🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Edukativní koutek v Zoo Ostrava - poznejte hlasy zvířat

Nový interaktivně-edukativní koutek prezentující hlasy dvaceti vybraných zástupců naší fauny. Koutek je doplněn o informační cedulky k jednotlivým druhům, které se vyskytují v přírodě Česka.

Expozice Život pod Pálavou v Dolních Věstonicích

Expozice prezentuje soužití člověka a přírody v krajině pod Pálavou na pozadí událostí, které se tu odehrály v průběhu 20. století.

Naučná stezka Lednické rybníky

Trasa stezky je 11 km dlouhá a má několik odboček. Na 14 panelech se dozvíte mnoho zajímavého o vodním ptactvu, rostlinách i o historii a architektuře zdejší parkové krajiny. Naučná stezka prochází Národní přírodní rezervací Lednické rybníky.

Křížový vrch s kaplí sv. Rocha v Hustopečích

Kaple vznikla 17. století v době morové epidemie. Hustopečští ji postavili jako ochranu proti moru na Volském (dnes Křížovém) vrchu, společně s morovým sloupem na náměstí.

Novorenesanční radnice Hustopeče

Novorenesanční radnice na Dukelském náměstí byla postavena v letech 1905-1906 podle projektu profesora německé techniky v Brně Ferdinanda Hracha.

Špitální kostel sv. Anny v Horním Slavkově

Kostel nacházející se u příjezdu do města ve směru od Lokte je na první pohled poměrně nenápadnou stavbou.

Naučná stezka Turold

Naučná stezka má délku 300 metrů a je na ní umístěno 8 informačních panelů. Stezka je určena pro pěší návštěvníky a prohlídka celé trasy trvá přibližně jednu hodinu. Je celoročně přístupná a z větší části je shodná s přístupovou cestou k jeskyni Na Turoldu.

Obec Varvažov - vesnice z filmu Je třeba zabít Sekala

Obec si roku 1998 zahrála roli sluncem rozpálené hanácké vesnice ve filmu Je třeba zabít Sekala režiséra Vladimíra Michálka. Obec se nachází nedaleko Zvíkovského Podhradí a vodní nádrže Orlík.

Židovský hřbitov Mirotice

Židovský hřbitov v Miroticích byl založen v 17. století. Velmi zachovalý hřbitov, ale nejstarší náhrobek údajně datován z roku 1647.

Kostel sv. Jiljí v Miroticích

Kostel sv. Jiljí v Miroticích je připomínán již v roce 1254. Věže kostela jsou časo zobrazeny na kresbách Mikoláše Alše. Dnešní podoba je výsledkem pseudorománské přestavby v letech 1870 - 1872.

Pomník Mikoláše Alše v Miroticích

Na náměstí Mikoláše Alše v Miroticích stojí socha v nadživotní velikosti místního rodáka malíře a kreslíře Mikoláše Alše. Bronzovou sochu vytvořil v roce 1955 Antonín Lhoták.

Kostel sv. Prokopa v Lošticích

Původně románský kostel se zvonem z roku 1550. Dochované románské fragmenty potvrzují datum původu z počátku 13. století, díky čemuž je kostel nejstarším v regionu. Kostel byl goticky a renesančně přestavěný a upravený v klasicistně-barokním stylu do dnešní podoby v 18. století.

Kostel Husův sbor Loštice

Neobvyklý novokonstruktivistický kostel Československé církve husitské od stavitele Josefa Sovy byl dostavěný v roce 1933. Nachází se na okraji města u silnice při příjezdu od Mohelnice.

Naučná stezka lišky Bystroušky v Lošticích

Vydejte se na putování rodným krajem tvůrce Lišky Bystroušky - malíře Stanislava Lolka. Vybrat si můžete delší (23 km) nebo kratší okruh (6 km).

Loštické náměstí s kašnou a neogotickým sloupem

Dvě krásné kamenné památky dominují loštickému náměstí. Čtyřboká kašna i neogotický sloup s upraveným okolím jsou častým místem odpočinku obyvatel a návštěvníků města.

Bývalá židovská sladovna v Lošticích

Jedná se o empírový měšťanský dům z poloviny 19. století. Sladovna sloužila tehdejší židovské čtvrti.

Historické náměstí s kašnou Jablunkov

Jablunkovskému Mariánskému náměstí vévodí kašna se sochou Immaculaty neboli Neposkvrněné Panny Marie.

Kaple sv. Josefa v Kyjově

Kostel byl postaven ze zbytků původního kostela sv. Martina v letech 1831 - 1832. Z původního kostela zůstala věž z konce 17. století. Kaple měla sloužit jako hřbitovní, ale během první světové války chátrala. Dnes slouží kostel sv. Josefa jako zvonice a příležitostně ke kulturním akcím.

Kostel Božího těla v Jablunkově

Kostel byl vybudován v roce 1605, původně v renesanční, později přestavěn v novogotickém stylu.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Kyjově

Barokní kostel Nanebevzetí Panny Marie patří k bývalému kapucínskému klášteru. Nachází se na hlavním Masarykově náměstí. Nad portálem je ve sgrafitovém rámu umístěno vyobrazení Madony s dítětem od Jano Köhlera z roku 1910.

Liptická vyhlídka u Duchcova

Netradiční vyhlídka se nachází na mírném návrší na okraji povrchového dolu Bílina. Název má podle vesničky Liptice, která zde stávala do roku 1976, kdy musela ustoupit těžbě uhlí.

Naučná stezka Březina u Humpolce

Naučná stezka je okružní na nichž se seznámíte s geologií, historií a ekologií Humpolecka a rovněž se zříceninou středověkého hradu Orlíku u Humpolce.

Naučná stezka Krumlovsko-rokytenské slepence

Účelem naučné stezky je informovat o ochraně vzácných rostlinných a živočišných společenstev, lesostepí a lesů v zajímavě členitém údolí meandrujícího toku řeky Rokytné s přilehlými slepencovými skálami. Celková trasa naučné stezky měří 15km a je zde instalováno 12 informačních panelů.

Opevnění Velké Šance v Mostech u Jablunkova

V 16. století byl vybudován pás opevnění proti Turkům, který se táhl podél slezské zemské hranice.

Pevnostní kostel sv. Jiří v Horním Slavkově

Nejcennější památkou města Horní Slavkov je gotický pevnostní kostel sv. Jiří. Kostel je v historických pramenech připomínán již kolem roku 1380, ve starší literatuře se dokonce uvádí i rok 1242.

Renesanční radnice s věží v Kyjově

Kyjovská radnice je dominantou Masarykova náměstí. Byla postavena v letech 1561 – 1562, věž byla zvýšena v roce 1582. Stavba je široká 22 m a výška věže dosahuje 39 m. V budově sídlí městský úřad.

Světové Muzeum a Knihovna Bible v Jablunkově

Světové Muzeum a Knihovna Bible si klade za cíl vytvořit kvalitní a důstojné místo, které zpřístupní unikátní exponáty Biblí a duchovních knih široké veřejnosti.

Unikátní arboretum u Sanatoria v Jablunkově

Léčebna vznikala u soutoku říčky Lomné, která protéká 800 metrů parkem a patří dodnes nerozlučně k jeho ozdobám, a potůčku Ošetnice v nadmořské výšce 401 metrů.

Zaniklá renesanční radnice v Horním Slavkově

Až do poloviny 20. století se dochoval ojedinělý ráz ryze renesančního Horního Slavkova.

Židovská synagoga a hřbitov v Lošticích

První dřevěná synagoga byla vystavěna již kolem roku 1560. V letech 1805 - 1806 došlo k rozšíření nové synagogy a k její úpravě v klasicistním slohu. V této podobě se budova dochovala do současnosti.

Kaple sv. Barbory v Duchcově

Barokní kaple, umístěná naproti rybníku Barbora, byla postavená litoměřickým stavitelem Octaviem Broggiem, jako hřbitovní kaple.

Kostel Zvěstování Panny Marie v Duchcově

Římskokatolický kostel Zvěstování Panny Marie v Duchcově je barokní zámecký kostel nacházející se v historickém centru města.

Proboštství Křižovníků s červenou hvězdou v Chlumu sv. Maří

Poutní kostel obklopený areálem proboštství Rytířského řádu Křížovníků s červenou hvězdou stojí na místě gotického kostela z konce 15. století.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Kynšperku nad Ohří

Barokní kostel stojí na místě, kde původně stával od 12. století kostel gotický. Ten však přestal velikostí vyhovovat a tak v roce 1721 začala jeho přestavba do nynější podoby.

Městské muzeum a galerie Knížecí dům

Budova Knížecího domu v dnešní podobě pochází z přelomu 16. a 17. století. Jedná se o městský palác nižší šlechty. V současné době zde sídlí muzeum a galerie, konají se zde výstavy, koncerty, přednášky a besedy.

Nejstaršího čapí hnízdo ve střední Evropě v Jablonném v Podještědí

Nejstarší čapí hnízdo najdete na pivovarském komíně v Jablonném v Podještědí. První zmínka o hnízdění čápů je v kronice města datována rokem 1864.

Zámek Nový Falkenburk v Jablonném v Podještědí

Zámek Nový Falkenburk je dnes součástí Jablonného v Podještědí. Kdysi zde stávala tvrz, která zanikla ještě během první poloviny 15. století.

Zdislavina studánka v Jabloném v Podještědí

Voda ze Zdislaviny studánky má údajně léčivou sílu.

Lovecký zámeček Pachtů z Rájova v Jablonném v Podještědí

Zámeček dal postavit kolem roku 1700 Jáchym Pachta z Rájova, pán na Novém Falkenburku a Velkém Valtinově.

Městské opevnění v Moravském Krumlově

Zbytek hradeb v jádru města pochází ze 13. století a vymezují středověké jádro města Moravský Krumlov. Kromě nich tvořilo součást opevnění i hrad (dnešní zámek) a samotný meandr řeky Rokytné.

Chrám Pokoje v Hrádku nad Nisou

Někdejší luterský kostel v Hrádku nad Nisou vznikl ve slohu saské novorenesance na přelomu 19. a 20. století.

Židovský hřbitov v Moravském Krumlově

Dobu vzniku nelze stanovit přesně, ale založeno muselo být nejpozději v 16. století. Nejstarší existující náhrobek je datován rokem 1613. Celkově se na ploše hřbitova nalézá 406 náhrobků.

Klášter s kostelem sv. Bartoloměje v Moravském Krumlově

Založení významné architektonické památky kláštera spadá do 2. poloviny 14. století, kdy zde působil řeholnický řád augustiánů. V době husitských válek byl klášter opuštěn.

Socha Káji Maříka v Kytíně

Obec Kytín u Mníšku pod Brdy je zmiňována v knihách o Kájovi. Sochu Káji Maříka vytvořila Jitka Kůsová v rámci sochařského symposia v roce 2014. Jako předlohu pro sochu použila autorka fotografii svého bratra.

Kaple sv. Máří Magdalény v Mníšku pod Brdy

Kostelík Máří Magdalény z roku 1693 byl vybudován stavitelem Kryštofem Dienzenhoferem. Vzorem pro vybudování kostelíka byla skalní kaple ve francouzském Aix en Provence, kde sv. Maří Magdaléna dlela na pokání. Zvláštností této stavby byly vnitřní omítky napodobující krápníkovou jeskyni.

Dřevěná krytá lávka Prudká

Dřevěnou krytou lávku přes řeku Svratku nechal postavit majitel papírny, továrník Kopřiva, pro dělníky papírny, vzdálené 300 metrů. Lávka je dlouhá 33 metrů. Nachází se v osadě Prudká u Doubravníku.

Kaple sv. Floriána a Šebestiána v Bzenci

Kaple sv. Floriána a sv. Šebestiána, nazývána též bzenecký Floriánek, byla postavena v roce 1703. Jejím zakladatelem byl hrabě Erdman Pruskovský z Pruskova, který celou stavbu nechal zřídit na místě původního gotického hradu.

Kolonáda v Kyselce

Empírovou kolonádu nechal postavil Heinrich K. Mattoni v době největšího rozmachu místních lázní.