🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Benediktinský klášter Svatý Jan pod Skalou

Dějiny kláštera mají svůj počátek již v 11. století, kdy zde údajně stávala jeskynní kaple sv. Jana Křtitele.

Bývalý kostel sv. Jana Evangelisty ve Švihově

Město Švihov má na svém katastru nejednu historickou raritu – a jednou z nich je i kostel, ve kterém se bydlí.

Cesta Vojty Náprstka z Berouna na Karlštejn

Nejstarší dosud existující značenou turistickou trasou je Cesta Vojty Náprstka. Klub českých turistů ji vyznačil krátce po založení v roce 1889 a pojmenoval po svém zakladateli.

Golf Klub Klášter Teplá

Golfový areál v Teplé se rozkládá v krásném prostředí Slavkovského lesa.

Jeskyně sv. Ivana s pramenem - Svatý Jan pod Skalou

Jeskyně sv. Ivana byla v minulosti upravena na skalní kostel. V části jeskyně je zachována neupravená travertinová jeskyně s původní krápníkovou výzdobou.

Jezdecká stáj Legacy Buršice

Jezdecká stáj Legacy Buršice je malá rodinná jezdecká škola a chov koní. Zabývá se chovem koní Kinských, výcvikem koní i jezdců a výcvikem drezurního ježdění.

Kaple Povýšení sv. Kříže s hrobkou rodu Černínů

Šťáhlavskou kapli Povýšení sv. Kříže si jako místo svého posledního odpočinku vyvolili poslední majitelé šťáhlavského panství Černínové a Valdštejnové.

Kostel sv. Jiljí ve Švihově

Kostel sv. Jiljí, dnes hřbitovní, je pozůstatkem prvotního zemanského sídla ve Švihově. Kostel byl přímou součástí panského sídla.

Kostel sv. Václava ve Švihově

Farní kostel sv. Václava je na tomto místě připomínán již na konci 14. století. V roce 1744 byla několikrát přestavovaná stavba zničena požárem. Zbylé obvodové zdi byly využity k výstavbě nového, barokního kostela, vysvěceného roku 1746.

Kostel sv. Vojtěcha ve Šťáhlavech

Původní šestibokou kapli postavil roku 1638 jeden ze synů Jiříka Kokořovce z Kokořan. Za Černínů roku 1778 byla kaple přestavěna a rozšířena ve stylu K. I. Dienzenhofera.

Naučná stezka Svatého Blažeje u Toužimi

Okruhová naučná stezka je zaměřená na historii a přírodu pod Třebouňským vrchem. Stezka začíná u silnice asi 1,5 km za obcí Nežichov a končí tamtéž.

Naučná stezka Svatojánský okruh

Naučná stezka Svatojánský okruh zavádí návštěvníky do atraktivního okolí obce Svatý Jan pod Skalou v Národní přírodní rezervaci Karlštejn. Byla vybudována ve druhé polovině 80. let a obnovena v roce 2005.

Novodobá roubená kaple sv. Ivana - Svatý Jan pod Skalou

V roce 2004 se několik dobrovolníků rozhodlo, že slavný svatojánský poustevník z 9. století by mohl mít vlastní kapli také ve svém údolí.

Pletená stezka v Havlíčkově Brodě

Pletená stezka je připomenutím Bohuslava, Daniela, Jiřího Reynkových a Jana Zrzavého. Stezka připomíná životní příběh osobností neodmyslitelně spjatých s Havlíčkovým Brodem. Stezka má celkem 13 zastavení.

Radnice ve Švihově

Budova nové radnice byla postavena podle projektu Františka Vokála v roce 1860 na místě zchátralé dřevěné radniční budovy.

Rodný dům Emila Filly v Chropyni

Malíř Emil Filla se narodil 4. dubna roku 1882 v Chropyni v budově současného železničního nádraží. V budově je dnes čekárna a prodej jízdenek. Budova prochází rekonstrukcí a bude na ni umístěna pamětní deska Emila Filly.

Rozhledna Na Stráži s pensionem

Dřevěná rozhledna na skalním ostrohu vrchu Stráž nad Sloupem v Čechách vystavěná v roce 2011.

Ski muzeum v Harrachově

Expozice mapuje vývoj harrachovského lyžování i místního lyžařského klubu. Můžete si prohlédnout ski staré více než 100 let, ale i skokanskou výzbroj od 50. let. Většina exponátů je ze soukromých sbírek.

Studny na náměstí ve Švihově

Na švihovském náměstí jsou tři studny s mřížemi z dubových trámů, jejichž autorem je klatovský sochař Václav Fiala.

Zámek Šťáhlavy

Počátky historie zámku jsou spojeny s Jiříkem Kokořovcem z Kokořova a jeho syny. Jeden ze synů, Karel Kokořovec postavil v polovině 16. stol na návsi tvrz a později ji rozšířil v renesanční zámek.

Zamilec - zamilovaný hájek v Brně

V Králově Poli v Brně se nachází půvabný Zamilovaný hájek, takzvaný Zamilec. Jak název napovídá, je vyhledávaným místem pro "randění".

Zrušený lom Paraple v Českém krasu

Jedno z nekrásnějších zákoutí Českého krasu.

Lidová architektura ve Sloupu v Čechách

V obci Sloup se nachází řada historicky cenných roubených, polozděných i zděných lidových domů, pocházejících většinou z konce 18. a 1. poloviny 19. století.

Tipy na víkend: Ochutnejte hmyzí speciality, světovou kuchyni nebo víno

Podzim je už bez diskuzí tady. A k němu patří především víno, ale také jídlo, které ve stále chladnějších dnech zahřeje žaludky. A food festivalů je o víkendu skutečně mnoho. Hned dva se konají v Praze, do Teplic můžete vyrazit za pálivým chilli a třeba do Olomouce za extrémní kuchyní a hmyzími specialitami. Jedinou sportovní akcí v našem výběru jsou běžecké závody v Ostravě.

Fara a kalvárie ve Sloupu v Čechách

Patrová budova fary stojí vedle kostela sv. Kateřiny. Jedná se o pozdně barokní patrovou stavbu s mansardovou střechou.

Kaple sv. Jana Nepomuckého Sloup v Čechách

Barokní kaple svatého Jana Nepomuckého ve Sloupu na Českolipsku pochází z 1. poloviny 18. století a je chráněna jako nemovitá kulturní památka.

Barokní kostel sv. Kateřiny Alexandrijské Sloup v Čechách

Kostel sv. Kateřiny se nachází se naproti zámku. Poprvé je zmiňován již v roce 1327. V letech 1717-1719 proběhla rozsáhlá přestavba, při níž kostel dostal svou dnešní podobu.

Zbytky vesnice Vrchní Orlice na Rychnovsku

Vrchní Orlice je připomínána jako samostatná obec v roce 1603. Rozkládala se na obou březích pravostranného přítoku Divoké Orlice, Hadinského potoka. Ve středu obce kromě kostela byla škola, hostinec, kovárna, mlýn, statek a kovářství. Dodnes se dochoval kostel Sv. Jana Nepomuckého a pár staveb.

Barokní morový sloup a zbytky hradeb v Toužimi

Barokní sloup se sochou Panny Marie s Ježíškem pochází z roku 1705 a stojí na náměstí. Kamenná kašna pochází z 18. století. Zbytky městských hradebních zdí u kostela pochází z 15. století u kostela. Před ní byly zjištěny stopy po parkánové zdi a hradebním příkopu.

Městská radnice v Toužimi

V jádru pozdně gotická stavba prošla řadou přestaveb po požárech v letech 1620, 1652, 1752 a 1872 a úpravami ve 20. století. V roce 2004 bylačástečně obnovena původní klasicistně-empírová podoba. Dnes sídlí v budově infocentrum města.

Žižkův hrad Kalich, peleš lotrovská, se po staletích probouzí k životu

Vysoko nad obcí Třebušín se tyčí skalnatý kopec, kde stál hrad Kalich Jana Žižky z Trocnova, podle hradu později psaného z Kalicha. Peleší lotrovskou ho nazval, i nedaleký hrad Panna, Žižkův úhlavní nepřítel, syn Karla IV., císař Zikmund Lucemburský.

Ohře láká obojživelníky aneb Na kole i na lodi ve společnosti čtvrté nejdelší české řeky

Ohře (také Ohara, Oharka, německy Eger) - pramení pod horou Schneeberg v Horních Frankách v Bavorsku ve výšce 752 metrů a s 246,5 km toku na území ČR je naší čtvrtou nejdelší řekou. Názvy Ohře i Ohara patrně vzešly z keltského pojmenování Agara (Ag znamená losos, Ara znamená tekoucí voda).

Restaurant Sequoia

Moderní interiér stylové restaurace má kapacitu až 82 míst. Za příznivého počasí je připraveno příjemné posezení na venkovní terase s výhledem na přilehlé jezírko a park.

Arturův hrad v zámeckém areálu Sychrov

V zámeckém parku Sychrova lze nalézt umělou zříceninu – Arturův hrad.

Brádlerovy boudy v Krkonoších

První zmínka o Brádlerových boudách pochází z roku 1637, prvotní stavba tak patří mezi vůbec nejstarší krkonošské boudy.

Češovské valy u Jičína

Češovské valy jsou opravdu impozantní ukázkou historického opevnění patrně z doby počátku letopočtu.

Farní Dvorana ve Strání

V dnešní době Dvorana, která prošla v 90. letech rekonstrukcí střechy a vnitřních prostor, slouží jako kulturní zařízení pro občany. Konají se zde různé společenské akce. Hlavně slouží místnímu divadelnímu souboru Karla Högera.

Holubyho chata na Velké Javořině

Turistická chata na hranicích se Slovenskem na samém vrcholu Bílých Karpat je po dlouhé době opět plně v provozu. Chata má nového majitele, který se snaží o rekonstrukci tohoto objektu, který byl ve velmi špatném stavu.

Horská bouda Růžohorky v Krkonoších

Horská bouda Růžohorky byla postavena v roce 1903 jako hostinský podnik s původním názvem Leischnerovy boudy. Sloužila stejně jako dnes k občerstvení turistů při cestě na Sněžku z Pece pod Sněžkou nebo Velké Úpy.

Horská chata Zadní Rennerovky

Chata odborů České spořitelny leží v nadmořské výšce 1240 m a nachází se ve střední části Krkonoš, v prostoru zvaném Zadní Rennerovky, přibližně 7 km od Strážného u Vrchlabí.

Hřbitovní kostel Nanebevzetí Panny Marie v Horním Maršově

Kostel v Horním Maršově stojí od roku 1568, nejprve dřevěný protestantský, od roku 1608 kamenný renesanční, navržený italským stavitelem Carolo Valmadim. Bývá označován jako starý nebo horní.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Horním Maršově

Dominantou obce Horní Maršov je novogotický farní kostel Nanebevzetí Panny Marie postavený v letech 1895 - 1899 podle návrhu významného českého architekta Josefa Schulze. Je nazýván také nový nebo dolní kostel, k odlišení od staršího menšího kostela stejného zasvěcení.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie ve Ždánicicích

Raněbarokní kostel Nanebevzetí Panny Marie vznikl na začátku 18. století přestavbou starší mariánské kaple. Původní gotická kaple byla v roce 1701 přestavěna a rozšířena v raně barokním stylu.

Kostel Narození Panny Marie Velhartice

Gotická přestavba pozdně románské svatyně Narození Panny Marie, dominující městečku se uskutečnila již kolem roku 1330, ze staršího objektu zůstala stát severní strana lodi.

Kostel Povýšení sv. Kříže v Lobči

Kostel Povýšení sv. Kříže se nachází v Lobči, uprostřed místního hřbitova. Původní název kostela byl Nalezení sv. Kříže. Postaven byl ve 12. století jako farní kostel.

Kostel sv. Jiří v Koutu na Šumavě

Kostel sv. Jiří v Koutě na Šumavě stojí na místě původní kaple z roku 1702. Ta byla později rozšířena přistavbou chrámové loďi z iniciativy hraběnky ze Stadionu. Ke dni sv. Jiří se koná každoročně pouť, vždy první neděli po 24. 4., za velké účasti místních i přespolních občanů.

Kostel sv. Martina v Postupicích

Kostel pochází z doby kolem roku 1250. Z původní gotické stavby se zachoval pouze presbytář, jehož východní okno má dodnes gotickou kružbu. V roce 1718 prošel kostel barokní přestavbou. Vnitřek kostela zdobí tři barokní oltáře z doby přestavby kostela v roce 1718.

Koupaliště ve Strání - Květné

Po tříleté pauze z důvodu rekonstrukce, bylo v roce 2010 slavnostně otevřeno koupaliště ve Strání - Květné.

Lyžařský areál Veselice ve Velharticích

Lyžařský areál Veselice ve Velharticích nabízí jednu sjezdovku lehké obtížnosti a vlek typu Poma.