíná využívání jižních strání Vítkova pro pěstování vinné révy, doložené od doby Karla IV. Je zde necelých 700 hlav vinné révy, přičemž byly nasazeny 3 odrůdy, takže tam bude bílá, červená i modrá.

Historické vodojemy ve Žlutém kopci v Brně

Monumentální prostory vodojemů ukryté ve svahu brněnského Žlutého kopce mohou fanouškům fantasy žánru připomínat Morii z Tolkienovy trilogie Pán prstenů. Milovníkům industruální architektury by se měly otevřít v červnu 2020.

Historické vodojemy na Žlutém kopci v Brně

Monumentální prostory vodojemů ukryté ve svahu brněnského Žlutého kopce mohou fanouškům fantasy žánru připomínat Morii z Tolkienovy trilogie Pán prstenů. Milovníkům industruální architektury by se měly otevřít v červnu 2020.

Střelnice Vražkov

Naši střelnici mohou využívat nejen střelci se zbrojním průkazem, ale pod dohledem našeho zkušeného instruktora si může střelbu vyzkoušet každý po předchozí rezervaci termínu.

Riegrův obelisk v Hořicích

Monumentální obelisk o výšce 12 metrů je věnován významnému politikovi Františku Ladislavovi Riegerovi (1818-1903). Najdete jej v sochařském parku u sv. Gotharda v Hořicích.

Pomník Praha svým vítězným synům Pod Emauzy

Původní pomník čs. Legionářům dle návrhu Josefa Mařatky byl postaven 28. 10. 1932. Za německé okupace byl zničen a obnoven podle původní dokumentace až roku 1998.