🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Zřícenina hradu Čertův hrádek

Čertův hrádek je zřícenina hradu ležícího nad údolím s řekou Svitavou u Blanska. Hrad byl vybudován asi koncem 13. století nebo začátkem 14. století. Skutečné jméno hradu je Olomučany a svůj současný název "Čertův hrádek" získal na základě pověstí.

Zřícenina Hrádek u Babic

Hrad vznikl na konci 13. století a zřejmě plnil strážní funkci, která mohla mít souvislost s těžbou a zpracováním železné rudy v jeho okolí. O hradu neexistují žádné dochované listiny, takže stále skrývá svá tajemství.

Kamenný most v Brandýse nad Labem

Most patří k nejvýznamnějším dochovaným mostním dílům předbělohorského období v Čechách.

Zřícenina hradu Ronov u Adamova

Zbytky hradu Ronova se nacházejí na kopci nad údolím řeky Svitavy, při silnici Adamov – Útěchov. Stavbu připomínají jen zbytky zdiva a pomyslné zbytky hradby.

Zámek Adamov

Zámek v Adamově nechal v letech 1806 - 1809 zbudovat Jan Josef I. Lichtenštejn, původně jako empírový lovecký zámeček s parkem. V současné době je součástí areálu Adamovských strojíren.

Židovský hřbitov v Brandýse nad Labem

Vzácnou památkou brandýské židovské obce je hřbitov, který se původně nacházel za hranicí města.

Kostel sv. Jakuba v Kasejovicích

Dominantou města Kasejovice je raně gotický kostel svatého Jakuba, vystavěný koncem 13. století.

Radnice v Kasejovicích

Kasejovická radnice, pozdně renesanční budova, byla po několika požárech přestavěna v roce 1868 do dnešní podoby.

Fotbalová tribuna Kasejovice

Titul Stavba roku Plzeňského kraje 2012 v kategorii Sportovní a volnočasové stavby byl fotbalové tribuně Kasejovice udělen za celkové stavební řešení a soulad architektonických a technických prvků.

Přírodní rezervace Soos na Chebsku evokuje měsíční krajinu

Národní přírodní rezervace Soos, vyhlášená v roce 1964, se nachází nedaleko Františkových lázní. Je známá především svými rozsáhlými rašeliništi, mokřady, mofety a minerálními prameny. Pestře zbarvenou rezervaci připomínající měsíční krajinu je možné navštívit v průběhu celého roku.

Kostel Nejsvětější Trojice v Hostinném

Děkanský kostel Nejsvětější trojice je nejstarší kamennou stavbou ve městě.

Kostel sv. Barbory v Adamově

Kostel byl v Adamově vybudován v letech 1855 – 1857 podle návrhu vídeňského architekta Josefa Kiesera. Společně s kostelem byla vybudována fara, školní budova a hřbitov.

Kostel sv. Jana Křtitele v Chudenicích

Dominantní památkou Chudenic, úzce spojenou s Czerninským rodem, je gotický farní kostel svatého Jana Křtitele.

Kvapilovo jezírko u Chudenic

Jezírko, které inspirovalo Jaroslava Kvapila k napsání libreta k opeře Rusalka se nachází v lesích u Chudenic.

Městské muzeum Valtice

V rámci expozice muzea se dozvíte informace o vinařství, historii města, folklórních tradicích, Liechtensteinech, životním stylu počátku 20. století i o Petru Bezručovi. Městské muzeum Valtice sídlí v historické budově na náměstí.

Mikulovské Rudolfinum

Mikulovské Rudolfinum je renesanční řadový měšťanský dům z přelomu 16. a 17.století zachovávající původní dispozici. Dvorní část je vybavena v 1. patře toskánským arkádovým ochozem, který je zaklenutý hřebínkovou klenbou. V budově je možné se ubytovat.

Renesanční radnice s vyhlídkovou věží v Hostinném

Budova renesanční radnice nacházející se na západní straně náměstí byla postavena na základech dvou gotických domů.

Zámek Lázně sv. Wolfganga v Chudenicích

Malý empírový zámek postavený na konci 18. století Janem Rudolfem Černínem poblíž léčivého pramene na svahu vrchu Žďár.

Muzeum Otokara Březiny v Jaroměřicích nad Rokytnou

Muzeum Otokara Březiny bylo zřízeno Společností Otokara Březiny v roce 1931 v domě, kde až do své smrti bydlel.

Francouzská zahrada a anglický park v Jaroměřicích nad Rokytnou

Barokní komplex Jaroměřic patří k nejmohutnějším zámeckým architekturám první poloviny 18. století u nás i v Evropě.

Dětenice nejsou jen oblíbené dobové hodování pod kostrou oběšence

Při vyslovení pojmu Dětenice se většině populace vybaví souvislost s vyhlášenou středověkou krčmou, pivovarem a rytířskými turnaji. Nečekanou krásu však nabídne přilehlý zámek, který jako bájný Fénix povstal z trosek a od 1. ledna roku 2000 je přístupný veřejnosti.

Krnov návštěvníky velmi příjemně překvapí nejen památkami

Krnov je městem, které mě velmi příjemně překvapilo. V okolí nádraží to nevypadá nijak valně, ale když se blížíte k centru, nejde si nevšimnout opravených domů a vil z přelomu minulého století. K tomu památky světské i církevní. Je opravena i bývalá fabrika, takže nezavrhli ani industriálie.

Edukativní koutek v Zoo Ostrava - poznejte hlasy zvířat

Nový interaktivně-edukativní koutek prezentující hlasy dvaceti vybraných zástupců naší fauny. Koutek je doplněn o informační cedulky k jednotlivým druhům, které se vyskytují v přírodě Česka.

Expozice Život pod Pálavou v Dolních Věstonicích

Expozice prezentuje soužití člověka a přírody v krajině pod Pálavou na pozadí událostí, které se tu odehrály v průběhu 20. století.

Naučná stezka Lednické rybníky

Trasa stezky je 11 km dlouhá a má několik odboček. Na 14 panelech se dozvíte mnoho zajímavého o vodním ptactvu, rostlinách i o historii a architektuře zdejší parkové krajiny. Naučná stezka prochází Národní přírodní rezervací Lednické rybníky.

Křížový vrch s kaplí sv. Rocha v Hustopečích

Kaple vznikla 17. století v době morové epidemie. Hustopečští ji postavili jako ochranu proti moru na Volském (dnes Křížovém) vrchu, společně s morovým sloupem na náměstí.

Novorenesanční radnice Hustopeče

Novorenesanční radnice na Dukelském náměstí byla postavena v letech 1905-1906 podle projektu profesora německé techniky v Brně Ferdinanda Hracha.

Špitální kostel sv. Anny v Horním Slavkově

Kostel nacházející se u příjezdu do města ve směru od Lokte je na první pohled poměrně nenápadnou stavbou.

Naučná stezka Turold

Naučná stezka má délku 300 metrů a je na ní umístěno 8 informačních panelů. Stezka je určena pro pěší návštěvníky a prohlídka celé trasy trvá přibližně jednu hodinu. Je celoročně přístupná a z větší části je shodná s přístupovou cestou k jeskyni Na Turoldu.

Obec Varvažov - vesnice z filmu Je třeba zabít Sekala

Obec si roku 1998 zahrála roli sluncem rozpálené hanácké vesnice ve filmu Je třeba zabít Sekala režiséra Vladimíra Michálka. Obec se nachází nedaleko Zvíkovského Podhradí a vodní nádrže Orlík.

Židovský hřbitov Mirotice

Židovský hřbitov v Miroticích byl založen v 17. století. Velmi zachovalý hřbitov, ale nejstarší náhrobek údajně datován z roku 1647.

Kostel sv. Jiljí v Miroticích

Kostel sv. Jiljí v Miroticích je připomínán již v roce 1254. Věže kostela jsou časo zobrazeny na kresbách Mikoláše Alše. Dnešní podoba je výsledkem pseudorománské přestavby v letech 1870 - 1872.

Pomník Mikoláše Alše v Miroticích

Na náměstí Mikoláše Alše v Miroticích stojí socha v nadživotní velikosti místního rodáka malíře a kreslíře Mikoláše Alše. Bronzovou sochu vytvořil v roce 1955 Antonín Lhoták.

Kostel sv. Prokopa v Lošticích

Původně románský kostel se zvonem z roku 1550. Dochované románské fragmenty potvrzují datum původu z počátku 13. století, díky čemuž je kostel nejstarším v regionu. Kostel byl goticky a renesančně přestavěný a upravený v klasicistně-barokním stylu do dnešní podoby v 18. století.

Kostel Husův sbor Loštice

Neobvyklý novokonstruktivistický kostel Československé církve husitské od stavitele Josefa Sovy byl dostavěný v roce 1933. Nachází se na okraji města u silnice při příjezdu od Mohelnice.

Naučná stezka lišky Bystroušky v Lošticích

Vydejte se na putování rodným krajem tvůrce Lišky Bystroušky - malíře Stanislava Lolka. Vybrat si můžete delší (23 km) nebo kratší okruh (6 km).

Loštické náměstí s kašnou a neogotickým sloupem

Dvě krásné kamenné památky dominují loštickému náměstí. Čtyřboká kašna i neogotický sloup s upraveným okolím jsou častým místem odpočinku obyvatel a návštěvníků města.

Bývalá židovská sladovna v Lošticích

Jedná se o empírový měšťanský dům z poloviny 19. století. Sladovna sloužila tehdejší židovské čtvrti.

Historické náměstí s kašnou Jablunkov

Jablunkovskému Mariánskému náměstí vévodí kašna se sochou Immaculaty neboli Neposkvrněné Panny Marie.

Kaple sv. Josefa v Kyjově

Kostel byl postaven ze zbytků původního kostela sv. Martina v letech 1831 - 1832. Z původního kostela zůstala věž z konce 17. století. Kaple měla sloužit jako hřbitovní, ale během první světové války chátrala. Dnes slouží kostel sv. Josefa jako zvonice a příležitostně ke kulturním akcím.

Kostel Božího těla v Jablunkově

Kostel byl vybudován v roce 1605, původně v renesanční, později přestavěn v novogotickém stylu.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Kyjově

Barokní kostel Nanebevzetí Panny Marie patří k bývalému kapucínskému klášteru. Nachází se na hlavním Masarykově náměstí. Nad portálem je ve sgrafitovém rámu umístěno vyobrazení Madony s dítětem od Jano Köhlera z roku 1910.

Liptická vyhlídka u Duchcova

Netradiční vyhlídka se nachází na mírném návrší na okraji povrchového dolu Bílina. Název má podle vesničky Liptice, která zde stávala do roku 1976, kdy musela ustoupit těžbě uhlí.

Naučná stezka Březina u Humpolce

Naučná stezka je okružní na nichž se seznámíte s geologií, historií a ekologií Humpolecka a rovněž se zříceninou středověkého hradu Orlíku u Humpolce.

Naučná stezka Krumlovsko-rokytenské slepence

Účelem naučné stezky je informovat o ochraně vzácných rostlinných a živočišných společenstev, lesostepí a lesů v zajímavě členitém údolí meandrujícího toku řeky Rokytné s přilehlými slepencovými skálami. Celková trasa naučné stezky měří 15km a je zde instalováno 12 informačních panelů.

Opevnění Velké Šance v Mostech u Jablunkova

V 16. století byl vybudován pás opevnění proti Turkům, který se táhl podél slezské zemské hranice.

Pevnostní kostel sv. Jiří v Horním Slavkově

Nejcennější památkou města Horní Slavkov je gotický pevnostní kostel sv. Jiří. Kostel je v historických pramenech připomínán již kolem roku 1380, ve starší literatuře se dokonce uvádí i rok 1242.

Renesanční radnice s věží v Kyjově

Kyjovská radnice je dominantou Masarykova náměstí. Byla postavena v letech 1561 – 1562, věž byla zvýšena v roce 1582. Stavba je široká 22 m a výška věže dosahuje 39 m. V budově sídlí městský úřad.