🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Jandovo muzeum v Budyni nad Ohří

V roce 1997 bylo znovu otevřeno Jandovo muzeum, které je umístěno ve Vodním hradě v Budyni nad Ohří. Při prohlídce muzea absolvují návštěvníci i prohlídkovou trasu interiérů hradu.

Kostel Navštívení Panny Marie v Lomnici

Architektonicky velmi cenná stavba významného raně barokního architekta Giovanniho Pietra Tencally z let 1669 - 1683 je významným dokladem vývoje moravské barokní architektury. Lomnický farní kostel patří k nejvýznamnějším církevním raně barokním památkám na Moravě.

Kostel sv. Václava v Budyni nad Ohří

Původně dřevěný děkanský kostel byl zasvěcen sv. Janu Křtiteli. Přemysl Otakar I. Jej nechal vystavit z kamene ve slohu gotickém a zasvětit sv. Václavu.

Přírodní park Dolní Poohří

Přírodní park Dolní Poohří byl vyhlášen v roce 2001 na ploše necelých 40 km².

Přírodní park Pod Štědrým

Přírodní park se nachází v Nepomucké vrchovině východně od Nepomuku. Park je ojedinělým příkladem typu harmonické, ryze české krajiny, v charakteristickém pahorkatinném georeliéfu, s pestrou mozaikou lesů, remízků, luk, pastvin, polí s řadou potoků a vodních ploch a s typickými drobným osídlením.

Zámek v Lomnici

Dnešnímu renesančně baroknímu zámku předcházel raně gotický hrad z 1. poloviny 13. století. Součástí zámku je kaple sv. Františka Serafínského. V současné době je zámek sídlem školy a není přístupný pro veřejnost.

Židovský hřbitov v Budyni nad Ohří

Židovský hřbitov byl patrně založen roku 1787 jako druhé pohřebiště místních Židů, první hřbitov se nacházel u městských hradeb při severovýchodní baště.

První vůz s hybridním pohonem lze obdivovat ve Vratislavicích v rodném domě Ferdinanda Porscheho

Léto skončilo rázně, počasí lákající k výletům do přírody zatím nepřichází, nastává ten správný čas pro návštěvy muzeí. Jednu z mnoha možností nabízí vloni otevřený rodný dům legendárního konstruktéra Ferdinanda Porscheho ve Vratislavicích nad Nisou.

Naučná stezka Pasák u Branné

Naučná stezka Pasák byla založena roku 1980 v okolí obce Branná. Na začátku měla pouze 6 zastavení a měřila 9,5 km. V roce 1999 došlo k její úpravě.

Kaple sv. Antonína Paduánského v Lomnici

Drobná stavba z roku 1670 s kruhovou dispozicí a zvonicí přistavěnou k východní straně stojí na bývalém hřbitově v Lomnici u Tišnova. Raně barokní stavba je dominantou městyse.

Kostel sv. Michala v Branné

Kostel Archanděla Michaela v Branné je cennou renesanční stavbou. V roce 1958 byl kostel i s farou prohlášen kulturní památkou.

Fojtství Branná

Původně přízemní budova byla vybudována v 16. století jako sídlo majitele panství.

Velké Tiské stěny

Velmi atraktivní turistický cíl Velké Tiské stěny je součástí komplexu Tiské stěny, které představují nejdokonaleji vyvinuté pískovcové skalní město v chráněné krajinné oblasti Labské pískovce.

Židovská synagoga a hřbitov v Lomnici

Na místě dnešní synagogy stále dřevěná budova s kamennou podezdívkou, která po rozšíření obce a emancipaci Židů v souvislosti s josefínskými patenty přestala vyhovovat. Synagoga je jednopatrová budova obdélníkového půdorysu se zaobleným nárožím a nízkým přístavkem na jihozápadní straně.

Vyhlídka Dívčí kámen nad Lovětínskou roklí

Nedaleko zříceniny hradu Lichnice nad Lovětínskou roklí se nachází rulový skalní útes Dívčí kámen sloužící jako vyhlídkové místo. Na skále jsou zde otisky dvou podkov, které připomínají pověst o krásné panně Miladě.

Malé Tiské stěny

Velmi atraktivní turistický cíl Malé Tiské stěny je součástí komplexu Tiské stěny, které představují nejdokonaleji vyvinuté pískovcové skalní město v chráněné krajinné oblasti Labské pískovce.

Naučná stezka Putování za kasejovickým zlatem

Procházka okolím Kasejovic po naučné stezce má 15 zastavení a je dlouhá 6 km. Stezká vás seznámí s význačnými objekty a jejich občas spletitou cestou staletími.

Cukrárna a pekárna Stáňa - po stopách cukráře Myšáka

Rodinná pekárna a cukrárna Stanislavy Kortánové nabízí pochoutky vyrobené na základě zkušeností, které získala majitelka Stanislavy Kortánová na základě spolupráce s velkým cukrářským mistrem Františkem Myšákem, zakladatelem slavné cukrárny ve Vodičkově ulici v Praze.

Národní přírodní památka Na požárech

U hranic s Německem, nedaleko Rozvadova se nachází bezesporu jedna z nejhodnotnějších lokalit CHKO Český les. Z krajiny na vás dýchne doba stále ještě nedávno minulá, kdy místem procházela „železná opona“.

Vrchy Běleč a Tuhošť u Švihova

Vrch Běleč a Tuhošť se vypínají na obcí Mezihoří u Švihova, která právě kvůli svému umístění dostala i jméno.

Naučná stezka Po stopách Mariany Oranžské

Naučná stezka mapuje život nizozemské princezny Mariany Oranžské v oblasti Bílé Vody a Zlotého Stoku. Princezna se zasloužila o ekonomický rozvoj celé oblasti a hned za hranicemi v Polsku si vystavěla nádherný zámek. Okružní naučná stezka měří 10 km.

Kostel sv. Anny v Tisé

Kostel byl postaven v roce 1789 v prosté pozdně barokní formě, která byla typická v období josefínských reforem.

Hrad Švecburg - nejmladší hrad v České republice

Hrad Švecburg za sebou nemá téměř žádnou historii, protože jeho první zmínka je z roku 2007. Nachází se v lesíku u Kváskovic, v okrese Strakonice. Hrad má dvě věže a k nim přilehlé dvě místnosti malých rozměrů, hrad si postavil pan Jan Švec, povoláním zedník.

Pétanque Rožnov pod Radhoštěm

Hřiště na pétanque splňující požadavky na oficiální zápasy město Rožnov pod Radhoštěm. Vybudováno bylo v prostorách městského parku v těsné blízkosti venkovních šachů.

Meteorologická stanice Šindelová

Poprvé se v obci Šindelová pro Český hydrometeorologický ústav začalo měřit v roce 1962. Úkol bylo měření množství srážek, výška sněhové pokrývky, délka a trvání jevů - bouřka, mlha, jinovatky, náledí apod. V Šindelové se nachází tzv. Mrazová kotlina, leží na dně údolí.

Přírodní památka Čiperka

Přírodní památka Čiperka se nachází v údolí Kosího potoka nedaleko městečka Michalovy Hory v CHKO Slavkovský les. Jedná se o místo vývěru přírodní uhličité minerální vody - edné z nejznámějších kyselek Slavkovského lesa.

Galerie Samson Cafeé Rakovník

V galerii se pořádají výstavy převážně regionálních výtvarníků, literární a hudební autorské večery, autogramiády a prezentační akce muzea. Součástí je je nekuřácká kavárna, kde ochutnáte několik druhů kávy, čaje, a dalších nápojů.

Megaplex Chodov - první megaplex v České republice

Největší tuzemské kino se nachází v nově zrekonstruovaném obchodním centru Chodov v Praze. Nabízí celkem 18 sálů vybavených tou nejmodernější technologií, široký výběr filmů i formátů, VIP sekci a rozšířenou nabídku občerstvení včetně teplé kuchyně.

Art & Event Gallery Černá labuť

Multifunkční prostor se nachází v 8. patře obchodního domu Černá labuť. Konají se zde artové projekty, výstavy, soukromé i firemní akce.

Galerie Valchařská v Brně

Galerie Valchařská se nachází ve starém průmyslovém areálu přímo v prostorách Tiskárny Helbich. Průmyslový areál poznáte už zdálky podle barevného komína s nápisem Helbich. Její koncept určila právě tiskárna, kde se potkává celá řada lidí – umělci, grafici, kurátoři a v také tiskaři.

Sousoší Kočky v Liberci

Barevná kočičí rodinka, která pochází od známé české sochařky Martiny Niubó - Klouzové se nachází přímo v ulici 5. května před budovou NG Plaza. Svou roztomilostí láká k dovádění děti všeho věku.

Netopýři v hladomorně na hradě Krakovci

Pozoruhodný hrad, jenž byl vlastně spíše zámkem, je otevřen všem návštěvníkům vyhledávajícím nevšední historické, duchovní i kulturní zážitky. Zdejší podzemí pravidelně k zimování využívají čtyři druhy netopýrů.

Netopýři na hradě Rabí

Největší hradní zřícenina v Čechách se tyčí nad údolím řeky Otavy. Místo, kde slavný velitel husitských vojsk, Jan Žižka z Trocnova, přišel o své pravé oko, je dnes útočištěm letounů. Na hradě pravidelně tráví zimu několik druhů netopýrů a někdy také vrápenci.

Letouni v Chotěšovském klášteře a netopýří keška

Klášter premonstrátek, založený již na počátku 13. století, si za dobu své existence prošel bouřlivými časy. Bývalé sídlo řádových sester si dnes oblíbili netopýři. Ve sklepích konventu a prelatury každoročně zimuje až sedm druhů těchto vzácných létajících savců.

Muzeum Bouzov - historie a řemesla obce

Posláním muzea je zachovat doklady o historii obce a řemeslech, která obyvatelé obce provozovali. Muzeum je umístěno ve dvoře Obecního úřadu v Bouzově.

Kam o víkendu s dětmi: Na jablečnou slavnost nebo do doby bronzové

První opravdu podzimní víkend nabízí pestrobarevnou plejádu akcí. Vybrat si můžete z událostí, které vás přenesou do minulosti, třeba do středověku nebo ještě hlouběji do doby bronzové, na mnoha místech se také konají Svatováclavské slavnosti nebo dožínky. Za vůní podzimu vyrazte na jablečné slavnosti na zámek Bor nebo Hostětína.

Řemeslný pivovar Raven v Plzni

Pivovar Raven začal vařit pivo v roce 2015. Pivovar přichází každý měsíc s novými styly a kombinacemi, které v ČR dosud nikdo neuvařil. Chmel na pivo pochází z celého světa – od Čech po Austrálii. Pivovar se nachází v plzeňském Bolevci u zastávky tramvaje Mozartova.

Pomník Jana Ámose Komenského v Litomyšli

Pomník Orbis terrarum se nachází na Komenského náměstí mezi střední pedagogickou školou a prodejním centrem, nedaleko Smetanova domu. Autorem je architek, návrhář a výtvarník Alois Metelák.

Pomník Jaroslava Seiferta na Žižkově

Památník žižkovského rodáka je umístěn poblíž míst, kde básník žil, na malém pozemku mezi ulicemi Seifertova, Chelčického a Táboritská. Má podobu kamenné stuhy s citátem ze Seifertovy básně Prosinec 1920.

Cestou císařovny Elišky za karlštejnským pokladem

Karlštejn byl od počátku velkolepou pokladnicí, zasazenou do krásné přírody Českého krasu a poklady jsou tam ukryty dodnes. Ten pojmenovaný po hradu je naopak vystaven, ale jen do 7. ledna příštího roku. Výlet za ním si můžete zpestřit naučnou stezkou Cesta císařovny Elišky z Dobřichovic, která vede místy, kudy možná císař s královnou na Karlštejn skutečně jezdili.

Archeologické naleziště Mšecké Žehrovice

Obec Mšecké Žehrovice se nachází v okrese Rakovník. Je významným archeologickým nalezištěm u nás. Prehistorie Mšeckých Žehrovic je velmi bohatá, osídlení zde trvalo s přestávkami více než 10 tisíc let. Byla zde nalezena opuková plastika hlavy Kelta, nyní uložená v Národním muzeu v Praze.

Barokní kaple Nejsvětější Trojice v Teplé

Osmiboká centrální budova se dvěma řadami oken s jehlancovou střechou a sloupkovou lucernou byla postavena na místě špitálního kostela v letech 1692-1699 Kryštofem Dienzenhoferem.

Barokní kostel sv. Jiljí v Teplé

Kostel dominuje celému městečku, dělí náměstí na severní a jižní část.

Benediktinský klášter Svatý Jan pod Skalou

Dějiny kláštera mají svůj počátek již v 11. století, kdy zde údajně stávala jeskynní kaple sv. Jana Křtitele.

Bývalý kostel sv. Jana Evangelisty ve Švihově

Město Švihov má na svém katastru nejednu historickou raritu – a jednou z nich je i kostel, ve kterém se bydlí.

Cesta Vojty Náprstka z Berouna na Karlštejn

Nejstarší dosud existující značenou turistickou trasou je Cesta Vojty Náprstka. Klub českých turistů ji vyznačil krátce po založení v roce 1889 a pojmenoval po svém zakladateli.

Golf Klub Klášter Teplá

Golfový areál v Teplé se rozkládá v krásném prostředí Slavkovského lesa.

Jeskyně sv. Ivana s pramenem - Svatý Jan pod Skalou

Jeskyně sv. Ivana byla v minulosti upravena na skalní kostel. V části jeskyně je zachována neupravená travertinová jeskyně s původní krápníkovou výzdobou.

Jezdecká stáj Legacy Buršice

Jezdecká stáj Legacy Buršice je malá rodinná jezdecká škola a chov koní. Zabývá se chovem koní Kinských, výcvikem koní i jezdců a výcvikem drezurního ježdění.

Kaple Povýšení sv. Kříže s hrobkou rodu Černínů

Šťáhlavskou kapli Povýšení sv. Kříže si jako místo svého posledního odpočinku vyvolili poslední majitelé šťáhlavského panství Černínové a Valdštejnové.