🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Klicperovo divadlo v Hradci Králové

Novorenesanční budova s klasicistními prvky od architekta Viktora Weinhengsta byla zbudovaná v letech 1884-85. Společně s ostatními přilehlými budovami sloužící divadlu vytváří krásný divadelní areál.

Kam o víkendu s dětmi: Vyrazte za čerty na Ještěd nebo na maškarní lyžovačku

Na první březnový víkend připadá především řada dětských karnevalů. Vyrazit na ně můžete třeba do Slavkova, kde se setkáte se žlutými Mimoni, ve Velkých Karlovicích proběhne maškarní lyžovačka a v Novém Jičíně zase bruslení v maskách. Pokud ve vašich dětech dříme soutěžní duch, můžete vyrazit za čerty na Ještěd, kde si zalyžujete a třeba vaše ratolesti i něco vyhrají.

Pivovar Padochov

Pivovar má za cíl vyrábět přírodní nefiltrované nepasterizované pivo.

Kaple sv. Antonína Rounek

Stavbu kapličky svatého Antonína financoval a realizoval pelhřimovský pekař Antonín Polesný v roce 1737. Byla postavena při staré obchodní cestě z Jihlavy do Pelhřimova. V kapličce jsou uloženy ostatky svatého Valentýna a svatého Bonifáce.

Kuřim po letních prázdninách zpřístupní štolu z války

Radnice v Kuřimi na Brněnsku pozve turisty do sedmdesátimetrové štoly pod kopcem Záruba, která vznikla za druhé světové války původně jako úkryt pro dělníky pracující v tamních strojírnách.

Jihočeské pivní stezky

V jižních Čechách můžete projít či projet šest pivních turistických tras. Jsou do nich zapojeny například Budvar, Samson, Dudák i řada minipivovarů. Na šesti pivních trasách lze ochutnat různá piva a navštívit okolní památky.

Zámecký Pivovar Český Rudolec

První pivovar byl v Českém Rudolci již v roce 1539. Současný moderní provoz, který na tuto tradici navazuje byl otevřen v roce 2015.

Minipivovar Žumberk

Minipivovar v jihočeské obci Žumberk připravuje stejnojmenné pivo tradičními rukodělnými postupy z těch nejlepších surovin.

Minipivovar Pekárna Kvilda

Minipivovar byl založen v roce 2011 na křižovatce turistických, lyžařských a cyklistických cest v srdci Šumavy. Je součástí vyhlášené Pekárny Kvilda.

Hrabalova rozhledna na Židenickém kopci v Brně

Na Židenickém kopci v Brně, na kopci nad Viniční ulicí, bude stát nová rozhledna. Postavena by měla být během roku 2018.

Pivovar Horní Chrášťany

Rodinný minipivovar v Horních Chrášťanech je součástí rozlehlého areálu Ekofarmy.

Brillion - robotika a programování

Pořádáme kroužky, workshopy a příměstské tábory zaměřené na robotiku a programování, elektrotechniku, 3D grafiku a další technické obory či všeobecné vědomosti.

Pivovarský dvůr Zvíkov

Restaurační minipivovar s hotelem nedaleko hradu Zvíkov na soutoku Otavy a Vltavy byl založený v roce 1994.

Pivovarský dvůr Lipan

Pivovarský dvůr Lipan se nachází v obci Dražíč, nedaleko Týna nad Vltavou a Bechyně. Byl vybudován v areálu bývalého lihovaru roku 1997.

Pivovar Transformátor Hlavatce

První rodinný poloautomatický pivovar Hlavatce Transformátor se nachází v malé vesnici u Plané na Lužnicí. Založený byl v roce 2014.

Jeskyně Švédův stůl - doupě jeskynních hyen

Volně přístupné jeskyně v údolí potoka Říčky v Moravském krasu je známou archeologickou lokalitou a jedním ze tří nalezišť kosterních pozůstatků neandrtálského člověka na našem území.

Jeskyně Netopýrka

Jeskyně Netopýrka se nachází nedaleko obce Ochoz u Brna, v jižní části Moravského krasu, v údolí Říčky. Za vstupní částí se nalézá větší prostora, pod níž pokračuje nízká a úzká plazivka, klesající až k podzemnímu toku. Vstup do jeskyně je volný, na vlastní nebezpečí.

Štolpišský ledopád v Jizerských horách

Vyznavači lezení po ledu si v Jizerských horách oblíbili skalní útvary pokryté ledem v údolí Velkého Štolpichu.

Turistická trasa z Broumova na Hvězdu a Ostaš

Středně náročná turistická trasa měří necelých 12 km. Zdejší krajina je pozoruhodná, krásná, tajemná, jedinečná a rozhodně má návštěvníkům co nabídnout. Vydejte se na výlet nádhernou přírodu s romantickými skalami a dech beroucími výhledy do kraje.

Bruslaři se dočkali ledové magistrály na Lipensku. Je i v knize rekordů

Od pondělka se bruslaři vydávají na ledovou magistrálu v Lipně nad Vltavou a ve Frymburku. Ta patří mezi největší atrakce Lipenska a od roku 2009 je zapsána i v Guinnessově knize rekordů. Svou délkou dosáhla téměř jedenácti kilometrů a posunula na druhé místo kanadskou dráhu v Ottawě. V letošní zimě však mají bruslaři zatím k dispozici něco přes sedm kilometrů.

Poutní areál Panny Marie Vítězné na Bílé hoře, Santiniho skvost na kraji Prahy

Na konečné tramvaje 22 na pražské Bílé hoře, v místech, kde se v roce 1620 válčilo, stojí barokní klášterní areál. Za žlutou zeď, v níž se nacházejí ambity, nebylo možno dříve jen tak proniknout. Nyní je objekt, připisovaný Santinimu, prohlášen za národní kulturní památku a zpřístupněn.

Útěk ze šatlavy

Úniková hra z reálného vězení, kde máte nachystánu krásnou a tvrdou postel, kousavou deku, pevné dveře, aby vás nikdo nerušil. Zvolíte odpočinek nanebo se pokusíte uniknout pomocí rébusů které zanechali vězni před vámi?

Od královny českých roubenek ve Vísce k divočině Bobřího potoka

Nechodí sem moc lidí, což je jedině dobře, najdete tu klid, voní tu příroda, cvrlikají ptáci, voda Bobřího potoka se zejména na jaře valí peřejemi ke Kravařům. To na loukách kvetou orchideje. I vodopád tu najdete, padá z více než desetimetrové výše. Ale nejdřív se zastavte v roubené vísecké rychtě.

Thrill Park - adrenalin v hororovém zábavním parku

Je libo větší dávku adrenalinu? V tomto hororovém zábavním parku v centru Prahy se můžete odvážit prozkoumat děsivé podzemí, vyzkoušet mysteriózní únikovou hru v dechberoucí virtuální realitě nebo se prostřílet hordami zombíků ve nejnovějším herním simulátoru.

Fronta tučňáků na Kampě

Věděli jste, že v Praze na Kampě potkáte tučňáky? Jsou žlutí, je jich čtyřiatřicet a v noci svítí.

Film Legends Museum Praha

Film Legends Muzeum Praha je novou atrakcí pro celou rodinu, která potěší každou věkovou skupinu.

Vyhořelý zámek v Benešově nad Ploučnicí, památková chlouba severu, zahajuje sezónu

Již 3. března se otevřou brány skvostu severočeských památek - salhausenovské zámky v Benešově nad Ploučnicí. Němečtí protestanti vystavěli obdivované stavby ve stylu saské renesance. Podobných objektů u nás moc není, po válce byly dlouho nepřístupné.

Bizoní farma Smrhov

Statek v jižních Čechách s kompletně vybavenými apartmány, ideální místo pro dovolenou a svatbu v Jižních Čechách.

Kam o víkendu s dětmi: Vyrazte za ledními medvědy nebo na divoký západ

O víkendu se slaví Mezinárodní den ledních medvědů. V jeho rámci můžete zavítat třeba do pražské zoo, kde jsou připraveny speciální akce. Mezinárodní den průvodců vám zase umožní vyrazit na prohlídky zdarma třeba v Ostravě. Pokud toužíte po akčním programu, navštivte westernové městečko Stontown, kde si můžete vyzkoušet různé tematické disciplíny.

Bruslení na přehradě Mšeno

Oblíbené místo k bruslení je jablonecká přehrada Mšeno, která v zimě poskytuje útočiště svou zamrzlou plochou bruslařům.

Jeseníky na běžkách: Běžkařská trasa Skřítek - Hvězda

V lokalitě Skřítek – Malá Morávka – Karlov – Hvězda najdete celou řadu upravovaných běžeckých tras. Trasa o délce 25 km vede po jihovýchodním hřebenu Hrubého Jeseníku, je strojově udržována a patří k těm nejzajímavějším.

Helfštýn bude v sezóně otevřený jen část týdne. Důvodem je rekonstrukce

Hrad Helfštýn, který patří mezi nejvíce navštěvované historické objekty v Olomouckém kraji, bude mít až do konce příštího roku omezenu návštěvní dobu.

Poutní areál s kostelem Panny Marie Vítězné na Bílé Hoře v Praze

Poutní areál s kostelem Panny Marie Vítězné se nachází na Bílé Hoře, na konečné tramvají 25, 22 a 32. Klášter stojí nedaleko pláně, na níž se odehrávala osudného 8. listopadu 1620 bitva mezi císařským a stavovským vojskem.

Olympijský festival míří o nadcházejícím víkendu do Karlova pod Pradědem

Minulou sobotu a neděli se v Resortu Kopřivná v Malé Morávce konal Olympijský festival. Milovníci zimních sportů si v tomto jesenickém lyžařském areálu užili bohatý program, na kterém se významně podílel Český olympijský výbor.

Zlatá stezka propojí jižní Čechy s Bavorskem. Spustí se na jaře

Jihočeský kraj spustí na jaře projekt pro pěší turisty Zlatá stezka, který vychází z tradice starých solných cest. Dálková trasa z Bavorska se rozšíří o jihočeskou a západočeskou část. Náklady jsou 15 miliónů korun, 85 procent hradí EU, pět procent stát, zbytek kraj. Zájem o pěší putování roste, řekla Eva Borsányi z Jihočeské centrály cestovního ruchu.

Kostnice pod kostelem sv. Václava v Mikulově

Kostnice v Mikulově je koncipovaná jako součást expozice historie kostela sv. Václava. Kostel se čtyřpatrovou renesanční věží je nejvýznamnější církevní stavbou ve městě.

Sklárna Glass Ladislav Breznický v Květné

Rodinná sklářská huť se zabývá ruční výrobou užitkového a dekoračního skla. Nabízí štamprle, sklenice, svatební číše, džbány, misky, dózy, vázy, svícny a další. Dílna provádí foukání, lisování či broušení skla. Dekoruje pískováním, malováním i rytím.

Zřícenina tvrze Svojšice

Mohutná zřícenina gotické věžové tvrze Svojšice se nachází ve stejnojmenné obci asi 4,5 km po červené turistické z Choltic. Záznamy v zemských deskách říkají, že tvrz byla založena roku 1365 vladykou Mikšíkem ze Svojšic.

Babinské louky u obce Čeřeniště – místo, kde rostou ohrožené květiny

Přírodní památka Babinské louky zahrnuje vlhké podhorské luky s pestrou květenou. Hlavním předmětem ochrany je především populace zvonovce liliolistého, najde se tu ale i mnoho dalších druhů rostlin - bleduli jarní, prvosenku vyšší, kosatec sibiřský, prstnatec májový nebo upolín nejvyšší.

Zája Centrum

V prostorách určených pro centrum rodinné zábavy je pizzerie s kavárnou, cukrárnou a fast-foodem.

Pratuři v expozici Živá voda v Modré

Pratuři, původem ze středočeských Milovic, osídlili pastvinu, která je součástí unikátní expozice Živá voda. Na Moravu se tak tito původní kopytníci vrátili po mnoha staletích.

Chocolate Monkey v Praze

Udělej si svou vlastní čokoládu v Chocolate Monkey v Praze! Víš, jak se z bobu stane čokoláda? V které zemi se ročně sní nejvíce čokolády a odkud kakao vlastně je? To všechno a mnohem více se dozvíš během našeho kurzu výroby čokolády, během něhož se především ochutnává!

Zámek Chotoviny

Novorenesanční zámek poblíž Tábora zaujme nejen svým příjemný a sympatickým svou pohádkovou atmosférou a velkým dendrologicky vysoce ceněným parkem. V současné době je nepřístupný.

Minipivovar Chotoviny

Malý pivovar vybudovaný v roce 2011 na zámku v Chotovinách nabízí tradiční světlý ležák i speciální piva včetně vídeňského.

Rodinný pivovar Obora

Rodinný pivovar Obora funguje od roku 2015 na farmě rodiny Novákových v obci Obora nedaleko Želče u Tábora.

Rekreační a kongresové centrum Nové Dvory

Rekreační a kongresové centrum Nové Dvory se nachází u Českých Budějovic, uprostřed malebné jihočeské krajiny, na okraji přírodní rezervace Vrbenské rybníky.

Pivovar Kněžínek v Českých Budějovicích

Pivovar je součástí komplexu rekreačního a kongresového centra Nové Dvory. Tradičním způsobem vyrábí světlý a polotmavý ležák i tmavý a polotmavý speciál.

Minipivovar Beeranek v Českých Budějovicích

Provoz pivovaru Beeranek je úzce spjat s provozem restaurace a hostelu Singer pub. Tato ucelená kombinace činí z našeho pivovaru ideální cíl pro „pivní turistiku“.

Rodinný pivovar Bukovar

Rodinný pivovar Bukovar z Dolního Bukovska, obnovil tradici vaření piva v jižních Čechách, kde se v nedaleké obci Bzí vařilo pivo již v 18. století.

Zatopený Lom u Štěkně na Strakonicku

Zatopený lom Štěkeň byl do roku 2016 romantickým místem ke koukání. Dnes se zde opět těží kámen.